Irodaszerek

A Föld napja 2019

Minden évben április 22-e a Föld világnapja. Az ökológiai ünnep 1969-1970-ben vált ismertté a föld védelmének kihívásaként. Az egyre romló állapota és sebezhetősége annyira gyötörte az amerikai kontinens környezetvédőit és tudósait, hogy felszólították az embereket, hogy világszerte védjék bolygónkat. Az első években ez a nap a védelem szimbólumává vált, különösen az Egyesült Államokban, de később a hagyomány más kontinensekre is átkerült. 1990 óta elmondhatjuk, hogy ez globális kihívás, és a Föld napját megemlítjük az egész világon.

Bolygónk védelme elsődleges legyen

A Föld napja  csak egy meghatározott időpontra esik, ennek ellenére egész évben ökológiai módon kell viselkednünk, életünk minden területén. Olyan aggasztó problémákra, mint a globális felmelegedés, az éghajlatváltozás, a magas levegő- és vízszennyezés, fel kell hívnunk mindenki  figyelmét. Sokkal jobban, erősebben kell védenünk azt, ami táplál bennünket és talajt ad a talpunk alá. A Föld napja az egyik legelismertebb földmentő projekt. Bármilyen formában ebben mindenki részt vehet, akár szemetet gyűjthet a természetben, akár vízforrások körüli takarítást végezhet vagy a háztartási hulladék megfelelő elkülönítésével is ezt megteheti. Továbbá az áramfogyasztás csökkentése vagy az autóhasználat korlátozása is ezt a célt szolgálja. Fontos a növekvő érdeklődés a föld védelme iránt, valamint az ökológiai ismeretek iránti megvilágosodás.

A karbon nyom

Mindannyian létrehozunk egy bizonyos szén-dioxid nyomot,vagy úgynevezett karbon nyomot, amely az emberi tevékenység éghajlatváltozásra gyakorolt hatásainak mérőeszköze. A természetre gyakorolt emberi hatás jelenleg riasztóan növekszik. Ezért meg kell próbálnunk csökkenteni a saját karbon lenyomatunkat. A pazarlás csökkentésével minden módon és irányban, az energiafogyasztás csökkentésével és a magas öntudatossággal tudjuk csak ezt a célt elérni.

Űrhulladék

Noha a szomorú igazság az, hogy az emberiségnek már sikerült beszennyeznie a Földet az elviselhető határ átlépésével, de mindig van esélyünk arra, hogy másképp cselekedve  megmentsük bolygónkat. De ezzel kapcsolatban a világűrben sem jobb a helyzet. A földkörüli pályán  néhány évtized során hatalmas mennyiségű űrhulladék gyülemlett fel. A bolygónk körül keringő diszfunkcionális űrállomások és műholdak súlyos veszélyt jelentenek. 1957-től napjainkig sikerült jelentősen beszennyeznünk a földkörüli pályát. Ezért sok érdemes tudós dolgozik azon technológiák kifejlesztésén, amelyek segítségével ez a tér is tisztíthatóvá válhat.

Mindenki fogjon hozzá

A Föld napja arra ösztönöz bennünket, hogy környezettudatosabban viselkedjünk, nem csak ezen a napon, hanem az egész év folyamán. Bekapcsolódhatunk a föld védelmének érdekében közös tevékenységekbe, de mindenkinek a közvetlen szomszédságában az ökológiával és a környezetvédelemmel kapcsolatos saját magatartásával kell kezdenie. Ne várjunk, hanem fogjunk hozzá.

Felhívás a nyomtató felhasználók számára

A nyomtatópatronok értékesítése során az üres patronok újrahasznosítására koncentrálunk, és néhány alapelvet követünk. Lehet, hogy az ön számára is hasznos lehet.

- Az üres patronokat az elhasznált tintapatronok és festékkazetták gyűjtésére és újrahasznosítására kijelölt helyre vigye. Egyes vállalatok eredeti patronokat vásárolnak fel.

- Papírt takarítson meg. Fontolja meg a színes és a fekete-fehér nyomtatás használatát, a dokumentum típusától függően. Használjon újrahasznosított irodai papírt, ha lehetséges. Nyomtasson takarékosan, több oldal használatával egyetlen papírlapra vagy kétoldalas nyomtatásal. Ez papírt takarít meg és végül a környezetet is védi vele. 

- A készülék megfelelő használata meghosszabbítja annak élettartamát. A nyomtatók és a multifunkciós készülékek már minden otthonban meglalálhatóak, és természetesen minden cégben is. A megfelelő használat és a rendszeres karbantartás meghosszabbíthatja berendezése élettartamát, ami viszont környezetvédelmi szempont. Használjon alacsonyabb fogyasztású EKO-programot az azt kínáló eszközökön.

#trashtag

A társadalmi hálózat a #trashtag hastag segítségével terjeszti a felhívást. Ez az új felhívás példátlan tevékenységet váltott ki az embereknél, akik megpróbálták a lehető legtöbb hulladékot összegyűjteni. Kiválasztják a hulladékokkal szennyezett helyet, és maguk vagy barátaik által megtisztítják. Tevékenységüket a helyszíni takarítás előtti és utáni fényképek is bizonyítják. Már így is  bolygónkat szép, tiszta hellyé változtathatjuk. Szlovákia számos vállalata csatlakozott a #trashtag világméretű felhívásához.