Irodaszerek és iskola

A nyomtatók zaja

A nyomtató olyan eszköz, amely munka közben némi zajt okoz. A típustól és a nyomtatási technológiától függően a zajszint lehet alacsonyabb vagy magasabb. Nyomtató vagy többfunkciós eszköz kiválasztásakor a felhasználót elsősorban a nyomtatási minőség, a teljesítmény, a csatlakoztathatóság és az ár megkülönböztetésének paraméterei érdekli. Az egyes gyártók által biztosított zajszintet gyakran nem veszik figyelembe, vagy nem tekintik olyan fontosnak. Az üzletben nem lehet tesztelni a nyomtatási feladatokat közvetlenül a nyomtatón, és így felismerni a zajt is. Még ha a kereskedőnek is van egy modellje, amely csatlakoztatva van a nyomtatáshoz, és azt demonstrálja, a bolt környezetében a működési zaj jelentősen torzulhat. Ugyanaz a nyomtató nagyméretű vállalati nyomdaipari létesítmények esetében általában külön helyiségben vagy folyosón vannak a nyomtatók elhelyezve. Tehát a nyomtatás nem zavarja a munkacsoport többi tagját. Egy más helyzet az, ha egy kis irodában van a nyomtató, ahol 2-5 felhasználó is van. Ha munkaidőben 10–15 oldalt nyomtat, még nagyobb zaj esetén is, akkor ez nem zavarhatja a közös helyiség munkatársait. Ha nagyobb mennyiségű nyomtatást kell feldolgoznia, a magasabb zajszint már zavarhatja az iroda többi munkatársának munkáját. Ezt úgy oldhatja meg, ha nyomtatás közben szünetet tart, vagy  amikor mások ebédelnek, de ilyen megoldás nem mindig lehetséges. Különösen akkor, ha ezeket a feladatokat egy meghatározott időpontban kell feldolgoznia. Még a háztartásban sem kívánatos a túl zajos nyomtató, bár ott nem számít annyira. Bizonyára azért nem hagyja a nyomtatást késő estére  vagy éjszakára.

Bár a nyomtatók némi zajt okoznak, ez nem nagy probléma. Ha azonban továbbra is alacsonyabb zajszintű nyomtatót szeretne, akkor észre kell vennie a termék zajszintjét, amelyet decibelben / dB-ben ad meg a gyártó. A normál nyomtatózaj működés közben 40-50 dB értékű. Más háztartási készülékekhez viszonyítva a hűtőszekrény vagy a mosogatógép zajszintje 40 dB. A botmixer már körülbelül 55 dB zajszinttel mozog, a mosógép, porszívó vagy elszívó készülék zajszintje meghaladja a 60 dB-t. Ezért a 40 dB vagy annál kisebb érték jó nyomtatózajnak tekinthető. Az a mítosz, hogy a tintasugaras nyomtatók sokkal zajosabbak, mint a lézernyomtatók, ma már nem érvényes. A tintasugaras nyomtatók és a multifunkciós készülékek gyártói igyekszenek csökkenteni a nyomtatási zajt. A lézernyomtatók kissé csendesebbek, de közöttük zajosabb és csendesebb modellek is találhatók.

Csendes üzemmód

A legtöbb nyomtató vagy többfunkciós készülék csendes nyomtatási móddal is rendelkezik. Noha ez a szolgáltatás csökkentheti a zajt, ugyanakkor jelentősen lelassíthatja a nyomtatás sebességét is. A csendes üzemmód bizonyos órákra, például estére történő beállításához egyes készülékeknek lehetősége van a csendes indítási és befejezési idők aktiválására.

