Irodaszerek és iskola

A próbaoldal tesztelése és kinyomtatása

Biztosan tapasztalta, hogy élénk színű dokumentum vagy fotó volt a monitoron, és a nyomtatás után kellemetlen meglepetés érte, homályos színek formájában. Ennek oka lehet a piszkos nyomtatófej, az alacsony tintaszint, a nyomtató élettartama, de a rossz színskála beállítás is. Az RGB a monitor megjelenítésére és a CMYK pedig a nyomtatás megjelenítésére. Ideális világban el kell érnie a színillesztést mind a monitoron, mind a kinyomtatott fényképen. Sajnos ez ritkán fordul elő, és a jó eredmény érdekében a színbeállításokkal kell foglakozni. A fekete-fehér dokumentumok normál nyomtatása esetén nem kell erre ekkora figyelmet fordítanunk, de ha igazán jó minőségű fényképekre vágyunk, akkor a próbaoldal nyomtatásakor érdemes néhány dolgot beállítani, vagy legalább a megfigyelések alapján összehangolni a színeket. Nem kell azonnal hardveresen kalibrálnia a monitort, és azonnal létre hoznia professzionális ICC profilokat a monitor és a nyomtató számára. Néha elegendő a szoftver kalibrálása, a profil és a színbeállítás.

Erre a célra vannak olyan webhelyek, ahol egyoldalas dokumentumokat tesztelhet nyomtatás előtt. Fekete-fehér és színes módban egyaránt. Ez egy egyszerű folyamat. Például a "printatestpage" webhelyen két lehetőség közül választhat. Az egyoldalas dokumentumot és a nyomtatót a gomb segítségével tesztelhetjük: fekete-fehér tesztoldal és színes tesztoldal. Egy másik lehetőség a színek tesztelése a "HP diagnosztikai" teszt segítségével. CMYK tesztoldal. Ugyanazon a webhelyen érhető el, és a HP webhelyének egyik forrásából származik.

 

printatestpage.com

 

Az eredeti HP hivatkozással eljuthat a „Nyomtatási minőség hibaelhárító eszközét" tartalmazó webhelyre. Ez a webhely segít azonosítani és megoldani a nyomtatási minőséggel kapcsolatos problémát. Mielőtt elkezdené a hibaelhárítást, ellenőrizze, hogy a nyomtató kezelőpaneljén vannak-e  információk megrendelésekről vagy a fogyóeszközök cseréjéről. Ha igen, cserélje ki a kellékeket. Tesztoldal nyomtatásához kövesse az alábbi lépéseket. Töltsön A4-es méretű papírt a tálcába. A nyomtató ikonra kattintva új ablak nyílik meg a nyomtató számára. Kövesse a fül Beállítás lépéseit. Állítsa be a színeket, és kattintással nyomtassa ki a tesztoldalt.  Ellenőrizze a tesztoldalakat, hogy a "TOP" szó van-e nyomtatva a rövidebb szélén. Ha nem, akkor lehet, hogy nem megfelelően hajtotta végre a lépéseket.

 

hp.com

 

Egy másik nyomtatási tesztet kínáló webhely a inkys.ca. Ez egy egyszerű tesztoldal három dokumentummintával, nevezetesen fekete-fehér, színes és fekete-színes.

 

inkys.ca

 

Magát a tesztet közvetlenül is elvégezheti a nyomtató lehetőségein keresztül. A Windows operációs rendszerben végzett keresés segítségével megkereshetjük a "vezérlőpultot". A kezelőpanelen megnyitjuk a "Hardver és hang" kategóriát, amely tartalmazza az "Eszközök és nyomtatók" alkategóriát is. Kattintson az alapértelmezett nyomtató megtekintéséhez. Kattintson a jobb gombbal, és megjelenik a helyi menü. Válassza a "Nyomtató tulajdonságai" lehetőséget. Az új ablakban az "Általános" fül alatt a jobb alsó sarokban található "Tesztoldal nyomtatása". Megerősíti és ennyi. Természetesen a nyomtatót csatlakoztatni kell és bekapcsolni.

Néhány felhasználónak van egy bevett szokása, hogy az ellenőrzött oldalt a karbantartási folyamat után nyomtatják ki. Ezt megelőzi a fúvókák tisztítása, a nyomtatófej igazítása és beállítása. A karbantartás utáni felszerelés típusától függően kiválaszthatja a próba tesztnyomtatást. Célja a nyomtatási hibák kiküszöbölése, például a foltok vagy a színes lemorzsolódás.

A legjobbat hagytuk utoljára. Néhány webhelyen keresztül kipróbáltuk a tesztnyomtatási módszert. Ezeken különféle minőségben tesztoldal nyomtatások alapvető és haladó módjait kínálták. Elég kellemesen meglepődtünk a "nortlight images"-en. Kiváló minőségű felvételeket kínál egy ingyenes fekete-fehér és színes tesztképről. Egy jól megírt magyarázó cikk van hozzá, amely elmondja, hogy a teszt egyes képei pontosan hogyan készültek.

