Irodaszerek

3D nyomtatás a rendszeres felhasználók számára

A 3D nyomtatás kifejezést már évek óta használják, de a hétköznapi felhasználók számára ez meglehetősen érdekes volt, de nem használható. A legutóbbi időszakban azonban a háztartásokba is bekerültek az egyre inkább emlegetett 3D nyomtatók. Az egyre jobban csökkenő ár és az egyre intuitívabb működés az oka annak, hogy még az átlagos felhasználó is  3D nyomtatót vásárol. Ma a 3D nyomtató vásárlásakor 300 eurótól kezdődő árajánlattal találkozik, nem beszélve még a kínai e-boltok kínálatáról, ahol a 3D nyomtató 100–150 euróért vásárlása sem jelent problémát. Ha a rendszeres felhasználóról beszélünk, akkor nem gondolunk minden felhasználóra, hanem csak azokra, akik valóban a  3D nyomtatást használják is. Nem csak grafikusnak, tervezőnek és kivitelezőnek kell lennie a felhasználónak, hanem lehet egy egyszerű érdeklődő is, aki csak ki akarja próbálni az új technológiát. Ha úgy dönt, hogy 3D nyomtatót vásárol, akkor tudnia kell bizonyos információkat.

 

A Prusa Research a legismertebb és leginkább elérhető 3D nyomtatók vannak nálunk a piacon. Ez egy cseh gyártó, amelynek saját 3D nyomtatója van nyílt forráskóddal (nyílt hardver). Éppen ezért a kínai 3D nyomtatók nagyon hasonlítanak a Prusa termékekhez. Ha 3D nyomtatót rendel, akkor meglephet egy csomag, amely tartalmaz egy komplett eszközt ,vagy egy másik, ahol több darabból álló összerakható 3D nyomtató készlet modellje található. Az első esetben beépített 3D nyomtatóval rendelkezik, amelyet a csomagolás után könnyen beállíthat a nyomtatáshoz. A második esetben megkap egy 3D-nyomtató részeihez tartozó készletet, amelyet Önnek kell összeszerelnie. A technikailag jártas ember ezt nagyon könnyen elvégzi az utasítások szerint. A 3D nyomtató beszerzése még csak az első lépés. Van néhány dolog, amit még meg kell tennie és néhány alapvető ismeret nélkül a nyomtató nem fog működni.

 

Helység

Helyre van szüksége egy 3D nyomtató számára, nem csak az a fontos, hogy mennyi helyet foglal el az alapterület, hanem az is, hogy mennyi hőt termel az eszköz. Jó ötlet, ha a nyomtatót nagyobb térfogatú helységben helyezi el. A legtöbb 3D nyomtató nyitott "nyílt kialakítású", de néhány modell az úgynevezett 3D doboz kialakítású (ez egy zárt 3D Cube nyomtató).

 

 

A nyomtató beállítása a nyomtatás előtt

Ez a lépés fontos és szükséges. A nyomtatás előtt be kell állítania a nyomtatót. Mindent megtalál, amire szüksége van, az eszköz dokumentációjában. Ne feledje, hogy a beállítások minimális eltérése tönkreteheti a nyomtatást. Fontos a nyomtató kalibrálása, ez lehet kézi, de teljesen automatikus is.

 

 

A fogyóeszközök nyomtató anyagai

A fogyóeszközök is fontosak a 3D nyomtató számára. Rétegekben alkalmazzák azokat. Példaként elképzelhet egy 3D tollat vagy egy olvasztó ragasztópisztolyt. Leggyakrabban hőre lágyuló műanyagról van szó, amelyet a hőmérséklet miatt nagyon könnyű alakítani. Mivel a piacon több típus létezik, nemcsak a szín és az összetétel szempontjából, fontos tudni, hogy mekkora olvadási hőmérsékletet ér el a nyomtató. A 3D nyomtatáshoz felhasznált anyagok a következők:

 

- ABS műanyag

- PLA műanyag

- Gipsz alapú kompozit

- PET

- Hips

- Flex

- Ninjaflex

- Laywood

- Nylon

- ASA

 -T – Glase

- Fotopolimer

- Poliamid

- Polikarbonát

 

Attól függően, hogy milyen 3D nyomtatást használnak az ipar számára, az anyag összetétele változhat, gyantától, viasztól, kerámiától, papírtól, különféle fémektől a szénszálas anyagig.

