Irodaszerek és iskola

A környezetbarát nyomtatók keresettebbek

A környezetre való nagy hatás számos ágazat témája. A nyomtatók és a nyomtatópatronok gyártói sem kivételek. Közvetlenül a gyártási folyamatokban több szempontra összpontosítanak, amelyek csökkenthetik a környezetre gyakorolt káros hatást. Manapság a nyomtatókat gyártó vállalatok nagyon ésszerűen felhasználhatják az újrahasznosított anyagokat az új berendezések gyártásához. Ilyen például a HP, amely 20% újrahasznosított anyagot használ fel új nyomtatómodellekkel. A gyártási folyamatra szigorú környezetvédelmi előírások vonatkoznak. Még mielőtt a nyomtató eljutna a gyártósorokig, a fejlesztők dolgoznak a különféle környezeti újításokon, amelyeket az eszköz tartalmaz. Egyik gyártó sem stagnál ebben. Az új modellek bevezetésében látjuk, hogy a fejlesztés sikeresen halad ebben az irányban. Tehát hogyan járulhatnak hozzá a nyomtatók és a nyomtatási kellékek gyártói a környezet védelméhez?

 

- folyamatos termékinnováció (a fogyóeszközöket megtakarító funkciók)

- a berendezések energiafogyasztásának csökkentése

- termelési folyamat ökológiai programmal

- a termelési hulladék csökkentése

- újrahasznosított anyagok felhasználása új berendezések és fogyóeszközök gyártása során

- a szénlábnyom csökkentése

- tintapatronok és tonerek újrahasznosítása

- csereprogramok az elhasznált nyomtatópatronkra

- az újrahasznosított papír szélesebb támogatása a gyártott nyomtatók számára

- különféle támogatási programok, például az óceánok tisztítása, új fák telepítése

 

Sokat lehet tenni a környezetvédelem érdekében a felhasználói kényelem és a nyomtatás minőségének jelentős csökkentése nélkül. A gyártók jó irányba haladnak ebben. Reméljük, hogy nemcsak marketing trükkökről van szó.

 

Alacsony ökológiai lábnyom

A környezetvédelmi program egyik módszere az úgynevezett szénlábnyom és az éghajlatváltozásra gyakorolt káros hatás csökkentése is. A szénlábnyom mögött a szén emiszió és a szén-dioxid (CO2) kibocsátása áll, amely különféle módon kerül a levegőbe. Ezzel az állapottal minden gyártási folyamatnál találkozunk. A gyártók ezért nagy hangsúlyt fektetnek a szén-dioxid-kibocsátásuk csökkentésére, és a megújuló energiát használó termelőüzemek működésére összpontosítanak. Csökkentik a termelési hulladékot, kicserélik a csomagolásokat újrahasznosított anyagokra és csökkentik a kőolaj alapú anyagok felhasználását. A következő lépés a különféle újrahasznosítási programok és a fogyóeszközök (használt tintapatronok és festékkazetták) cseréje. A teljes környezeti programban nem felejtik el oktatni alkalmazottaikat a környezeti felelősségről.

(Az ökológiai lábnyom meghatározása: az emberi tevékenység hatását a Föld bolygóra mérő módszer)

A termék energiafogyasztásának csökkentése

A gyártók számára nemcsak az alacsonyabb energiafogyasztás az elsődleges a gyártási folyamatban, hanem a működés közbeni alacsony fogyasztás is. A vállalatok frissítik felszerelésüket, hogy a nyomtatók működésük során a lehető legkevesebb áramot használják. A következő lépés a minimális energiafogyasztás alvó üzemmódban, automatikus átállás energiatakarékos üzemmódba, kikapcsolás készenléti állapotban és különféle, alacsony energiafogyasztást támogató Eco-funkciók. Néhány nyomtató rendelkezik ENERGYSTAR tanúsítvánnyal, amelyet a termék kék emblémája alapján ismerhet fel. A címke garantálja, hogy a termék megfelel az energiahatékonyság követelményeinek, és ugyanolyan vagy jobb teljesítményt nyújt, mint a hasonló modellek, jóval alacsonyabb fogyasztással.

 

Nagy kapacitású patronok és tonerek vs tartályok

A szabványos tintapatronok és festékkazetták közül a gyártók átálltak a nagy kapacitású patronok támogatására, amelyek változtatásonként nagyobb nyomtatási mennyiséget képviselnek. Az ilyen XL patronok csökkenthetik a cserélhető nyomtatópatronok fogyasztását. A felhasználó sokszor több oldalt nyomtat egy kazettával. Még zöldebb megoldás az integrált nagy térfogatú tintatartály. Manapság szinte minden nyomtatógyártó rendelkezik nyomtatóval tintatartály-rendszerrel.

