Irodaszerek

A 3D nyomtatás a Mars felé mutat

A 3D nyomtatóról az útra


A 3D nyomtatási technológia hozama nagyobb, mint amire gondolhattunk volna néhány évvel ezelőtt. A prototípusok, alkatrészek és minden, a műszaki területen felhasználható gyártás kiegészíti az autóipari gyártást. Az első, 3D technológiával (Local Motors) kinyomtatott autókat helyettesítették autonóm Olli mikrobuszokkal, amelyek több nagyvárosban már tesztelés alatt állnak. Ez egy vezető nélküli szállítás, amely akár 12 utast képes szállítani egy előre meghatározott útvonalon. A Local Motors vállalat áll a 3D nyomtatóval gyártott autó mögött  és a mikrobusz mögött is. Van minek örülnünk tehát az autó- és a közlekedési iparban.

 


 Polypilulka 3D


Még az orvosi területen  sem henyélnek a 3D nyomtatók. Lehetnek gyógyszereink a 3D nyomtatókról? Igen. Nemrégiben az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügynökség (FDA) jóváhagyta az első 3D-s gyógyszerkészítményt. Leggyakrabban a polypilulka kifejezéssel fordul elő. Több gyógyszer van kombinálva egyetlen tablettává. A 3D-s nyomtatóval készített tabletta tehát több gyógyszert is tartalmazna különféle betegségekhez, mindegyik gyógyszer egy adott időponttól kezdve lépne a gyógyítási szakaszba.. A 3D nyomtatóval nyomtatott első gyógyszerek már léteznek.
 

3D szervek és közvetlenül a bőrre nyomtathatók


A bio-nyomtatás jelentős előrenyomulást mutat. Speciális 3D nyomtatók bionyomtatáshoz, élő sejtek és szövetek felhasználásával, különféle viszkózus oldatokkal, hidrogéllel, kollagénnel, az emberi testrészek vagy egyes szervek kinyomtatására képesek. Eddig ez csak  a kezdet, a haladás lassú,  ám az eredmények lélegzetelállítóak. A 3D nyomtatás jelentősen megváltoztathatja az egészségügyi ellátást. A sebészeti modelleket, a szervek oktatásának modelljeit vagy a protéziseket nyomtatókkal készítik. Érdekesebb a bionyomtatás, az emberi szövetek 3D nyomtatása.  Fül csere közvetlenül a 3D nyomtatóról? Igen, lehetséges. A tudósok azon munkálkodnak, hogy speciális 3D nyomtatókra nyomtatott szerveket hozzanak létre. Az őssejtek felhasználásával, amelyek stimulálhatók úgy, hogy a szerv funkcionális részévé váljanak, mint például a vesénél vagy a májnál. Mit jelentene ez az egészségügy számára? Nem csak a sérült szervek, a csontok és a koponya részei pótolhatók ki, hanem a sérült bőr is. James Yoo kifejlesztett egy nyomtatót, amely képes a szintetikus bőrt közvetlenül a sérült bőr vagy égési sérülések területére nyomtatni. Spanyolországban egy tudós csapat létrehozott egy BIO nyomtatót, amely 35 perc alatt kinyomtathat egy 100 x 100 cm méretű bőrt. A közelmúltban a nyomtatás világában a figyelmet megragadta egy új, olcsó 3D nyomtató, amely közvetlenül a bőrre elektronikát és élő sejteket is nyomtat. A gyógyászatban sok minden meglephet bennünket a 3D nyomtatás révén.

 

Cél a Mars 


Ház a Marson, 3D nyomtatóval nyomtatva? Igen, ez is valósággá válhat. Az első projektek a vendégbolygók betelepítésére, ahol az élet megkezdődhet, már régóta léteznek. 2014-ben a NASA kihirdeti a 3D-s nyomtatóval készített legjobb űrbázis pályázatot. A győztesre 2 millió dolláros jutalom várt. Az öt legsikeresebb döntős között eddig 100 000 dollárt osztottak szét. A kritériumokat, amelyeknek a lakásoknak meg kell felelniük, úgy kell meghatározni, hogy lehetséges legyen túlélni az ottani feltételeket. És nem csak ezt. A ház minden 3D-s nyomtatási folyamatát közvetlenül a Marson kell elkészíteni egy 3D-s nyomtatóval, amely fokozatosan otthont teremt az egész bolygó számára.
 
A NASA által kiválasztott nyertes pályázatok

- Zopherus 
- AI Spacefactory 
- Kahn-Yates 
- Seawrch + Apid Cor 
- Az északnyugati egyetemi csapat Evanstone-ban

Az épületeknek a Marson ellen kell állniuk az eltérő intenzitású ultraibolya sugárzásnak, részecske-sugárzásnak, oxigénatomoknak, perklorát- és porviharoknak. Tökéletesen meg kell védeni lakóikat a sugárzástól. A legjobb megoldás egy felszín alatti kolónia építése lenne. Építéséhez azonban először házakat kell építeni a felszínre, melyekben az ember túlélné a kezdeteket. És talán az emberiség android robotokat fog használni erre a célra. Mit hoz a jövő, az majd idővel elválik. Nyilvánvaló, hogy a 3D-s nyomtatók egyre közelebb kerülnek a csillagokhoz.