Tonerek és tintapatronok

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Irodaszerek és iskola
Akciók

A próbaoldal tesztelése és kinyomtatása

Biztosan tapasztalta, hogy élénk színű dokumentum vagy fotó volt a monitoron, és a nyomtatás után kellemetlen meglepetés érte, homályos színek formájában. Ennek oka lehet a piszkos nyomtatófej, az alacsony tintaszint, a nyomtató élettartama, de a rossz színskála beállítás is. Az RGB a monitor megjelenítésére és a CMYK pedig a nyomtatás megjelenítésére. Ideális világban el kell érnie a színillesztést mind a monitoron, mind a kinyomtatott fényképen. Sajnos ez ritkán fordul elő, és a jó eredmény érdekében a színbeállításokkal kell foglakozni. A fekete-fehér dokumentumok normál nyomtatása esetén nem kell erre ekkora figyelmet fordítanunk, de ha igazán jó minőségű fényképekre vágyunk, akkor a próbaoldal nyomtatásakor érdemes néhány dolgot beállítani, vagy legalább a megfigyelések alapján összehangolni a színeket. Nem kell azonnal hardveresen kalibrálnia a monitort, és azonnal létre hoznia professzionális ICC profilokat a monitor és a nyomtató számára. Néha elegendő a szoftver kalibrálása, a profil és a színbeállítás.

Erre a célra vannak olyan webhelyek, ahol egyoldalas dokumentumokat tesztelhet nyomtatás előtt. Fekete-fehér és színes módban egyaránt. Ez egy egyszerű folyamat. Például a "printatestpage" webhelyen két lehetőség közül választhat. Az egyoldalas dokumentumot és a nyomtatót a gomb segítségével tesztelhetjük: fekete-fehér tesztoldal és színes tesztoldal. Egy másik lehetőség a színek tesztelése a "HP diagnosztikai" teszt segítségével. CMYK tesztoldal. Ugyanazon a webhelyen érhető el, és a HP webhelyének egyik forrásából származik.

 

printatestpage.com

 

Az eredeti HP hivatkozással eljuthat a „Nyomtatási minőség hibaelhárító eszközét" tartalmazó webhelyre. Ez a webhely segít azonosítani és megoldani a nyomtatási minőséggel kapcsolatos problémát. Mielőtt elkezdené a hibaelhárítást, ellenőrizze, hogy a nyomtató kezelőpaneljén vannak-e  információk megrendelésekről vagy a fogyóeszközök cseréjéről. Ha igen, cserélje ki a kellékeket. Tesztoldal nyomtatásához kövesse az alábbi lépéseket. Töltsön A4-es méretű papírt a tálcába. A nyomtató ikonra kattintva új ablak nyílik meg a nyomtató számára. Kövesse a fül Beállítás lépéseit. Állítsa be a színeket, és kattintással nyomtassa ki a tesztoldalt.  Ellenőrizze a tesztoldalakat, hogy a "TOP" szó van-e nyomtatva a rövidebb szélén. Ha nem, akkor lehet, hogy nem megfelelően hajtotta végre a lépéseket.

 

hp.com

 

Egy másik nyomtatási tesztet kínáló webhely a inkys.ca. Ez egy egyszerű tesztoldal három dokumentummintával, nevezetesen fekete-fehér, színes és fekete-színes.

 

inkys.ca

 

Magát a tesztet közvetlenül is elvégezheti a nyomtató lehetőségein keresztül. A Windows operációs rendszerben végzett keresés segítségével megkereshetjük a "vezérlőpultot". A kezelőpanelen megnyitjuk a "Hardver és hang" kategóriát, amely tartalmazza az "Eszközök és nyomtatók" alkategóriát is. Kattintson az alapértelmezett nyomtató megtekintéséhez. Kattintson a jobb gombbal, és megjelenik a helyi menü. Válassza a "Nyomtató tulajdonságai" lehetőséget. Az új ablakban az "Általános" fül alatt a jobb alsó sarokban található "Tesztoldal nyomtatása". Megerősíti és ennyi. Természetesen a nyomtatót csatlakoztatni kell és bekapcsolni.

Néhány felhasználónak van egy bevett szokása, hogy az ellenőrzött oldalt a karbantartási folyamat után nyomtatják ki. Ezt megelőzi a fúvókák tisztítása, a nyomtatófej igazítása és beállítása. A karbantartás utáni felszerelés típusától függően kiválaszthatja a próba tesztnyomtatást. Célja a nyomtatási hibák kiküszöbölése, például a foltok vagy a színes lemorzsolódás.

A legjobbat hagytuk utoljára. Néhány webhelyen keresztül kipróbáltuk a tesztnyomtatási módszert. Ezeken különféle minőségben tesztoldal nyomtatások alapvető és haladó módjait kínálták. Elég kellemesen meglepődtünk a "nortlight images"-en. Kiváló minőségű felvételeket kínál egy ingyenes fekete-fehér és színes tesztképről. Egy jól megírt magyarázó cikk van hozzá, amely elmondja, hogy a teszt egyes képei pontosan hogyan készültek.

