Irodaszerek és iskola

A tinta szintje a nyomtatóban

Valós és becsült tinta- és tonerszint

Valószínűleg már eltűnődött azon, hogy a tinta vagy toner állapotáról szóló jelentés pontosan hogyan működik a nyomtatókban. Ez egy mérés vagy csak becslés? Minden patron tele van bizonyos mennyiségű festékkel vagy tonerporral. Ezt a nyomtatott oldalak mennyiségében vagy ml-ben adják meg. Tehát például a patronban lévő fekete tinta normál kapacitása 7 ml vagy 15 ml lehet. A nyomtató gyártója pontosan meghatározott szabványos feltételek mellett teszteli a patron fogyasztását. Pontosabban az 5% -os lefedettségi szabvány szerint. A tesztelés szigorú szabályokat tartalmaz. Itt kiszámolhatjuk a festék mennyiség kapacitásából , hogy hány oldalt képes kinyomtatni. A kazetta hozamát az alkalmazott tinta- vagy festékmennyiség bizonyos képlete szerint kapjuk meg az 5% -os lefedettség szabványosított feltétel egy meghatározott számú nyomtatott oldalra. A nyomtató gyárilag  úgy van beállítva , hogy amint a chip felismeri a patront, tudja, hány ml tinta van a patronban és hány oldalt tud ezzel a mennyiséggel kinyomtatni 5% -os lefedettség mellett. Ez azonban nem 100% -ban pontos mérés. A nyomtatás során a nyomtató  csak kivonja az elhasznált színeket az egész mennyiségből, valamint a kinyomtatott oldalak számából  nagyjából meghatározhatja a fennmaradó patron-szintet. A pontos mérés és a teljesen üres patron hatásának elérése érdekében a nyomtatóknak tartalmazniuk kellene egy másik mérőrendszert egy érzékelővel, amely reálisan megmérheti a patron szintjét és a tintaszint süllyedését. Ezt az érzékelőt azonban  minden nyomtatónak és minden egyes patronnak is kellene tartalmaznia, ez pedig azt eredményezné, hogy nagy mértékben növekednének az eszköz gyártásának költségei. A gyártók nem határozzák meg, hogyan jutottak  a számítás eredményéhez , a patron kapacitásához és az ennek eredményeként kinyomtatott oldalak számához. Feltételezhetjük azonban, hogy az eredmény tükröződik a tintacseppek méretében és bizonyos számú csepp által lefedett területen. Ebben az esetben ez bizonyos körülmények között a felhasznált tinta mennyisége. A lézerkészülékek esetében már nem vagyunk biztosak abban, hogy a festék hozzávetőleges hozamát hogyan számítják ki. Számos tényezőt kell figyelembe venni.

 

Fogyasztó vs gyártó

Mint rendszeres fogyasztó ezen nem sokat gondolkodunk. De csak addig, amíg nem észleljük, hogy az új patron behelyezése után, eddig keveset nyomtattunk, és a nyomtató továbbra is üres patront jelez. A patron szintjét közvetlenül a nyomtató kijelzőjén vagy a számítógépen ellenőrizhetjük. A patron valóban üres-e vagy van még benne tinta? Egyes nyomtatókkal vagy MFD-kel továbbra is nyomtathat még néhány oldalt, ha figyelmen kívül hagyja ezt az üzenetet. Más nyomtatók viszont elakadnak és tovább nem nyomtatnak. Számos videó jelent meg az interneten, ahol a felhasználók kiválasztottak egy patront, amelyet az eszköz üresként jelölt meg, és amikor kinyitották (fizikailag), találtak benne egy bizonyos mennyiségű tintát vagy tonert. Természetesen a gyártók ellen kritikus hangok kezdtek megjelenni. A felhasználók azt kérdezték, mennyi pénzt fogunk fizetni a fel nem használt maradék tinta vagy toner hosszú távú használatáért? Helyes-e, ha a gyártó arra ösztönöz minket, hogy újat vásároljunk, amikor még az előző töltést sem használtuk fel teljesen.

 

Ennek is megvannak az előnyei és hátrányai. Ha kifogy a tinta az utolsó cseppig anélkül, hogy a gép korábban értesítené, akkor előfordulhat olyan helyzet, amely a nyomtató sérüléséhez vezethet. Egy kis tintának kell maradnia a tintapatronban, hogy megakadályozza a levegő bejutását, a fúvókák és a nyomtatófej kiszáradását és károsodását. Ez védi az eszközt és biztosítja az ügyfelek elégedettségét az állandó nyomtatási minőséggel. Valójában a fennmaradó tintát nem hulladéknak kell tekinteni, hanem a gyártó pozitív intézkedéseként, amely biztosítja a készülék jó teljesítményét  és kiváló minőségét. Ezenkívül a gyártók az eszközről a felhasználói útmutatóban adnak információt arról is, hogy kis mennyiségű tinta mindig marad a patronban. Kevés felhasználó olvassa el ezt. Számos szerkesztő, aki a nyomtató kihasználtságát vizsgálta, közvetlenül a gyártótól kérdezett erre a tényre. A válasz pontosan az volt, hogy a maradék tinta védi az eszközt. Egy másik érv az volt, hogy a töltési kapacitást egy bizonyos számú oldal 5% -os lefedettségi szintje határozza meg, és ezt betartják. A maradék tinta semmilyen módon nem befolyásolja a patron hozamát, mivel ezt a számítást nem veszi figyelembe. Méghogy a gyártók végre adnának további tintát a patronokhoz?

