Irodaszerek és iskola

A szkennerek és a szkennelés alapjai

A másolás és a szkennelés a nyomtatás folyamatának részévé vált. Manapság nem kell külön szkennert vásárolnia a dokumentumok és fényképek minőségi másolatának készítéséhez. A multifunkcióknak beépített szkennerük van. Az egyfunkciós nyomtató vásárlása helyett a többfunkciós készüléket választhatja. Sőt, még erre sincs szükség. Ha van Wi-Fi vagy NFC-kompatibilis nyomtatója, beolvashatja a dokumentumokat a mobiltelefonjával, és szerkesztheti, vagy elküldheti nyomtatáshoz.

 

Mi a szkennelés?

A szkennelés beolvassa az eredeti dokumentumot, az eredeti szöveget, képeket, fotókat, és konvertálja azokat digitális formátumba. A számítógépen a támogatott formátumok egyikében elraktározza a további szerkesztés és feldolgozás részére.  Könnyen hangzik, de a felhasználó számára a szkennelés nem bonyolult. Egyszerűen válassza ki az eredeti anyagot (dokumentumot), és rakja rá a szkenner üvegére. Ez  leggyakrabban síkágyas szkennerrel történik, akár önálló eszközként, akár többfunkciós szkennerként. Ezután zárja be a felső fedelet, és nyomja meg a szükséges gombot a szkennelés folyamatának elindításához. Ezen a ponton a letapogató eszköz már átveszi a munkát.

Megvilágítja és beolvassa a dokumentumot katódlámpa optikai rendszerrel, reflektorok vagy lencsék és CCD érzékelők segítségével. A szkennerek CIS technológiát (Contact Image Sensor) is használhatnak a dokumentumok megvilágítására, amelyen viszont érzékelő és nagy intenzitású LED diódák vannak. Ez az a CIS vagy CCD adat, amelyet lát egy adott szkenner típus specifikációjában. A megvilágítást az optikai érzékelő mozgása követi a szkennerüveg alatt, amely soronként beolvassa a dokumentumot (a szkennelési pontok és a vonalak száma a szkenner felbontásától függ). Minél nagyobb a Dpi érték, annál jobb és élesebb a konverziós minőség. Ma általában a szkenner felbontása 600 Dpi vagy 1200 x 2400 Dpi. De a szkenner felbontása is egyre magasabb és nem is ritkán még 4800 x 9600 Dpi felbontású szkennerek is megjelennek.

A szkennerek típusai

A szkennerek széles körben felhasználhatóak lehetnek kategóriákba sorolva: filmszkennerek, fotószkennerek, asztali és hordozható szkennerek, vonalkód-leolvasók és integrált síkágyas szkennerek nyomtatókhoz és adagoló szkennerekhez. Minket azok érdekelnek, amelyek kiegészítőként szolgálnak a nyomtatóhoz vagy közvetlenül a nyomtatóba vannak beépítve. Itt leggyakrabban egyszerű síkágyas,automatikus lapadagolós és mobil szkennereket talál. Míg egyszerő szkennernél, önállóan vagy integráltan, a fedél kinyitásakor az üveglapra helyezi a dokumentumot, és az üveg alatt lévő szerkezet mozog, addig  tehát a lapadagolóval ellátott skennernél a papír (dokumentumsablon) mozog. Áthalad a letapogató hengeren, majd kilép. Sajnos egyes adagolók nem szkennelnek könyveket vagy vastagabb brosúrákat. Egyes ADF-et is tartalmazó többfunkciós modellek és integrált szkennerek automatikus adagolóval kombinálva készülnek. A síkképernyős lapolvasót duplán használhatja vastagabb dokumentumokhoz, vagy az ADF-beolvasást is használhat nagy mennyiségű dokumentumhoz normál irodai papírra. A szokásos asztali és adagoló szkennerek mellett az integrált többfunkciós szkennerek és a mobil szkennerek is nagyon népszerűek. Ezek a kompakt méretű hordozható eszközök, amelyeket üzleti utazás közben könnyen behelyezhet a táskájába vagy a hátizsákba. Alapvetően kicsi eszközök, USB vagy Wi-Fi, Bluetooth csatlakozással. Ezen hordozható szkennermodellek hátránya a lényegesen alacsonyabb felbontási minőség.