 

Mi minden járulhat hozzá a nagyobb zajhoz

- helytelen nyomtatóbeállítások

- helytelenü kiválasztott papírtípus

- nagyobb eszközméret és nyomtatási sebesség - a nyomtató nem megfelelő elhelyezése üres vagy nagy területen, ahol a zaj visszaverődik

 - gyári feldolgozás (anyag olcsóbb modellekhez)

 

Papíradatok és valódi nyomtatási zaj

A gyártó megadja terméke zajszintjének intenzitását dB mérhető értékben. Noha a papíradatok elfogadhatónak tűnhetnek Önnek, ha a nyomtatót teljes mértékben telepítik egy munkakörnyezetbe, a valós értékek kissé magasabbak lehetnek. Noha az mítosznak tűnik, hogy a zsúfolt irodában található nyomtató csendesebben üzemel a zajszint szempontjából, mint egy üres, hosszú folyosón. A zaj alapvetően olyan hang, amely egy nagy térben terjed és visszhangzik.

 

Következtetés

A 40 dB-es nyomtató vagy többfunkciós készülék nem nagyon zajos eszköz. Ha otthon van többéves modellje, akkor lehetséges, hogy a zajszintje magasabb. A manapság kínált új modellek azonban sokkal csendesebbek, mint régebbi elődeik. Olcsóbb modellek esetén a zajszint kissé magasabb lehet a gyártáshoz használt anyagnak köszönhetően. A drágább modelleknél magasabb színvonalú anyagokat használnak, az eszköz belsejében található egyes műanyag alkatrészeket pedig még fémek is helyettesítik. Ez a teljes zajt is érinti, bár ez nem olyan jelentős érték. Jó ötlet a nyomtatót sima, stabil felületre helyezni, hogy működés közben a zaj ne növekedjen.

Három eszköz, egy tintasugaras nyomtató és egy lézernyomtató normál használatával nem figyeltünk meg nagyobb zaj különbségeket. Nyilvánvaló, hogy a tintasugaras és a lézernyomtató nyomtatáskor eltérő hangot bocsát ki, de a zaj intenzitása hasonló. A magasabb zajt csak egy régebbi tintasugaras nyomtatóval észleltük, amelymár 7 éves. Valószínű, hogy az eszköz belsejében lévő alkatrészek elhasználódnak, ami szintén hozzájárulhat a nagyobb zajhoz. Csak érzékszerünkkel és egy egyszerű hangmérő alkalmazás segítségével hasonlítottuk össze a zajokat, tehát ez csak szubjektív vélemény. Megfelelő mérőberendezéssel a zajintenzitás-tesztek segítségével nagyobb különbségek is előfordulhatnak.

Összegzésként elmondhatjuk, hogy a mai nyomtatók és többfunkciós készülékek zajszintje, amelynek közös értéke körülbelül 40-50 dB, nem nagyon zavaró, és ez a paraméter nem befolyásolhatja Önt választáskor. Az ilyen zaj nem okozhat fejfájást vagy más egészségügyi problémát senkinek sem, még hosszabb működés esetén sem.

 

Modellek és zajuk (a gyártó adatai alapján)

Canon Pixma iP7250

Színes tintasugaras nyomtató, 44,4 dB zajszinttel.

HP LaserJet Pro M254dw

50 dB zajszintű színes lézernyomtató fekete-fehér és színes nyomtatáshoz egy- és kétoldalas nyomtatás módban egyaránt.

Samsung Xpress SL-C430W

Színes lézernyomtató aktív nyomtatáshoz, 48 dB zajszinttel .

Epson L310

Tintasugaras színes fotónyomtató 38 dB zajszinttel, Photo RPM módban, Epson papírral.

Lexmark CX-317dn

Színes lézer multifunkciós készülékek kis- és középvállalkozások számára, alapjárati üzemmódban 16 dB zajszinttel, üzemi módban 47 dB zajszinttel, a duplex nyomtatás esetén pedig a maximális zajszint 50 dB.

 

Tipp az Ön számára

Ha nyomtatás közben meg akarja mérni a nyomtató vagy a többfunkciós készülék zaját, használhatja a Google Play vagy az AppStore Sound Meter alkalmazásának egyikét. Természetesen ezek csak durván mért értékek az okostelefon mikrofonján keresztül egy ilyen alkalmazás használatával.