Tonerek és tintapatronok

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Irodaszerek és iskola
Akciók

A vállalati hálózathoz csatlakoztatott nyomtatók biztonsága

A terjedő Ransomware fenyegetés problémája jelenleg visszatükröződik az interneten. Vírus, amely megfertőzi a számítógépes rendszereket és blokkolja a felhasználói adatokat. A Ransomware zsaroló vírusnak tekinthető, amely valamilyen módon váltságdíjat kér az adatokhoz való hozzáférés feloldásáért. Bitcoinért, a digitális pénznemért (crypto- valutáért) cserébe titkosítási kulcsot küld Önnek, vagy sem. Pontosan az egyre elterjedtebb számítógépes támadások és vírusok, malware, rosszindulatú programok vagy ransomware-ok miatt helyénvaló mindent megóvni az internettel kapcsolatban. Hogyan van ez  az irodai berendezésekkel, különös tekintettel az internet-hozzáféréssel a hálózathoz csatlakoztatott nyomtatókkal? Biztonságban vannak-e a dokumentumok és az érzékeny adatok?

 

Biztonsági kockázatok

A hálózathoz csatlakoztatott nyomtatók és más perifériák biztonságáról szóló utolsó felmérések számos aggasztó tényt tártak fel. Az első az, hogy figyelmen kívül hagyják és nem használják a biztonsági funkciókat, amelyekkel az egyes nyomtatók közvetlenül rendelkeznek. A második az eszköz alacsony észlelő képessége az anomáliákkal szemben, a harmadik hiányosság pedig  a felhasználók gyenge ismerete a hálózathoz csatlakoztatott nyomtatók biztonsági kockázatairól és fenyegetéseiről. A jó hírű nyomtatógyártók a biztonságra törekszenek, és számos biztonsági funkciót integrálnak üzleti modelljeikbe, hogy megvédjék a hálózatba csatlakoztatott nyomtatókat a nyílt portokon vagy a Wi-Fi-n keresztüli jogosulatlan hozzáféréstől.

 

A nyomtatógyártók nem becsülik alá a vállalati nyomtatás biztonságát

A HP az üzleti nyomtatókat átfogó biztonsági funkciókkal látja el. Régóta foglalkozik a vállalati nyomtatók védelmével a támadásokkal szemben. A portfóliójában vannak olyan eszközök, amelyek olyan biztonsági funkciókat tartalmaznak, mint a Bios támadások észlelése és a rosszindulatú programok helyreállítása. A Whitelisting funkció engedélyezése lehetővé teszi a gyártó által ellenőrzött firmware feltöltését és futtatását. Egy másik védelmi funkció a nyomtató memória támadásainak figyelése. A nyomtatók nemcsak a támadásokat fedezik fel, megvédik magukat a tőlük, hanem kiküszöbölik a hibákat is.                                    

A HP biztonságos MPS (menedzselt nyomtatási szolgáltatások), amely magába foglalja a professzionális biztonsági szolgáltatásokat és a HP nyomtatókhoz tartozó szoftvermegoldásokat, tanúsítja, hogy a vállalat a védelmet komolyan gondolja.  Az új szolgáltatások nemcsak a biztonságos nyomtatás beültetését fogják biztosítani, hanem kiváló minőségű tanácsokat is nyújtanak a nyomtatási biztonság fenntartása érdekében.                                                                         

A Xerox a McAfee-vel együttműködve vírusvédelmi és biztonsági szoftverek kifejlesztésével foglalkozik a nyomtatás biztonságával kapcsolatban. Az üzleti célú Xerox nyomtatók már beépített biztonsági védelmet nyújtanak a McAfee-től. Ez maximális biztonságot és védelmet nyújt a rosszindulatú programok ellen. A védelem nem csak a nyomtatás biztonságára vonatkozik, hanem a szkennelésre és a faxolásra is.                                                               

Más nyomtatógyártók sem felejtik el a védelmet. Biztonsági funkciókat találhat az Epson nyomtatókkal is a kis és közepes munkacsoportok számára. Ide tartozik a nyomtató funkciókhoz való hozzáférés korlátozása az Epson Web Config szoftver segítségével. A PIN indítása és a szerver hitelesítése szintén hozzájárul a biztonsághoz.

A Brother PIN- vagy NFC-azonosító kártyát használ a nyomtatás biztonsága érdekében, hogy a kész nyomtatási feladatokat a nyomtató memóriájából mentse. Ki tudja törölni a biztonságos nyomtatási adatokat egy meghatározott idő eltelte után, és biztonságosan megtarthatja a nyomtatáshoz, amíg el nem éri a nyomtatót és ki nem adja a PIN-kódot. Lehetőség van a dokumentumok kódolására is a hálózaton belüli nyomtatáshoz. A felhasználói áttekintést, akik a nyomtató összes funkcióját vezérelhetik, a felhasználói engedélyezési és hitelesítési rendszer kezeli. A Samsung kibővítette termékportfólióját irodai berendezésekkel, és biztonsági funkciókkal gazdagította az SL sorozatú nyomtatókat. Többek között nem felejtette el az IP/ MAC címek szűrését és az újraírást és a titkosítást a merevlemezen. Növekszik a hálózathoz csatlakoztatott nyomtatók száma, akár Ethernet, akár Wi-Fi kapcsolaton keresztül. A vállalatoknál a nyomtatók csatlakoztatása a vállalati hálózatba önmagától értetődő kérdés. Néhányuk védett, mások nem. Ma már nem újdonság a vállalati nyomtatóba való behatolás egy mobil eszköz segítségével. A támadó ezután megfigyelheti az összes nyomtatási feladatot a mobil eszközén, és megkeresheti a szükséges információkat. Az e-mailekhez csatolt mellékletek is veszélyesek, amelyeket a nyomtatásnál még csak nem is feltételezne. A rosszindulatú programok megtalálják az utat.

 

 A jól informáltság csökkenti a kockázatokat

 

A vállalati érzékeny adatok védelme szempontjából a vállalati nyomtatók védelme most nagyon fontos lépés. Nem csak nagyvállalatoknak, hanem kisvállalkozások számára is. Ha bármilyen nyomtató csatlakozik a hálózathoz, mindjárt fennáll a veszély. A gyártók azon törekvése mellett, hogy biztonságosabbá tegyék a nyomtatást, az is fontos, hogy tájékoztassuk a felhasználókat a lehetséges kockázatokról és azok megelőzésének módjáról.

Ma egyre fejlettebb technológiákat és kényelmesebb megosztást vezetünk be életünk minden területén. Irodai környezetben ez hozzájárul a jobb munkahatékonysághoz és az időmegtakarításhoz. Az érem másik oldala viszont a növekvő számú számítógépes támadások és a biztonsági eszközök feltörésével kapcsolatos kifinomultabb módszerek.