Irodaszerek és iskola

A szkennelt dokumentum szerkesztése

A dokumentumok és képek beolvasása manapság általános dolog, amit multifunkciós nyomtatókon vagy önálló szkennereken használunk. Ha tetszik a beolvasott dokumentum pontos mása, akkor semmi mással nem kell foglalkoznunk. Néha van olyan helyzet, amikor módosítanunk kell egy ilyen beolvasott dokumentumot. Hogyan cselekedjünk ilyen esetben? A szkennelt dokumentumot a számítógépen található megfelelő programokkal tovább szerkesztheti. Valószínűleg a legismertebbek az Adobe Acrobat és az ABBYY FineReader.

Az ABBY FineReader segítségével dokumentumot vagy képet különféle formátumokba szkennelhet. A "szkennelés" fülön való megnyitás után válassza az "új feladat" lehetőséget, majd válassza ki a beolvasott dokumentum mentési formátumát.

Választhat

Szkennelést az OCR-szerkesztőbe fejlett beszélgetéssel és hitelesítéssel nyitja meg. Ez lehetővé teszi a beolvasott dokumentum felismerési területeinek manuális rajzolását és beállítását. Ezután ellenőrizze a felismert szöveget az ABBYY FineReader képességével, hogy megtanulja felismerni a nem szabványos karaktereket és betűtípusokat. Haladó eszközökkel megismerheti a legjobb OCR eredményeket.

 

A szkennelés PDF-be PDF-fájlokat hoz létre a szkennerről nyert képekből

Ha a PDF-fájlba szkennelés feladatot választja, beállíthat egy átalakítást, amely meghatározza a végleges dokumentum megjelenését és tulajdonságait.

A kimenet minőségét a következő lehetőségek közül választhatja:

- Válassza ki a legjobb képminőséget, amely fenntartja a képfelbontást

- Kiegyensúlyozott beállítás, amely csökkenti a PDF fájl méretét a képminőség látható romlása nélkül

- kompakt méret mellett kap egy kis fájlt, de a képminőség csökkenésével

- Az egyéni beállítások testreszabják a képtárolást

 

Egy másik lehetőség, amelyet használhat, egy PDF / A dokumentum létrehozása. Ez biztosítja, hogy a dokumentumai kompatibilisek legyenek a PDF / A formátummal. Ha a kevert raszteres tartalomhoz tömörítést kell használnia, akkor ehhez MCR tömörítést is használhat. PDF formátumba szkenneléskor lehetőség van a képen lévő szöveg felismerésére is (automatikus OCR indítás). A szerkesztéshez felhasználhatja a kép előkezelési beállításait (beolvasott dokumentum) is.

 

Szkennelés a Microsoft Word programba Microsoft Word dokumentumokat hoz létre a beolvasott dokumentumokból

Az ilyen típusú formátumokat úgy befolyásolhatja, hogy beállítja a konverzálást a megjelenés és tulajdonságok meghatározására, például:

 - formátozás megőrzése (pontos másolat, szerkeszthető másolat, formázott szöveg, csak szöveg)

 - OCR nyelvek

- képek megőrzése a kimeneti dokumentumban

- a fejléc, a lábléc és az oldalszám megőrzése

- a kép előfeldolgozásának beállításai

- további lehetőségek (speciális eszközök)

 

A beolvasás a Microsoft Excel programba Microsoft Excel dokumentumokat hoz létre a beolvasott dokumentumokból

Ha Microsoft Office rendszert használ, lehetősége van beolvasni a Microsoft Excel programba.

 A konverzálás beállításainak megadása után lehetősége van:

 - A formátozás megőrzése (a sáv típusa, a bekezdésméret és a formátum megmarad) vagy csak a szöveg (csak egy betűtípust használjon, és csak a bekezdések maradjanak meg)

- OCR nyelvek

- XLSX formátum-beállítások (képek megőrzése vagy minden oldalhoz külön lap létrehozása)

- a kép előfeldolgozásának beállításai

- egyéb lehetőségek

 

A szkennelés egy képfájlba, olyan dokumentumokat hoz létre, amelyek csak a szkennerből nyert képek képeit tartalmazzák

Az ilyen típusú képfájlba történő beolvasás esetén itt választhat többféle formátum közül. A TIFF formátum kiválasztása után tömörítheti a beolvasott képeket a fájlméret csökkentése érdekében. A különböző tömörítési módszerek eltérő képminőség-veszteségekkel járnak. Ezért a választás során két tényezőt kell figyelembe venni, nevezetesen a képminőséget és az ebből fakadó fájlméretet.