A fekete-fehér felvételt úgy tervezték, hogy a felhasználók javítsák a fekete-fehér nyomtatást. Optimalizált nyomtatásra szolgál A4, A3 + formátumban. Alul van egy átmeneti sáv a fehértől a feketéig és a szürke árnyalatokkal és fordítva. A bal oldalon van egy színátmenet minta és egy fehér színű mintakártya, a szürke különböző árnyalatai ismét a feketéig. A tesztképen példát talál a részletek finomságára is sötétebb és világosabb háttérrel. A teljes kép egy bizonyos profil szerint készült. A szürkeárnyalat mellett két fekvő fekete-fehér fényképet is megjelenít, amelyek a nyomtatás minőségének különböző aspektusait jelenítik meg. Mindjárt az elején meg kell mondanunk, hogy egyetértünk a szerzővel abban, hogy a kiváló minőségű fekete-fehér, valamint színes képek és fényképek nyomtatásakor sok változó létezik. Fontos szempont a nyomtató és annak beállításai, a felhasznált papír és a nyomtatóhoz használt patron (tinta, festék) közötti összhang.

 

Tesztkép monokróm nyomtatóhoz

A tesztkép egy kollázs Keith Cooper 2 fényképéről, amelyet erre a célra készítettek. Az egyik rész a Hood-csatorna felett a világos eget mutatja, nagyon finom árnyékolással, hogy kiemelje a felhők és a köd finom elemeit. A második rész viszont sötét árnyékokat mutat Anasazi (Mesa Verde) romjaiban. Mindkét jelenet minden digitális fekete-fehér nyomtatásnál kihívást jelent. A képen látható ablakok teljesen feketék, de a mély árnyékok többségében vannak finom részletek. A szerző felhívja a figyelmet minden olyan részletre, amelyet látnia kell a legoptimálisabb nyomtatási beállításokhoz.

A fájl természetesen ingyenesen letölthető. Úgy tervezték, hogy A4-es méretű papírra nyomtasson, 300 dpi felbontással. Ez a szokásos nyomtatóknál is tipikus nyomtatási felbontás. Ha a letöltött fájlt grafikai programban vagy fotószerkesztőben, vagy a Photoshop alkalmazásban nyitja meg, és megváltoztatja a felbontást (újramintázás nélkül), akkor annak kisebbnek vagy nagyobbnak lesz kinyomtatva a minőség megváltoztatása nélkül. Ha rendelkezik nyomtató felbontással, akkor többféle nyomtatási minőséggel nyomtathat, hogy lássa, van-e valódi különbség a különböző nyomtatási minőségi beállítások között (amelyek gyakran a nyomtató különböző felbontásait tükrözik - dpi).

A webhelyen más tesztmintákat talál, hasonlóan a monitoron végzett ICC-profil létrehozásakor alkalmazott tesztekhez, például egy kör alakú tapaszt, egy linearitást vezérlő képet és hasonlókat.

Tesztkép színes nyomtatóhoz

Különböző színes képek állnak rendelkezésre a színes nyomtatók számára, a színes tesztoldalak teszteléséhez számos szempont látható. A tesztkép kollázsának egyes részei kvadránsokra vannak felosztva. Ezek 4 tematikus képet tartalmaznak, és pontosan megadják, hogy mire használják őket.

A telített színnegyed négyzete a telített színek megjelenítésére használják, hogy a monitor és a nyomtató a nagyon intenzív színek feldolgozását szabályozza. Négy, gazdag színű képen megfigyelheti a lila, a kék, a cián, a piros, a sárga, a zöld és a fekete színek szintetikus színátmeneteit. A nagy telítettségű színátmenetek azonban a legtöbb hagyományos monitor számára gyakran elérhetetlenek.

A bőrszín négyzete ellenőrizhető a portrétot ábrázoló képeken, amelyek néhány típusú ábrázolást kínálnak. Például a világos bőrtónusok nagyobb fényintenzitással, nagyon közeli portréton, ahol a bőr tükröződése és a finom haj részletei sötétebb háttéren láthatók, így a sötét keverék a legnagyobb mennyiségű tintát és a lágy fényelemeket hozza magával szemben, túlzott színeződést mutatva, és megszünteti a keskeny világos területeket. A kabátban található textilrészletek felhasználhatók az árnyékrészletek képességének ellenőrzésére a monitoron és a nyomtatásban. Az alsó háttér homályos virágaival ellenőrizhetjük a nyomtatás színárnyalattól feketére való színátmenetét, hogy lássuk, megszakadnak-e a színátmenetek. A bemutatott képek összes apró részlete felhasználható a nyomtató megfelelő beállításának tesztelésére a színes nyomtatáshoz. Egy másik négyzet a táj és a színátmenet, amely szintén négy tesztképből áll. Az utolsó négyzet a fekete-fehér fénykép. Ezúttal is négy fekete-fehér képünk van, ahol a szürke árnyalatok részletes textúráit és átmeneteit vagy a fekete-fehér tónusok széles skáláján történő sima átmeneteket figyelhetjük meg. A képek fekete-fehér képek és grafikák széles skáláját mutatják.

Az egész weboldal nagyon érdekes teszteket és utasításokat kínál a digitális fényképezéssel kapcsolatos munkához olyan kereskedelmi fotósok részéről, akik ilyen módon terjesztik a fényképezés üzenetét. A Northlight Images Photography (2003) alapítója, fotós és szakértő Keith Cooper, aki a fotóipar számos vezető innovátorával és gyártójával, valamint az összes érintettel a szakmában együtt dolgozik. Az oldalon nemcsak érdekes fotókat talál, hanem a tesztoldal nyomtatásához említett teszteket is, és sok információt a monitorok megjelenítéséhez szükséges színkezelésről, ICC profilok létrehozásáról a monitorokhoz és a nyomtatókhoz.