Irodaszerek és iskola

A teljesítmény, a minőség és az ár aránya

Vásárláskor gyakran a saját kritériumaink szerint döntünk arról, hogy mit várunk el egy adott terméktől és hogyan fogjuk használni. A nyomtatóknál, csakúgy, mint más eszközöknél, ez a funkciók összefoglalása. Figyelembe vesszük a technológiát, az általunk használt alapfunkciókat, a teljesítményt, de figyelembe vesszük a kialakítást és a kiegészítő funkciókat is. A legtöbb termék esetében a vásárlás előnyének alapvető kritériuma a teljesítmény és az ár, vagy a minőség és az ár aránya.

Mi az a jó teljesítmény-ár arány?

Figyelembe vesszük, hogy az eszközök, a mi esetünkben a nyomtatók, több kategóriára vannak felosztva. Mindegyikben számos különböző gyártótól származó modell van, szinte azonos vagy hasonló funkciókkal. A "teljesítmény-ár arány" segíthet a döntések meghozatalában a vásárlásnál. A nyomtatási technológiák szerint a nyomtatókat tintasugarasra és lézerre osztják.

Ha az egyik vagy a másik technológia közül választunk, akkor számos funkció fog befolyásolni minket, legyen az egycélú nyomtató nyomtatási funkcióval vagy többfunkciós nyomtató. Az utóbbi már kínál nekünk nyomtatást, másolást, beolvasást és néha faxot is. Szűkíthetjük a választékot színes vagy fekete-fehér nyomtatóra is. Ezenkívül előnyben részesíthetünk egy adott gyártót vagy a kialakítást. Meg kell jegyezni, hogy az egész piacot tekintve nincs olyan sok nyomtatógyártó. Mindazok a termékek, amelyek megtalálhatók az SK vagy a CZ kereskedők kínálatában, minőségileg elismert márkák, nagy múltra visszatekintő nyomtatógyártási és nyomtatási palettával. Itt valóban számít egy bizonyos márka iránti szimpátia, a jobb vagy rosszabb tapasztalat és az országunkon belüli szolgáltatás. Döntésünk következő része az alapvető vagy a fejlett csatlakoztatásról fog szólni. Hálózati , valamint a vezeték nélküli csatlakoztatásról és a mobil eszközökről történő nyomtatás támogatásáról.

Miután tudatosítotuk az összes saját  követelményünket a nyomtatóval kapcsolatban, itt az ideje értékelni a vásárlás előnyösségét . Ez pontosan a nyomtató jellemzőinek az aránya az árral szemben. Ez a kategória magában foglalja a maximális terhelést is, vagyis a berendezés teljesítményét, a nyomtatási költségeket, amely az utántöltések árából és azok kapacitásából tevődik össze.

Eljutottunk a nyomtatás költségeihez. A nyomtatónak megfizethető ára lehet, és ami a teljesítményt és az eszközberuházásokat illeti, nagyon kedvező teljesítmény-ár arányt találhatunk. De vannak itt is bizonyos feltételek, amelyeket ha nem veszünk figyelembe az előnyösnek tartott vásárlás megdrágulhat. Ezért a nyomtatók és az olyan eszközök esetében, amelyek általában a fogyóeszközöket tartalmaznak, ezeket be kell vonni a teljes teljesítmény / ár arányba. Ha ez az egység még mindig azon alapul, hogy mennyire jó a vásárlás teljesítmény és ár szempontjából, akkor  nyert ügye van.

A nyomtatópatronok ára mindig fontos tényező, és nem szabad lebecsülni. Ettől függ a nyomtatási költségek végső ára és az, hogy mennyit nyomtathatunk anélkül, hogy számolnunk kellene az egyes oldalakat. Szerencsére manapság a nyomtatás költsége jól kezelhető, és anyagilag sem tesz tönkre senkit. További nagy pozitívum, hogy sok modell támogatja az alternatív patronok használatát megfizethető áron. Még mindig nagyon jó nyomtatási minőséget kap, lényegesen alacsonyabb költségekkel.

 

 Példaként két nyomtatót említünk, amelyek közül választottunk.

 Követelményeink a következők voltak:

- többfunkciós nyomtató (nyomtatás, másolás, szkennelés)

- színes tintasugaras nyomtatás

- mobil csatlakoztatás (Wi-Fi támogatás)

- A4-es nyomtatási formátum

- kompakt méretek

 

Ezeket a nyomtatókat választottunk:

HP DeskJet Plus 4120 többfunkciós készülék

Ez a modell a HP gyártó újdonsága, amely az idén jelent meg a kereskedők kínálatában. Lenyűgöző a modern kialakítása, a hófehér kivitelben, a kompakt méretekkel és funkcionalitással. Ez egy többfunkciós készülék. A színes nyomtatás mellett másolást, beolvasást és még faxolást is kínál. Valószínűleg nem sok hasznát veszi a háztartásban, de ha egyszer ott van, soha nem lehet tudni. Használni fogja azonban a Wi-Fi-n keresztüli vezeték nélküli kapcsolatot és a kapcsolódó nyomtatást mobil eszközökről. A háztartások számára nem annyira fontos a rendkívül magas nyomtatási minőség (kivéve a minőségi fényképek nyomtatását) vagy a percenként kinyomtatott oldalak száma. Jobban érdekel minket a készülék ára és a nyomtatás költsége. Ez a modell patronokat tartalmaz: 1 x fekete tinta és 1 x háromszínű. A normál HP 305 (fekete) patron kapacitása 120 oldal. Az XL változatban a nagy kapacitású patron kétszeres teljesítménnyel bír és 240 oldalt képes nyomtatni.

