Tonerek és tintapatronok

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Irodaszerek és iskola
Akciók

A szkennerek és a szkennelés alapjai

A másolás és a szkennelés a nyomtatás folyamatának részévé vált. Manapság nem kell külön szkennert vásárolnia a dokumentumok és fényképek minőségi másolatának készítéséhez. A multifunkcióknak beépített szkennerük van. Az egyfunkciós nyomtató vásárlása helyett a többfunkciós készüléket választhatja. Sőt, még erre sincs szükség. Ha van Wi-Fi vagy NFC-kompatibilis nyomtatója, beolvashatja a dokumentumokat a mobiltelefonjával, és szerkesztheti, vagy elküldheti nyomtatáshoz.

 

Mi a szkennelés?

A szkennelés beolvassa az eredeti dokumentumot, az eredeti szöveget, képeket, fotókat, és konvertálja azokat digitális formátumba. A számítógépen a támogatott formátumok egyikében elraktározza a további szerkesztés és feldolgozás részére.  Könnyen hangzik, de a felhasználó számára a szkennelés nem bonyolult. Egyszerűen válassza ki az eredeti anyagot (dokumentumot), és rakja rá a szkenner üvegére. Ez  leggyakrabban síkágyas szkennerrel történik, akár önálló eszközként, akár többfunkciós szkennerként. Ezután zárja be a felső fedelet, és nyomja meg a szükséges gombot a szkennelés folyamatának elindításához. Ezen a ponton a letapogató eszköz már átveszi a munkát.

Megvilágítja és beolvassa a dokumentumot katódlámpa optikai rendszerrel, reflektorok vagy lencsék és CCD érzékelők segítségével. A szkennerek CIS technológiát (Contact Image Sensor) is használhatnak a dokumentumok megvilágítására, amelyen viszont érzékelő és nagy intenzitású LED diódák vannak. Ez az a CIS vagy CCD adat, amelyet lát egy adott szkenner típus specifikációjában. A megvilágítást az optikai érzékelő mozgása követi a szkennerüveg alatt, amely soronként beolvassa a dokumentumot (a szkennelési pontok és a vonalak száma a szkenner felbontásától függ). Minél nagyobb a Dpi érték, annál jobb és élesebb a konverziós minőség. Ma általában a szkenner felbontása 600 Dpi vagy 1200 x 2400 Dpi. De a szkenner felbontása is egyre magasabb és nem is ritkán még 4800 x 9600 Dpi felbontású szkennerek is megjelennek.

A szkennerek típusai

A szkennerek széles körben felhasználhatóak lehetnek kategóriákba sorolva: filmszkennerek, fotószkennerek, asztali és hordozható szkennerek, vonalkód-leolvasók és integrált síkágyas szkennerek nyomtatókhoz és adagoló szkennerekhez. Minket azok érdekelnek, amelyek kiegészítőként szolgálnak a nyomtatóhoz vagy közvetlenül a nyomtatóba vannak beépítve. Itt leggyakrabban egyszerű síkágyas,automatikus lapadagolós és mobil szkennereket talál. Míg egyszerő szkennernél, önállóan vagy integráltan, a fedél kinyitásakor az üveglapra helyezi a dokumentumot, és az üveg alatt lévő szerkezet mozog, addig  tehát a lapadagolóval ellátott skennernél a papír (dokumentumsablon) mozog. Áthalad a letapogató hengeren, majd kilép. Sajnos egyes adagolók nem szkennelnek könyveket vagy vastagabb brosúrákat. Egyes ADF-et is tartalmazó többfunkciós modellek és integrált szkennerek automatikus adagolóval kombinálva készülnek. A síkképernyős lapolvasót duplán használhatja vastagabb dokumentumokhoz, vagy az ADF-beolvasást is használhat nagy mennyiségű dokumentumhoz normál irodai papírra. A szokásos asztali és adagoló szkennerek mellett az integrált többfunkciós szkennerek és a mobil szkennerek is nagyon népszerűek. Ezek a kompakt méretű hordozható eszközök, amelyeket üzleti utazás közben könnyen behelyezhet a táskájába vagy a hátizsákba. Alapvetően kicsi eszközök, USB vagy Wi-Fi, Bluetooth csatlakozással. Ezen hordozható szkennermodellek hátránya a lényegesen alacsonyabb felbontási minőség.

