Irodaszerek és iskola

A nyomtató kiválasztása

Manapság a nyomtatók a munkaterületek és az irodák szerves részét képezik. Akár kicsi, akár nagyobb vállalatról van szó, ez az eszköz ott nem hiányozhat. A mai modern számítógépes korban azonban a nyomtatók természetesen szerves helyet foglalnak el a háztartásokban is. Ma sem kivétel az otthonról végzett munka. Az iskolásoknak és a diákoknak rendszeresen be kell nyújtaniuk azokat a projekteket, dokumentumokat vagy egyéb feladatokat, amelyeket otthonukból a legkényelmesebb kinyomtatni (az utolsó pillanatban is).

Mielőtt vásárolna egy nyomtatót, fontolóra kell vennie, hogy melyik a legmegfelelőbb. A mai piacon számos ismert és kevésbé ismert gyártó modellje található. Nem csak az árakon, hanem a technológiákban és a paraméterekben is a nyomtatók különböznek egymástól. Szóval hogyan lehet megismerni ezen eszközök széles skáláját?

A választás előtt érdemes megfontolni, hogy milyen gyakran fogja használni a nyomtatót. Szüksége van csak fekete-fehér nyomtatóra, vagy színes nyomtatást is használ majd? Megfelelőek a nyomtató funkciói, vagy fontosak-e számunkra a másolás és a szkennelés?

Egycélú nyomtató - alapvető nyomtatási funkcióval

Többfunkciós nyomtató - másolási, szkennelési vagy faxolási funkciókat tartalmaz

 

A nyomtatási technológia szerint a nyomtatókat felosztjuk:

Pontmátrix nyomtatók

Ezeknek a nyomtatóknak  a használata hanyatlóban van, de még azért találkozhat velük. Előnyeik az alacsony nyomtatási költségek és a hosszú élettartam. Ellenkezőleg, a hátrányok a zaj, a lassabb működés és az alacsonyabb minőség.

Tintasugaras nyomtatók

A tintasugaras nyomtatók a leggyakrabban használt nyomtatók, különösen a háztartásokban, de a kisvállalkozásokban is. Előnyeik között szerepel az eszköz alacsony ára, a minőségi nyomtatás és a nyomtatási sebesség. Hátránya a patronok gyakori cseréje (tintapatronok, cartridge), amelyek ára általában nem a legalacsonyabb. Ezért egyes tintasugaras nyomtatómodellek jelentősen megnövelhetik a nyomtatási költségek végső költségeit, mivel patronjai magasabb árban vannak. A tintasugaras nyomtatók esetében a patronrendszert kétféle módon oldják meg:

 

1.    Az egyik (fekete) patron fekete-fehér nyomtatáshoz használható. A második patron színes nyomtatáshoz készült, és három színt tartalmaz - ciánkék, bíborvörös és sárga. Ebben az esetben, ha csak a színes nyomtatáshoz használt színek egyikét használja el, akkor a teljes színes patront ki kell cserélnie.

2.    Minden színnek (fekete, ciánkék, bíborvörös, sárga) külön patronja van. Ez a módszer költséghatékonyabb, mivel csak azt a patront cseréli ki, amelynek színét már elhasználta.

 

Lézernyomtatók

A lézernyomtatók az egyik leghatékonyabbak a nyomtatók közül, magas nyomtatási minőséggel. Nemcsak a vállalatokban és az irodákban népszerűek. Kompakt méretének és megfizethető árának köszönhetően egyre inkább megjelennek a háztartásokban a mindennapi otthoni használatra. A lézernyomtatók fő előnye a kiváló minőségű gyors nyomtatás, alacsony üzemeltetési költségek és az összes nyomtatási költség. Hátránya az, hogy a készüléknek magasabb ára van a lézernyomtató színes változatánál. Ez az oka annak, hogy a fekete-fehér lézernyomtatók manapság a legnépszerűbbek és a leggyakrabban használtak. Ha gyakran és nagy mennyiségben kell nyomtatnia, akkor a lézernyomtatók a legmegfelelőbbek.

LED nyomtatók

Sokan úgy vélik, hogy a LED-nyomtatók lézernyomtatók, de ez nem igaz állítás. A LED-nyomtatók hasonló elven működnek, mint a lézernyomtatók, de egyszerűbb tervezési megoldáson alapulnak. Kevesebb mozgó alkatrészt tartalmaznak. A lézernyaláb helyett a LED-nyomtató forrásként LED-es lámpákat használ. Ezek egymás mellett vannak elhelyezve, a mintahenger teljes szélessége mentén. A LED-nyomtatók legnagyobb előnye az ütésállóság, mivel kevesebb mozgó alkatrésszel  és nagyobb megbízhatósággal rendelkezik. A lézernyomtatókhoz viszonyítva a LED-nyomtatók  kompaktabb méretekkel rendelkeznek.

