Irodaszerek

A tintasugaras és lézernyomtatók karbantartása

A nyomtató szinte karbantartást nem igénylő eszköz. Ezért sokfelhasználó meg van győződve arról, hogy ezeknek az eszközöknek csak patronok cseréjére és papír betöltésére van szükségük. Ha azt akarja, hogy a nyomtató jól és hosszú ideig működjön, akkor vigyázzon rá egy kicsit. A tintasugaras nyomtatót nem nehéz gondozni, és mindenki képes erre. A legfontosabb a festék és a fúvókák ellenőrzése, és legalább minimális védelem a kiszáradás ellen. A lézernyomtatókkal a helyzet egy kicsit bonyolultabb, de bizonyos modelleknél még ott is meg lehet tisztítani a hengert a szennyeződésektől.

 

Tipp az Ön számára

A tintapatronok kiszáradhatnak, ha hosszabb ideig nem használja a tintasugaras nyomtatókat. Ennek megakadályozása érdekében nyomtasson ki néhány sort időről időre vagy közvetlenül a nyomtató beállításain és karbantartási programján keresztül a fúvókák ellenőrzéséhez és a nyomtatási minta kinyomtatásához. Ha a nyomtatás nem jó, segíthet a fej megtisztítása. Rosszabb a helyzet, ha a fúvókák kiszáradnak. Ezeket desztillált forró, de nem forrásban lévő vízzel megtisztíthatják. Egy ilyen művelet azonban nem mindig fejeződik be sikeresen otthon, és utána már speciális szolgáltatásra van szükség.  A tintasugaras nyomtatóknál a legnagyobb probléma a fúvókák vagy a tinta kiszáradása, ha hosszú ideig nem használják őket. Ellenkező esetben csak alkalmanként kell ellenőriznie, hogy nincs-e beszennyeződve porral.

 

Mi van az illesztőprogramokkal ?

Minden nyomtatóhoz talál CD-t vagy DVD-t  támogató szoftverrel és illesztőprogramokkal, vagy egy linket a gyártó webhelyére, ahol letöltheti ezeket az illesztőprogramokat. A Windows operációs rendszerben már vannak illesztőprogramok közvetlenül a rendszeren, és az új hardver csatlakoztatása és felismerése után a nyomtató működni képes. Ideálisabb azonban, ha az illesztőprogramokat közvetlenül a gyártótól telepíti. Telepítéskor ellenőrizze az operációs rendszer bitverzióját. Két verzió érhető el a Windows rendszerhez: 32 és 64 bites. Ha másik operációs rendszert használ, használja az operációs rendszer illesztőprogramjait. Szinte minden gyártó támogatja a Windows, Mac OS és Linux operációs rendszereket. Az illesztőprogramokon kívül a gyártó támogatási szoftverrel rendelkezik a nyomtatás előtti jobb szerkesztéshez, vagy grafikus programmal a fényképek szerkesztéséhez.

Tipp az Ön számára

Kevés ember regisztrál a gyártó webhelyén a nyomtató megvásárlása után. Ennek a lehetőségnek azonban vannak előnyei. Ha közvetlenül a gyártó weboldalán regisztrál, bizonyos előnyöket vagy jogot kap a kiterjesztett jótállásra. Egyes gyártók kiegészítő szolgáltatásokat vagy bizonyos mennyiségű adattárolást kínálnak a felhőben a regisztráció után.

Kiegészítő szoftver telepítése

Inkább a felhasználó kivételesen különféle dokumentumszerkesztő programokat használ, bár a gyártó ezeket általában CD-lemezen vagy DVD-n szállítja közvetlenül a nyomtatóval. Kapcsoljuk be a nyomtatót, és amikor minden úgy megy, ahogy kell, meghagyjuk az alapbeállításokat, és tovább nem foglalkozunk vele. Az illesztőprogramon kívül gyakran nem is vesszük észre, hogy van még itt valami más is. Miért telepítik ezeket a programokat valóban, és egyáltalán szükségesek? Alapvetően azonnal válaszolhat: nem, nem kell. De néhány nyomtatóbeállítási lehetőséggel megrövidülhet , amelyek segítségével végső soron a színt és a papírt takaríthat meg. A programok segítségével egyes alapbeállítások kiterjeszthetők további lehetőségekre. Néhány gyártó által hozzáadott program közé tartozik a nyomtatás előtti képszerkesztő, névjegykártya és naptárkészítő programok. A beolvasott dokumentumok PDF-be konvertálására szolgáló különféle szerkesztő programok sem kivételek. Ezek általában egyszerűbb megoldások, de nem kell fizetniük ezekért a programokért.

Tipp az Ön számára

A nyomtatási paramétereket a program segítségével vagy közvetlenül a nyomtató beállításaiban állíthatja be a nyomtatás előtt. Néhány színes nyomtatást nem igénylő dokumentum esetén csak fekete tintával nyomtasson. Válasszon a minőségi lehetőségek közül, ahol nincs szüksége minőségi fotóra, vagy csak válassza ki a szöveget. Állítsa be a papírméretet a nyomtatási méret szerint, és kisebb méret esetén két oldalt nyomtathat egy papírlapra. Használjon duplex nyomtatást, ha a dokumentum megengedi. Egyes nyomtatók kétoldalas funkcióval rendelkeznek az automatikus kétoldalas nyomtatáshoz. Ha a nyomtató nem rendelkezik ezzel a funkcióval, akkor mindenképpen kézi duplex beállításokkal rendelkezik.