 

Mi a helyzet az életkörnyezettel?

 Minél kevesebb patront használunk, annál jobban védjük a környezetünket. Ezt a tényt a gyártók nagymértékben befolyásolhatják. Például nagy kapacitású patronok támogatásával készülékeikhez, ami nagy előny. További előny a tinta- és tonerkazetta cseréje és újrahasznosítási programja. Sok gyártó támogatja a nulla hulladéklerakás elvét. A visszaadott festékkazetták minden részét újra felhasználják vagy újrahasznosítják. Akár alkatrészként egy új festékkazettában, alapanyagként egy másik iparágban, akár a fosszilis tüzelőanyagok helyettesítőjeként. A festékkazetta egyetlen része sem kerül hulladéklerakóba. A szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének további előnyét a modern tartálynyomtatók képezik. Tartályt használnak a tinta újratöltésére. Alapvetően minél ritkábban töltik újra, annál környezetbarátabbá válik az eszköz.

 

Mennyibe kerülnek az újratöltések?

Tehát itt nagy zavarban vagyunk. Ha figyelembe vesszük a tinta árát ml-ben a számításhoz és kivetítjük 1 liter tintára, akkor érdekes árat kapunk. A tinta tehát a világ legdrágább folyadékává válik. Miért olyan drága az újratöltések ára, amely sokszor meghaladja a cserepatronok és maga a nyomtató árát is? Egyszerűen azt mondhatnánk, hogy egyrészt a gyártók a gyártási költségektől alacsonyabb áron értékesítik berendezéseiket, másrészt a patronokat viszont többszörösen drágábban. Ezt a paradoxont borotva-értékesítési rendszernek hívják. Még ebben az esetben is gyakran vesz egy viszonylag olcsó borotválógépet, amelybe borotvákat szinte a gép árán vásárolnak. Különféle fórumokon és weboldalakon gyakran jelennek meg vélemények, amelyek rámutatnak a gyártók félrevezetésének módjaira.

 

A legtöbbet vitatott kérdések a következők:

 A chip akkor is letiltja a nyomtatást, ha az egyik szín elfogy, a többi még tele van, és folytathatja a nyomtatást (néhány nyomtató így működik).

 A nyomtató színes patronokat is használ fekete-fehér nyomtatáshoz, ami növeli a tintafelhasználást.

 A chip gyakran hamis üres patron üzeneteket küld az eszköznek (néha elősegíti a festék alaphelyzetbe állítását).

Néhány gyártó védelmi chipet használ az eszközben, amely megakadályozza a gyártó által gyártott patronok használatát (arra kényszerítve a felhasználót, hogy csak eredeti patronokat használjon). A lépést leginkább bírálták, sőt peres eljárásokhoz is vezettek.

Néhány patron gyártási ára körülbelül negyed dollár körül van, az eladási ár pedig többszörösen magasabb.

Függetlenül attól, hogy ezek az állítások igazak-e vagy sem, az a tény, hogy a nyomtatópatronok viszonylag drágák, nem változik. Ezért egyre több ember választ alternatív patronokat, amelyek teljesen kompatibilisek a nyomtatójukkal. Megéri nyomtatni nagyon alacsony  költségekkel a fogyóeszközökért, és végül új olcsó nyomtatót kell vásárolni. Hogyan nyomtasson csak eredeti patronokkal, hogy a készülék a lehető leghosszabb ideig tartson ki jó állapotban, és ebben az időszakban magas költségeket fizet a fogyóeszközökért.  Azonban minden felhasználó maga dönt, hogy milyen (drága) patronokkal tölti fel a nyomtatóját.

 

 

A tinta szint ellenőrzése

Gyakran több dokumentumot kell gyorsan kinyomtatnia, és amint az első oldal kinyomtatása után a patronban kimerül a szín. Hogyan tudjuk ezt megakadályozni és ellenőrizni a patron állapotát még azelőtt, mielőtt a nyomtató üres patront jelentene? Miután csatlakoztatta a nyomtatót a számítógéphez és telepítette az illesztőprogramokat, ellenőrizheti a behelyezett patronok tinta és festék állapotát. Windows rendszerben, a vezérlőpulton keresztül, eszközök és nyomtatók. A gyártó szoftvert szállít a nyomtatók számára, ahol karbantartáson kívül megismerheti a patronok állapotát. A modern nyomtatók és LCD-kijelzővel ellátott többfunkciós készülékek ezeket az információkat közvetlenül a készülék kijelzőjén jelenítik meg. Vizsgálja meg a nagy tartályú nyomtatókat vizuálisan. A tartályok áttetszőek és a szinek jól láthatóak.