3D nyomtatók

Ezek a nyomtatók még nem olyan széles körben elterjedtek a háztartások és a vállalkozások számára, de azért említésre érdemesek. Ez a háromdimenziós nyomtatás legújabb technológiája, amelynek elve az, hogy az olvadt formában tartós polimer vékony rétegeit fokozatosan felhordják. Ez nem klasszikus nyomtatás, hanem tárgyak valódi másolatainak elkészítése.

 

Tipp az Ön számára

Ha nagyszámú fekete-fehér dokumentumot nyomtat, fontolja meg egy gyors fekete-fehér lézernyomtató vásárlását. A nyomtató magasabb költsége hosszú távon kifizetődik alacsony nyomtatási költségek mellett. Színes nyomtatáshoz színes nyomtató alkalmas, külön-külön színes patronokkal, az egyes színekhez. A fotónyomtatók ma már a piacon vannak, különösen a fényképek nyomtatására szolgálnak.

 

A nyomtató paraméterei

A nyomtatókkal kapcsolatos adatok közül a legfontosabb paraméterek a következők:

Nyomtatási felbontás

A felbontást DPI-ben adják meg, és a nyomtatás finomságának és élességének minősége a felbontás nagyságától is függ. A kiváló minőségű nyomtatás általános értékei: 600 DPI fekete-fehér nyomtatóknál és 1200 DPI a színes nyomtatóknál.

Nyomtatási sebesség

A gyártók megadják a nyomtatási sebességet a percenként kinyomtatott oldalak számával. Nagy nyomtatási mennyiség esetén, különösen a vállalaton belül, a nagyobb sebességet és a percenkénti több oldalt fogja értékelni. Háztartásban feltétlenül elegendő egy alacsonyabb nyomtatási sebességű nyomtató.

Kihasználtság

Olyan adat, amely meghatározza a nyomtató által kezelt terhelést. Ez általában a havi maximum vagy a gyártó által ajánlott határérték. Egyes nyomtatók havi korlátja 1500–5000 oldal, de a maximális korlát sokkal magasabb.

A tálca mérete

Egy paraméter, amely azt jelzi, hogy hány lap fér el a tálcába. Ha nagy mennyiségű nyomtatásra van szüksége, akkor a nagyobb kapacitású tálcát minden bizonnyal értékelni fogja, anélkül, hogy gyakran be kellene töltenie a papírt. Ugyanilyen fontos paraméter a papírméret, amelyet a nyomtató támogat. A klasszikus A6, A5, A4 formátum mellett néhány nyomtató támogatja az A3 formátumot is.

Duplex

Automatikus kétoldalas nyomtatás a felhasználó beavatkozása nélkül, a papír kézzel való megfordítására itt nincs szükség.

Csatlakozás

A nyomtató csatlakoztatásának leggyakoribb módja az, ha USB-kábellel csatlakozik, és közvetlenül csatlakozik a hálózathoz Ethernet-en keresztül. Az újabb módszerek a vezeték nélküli Wi-Fi, ahol közvetlenül a mobil eszközről vagy az NFC technológiáról nyomtathat.

Kiegészítő funkciók

Néhány nyomtató memóriakártya-olvasóval rendelkezik, és közvetlenül ezekből vagy USB-kulcsból is nyomtathat. Mások támogatják a gyors nyomtatást csatlakoztatott eszközökkel, például kamerával és mobiltelefonnal. Vagy támogatják a nyomtatást olyan hordozókra is, mint CD-k és DVD-k. A nyomtatók vezérlése különbözik a klasszikustól, azaz a gombok használatától, az érintőképernyős vezérléssel, vagy azzal a lehetőséggel, hogy a mobiltelefonról történő nyomtatást mobil alkalmazás segítségével vezéreljék.

Tipp az Ön számára

Fontolja meg, melyik funkciót fogja használni. Ha a további funkciók nem szükségesek Önnek, akkor összpontosítson a jobb paraméterekkel rendelkező alapvető funkciókra. Ha már rendelkezik egyértelmű döntéssel, ne feledkezzen meg a gyártóról sem. A hitelesített gyártó a minőségi felszerelés mellett megfelelő garanciát és szolgáltatást is nyújt Önnek.