 

Alátét-pad típusa

A pad, amelyre a nyomtatás történik melegíthető vagy melegítés nélküli, különféle anyagokból készülhet. A Prusa gyártója rendelkezik szabadalmaztatott fűtőbetét típusú paddal, hideg sarokkompenzációval.

 

Melegítés és hűtés

A hűtés a 3D nyomtatásnál is fontos. Ehhez ventilátort használnak, amely az alkalmazott anyagot azonnal lehűti, hogy megszilárduljon. Ezután egy további réteget alkalmazunk rá.

 

 

Honnan vegyünk 3D modellt a nyomtatáshoz?

Itt a helyzet könnyebb és nehezebb. A könnyebb módszer a 3D-modell letöltése bizonyos webhelyekről, például a Thingiverse.com. Itt letölt egy 3D modellt, amelyet egy másik felhasználó megosztott. Csak annyit kell tennie, hogy letölti az STL fájlt. A 3 Sketcher (3d OBJECT) program segítségével közvetlenül lejátszhatja a Windows 10 rendszerben. Ha 3D-s modellt akar létrehozni, akkor a 3D programok egyikét kell használni. Ehhez már szükség van bizonyos ismeretekre az ilyen programban való munkához. Ha a 3D objektum bármilyen módon sikeresen megújult, akkor azt G-kódra kell konvertálnia.

 

G-kód

A legismertebb Slic3r vagy Cura konverter segítségével  konvertálhatja a 3D objektumot G-kóddá, amely felismerhető egy 3D nyomtatóval. Csak másolja át ezt a G-kódot az SD-kártyára vagy egy csatlakoztatott számítógépre, és használja közvetlenül a nyomtatóban. Noha első pillantásra ez egyszerűnek tűnhet, van néhány dolog, amit még meg kell tennie a 3D nyomtatás során.

A 3D nyomtatásnak a sikeres telepítés után már simán kell futnia. Várhat némi zajt. Egyes modellek optimalizált firmware-t kínálnak a csendes nyomtatáshoz. A nyomtatáshoz szükséges idő eltérő a 3D modell nehézségétől föggően. Egy összetettebb modell több órát is igénybe vehet. A 3D modell kinyomtatása után maga a tisztítás vár a felhasználóra. Az úgynevezett nyomatokkal kinyomtatott 3D-s modellnél ki kell törnie a támogatási pontokat, és végül meg kell tisztítania a modellt. A „támogató" üres helyek olyan helyek, amelyeket ki kell tölteni, de nem szerepelnek a modellben. Ezek az ívek, az utolsó réteg és az ív közötti távolság és más hasonló dolgok.

Noha a 3D nyomtatók ára továbbra is magasabb, mint a hagyományos tintasugaras vagy lézernyomtatóké, hajlamos tovább csökkenni, és egyre hozzáférhetőbbé teszi az átlagfelhasználónak. Ha ki kell nyomtatnia egy adott prototípust vagy modellt a sablon (öntvény) létrehozásához, ez egyre inkább elérhető forma. Sok felhasználó olcsó 3D nyomtatási változatokat keres, mivel alkatrészeket vagy alkatrészeket nyomtat más eszközökre. Összegezve, hogy mi a haszna egy barkácsolónak ebből elmondhatjuk, hogy olcsóbb 3D nyomtatót vásárolhat ahelyett, hogy otthon esztergát épít magának. Noha a nyomtató nem esztergál fából vagy fémből, de a műanyag 80% -ban helyettesítheti ezeket az anyagokat.