A színes patron nyomtatási kapacitása 100 oldal a szabványos változatban és 200 oldal az XL változatban. A multifunkciós nyomtató ára valahol 80 euró körül mozog. Nagyon érdekes ár azért, amit kínál. Itt még mindig azt mondhatnánk, hogy ezek jó ár-érték arányú eszközök. Előny  a modern, vonzó kialakítás, hogy ez egy újdonság, amely jó szoftveres támogatást nyújt. Az előnyösebb XL patronok használata esetén a nyomtatás költsége valahol 0,09 € egy oldalra. Használhatja ezt a modellt alternatív utántöltésekkel is, ahol még alacsonyabb lehet az ár. A nyomtató jó arányban van a készülék teljesítménye, tulajdonságai, minősége és ára tekintetében. Nem áll rosszul az egy oldal nyomtatásának költségével sem. De itt még mindig cak a patronokról van szó, amelyeket gyakrabban kell cserélni. Ezért vizsgáljuk meg a második többfunkciós modellünket, amelyet választottunk.

 

Epson EcoTank L3150

Ez a modell már a nevében is tartalmazza, hogy tartályrendszerrel rendelkezik. Aki tud valamit a nyomtatókról, van elképzelése arról, hogy mi az a tartályrendszer. Ezzel a módszerrel kerül a tinta a nyomtatóba. A szokásos rendszerrel bizonyos kapacitású tintapatronokat helyeznek a készülékbe. Tartályrendszerrel rendelkező nyomtatók esetében a palackokból származó tintát közvetlenül a különálló tartályokba töltik. A fő előny a gyors utántöltés könnyű kezelhetősége, a tartályok nagyobb és veszteségmentes kapacitása, és különösen az utántöltés ára. Összefoglaljuk tehát a multifunkciós modell lehetőségeit, amelyet a HP DeskJet Plus 4120 helyett választottunk. Az ergonómikus kialakításban fekete kivitelben semmi kifogást nem találtunk. A műanyagok erősek és a készülék könnyen kezelhető. Ehhez egy egyszerű kezelőpanelt használnak érintőgombokkal. Bár információs kijelző nélküli, de mivel van támogatás a mobil eszközökről történő nyomtatásra, a mobil kijelző is jól fog szolgálni erre a célra. A csatlakozás támogatja a vezeték nélküli Wi-Fi-t. Szegély nélküli fotónyomtatással rendelkezk, és pozitívum a 100 lapos bemeneti papíradagoló tálca. Az előző modellhez hasonlóan ez is egy színes tintasugaras multifunkciós nyomtató CMYK rendszerrel. A HP modellel ellentétben az Epson modell tartályrendszert tartalmaz, négy különálló tintatartállyal. Ami a paramétereket illeti, mindkét eszköz megfelel számunkra.

Itt azonban eltérőek a nyomtatóink ára. Míg körülbelül 80 euróért megvásárolhatjuk a HP DeskJet Plus 4120 modellt, az Epson EcoTank L3150 multifunkciós készülék több mint 150 euróba fog kerülni. Ami majdnem kétszerese az összegnek. Természetesen bizonyos előnyökkel jár a tinta újratöltésének kényelme szempontjából. De még mindig jobb ár-érték arányt kapunk a HP modellel. Ezen a helyzeten változtathat a nyomtatás költsége. Tehát nézzük meg, milyen utántöltetekre van szükség az Epson multifunkcióhoz, és milyen árba kerül egy oldal kinyomtatása.

Ez a multifunkcionális eszköz  4 különálló tintatartályt tartalmaz, amelykbe palackozott tintát töltenek 5–6 € körüli árban. A színes tinták kapacitása 7500 oldal nyomtatás 5% -os lefedettség mellett és 4500 oldal a fekete tintánál. Számunkra már világos, hogy a tintatartály-rendszer ilyen állapota verhetetlen a klasszikus tintapatronokkal szemben. Megkapjuk az egy oldal nyomtatásának árát, amely jóval alacsonyabb az Epson modellnél, mint a Hp modell esetében. A teljes nyomtatási költségek, a teljesítmény, a nyomtatási minőség és a berendezés árarányát tekintve egyértelműen az Epson modell a nyerő.

Az eszöz és nyomtatás ára

És itt van a dilemma, amelyet most sok felhasználó szeretne megoldani. Ha személyes követelményeim alapján több modellt találok neves gyártóktól, mit kezdjek vele, mit válasszak . A készülék megfizethető árát, vagy drágábbat venni és ezáltal  a bónuszként hosszú távon alacsonyabb nyomtatási költségeket biztosítani . Személy szerint én egy drágább eszköz felé hajlok, a ma nagyon népszerű tintatartály-rendszerhez, amely gyors újratöltést biztosít palackokból a beépített különálló tartályokba. Nemcsak az egy oldal nyomtatásának ára, hanem ennek a rendszernek az ökológiai oldala is előnyösebb számomra. Ha azonban kevesebbet nyomtat, és felesleges lenne többet fizetnie a drágább készülékért, keressen egy olyan modellt, amelynek jó ár-teljesítmény aránya van, támogatva az alternatív patronok használatát. Ez nagyon érdekes módon csökkenti a nyomtatási költségeket.