Tonerek és tintapatronok

Modelová rada tlačiarne

Modelová rada nálpne

Modelová rada nálpne

Modelová rada tlačiarne

Modelová rada nálpne

Modelová rada tlačiarne

Modelová rada nálpne

Modelová rada tlačiarne

Modelová rada nálpne

Modelová rada tlačiarne

Modelová rada nálpne

Modelová rada tlačiarne

Modelová rada nálpne

Irodaszerek és iskola

A nyomtatás digitalizálása

A nyomtatás digitalizálása és hogyan tovább?

A hatalmas kampány és a nyomdaipar fokozatos digitalizálása ellenére a papír továbbra is jelentős helyet foglal el. Ha azt hittük, hogy prioritása megváltozik, nem így történt. Mi rejlik a digitalizálás fogalma mögött, és milyen hatással lesz a papírra, a nyomdaipar médiumára. Mindenekelőtt nem kell aggódnia, hogy a papír eltűnik az összes ágazatból, ahol csak nyomtató  működik. A nyomtatott folyóiratok és könyvek nem tűnnek el. Vannak olyan iparágak, ahol a papír-archiválást lassan, de biztosan felváltja a digitális forma.

 

Mi a digitalizálás?

 A digitalizálás egyszerűen átalakítás digitális, számszerű formába. Átalakítható analógról digitálisra. Jó példa erre a videók átalakítása a régi VHS kazettákról digitális lemezekre vagy adathordozókra, merevlemezekre, vagy még a felhőalapú tárolássá. Magát az analóg jelet is digitalizálták, amelyet felváltott a digitális jel. Digitalizációt észlelhetünk az analóg vevőkészülékeknél, amikor a digitális jelet digitális készülékre kellett cserélni.  A televíziós és rádiós műsorszolgáltatás szintén keresztülment a digitalizálási folyamaton. Ugyanez történt az analóg hanggal. Legújabban a nyomtatás digitalizálásáról beszélnek.A digitális fényképezőgépek megjelenésével több fénykép kerül mentésre a tárolóeszközökre, amelyeket TV-n, PC-n vagy mobilon keresztül mutatnak be,  közben a nyomtatás háttérbe kerül. A régi fényképeket, különösen a történelmi jelentőségűeket digitális formában raktározzák. Ezek megőrzése fontos a jövő nemzedékek  számára, mivel maga a fénykép idővel elhalványul, és veszít a minőségéből. Annak ellenére, hogy manapság tartósabb tintákat használnak a nyomtatásnál, amelyek több évig fenntartják a színstabilitást és jobb minőségű papírt is használnak. A digitalizálás tehát az információ analóg formából, képből és hangból való átalakítása, betűtípusok, grafikus formák, fényképek vagy akár 3D formák (3D-s szkennerek segítségével) beolvasása (szkennelése), digitális (adat) formává változtatása.

 

A nyomtatás digitlizálása hol helyettesíti a  klasszikus papírt

A papírra történő nyomtatás közelebbről nézve, akár vállalati, oktatási, akár kormányzati szektorban, a tendencia a papírfogyasztás csökkentésére utal. Különösen a vállalatoknál a  kétoldalas nyomtatásra fókuszálnak, több dokumentum nyomtatása egy papírlapra. Ezek az ökológiai és gazdasági gondolkodás összefoglalásának komplex megoldásai. A papíron történő nyomtatás és a digitalizálás összekapcsolódása itt egyre inkább látható lesz a pénzügyi megtakarítások érdekében, de a papírra való nyomtatás minden bizonnyal nem tűnik el. Ez a folyamat nem minden vállalat számára reális.A digitalizálás eredményeként a papíron történő nyomtatás bizonyos mértékig csökken, de a nyomtatás mint ilyen megmarad. Annak ellenére, hogy különösen a közigazgatás terén nagy nyomás van kialakulóban a digitalizálásra, a papír-archívumok digitális formává alakítására, valamint a levélkommunikáció e-mailre konvertálására. Ez még hosszú utat jelent, és bizonyos ágazatokban a papírra történő nyomtatás majd folytatódik.

Egy másik jó példa a festmények és könyvek digitalizálása. A kulturális szektor szívesen digitalizálja a régi könyveket, festményeket és filmeket. Különösen a könyvágazatban örömmel fogadnánk a régi könyvek digitalizálását, amelyek a lapozás következtében elhasználódnának. Különböző könyvtárak alakították át főbb, értékesebb példányaikat digitális formává. Digitális könyvtárak jönnek létre klasszikus könyvek, régi kéziratok, első nyomtatványok, zene és monográfiai alkotásokból. Magának a digitalizálásnak is van egy másik nagy előnye ez a gyors és széleskörű keresés és kategorizálás. Van itt lehetőség megjelölésre, mint pld. kedvenc, valamint jegyzetek és megjegyzések készítésére. Hirtelen egy bizonyos interaktív területre jutunk. Másolhatunk, menthetünk és megoszthatunk.