 

                          

 

ADF/ DADF

Az automatikus lapadagoló (ADF) a szkenner automatikus lapadagolóját jelenti. Ahogy a neve is sugallja, ez egy olyan szolgáltatás, amely biztosítja, hogy a dokumentumok beolvasásra kerüljenek automatokusan, felhasználói művelet nélkül. A többoldalas dokumentumokat nem egyenként kell betölteni, hanem egyszerre. A papíradagolók eltérő papírkapacitással rendelkeznek. A leggyakoribb kapacitás 50lap. A vállalati többfunkciós szkennerek kapacitása természetesen  ettől jóval magasabb. Egyes vállalati multifunkciós modellek nem tartalmaznak automatikus dokumentumadagolót az alapszerelvényben, ám támogatják a bővítést opcionális kiegészítőkkel, ideértve a különböző kapacitású automatikus dokumentumadagolókat is. Kétféle automatikus adagoló létezik. Szabványos úgynevezett fordított oldal, amely beolvassa a dokumentum egyik oldalát, elforgatja azt, és a másik oldalát beolvassa, és a Duplex - DADF, kétoldalas dokumentumadagolók. Ezzel egyszerre beolvassa a dokumentum mindkét oldalát. A nagy előnye a gyorsabb kétoldalas szkennelés.

 

 

A szkennelési sebesség és a szkenner funkciói

Beolvasáskor nem csak a felbontás, hanem a beolvasás sebessége is fontos. A felbontást pontok / hüvelyk Dpi-ben fejezik ki. Az értékek a 600 x 600 Dpi, 1200 x 2400 Dpi tartománytól kezdődően alakulnak, amely standard a jó minőségű szkenneléshez 4800 x 9600 Dpi felbontással. A szkennelési sebességet az 1 oldal szkenneléséhez szükséges idő alatt kell megadni. Az alapértelmezett értékek 20-30 másodperc / 1 oldal. Néhány szkenner kevesebb, mint 10 másodperc alatt képes beolvasni a dokumentumot. A maximális papírméret formátum egy másik jelzés, amelyet a műszaki leírásban észrevehet. Az általános formátum az A4, a legszélesebb körben használt irodai formátum.vA szkenner típusától függően milyen max. A formátum támogatja, de néhány szkenner akár A3-as szkennelést is végez. Az önálló szkennerek csatlakoztathatósága nem olyan gazdag, mint a nyomtatók esetében, de a hagyományos USB-kábel mellett vannak olyan modellek is, amelyeket Wi-Fi-vel csatlakoztathat. A szkennelés fontos jellemzője az OCR (Optical Character Recognition). Ha szöveges dokumentumokkal dolgozik, meg kell felelnie az OCR-nek. Ez egy olyan szoftver funkció, amely konvertálja a beolvasott dokumentumot olyan szöveges űrlapba, amely normál dokumentumként használható a szövegszerkesztőben. A modern szkennerek képesek mobiltelefonra szkennelni, e-mailbe szkennelni és dokumentumot megosztani.

 

Mobil szkennelési alkalmazások

Az önálló szkennerek vagy az MFP-összetevők mellett ma már számíthat okostelefonjára. Csak egy kamera és egy szkennelési aplikáció alkalmazása szükséges. Néhány telefon standard funkcióként még ezt a funkciót is tartalmazza. Az iPhone készülékkel közvetlenül szkennel be egy dokumentumot az iOS-hoz tartozó jegyzetek alkalmazás segítségével. Csak nyissa meg a jegyzeteket, és válassza a dokumentum beolvasását. A beolvasást azonban jpeg fájlként menti el. Vannak olyan alkalmazások, amelyek másolják a beolvasott dokumentumot más formátumban, például pdf formátumban. Ha időnként be kell szkennelnie valamit a Google Playből vagy az AppStore alkalmazásboltból, sok minőségi alkalmazást találhat. Néhány fizetős, de ingyenesen letölthető verzióban is elérhető.

 

 

Másolás és szkennelés nélkül már nem tudjuk elképzelni, hogy dolgozzunk a dokumentumokkal. Csakúgy, mint a nyomtatás, ezek a szolgáltatások is fontosak, és a minőségi eredmények is számítanak. Az otthona vagy egy vállalkozó kis irodája számára a többfunkciós multifunkciós készülék ideális megoldás. Egy eszközzel kiváló minőségű nyomtatást, másolást és szkennelést végezhet. Ha munkában időt kell megtakarítania, és az eszköz támogatja, használja mind a duplex nyomtatást, mind a duplex szkennelést. Időt és egyben papírt takarít meg. További költségmegtakarításokról a nyomtató alternatív patronjaival vagy tonerjével gondoskodhat.