Újrahasznosítási programok

Ezek nemcsak az újrahasznosított anyagok felhasználására vonatkoznak az új nyomtatók gyártásában, hanem különösen a patronoknál. A tintapatronokat vagy a festékkazettákat újrahasznosítják oly módon, hogy az újrahasznosított  műanyagokat az új patronokhoz használják fel, vagy felújítják őket a Felújított program keretében. A márkás üres patronokat újra felhasználják. A felvásárlást a nyomtatópatronok eladói végzik, de maguk a gyártók is a saját programjuk keretében a használt patronok cseréjére.

 

 

A nyomtatógyártók és programjaik

Megnéztük több igazolt nyomtatógyártó webhelyét, hogy milyen programokkal segítik a környezetvédelmet a nyomtatás területén. Szinte minden vállalat nyilvánosan hozzáférhetővé teszi ezeket az adatokat, valamint nyilatkozatokat és rendszeres jelentéseket készít a környezetről.

A Hewlett Packard 20% -ban újrahasznosított anyagokat használ az új nyomtatók készítéséhez. Portfóliójában  tintasugaras és lézeres eszközöket kínál tintatartály-rendszerrel. Az automatikus kétoldalas nyomtatás mellett a papírtakarékosság érdekében a HP modellek megfelelnek az ENERGYSTAR szabványnak. Az eredeti HP patronok számos biztonsági és környezetvédelmi tulajdonságokkal rendelkeznek. A vállalat részt vesz és saját rendszere van a nyomtatási kellékanyagok összegyűjtésére és újrahasznosítására minden olyan országban, ahol termékeit kínálja a piacon. Van ökológiai hulladékfeldolgozója is.

A Lexmark vállalat ismert környezetvédelmi hozzáállásáról. Ingyenes nagy kapacitású festékkazettákat kínál a Lexmark Rewards programon keresztül. Az egyetlen feltétel az elkötelezettség, hogy csak eredeti festékeket használjon, és az üres kazettákat visszaszolgáltassa a vállalatnak újrahasznosítás céljából.

Az Epson vállalat saját EcoTank modellsorát  kínálja kazetta nélküli rendszerrel. Az integrált tartállyal ellátott EcoTank nyomtatók nemcsak környezetbarátiak, de akár 90% -os költségmegtakarítást is eredményezhetnek a felhasználó számára. Emlékezhetünk arra, hogy az Epson volt az első cég, amely tintatartály-rendszerrel rendelkező kazetta nélküli nyomtatókat dobott piacra. A vállalat olyan célokat tűzött ki, hogy hozzájáruljon a fenntartható társadalom fejlődéséhez azáltal, hogy hatékony, kompakt technológiák alkalmazásával csökkenti a termékek és szolgáltatások káros környezeti hatásait az életciklusuk során. Elkötelezett a környezetbarát termékek fejlesztése mellett. Még az Epson vállalat sem felejti el, hogy élettartamuk végén újrahasznosítsa a termékeket, és összegyűjti az üres patronokat.

Környezetvédelmi nyilatkozatában a Canon vállalat kijelentette, hogy figyelembe veszi a környezeti hatásokat és támogatja a környezeti hatások csökkentését a termék életciklusának minden szakaszában. A Canon a saját környezetvédelmi technológiáinak fejlesztésére összpontosít, amelyek alapját képezik ennek az erőfeszítésnek.

Termékeivel sikeresen csökkenti az energiafogyasztást, és 2018-ban befejezte parkját a Canon Eco Technology Park néven, ahol automatizált újrahasznosítási rendszert vezetett be. A CARS-T rendszerrel, egy automatikus újrahasznosító sorral büszkélkedhet, amely összezúzza a használt festékkazettákat, majd különféle fizikai jellemzők, például elektrosztatikus töltés és fajsúly mellett automatikusan elválasztja az anyagokat, hogy végül nagy szilárdságú polisztirolt nyújtson (HIPS). Ily módon a Canon elősegíti a zártkörű újrafeldolgozást azáltal, hogy a használt festékkazettákból nyersanyagokat nyer ki, és újrahasznosítja az új patronokhoz.

A tintapatronok feldolgozásához szintén hasonló CARS-I automatikus újrahasznosító rendszerrel rendelkezik, amellyel a használt tintapatronokat egy kamera automatikusan azonosítja és ennek megfelelően osztályozza. Ez a szétszereléstől és a porlasztástól a mosásig terjedő folyamatok integrált automatizált vonalán keresztül történik. Különböző anyagok kinyerésével és nagy tisztaságú, regenerált műanyagok feldolgozásával ezeket az erőforrásokat újrafelhasználhatjuk a tintapatronok nyersanyagaként.

Más gyártók sem maradnak el, és rendkívüli ökológiai környezetvédelmi szemlélettel harmonizálták termelési programjaikat.