Minden dokumentumot OCR technológia dolgoz fel. Mit jelent ez? A szkennelés konvertálja a papír formátumról a digitális formátumra. Ez nemcsak könyveket érint, hanem tankönyvek, szótárak, enciklopédiák, különféle kézikönyvek, tudományos publikációk, fikció, valamint folyóiratok, például naplók, heti, műszaki, szórakoztató vagy politikai magazinok is ide tartoznak. Ha ezt most idővonalnak tekintjük, akkor ezek a 16. századtól a máig terjedő műveket érint. A régi könyvek digitális könyvtára nagy jelentőséggel bír a következő generációk számára történő megőrzésük szempontjából.  Elmondhatjuk, hogy az írásbeli és kulturális örökségünk digitalizálásáról van szó.

 

A szkenner a főszerepben

A szkennelés és a megfelelő formátumba konvertálás nagy szerepet játszott a dokumentumok, fényképek és könyvek digitalizálásában. Dokumentumok esetén ez az OCR (optikai karakterfelismerés) formátum. Az OCR-be szkennelés elkészíti a dokumentum elektronikus formáját, amelyet tovább lehet feldolgozni. A dokumentumok digitalizálására manapság számos módszer létezik. A szkennelés vagy a nyers szkennelés kényelmes, ahol egyszerűen konvertálhat dokumentumokat vagy könyveket elektronikus archívumba. Az ilyen dokumentumokat megfelelő struktúra, típus, év és hasonlóságok alapján lehet rendezni. A digitalizálás segíthet különféle elektronikus iratszekrények létrehozásában is. A katalogizálás bizonyos típusú dokumentumok esetében is fontos.

 

A digitalizálás még mielőtt róla beszéltek, már megkezdődött

Az informatika megjelenése  a vállalkozásokban és a háztartásokban, valamint a könnyen irányítható egyszerű, többfunkciós szkennerek egyre könnyebb hozzáférése révén a különféle dokumentumokat, könyveket és fényképeket elektronikusan lehetett szkennelni és tárolni. Lényegében a digitalizálás még az előtt , megkezdődött, amikor még szó sem volt róla. A vállalatok rájöttek, hogy kényelmesebb számukra elraktározni elektronikusan a nagyszámú dokumentumot,számlát, szerződéseket és leveleket, ahelyett, hogy   papír formában tárolnák. Ez nemcsak az archiválás és az érzékeny dokumentumok biztonságának költségeit, hanem egy bizonyos idő elteltével történő aprítás költségeit is magában foglalta. A digitalizálás gyorsabb hozzáférést  biztosít számukra az internetről bárhonnan.

 

Milyen előnyei vannak a digitális nyomtatásnak?

A papírfogyasztás csökkentése kulcsfontosságú tényező a digitalizálás szempontjából, mert környezetbarát. Minden, ami elektronikusan tárolható nyomtatás nélkül az előnyös. Vannak  azonban olyan dokumentumok, amelyeket tovább nyomtatnak. A szerződések néhány százaléka továbbra is papír formában marad, bár manapság már nem jelent problémát a szerződések és dokumentumok elektronikus aláírással történő ellátása. Ebben a tekintetben egyre növekszik a nyomás a papírfelhasználás csökkentése és a gazdaságosabb papírkezelés érdekében (olyan nyomtatófunkciókkal, amelyek csökkentik a papírköltségeket). A kevesebb papír nagyobb környezetbarát felhasználást jelent. A papírmentes irodát gyakran emegetik az utóbbi időben, de a papír teljes eltűnése nem realisztikus. Még a nyomtatott könyvek sem tűntek el az elektronikus könyvek és az olvasótáblák megjelenésével. Ez továbbra is csak egy alternatívája a nyomtatás formájának. A dokumentumok digitalizálása nagyobb hatékonyságot eredményez a vállalati környezetben, automatizálja a dokumentumfeldolgozási folyamatokat, jobb megosztást és keresést tesz lehetővé a dokumentumokban.

 

A szerver meghibásodik, a papír elég

Mi a helyzet a biztonsággal? A számítógépes merevlemezeken, a szerverek felhőalapú tárolóin tárolt dokumentumokat jelszavakkal, titkosítással, biometriával és hasonlókkal védik. Ha egy szerver meghibásodik, az Internet összeomlik, vagy a számítógép leáll, és természetesen elveszítheti adatait. Noha az üzleti szektorban a dokumentumokról másolatot készítenek, ígyilyen esetben a dokumentumok nem vesznek el. Ezeket a problémákat azonban nem lehet 100% -kal kizárni. Lehetséges, hogy a számítógép meghibásodik, a szerver is meghibásodhat a papír pedig eléghet. A történelemben számos olyan eset létezik, amikor a ritka dokumentumok, könyvek vagy fontos dokumentumok a lángok martalékává váltak.