 

                          

 

ADF/ DADF

Az automatikus lapadagoló (ADF) a szkenner automatikus lapadagolóját jelenti. Ahogy a neve is sugallja, ez egy olyan szolgáltatás, amely biztosítja, hogy a dokumentumok beolvasásra kerüljenek automatokusan, felhasználói művelet nélkül. A többoldalas dokumentumokat nem egyenként kell betölteni, hanem egyszerre. A papíradagolók eltérő papírkapacitással rendelkeznek. A leggyakoribb kapacitás 50lap. A vállalati többfunkciós szkennerek kapacitása természetesen  ettől jóval magasabb. Egyes vállalati multifunkciós modellek nem tartalmaznak automatikus dokumentumadagolót az alapszerelvényben, ám támogatják a bővítést opcionális kiegészítőkkel, ideértve a különböző kapacitású automatikus dokumentumadagolókat is. Kétféle automatikus adagoló létezik. Szabványos úgynevezett fordított oldal, amely beolvassa a dokumentum egyik oldalát, elforgatja azt, és a másik oldalát beolvassa, és a Duplex - DADF, kétoldalas dokumentumadagolók. Ezzel egyszerre beolvassa a dokumentum mindkét oldalát. A nagy előnye a gyorsabb kétoldalas szkennelés.

 

 

A szkennelési sebesség és a szkenner funkciói

Beolvasáskor nem csak a felbontás, hanem a beolvasás sebessége is fontos. A felbontást pontok / hüvelyk Dpi-ben fejezik ki. Az értékek a 600 x 600 Dpi, 1200 x 2400 Dpi tartománytól kezdődően alakulnak, amely standard a jó minőségű szkenneléshez 4800 x 9600 Dpi felbontással. A szkennelési sebességet az 1 oldal szkenneléséhez szükséges idő alatt kell megadni. Az alapértelmezett értékek 20-30 másodperc / 1 oldal. Néhány szkenner kevesebb, mint 10 másodperc alatt képes beolvasni a dokumentumot. A maximális papírméret formátum egy másik jelzés, amelyet a műszaki leírásban észrevehet. Az általános formátum az A4, a legszélesebb körben használt irodai formátum.vA szkenner típusától függően milyen max. A formátum támogatja, de néhány szkenner akár A3-as szkennelést is végez. Az önálló szkennerek csatlakoztathatósága nem olyan gazdag, mint a nyomtatók esetében, de a hagyományos USB-kábel mellett vannak olyan modellek is, amelyeket Wi-Fi-vel csatlakoztathat. A szkennelés fontos jellemzője az OCR (Optical Character Recognition). Ha szöveges dokumentumokkal dolgozik, meg kell felelnie az OCR-nek. Ez egy olyan szoftver funkció, amely konvertálja a beolvasott dokumentumot olyan szöveges űrlapba, amely normál dokumentumként használható a szövegszerkesztőben. A modern szkennerek képesek mobiltelefonra szkennelni, e-mailbe szkennelni és dokumentumot megosztani.

 

Mobil szkennelési alkalmazások

Az önálló szkennerek vagy az MFP-összetevők mellett ma már számíthat okostelefonjára. Csak egy kamera és egy szkennelési aplikáció alkalmazása szükséges. Néhány telefon standard funkcióként még ezt a funkciót is tartalmazza. Az iPhone készülékkel közvetlenül szkennel be egy dokumentumot az iOS-hoz tartozó jegyzetek alkalmazás segítségével. Csak nyissa meg a jegyzeteket, és válassza a dokumentum beolvasását. A beolvasást azonban jpeg fájlként menti el. Vannak olyan alkalmazások, amelyek másolják a beolvasott dokumentumot más formátumban, például pdf formátumban. Ha időnként be kell szkennelnie valamit a Google Playből vagy az AppStore alkalmazásboltból, sok minőségi alkalmazást találhat. Néhány fizetős, de ingyenesen letölthető verzióban is elérhető.

 

 

Másolás és szkennelés nélkül már nem tudjuk elképzelni, hogy dolgozzunk a dokumentumokkal. Csakúgy, mint a nyomtatás, ezek a szolgáltatások is fontosak, és a minőségi eredmények is számítanak. Az otthona vagy egy vállalkozó kis irodája számára a többfunkciós multifunkciós készülék ideális megoldás. Egy eszközzel kiváló minőségű nyomtatást, másolást és szkennelést végezhet. Ha munkában időt kell megtakarítania, és az eszköz támogatja, használja mind a duplex nyomtatást, mind a duplex szkennelést. Időt és egyben papírt takarít meg. További költségmegtakarításokról a nyomtató alternatív patronjaival vagy tonerjével gondoskodhat.