Irodaszerek és iskola

A vállalati hálózathoz csatlakoztatott nyomtatók biztonsága

A terjedő Ransomware fenyegetés problémája jelenleg visszatükröződik az interneten. Vírus, amely megfertőzi a számítógépes rendszereket és blokkolja a felhasználói adatokat. A Ransomware zsaroló vírusnak tekinthető, amely valamilyen módon váltságdíjat kér az adatokhoz való hozzáférés feloldásáért. Bitcoinért, a digitális pénznemért (crypto- valutáért) cserébe titkosítási kulcsot küld Önnek, vagy sem. Pontosan az egyre elterjedtebb számítógépes támadások és vírusok, malware, rosszindulatú programok vagy ransomware-ok miatt helyénvaló mindent megóvni az internettel kapcsolatban. Hogyan van ez  az irodai berendezésekkel, különös tekintettel az internet-hozzáféréssel a hálózathoz csatlakoztatott nyomtatókkal? Biztonságban vannak-e a dokumentumok és az érzékeny adatok?

 

Biztonsági kockázatok

A hálózathoz csatlakoztatott nyomtatók és más perifériák biztonságáról szóló utolsó felmérések számos aggasztó tényt tártak fel. Az első az, hogy figyelmen kívül hagyják és nem használják a biztonsági funkciókat, amelyekkel az egyes nyomtatók közvetlenül rendelkeznek. A második az eszköz alacsony észlelő képessége az anomáliákkal szemben, a harmadik hiányosság pedig  a felhasználók gyenge ismerete a hálózathoz csatlakoztatott nyomtatók biztonsági kockázatairól és fenyegetéseiről. A jó hírű nyomtatógyártók a biztonságra törekszenek, és számos biztonsági funkciót integrálnak üzleti modelljeikbe, hogy megvédjék a hálózatba csatlakoztatott nyomtatókat a nyílt portokon vagy a Wi-Fi-n keresztüli jogosulatlan hozzáféréstől.

 

A nyomtatógyártók nem becsülik alá a vállalati nyomtatás biztonságát

A HP az üzleti nyomtatókat átfogó biztonsági funkciókkal látja el. Régóta foglalkozik a vállalati nyomtatók védelmével a támadásokkal szemben. A portfóliójában vannak olyan eszközök, amelyek olyan biztonsági funkciókat tartalmaznak, mint a Bios támadások észlelése és a rosszindulatú programok helyreállítása. A Whitelisting funkció engedélyezése lehetővé teszi a gyártó által ellenőrzött firmware feltöltését és futtatását. Egy másik védelmi funkció a nyomtató memória támadásainak figyelése. A nyomtatók nemcsak a támadásokat fedezik fel, megvédik magukat a tőlük, hanem kiküszöbölik a hibákat is.                                    

A HP biztonságos MPS (menedzselt nyomtatási szolgáltatások), amely magába foglalja a professzionális biztonsági szolgáltatásokat és a HP nyomtatókhoz tartozó szoftvermegoldásokat, tanúsítja, hogy a vállalat a védelmet komolyan gondolja.  Az új szolgáltatások nemcsak a biztonságos nyomtatás beültetését fogják biztosítani, hanem kiváló minőségű tanácsokat is nyújtanak a nyomtatási biztonság fenntartása érdekében.                                                                         

A Xerox a McAfee-vel együttműködve vírusvédelmi és biztonsági szoftverek kifejlesztésével foglalkozik a nyomtatás biztonságával kapcsolatban. Az üzleti célú Xerox nyomtatók már beépített biztonsági védelmet nyújtanak a McAfee-től. Ez maximális biztonságot és védelmet nyújt a rosszindulatú programok ellen. A védelem nem csak a nyomtatás biztonságára vonatkozik, hanem a szkennelésre és a faxolásra is.                                                               

Más nyomtatógyártók sem felejtik el a védelmet. Biztonsági funkciókat találhat az Epson nyomtatókkal is a kis és közepes munkacsoportok számára. Ide tartozik a nyomtató funkciókhoz való hozzáférés korlátozása az Epson Web Config szoftver segítségével. A PIN indítása és a szerver hitelesítése szintén hozzájárul a biztonsághoz.

A Brother PIN- vagy NFC-azonosító kártyát használ a nyomtatás biztonsága érdekében, hogy a kész nyomtatási feladatokat a nyomtató memóriájából mentse. Ki tudja törölni a biztonságos nyomtatási adatokat egy meghatározott idő eltelte után, és biztonságosan megtarthatja a nyomtatáshoz, amíg el nem éri a nyomtatót és ki nem adja a PIN-kódot. Lehetőség van a dokumentumok kódolására is a hálózaton belüli nyomtatáshoz. A felhasználói áttekintést, akik a nyomtató összes funkcióját vezérelhetik, a felhasználói engedélyezési és hitelesítési rendszer kezeli. A Samsung kibővítette termékportfólióját irodai berendezésekkel, és biztonsági funkciókkal gazdagította az SL sorozatú nyomtatókat. Többek között nem felejtette el az IP/ MAC címek szűrését és az újraírást és a titkosítást a merevlemezen. Növekszik a hálózathoz csatlakoztatott nyomtatók száma, akár Ethernet, akár Wi-Fi kapcsolaton keresztül. A vállalatoknál a nyomtatók csatlakoztatása a vállalati hálózatba önmagától értetődő kérdés. Néhányuk védett, mások nem. Ma már nem újdonság a vállalati nyomtatóba való behatolás egy mobil eszköz segítségével. A támadó ezután megfigyelheti az összes nyomtatási feladatot a mobil eszközén, és megkeresheti a szükséges információkat. Az e-mailekhez csatolt mellékletek is veszélyesek, amelyeket a nyomtatásnál még csak nem is feltételezne. A rosszindulatú programok megtalálják az utat.

 

 A jól informáltság csökkenti a kockázatokat

 

A vállalati érzékeny adatok védelme szempontjából a vállalati nyomtatók védelme most nagyon fontos lépés. Nem csak nagyvállalatoknak, hanem kisvállalkozások számára is. Ha bármilyen nyomtató csatlakozik a hálózathoz, mindjárt fennáll a veszély. A gyártók azon törekvése mellett, hogy biztonságosabbá tegyék a nyomtatást, az is fontos, hogy tájékoztassuk a felhasználókat a lehetséges kockázatokról és azok megelőzésének módjáról.

Ma egyre fejlettebb technológiákat és kényelmesebb megosztást vezetünk be életünk minden területén. Irodai környezetben ez hozzájárul a jobb munkahatékonysághoz és az időmegtakarításhoz. Az érem másik oldala viszont a növekvő számú számítógépes támadások és a biztonsági eszközök feltörésével kapcsolatos kifinomultabb módszerek.