 

Az ABBY FineReader alkalmazásban a következő tömörítési módszereket választhatja ki:

PACKBITS - nincs adatvesztés a fekete-fehér beolvasások tömörítéséhez

JPEG (JFIF formátum) - Szürkeárnyalatos és színes képek tömörítésére szolgáló módszer. Ez jelentősebb tömörítés némi adatvesztéssel. Elmosódást és a színtelítettség csökkenését okozhatja

ZIP - nem okoz adatvesztést, és alkalmas olyan képekhez, amelyek egyszínű nagyobb területeket tartalmaznak

LZW - nincs adatvesztés, alkalmas vektorgrafikus és szürke árnyalatú képekhez

 

A más formátumba szkennelés beolvasott felvételekből más kívánt formátumú dokumentumokat hoz létre, például odt, pptx, epub és html

 Az utolsó lehetőség pedig az, hogy más formátumokba szkennel. Ide tartoznak a pptx, odt, html, epub, fb2, rtf, txt, .csv, djvu formátumok.

 

Ha már kiválasztotta a beolvasott dokumentum mentési formátumát, beállíthatja a beolvasási paramétereket. Szkennelés előtt természetesen megnézheti a dokumentum kinézetének előnézetét. Ezután csak annyit kell tennie, hogy kiválasztja a dokumentum mentési helyét.

Az OCR szerkesztő (Optical Character Recognition) alapvetően fontos a szerkesztéshez. Az optikai karakterfelismerés alapján képes képekkel dolgozni, szerkeszthető formátumokká konvertálni. A program beépített automatizált feladatokat tartalmaz, amelyek lehetővé teszik a saját készítését a rendelkezésre álló lépések széles skálájából. Ezenkívül az ABBYY FineReader magában foglalja az ABBYY Hot Folder programot is, egy ütemező alkalmazást a dokumentumok feldolgozásához, ha nem a számítógépét használja.

Egy másik program, amely segíthet a beolvasott dokumentumok szerkesztésében, az Adobe Acrobat. A programban szerkesztheti a beolvasott PDF dokumentumok szövegét és képeit. A beolvasott dokumentumokat egyszerűen szerkeszthető PDF dokumentumokká alakíthatja. Amikor megnyitja a szerkeszteni kívánt beolvasott dokumentumot, az Acrobat automatikusan futtatja az OCR-t a háttérben, és a dokumentumot szerkeszthető képpé és szöveggé alakítja, helyesen felismert betűtípusokkal a dokumentumban. A szerkesztési lehetőségek szélesek a beállítások széles skálájának köszönhetően:

-alapértelmezett betűtípus beállítása a szöveg hozzáadásához és szerkesztéséhez

- új szöveg hozzáadása

- szerkesztés (szöveg módosítása, cseréje és törlése)

- betűtípus formátum kiválasztása (betűkészlet megváltoztatása, betűméret, sortávolság, szélesség vagy szín)

- szövegblokk mozgatása, elforgatása és átméretezése

- kiemelni, aláhúzni, áthúzni a szöveget

- A szöveg kiemeléséhez adjon hozzá kommentárokat és rajzok jelölését

- számozott vagy felsorolással ellátott lista hozzáadása és szerkesztése

 

E két program mellett vannak olyanok is, amelyek az OCR (Optical Text Recognition) segítségével szerkeszthetik a beolvasott dokumentumokat.

Ha úgy dönt, hogy egy dokumentumot mobil eszközön szkennel be, akkor ezt az alkalmazások segítségével megteheti. Egyesek aláhúzási lehetőségeket, egyedi vázlatokat kínálnak, és kiválasztják a beolvasott dokumentum mentési formátumát. Kiterjedt szerkesztést azonban nem kínálnak.