Irodaszerek

3D nyomtató, mint segítő kéz a koronavírus járvány idején

Hogyan segítheti a 3D nyomtatás a koronavírus elleni küzdelmet?

A 3D nyomtatók széles körű felhasználása a különféle iparágakban kibővült, és magába foglalja a jelentős segítséget a koronavírus elleni küzdelemben. Pontosabban, a Covid19 vírus fertőzés elleni védelemben, amely az egész világon elterjedt. Az ilyen mértékű világjárvány szó szerint meglepte az egész világot. A jó védőfelszerelések ellenére senki sem volt  felkészülve ilyen széleskörű és időtartamú terjedésre. Sajnos még mindig kevés védőeszköz áll rendelkezésre, és a legnagyobb hiányt az első vonalban dolgozók az egészségügyben szenvedik el. Ezeken kívül még ide tartoznak a biztonsági erők, a rendőrség és a tűzoltók is. Ennek a hatására lakosság védőruhákat és védőmaszkokat  varrt az egészségügyi szakemberek számára, ez a védelem nem volt elegendő. Itt nyilvánvalóvá vált a 3D-s nyomtatók használóinak szolidaritása, akik készülékeikkel egészségügyi légzőmaszkokat és arcpajzsokat nyomtattak. A különféle vállalatok mellett az egyetemek, amelyek tanulmányi célokra 3D nyomtatókat birtokoltak, szintén segítő kezet nyújtottak. Az ilyen védőeszközök nyomtatásához ingyenesen hozzáférhető sablonok terjedtek el az interneten. Kipróbáltuk azt is, hogyan lehet otthon légzőmaszkot kinyomtatni egy normál 3D nyomtatón.

Hol szerezzünk ihletet egy légzőmaszk modellhez?

A 3D nyomtatás felhasználói adatbázisa számos légzőmaszk és védőpajzs modellt tartalmaz, amelyek szabadon elérhetőek. Ez az adatbázis ötleteket kínál a nagyközönség számára. Letölthet modelleket például ezekből a szabadon hozzáférhető adatbázisokból a Copper3D vagy a 3dnatives webhelyen.

 

  

foto zdroj: 3dnatives

Ha megtalálta a nyomtatni kívánt modellt, töltse le az STL fájlt. A 3Skicár programban játszhatja le, amely a Windows 10 operációs rendszer része. Ha ügyes és 3D-s objektumokkal tud dolgozni, akkor a 3D-s modellt is létrehozhatja a 3D-s programok egyikében. Ha már megvan egy légzőmaszk 3D-s modellje, akkor még át kell konvertálnia G-kódra. Használhatja a Slic3r vagy a Cura konvertert. A G-kód már felismerhető a 3D nyomtató számára. Az SD-kártyára másolás vagy a csatlakoztatott laptop használata után a PC 3D nyomtatóban használható. Pontosan ezt tettük a 3D légzőmaszk otthoni nyomtatásakor.

A 3D nyomtatásnak a sikeres telepítés után már simán kell futnia. A nyomtatáshoz szükséges munkaidő a 3D-s modell összetettségétől függ. A bonyolultabb modell több órát vesz igénybe. A 3D-s modell kinyomtatása után továbbra is meg kell tisztítania, és olyan modellek esetén, amelyek üres helyekkel nyomtatnak, ki kell törnie a támogatási pontokat és végül meg kell tisztítania a modellt.

 

 

Otthon egy légzőmaszkot nyomtatunk egy 3D nyomtatóval

A használt 3D nyomtató beállítása után a nyomtatás is simán ment. A leggyakoribb PLA anyagból nyomtattuk ki. Ez elegendő otthoni használatra. Az olyan tulajdonságok, mint az antibakteriális tulajdonságok, valamint a sterilizálás és a fertőtlenítés lehetősége szintén szerepet játszanak a kereskedelemben. Például az ABS műanyag feloldódik az acetonban, de nem tudjuk pontosan, hogy ellenáll e az etanolnak és a metanolnak a fertőtlenítőszerekben. Körülbelül 3 órába telt  a 3D légzőmaszk modell kinyomtatása. Az idő a nyomtatótól és a használt fúvókától és a töltőanyagtól függ. Ez nem hatékony módszer a tömegtermeléshez képest, ha valakinek van fröccsöntő gépe, akkor napi ezreket tud gyártani. Mi kinyomtattunk 2 légzőmaszkot, csak tesztelésre. A légzőmaszkunk modellje tartalmaz egy eltávolítható részt a szűrő behelyezéséhez. Szokásos smink tamponokat használtunk, amelyek pontosan illeszkednek annak ellenére, hogy hatékonyságuk megkérdőjelezhető. A fórumokon az emberek több réteg gézt, higiénikus zsebkendőt vagy speciális antibakteriális szövetet javasoltak a minőségi szűrőkig. A nyomtatás és a feldolgozás után kaptunk egy lapos darabot. Ezt ezután forró vízbe merítettük és az arcra téve  formáltuk. Az anyag a hő hatására nagyon jól formálódik. A kapott termék nem nyeri meg a szépségversenyt, de azért felhasználható. Noha a légzőmaszkunk felhasználható, számos negatív szempontot találtunk. Az az anyag, amelyből a formázás után préseltük, enyhe hibát mutatott a tömítésben. Ez az anyag nem volt erre a célra nagyon alkalmas. Hosszabb időn át viselve kellemetlen hatása volt a bőrre. A szűrőknek jó minőségűeknek kell lenniük a védelem céljából. És a használat utáni tisztítás a szappanos vízzel történő mosásra korlátozódik. Mindenesetre a légzőkészüléket otthon is kinyomtathatják.

