Tonerek és tintapatronok

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Irodaszerek és iskola
Akciók

A környezetbarát nyomtatók keresettebbek

A környezetre való nagy hatás számos ágazat témája. A nyomtatók és a nyomtatópatronok gyártói sem kivételek. Közvetlenül a gyártási folyamatokban több szempontra összpontosítanak, amelyek csökkenthetik a környezetre gyakorolt káros hatást. Manapság a nyomtatókat gyártó vállalatok nagyon ésszerűen felhasználhatják az újrahasznosított anyagokat az új berendezések gyártásához. Ilyen például a HP, amely 20% újrahasznosított anyagot használ fel új nyomtatómodellekkel. A gyártási folyamatra szigorú környezetvédelmi előírások vonatkoznak. Még mielőtt a nyomtató eljutna a gyártósorokig, a fejlesztők dolgoznak a különféle környezeti újításokon, amelyeket az eszköz tartalmaz. Egyik gyártó sem stagnál ebben. Az új modellek bevezetésében látjuk, hogy a fejlesztés sikeresen halad ebben az irányban. Tehát hogyan járulhatnak hozzá a nyomtatók és a nyomtatási kellékek gyártói a környezet védelméhez?

 

- folyamatos termékinnováció (a fogyóeszközöket megtakarító funkciók)

- a berendezések energiafogyasztásának csökkentése

- termelési folyamat ökológiai programmal

- a termelési hulladék csökkentése

- újrahasznosított anyagok felhasználása új berendezések és fogyóeszközök gyártása során

- a szénlábnyom csökkentése

- tintapatronok és tonerek újrahasznosítása

- csereprogramok az elhasznált nyomtatópatronkra

- az újrahasznosított papír szélesebb támogatása a gyártott nyomtatók számára

- különféle támogatási programok, például az óceánok tisztítása, új fák telepítése

 

Sokat lehet tenni a környezetvédelem érdekében a felhasználói kényelem és a nyomtatás minőségének jelentős csökkentése nélkül. A gyártók jó irányba haladnak ebben. Reméljük, hogy nemcsak marketing trükkökről van szó.

 

Alacsony ökológiai lábnyom

A környezetvédelmi program egyik módszere az úgynevezett szénlábnyom és az éghajlatváltozásra gyakorolt káros hatás csökkentése is. A szénlábnyom mögött a szén emiszió és a szén-dioxid (CO2) kibocsátása áll, amely különféle módon kerül a levegőbe. Ezzel az állapottal minden gyártási folyamatnál találkozunk. A gyártók ezért nagy hangsúlyt fektetnek a szén-dioxid-kibocsátásuk csökkentésére, és a megújuló energiát használó termelőüzemek működésére összpontosítanak. Csökkentik a termelési hulladékot, kicserélik a csomagolásokat újrahasznosított anyagokra és csökkentik a kőolaj alapú anyagok felhasználását. A következő lépés a különféle újrahasznosítási programok és a fogyóeszközök (használt tintapatronok és festékkazetták) cseréje. A teljes környezeti programban nem felejtik el oktatni alkalmazottaikat a környezeti felelősségről.

(Az ökológiai lábnyom meghatározása: az emberi tevékenység hatását a Föld bolygóra mérő módszer)

A termék energiafogyasztásának csökkentése

A gyártók számára nemcsak az alacsonyabb energiafogyasztás az elsődleges a gyártási folyamatban, hanem a működés közbeni alacsony fogyasztás is. A vállalatok frissítik felszerelésüket, hogy a nyomtatók működésük során a lehető legkevesebb áramot használják. A következő lépés a minimális energiafogyasztás alvó üzemmódban, automatikus átállás energiatakarékos üzemmódba, kikapcsolás készenléti állapotban és különféle, alacsony energiafogyasztást támogató Eco-funkciók. Néhány nyomtató rendelkezik ENERGYSTAR tanúsítvánnyal, amelyet a termék kék emblémája alapján ismerhet fel. A címke garantálja, hogy a termék megfelel az energiahatékonyság követelményeinek, és ugyanolyan vagy jobb teljesítményt nyújt, mint a hasonló modellek, jóval alacsonyabb fogyasztással.

 

Nagy kapacitású patronok és tonerek vs tartályok

A szabványos tintapatronok és festékkazetták közül a gyártók átálltak a nagy kapacitású patronok támogatására, amelyek változtatásonként nagyobb nyomtatási mennyiséget képviselnek. Az ilyen XL patronok csökkenthetik a cserélhető nyomtatópatronok fogyasztását. A felhasználó sokszor több oldalt nyomtat egy kazettával. Még zöldebb megoldás az integrált nagy térfogatú tintatartály. Manapság szinte minden nyomtatógyártó rendelkezik nyomtatóval tintatartály-rendszerrel.