A fekete-fehér felvételt úgy tervezték, hogy a felhasználók javítsák a fekete-fehér nyomtatást. Optimalizált nyomtatásra szolgál A4, A3 + formátumban. Alul van egy átmeneti sáv a fehértől a feketéig és a szürke árnyalatokkal és fordítva. A bal oldalon van egy színátmenet minta és egy fehér színű mintakártya, a szürke különböző árnyalatai ismét a feketéig. A tesztképen példát talál a részletek finomságára is sötétebb és világosabb háttérrel. A teljes kép egy bizonyos profil szerint készült. A szürkeárnyalat mellett két fekvő fekete-fehér fényképet is megjelenít, amelyek a nyomtatás minőségének különböző aspektusait jelenítik meg. Mindjárt az elején meg kell mondanunk, hogy egyetértünk a szerzővel abban, hogy a kiváló minőségű fekete-fehér, valamint színes képek és fényképek nyomtatásakor sok változó létezik. Fontos szempont a nyomtató és annak beállításai, a felhasznált papír és a nyomtatóhoz használt patron (tinta, festék) közötti összhang.

 

Tesztkép monokróm nyomtatóhoz

A tesztkép egy kollázs Keith Cooper 2 fényképéről, amelyet erre a célra készítettek. Az egyik rész a Hood-csatorna felett a világos eget mutatja, nagyon finom árnyékolással, hogy kiemelje a felhők és a köd finom elemeit. A második rész viszont sötét árnyékokat mutat Anasazi (Mesa Verde) romjaiban. Mindkét jelenet minden digitális fekete-fehér nyomtatásnál kihívást jelent. A képen látható ablakok teljesen feketék, de a mély árnyékok többségében vannak finom részletek. A szerző felhívja a figyelmet minden olyan részletre, amelyet látnia kell a legoptimálisabb nyomtatási beállításokhoz.

A fájl természetesen ingyenesen letölthető. Úgy tervezték, hogy A4-es méretű papírra nyomtasson, 300 dpi felbontással. Ez a szokásos nyomtatóknál is tipikus nyomtatási felbontás. Ha a letöltött fájlt grafikai programban vagy fotószerkesztőben, vagy a Photoshop alkalmazásban nyitja meg, és megváltoztatja a felbontást (újramintázás nélkül), akkor annak kisebbnek vagy nagyobbnak lesz kinyomtatva a minőség megváltoztatása nélkül. Ha rendelkezik nyomtató felbontással, akkor többféle nyomtatási minőséggel nyomtathat, hogy lássa, van-e valódi különbség a különböző nyomtatási minőségi beállítások között (amelyek gyakran a nyomtató különböző felbontásait tükrözik - dpi).

A webhelyen más tesztmintákat talál, hasonlóan a monitoron végzett ICC-profil létrehozásakor alkalmazott tesztekhez, például egy kör alakú tapaszt, egy linearitást vezérlő képet és hasonlókat.

Tesztkép színes nyomtatóhoz

Különböző színes képek állnak rendelkezésre a színes nyomtatók számára, a színes tesztoldalak teszteléséhez számos szempont látható. A tesztkép kollázsának egyes részei kvadránsokra vannak felosztva. Ezek 4 tematikus képet tartalmaznak, és pontosan megadják, hogy mire használják őket.

A telített színnegyed négyzete a telített színek megjelenítésére használják, hogy a monitor és a nyomtató a nagyon intenzív színek feldolgozását szabályozza. Négy, gazdag színű képen megfigyelheti a lila, a kék, a cián, a piros, a sárga, a zöld és a fekete színek szintetikus színátmeneteit. A nagy telítettségű színátmenetek azonban a legtöbb hagyományos monitor számára gyakran elérhetetlenek.

A bőrszín négyzete ellenőrizhető a portrétot ábrázoló képeken, amelyek néhány típusú ábrázolást kínálnak. Például a világos bőrtónusok nagyobb fényintenzitással, nagyon közeli portréton, ahol a bőr tükröződése és a finom haj részletei sötétebb háttéren láthatók, így a sötét keverék a legnagyobb mennyiségű tintát és a lágy fényelemeket hozza magával szemben, túlzott színeződést mutatva, és megszünteti a keskeny világos területeket. A kabátban található textilrészletek felhasználhatók az árnyékrészletek képességének ellenőrzésére a monitoron és a nyomtatásban. Az alsó háttér homályos virágaival ellenőrizhetjük a nyomtatás színárnyalattól feketére való színátmenetét, hogy lássuk, megszakadnak-e a színátmenetek. A bemutatott képek összes apró részlete felhasználható a nyomtató megfelelő beállításának tesztelésére a színes nyomtatáshoz. Egy másik négyzet a táj és a színátmenet, amely szintén négy tesztképből áll. Az utolsó négyzet a fekete-fehér fénykép. Ezúttal is négy fekete-fehér képünk van, ahol a szürke árnyalatok részletes textúráit és átmeneteit vagy a fekete-fehér tónusok széles skáláján történő sima átmeneteket figyelhetjük meg. A képek fekete-fehér képek és grafikák széles skáláját mutatják.

Az egész weboldal nagyon érdekes teszteket és utasításokat kínál a digitális fényképezéssel kapcsolatos munkához olyan kereskedelmi fotósok részéről, akik ilyen módon terjesztik a fényképezés üzenetét. A Northlight Images Photography (2003) alapítója, fotós és szakértő Keith Cooper, aki a fotóipar számos vezető innovátorával és gyártójával, valamint az összes érintettel a szakmában együtt dolgozik. Az oldalon nemcsak érdekes fotókat talál, hanem a tesztoldal nyomtatásához említett teszteket is, és sok információt a monitorok megjelenítéséhez szükséges színkezelésről, ICC profilok létrehozásáról a monitorokhoz és a nyomtatókhoz.