(Az anyag forró, de nem annyira, hogy ne lehessen alakítani, ügyeljen a hőmérsékletre!)

 

                

 

Légzőmaszkok, védőpajzsok az első vonalban küzdő emberek számára

A 3D légzőmaszkok és védőeszközök kinyomtatása jó lépés ahhoz, hogy segítsen az embereknek, különösen az első vonalban a védekezésnél. Ha vannak olyan egyetemek, intézmények és vállalatok, amelyek nagyobb mennyiséget tudnak nyomtatni, és különösen olyan anyagokból, amelyek megfelelnek a szigorú védelmi és higiéniai kritériumoknak, akkor ez nagy segítséget jelent. Számos ilyen kritériumnak kell megfelelnie a modell létrehozása, a 3D nyomtatás során. Nem csak az anyag szempontjából, hanem a jó tömítés, antibakteriális és szűrőminőség szempontjából is. A tanúsítvány megszerzése nem könnyű, különösen légzőmaszkok esetén. A védőpajzsokkal kissé jobb a helyzet. De még itt is bizonyos termelési feltételeket be kell tartani és bizonyos kritériumoknak is meg kell felelniük. Ezek elsősorban szigorú egészségügyi és biztonsági protokollok, például az anyag egészségvédelme és az ilyen pajzsok és részeik sterilizálásának lehetősége. A Prusa Research, a 3D-s nyomtatók ismert cseh gyártója részt vett a védőpajzsok gyártásában, amelyek közül néhányat már ellenőriztek és jóváhagytak. Sikeres tesztek után az egészségügyi szakemberek körébe kell tartozniuk. Ezen túlmenően a vállalat más védőpajzsok formatervezését is fel akarja ajánlani más vállalatoknak, amelyek érdekeltek az ilyen pajzsok gyártásában. Természetesen, az összes biztonsági protokoll előírásainak szigorú betartása mellett.

 

A HP csatlakozott a légzőmaszkok 3D nyomtatásához

A nagyvállalatok közül a HP reagált az elsők között. Globális partnereivel együtt megkezdte légzőmaszkok és érintésmentes ajtónyitók gyártását. A teljes projektben a vegyészet, a számítógépes ismeretek, a kibernetika és a robotika szakértőit vonták be, akik a HP portfóliójából speciális légzőmaszk-modellt dolgoztak ki a 3D nyomtatók számára. Ehhez a Cseh Köztársaság szakértői is jelentősen hozzájárultak. A tesztek, valamint a szigorú minőség- és egészségügyi ellenőrzés önmagában is magától értetődő kérdés ebben a folyamatban. Az első termékek, amelyek ellenőrzés után már beléptek a 3D-s nyomtatási előállításba, a légzőmaszkok, érintésmentes ajtónyitók, speciális kapcsok a védőmaszkok tartásához és teljes védőpajzsok. A HP más termékeket is tesztel, amelyek segítenek a betegeken, akik a tüdő- lélegeztetésre szorulnak. Ezek a 3D nyomtató által kinyomtatott speciális alkatrészek, amelyeket mechanikus tasakkal ellátott maszkhoz használnak. Ez elősegítheti a Covid19-el fertőzött betegek rövid távú sürgősségi lélegeztetését.

A HP és partnerei előzetesen validált tervezési fájlokat tettek elérhetővé a HP webhelyén, számos olyan összetevő számára, amelyek nem igényelnek átfogó összeszerelést. A HP Jet Fusion 4200 Series 3D nyomtatók tulajdonosai részt vehetnek a CIIRC RP95-3D légzőmaszkok gyártásában. A CIIRC ČVU kutatócsoport tulajdonában lévő hitelesített légzőmaszk, amelynek a prototípusát egy héten belül kifejlesztette ez a csoport. Megfelel az FFP3 típusú védelem fokának. A bevált sterilizálási és fertőtlenítési eljárásoknak köszönhetően többször használható. A gőzösterilizálás mellett a légzőmaszkokat akár 85% alkoholos  oldattal is fertőtlenítheti.

Minden segítség jó a Covid19 elleni küzdelemben. A 3D nyomtatási technológiának köszönhetően a 3D nyomtatók tulajdonosai is segíthetnek. És nem csak ők, hanem azok is, akik együtt dolgoznak a védőfelszerelés biztonságának fejlesztésén és tesztelésén.