Újrahasznosítási programok

Ezek nemcsak az újrahasznosított anyagok felhasználására vonatkoznak az új nyomtatók gyártásában, hanem különösen a patronoknál. A tintapatronokat vagy a festékkazettákat újrahasznosítják oly módon, hogy az újrahasznosított  műanyagokat az új patronokhoz használják fel, vagy felújítják őket a Felújított program keretében. A márkás üres patronokat újra felhasználják. A felvásárlást a nyomtatópatronok eladói végzik, de maguk a gyártók is a saját programjuk keretében a használt patronok cseréjére.

 

 

A nyomtatógyártók és programjaik

Megnéztük több igazolt nyomtatógyártó webhelyét, hogy milyen programokkal segítik a környezetvédelmet a nyomtatás területén. Szinte minden vállalat nyilvánosan hozzáférhetővé teszi ezeket az adatokat, valamint nyilatkozatokat és rendszeres jelentéseket készít a környezetről.

A Hewlett Packard 20% -ban újrahasznosított anyagokat használ az új nyomtatók készítéséhez. Portfóliójában  tintasugaras és lézeres eszközöket kínál tintatartály-rendszerrel. Az automatikus kétoldalas nyomtatás mellett a papírtakarékosság érdekében a HP modellek megfelelnek az ENERGYSTAR szabványnak. Az eredeti HP patronok számos biztonsági és környezetvédelmi tulajdonságokkal rendelkeznek. A vállalat részt vesz és saját rendszere van a nyomtatási kellékanyagok összegyűjtésére és újrahasznosítására minden olyan országban, ahol termékeit kínálja a piacon. Van ökológiai hulladékfeldolgozója is.

A Lexmark vállalat ismert környezetvédelmi hozzáállásáról. Ingyenes nagy kapacitású festékkazettákat kínál a Lexmark Rewards programon keresztül. Az egyetlen feltétel az elkötelezettség, hogy csak eredeti festékeket használjon, és az üres kazettákat visszaszolgáltassa a vállalatnak újrahasznosítás céljából.

Az Epson vállalat saját EcoTank modellsorát  kínálja kazetta nélküli rendszerrel. Az integrált tartállyal ellátott EcoTank nyomtatók nemcsak környezetbarátiak, de akár 90% -os költségmegtakarítást is eredményezhetnek a felhasználó számára. Emlékezhetünk arra, hogy az Epson volt az első cég, amely tintatartály-rendszerrel rendelkező kazetta nélküli nyomtatókat dobott piacra. A vállalat olyan célokat tűzött ki, hogy hozzájáruljon a fenntartható társadalom fejlődéséhez azáltal, hogy hatékony, kompakt technológiák alkalmazásával csökkenti a termékek és szolgáltatások káros környezeti hatásait az életciklusuk során. Elkötelezett a környezetbarát termékek fejlesztése mellett. Még az Epson vállalat sem felejti el, hogy élettartamuk végén újrahasznosítsa a termékeket, és összegyűjti az üres patronokat.

Környezetvédelmi nyilatkozatában a Canon vállalat kijelentette, hogy figyelembe veszi a környezeti hatásokat és támogatja a környezeti hatások csökkentését a termék életciklusának minden szakaszában. A Canon a saját környezetvédelmi technológiáinak fejlesztésére összpontosít, amelyek alapját képezik ennek az erőfeszítésnek.

Termékeivel sikeresen csökkenti az energiafogyasztást, és 2018-ban befejezte parkját a Canon Eco Technology Park néven, ahol automatizált újrahasznosítási rendszert vezetett be. A CARS-T rendszerrel, egy automatikus újrahasznosító sorral büszkélkedhet, amely összezúzza a használt festékkazettákat, majd különféle fizikai jellemzők, például elektrosztatikus töltés és fajsúly mellett automatikusan elválasztja az anyagokat, hogy végül nagy szilárdságú polisztirolt nyújtson (HIPS). Ily módon a Canon elősegíti a zártkörű újrafeldolgozást azáltal, hogy a használt festékkazettákból nyersanyagokat nyer ki, és újrahasznosítja az új patronokhoz.

A tintapatronok feldolgozásához szintén hasonló CARS-I automatikus újrahasznosító rendszerrel rendelkezik, amellyel a használt tintapatronokat egy kamera automatikusan azonosítja és ennek megfelelően osztályozza. Ez a szétszereléstől és a porlasztástól a mosásig terjedő folyamatok integrált automatizált vonalán keresztül történik. Különböző anyagok kinyerésével és nagy tisztaságú, regenerált műanyagok feldolgozásával ezeket az erőforrásokat újrafelhasználhatjuk a tintapatronok nyersanyagaként.

Más gyártók sem maradnak el, és rendkívüli ökológiai környezetvédelmi szemlélettel harmonizálták termelési programjaikat.