Tonerek és tintapatronok

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Irodaszerek és iskola
Akciók

A világ továbbra is nyomtatni fog

Nem meglepő, hogy a nyomtatóiról ismert cég szerint a világ továbbra is nyomtatni fog. De érdemes megvitatni, hogy miért vagyunk erről ennyire meggyőződve, amikor a digitalizáció folyamatosan forradalmasítja a terület minden szektorát.

Röviden: nyomtatás olyan formában, ahogy azt a legtöbben elképzelik, nem fog eltűnni. De a nyomtatás nem csak azt jelenti, hogy tintát helyezünk az oldalra. Számos tényező teszi a nyomtatást egyre nélkülözhetetlenebbé a szervezetek számára szerte a világon, amelyek közül sok egyedi nyomtatófej-technológiánkat használja, amely szinte bármilyen folyadékkal vagy hordozóanyaggal nyomtathat.

 

 

A nyomtatásnak nincsenek határai

A nyomtatás rendkívül intelligenssé vált. Hatalmas előrelépés történt a bionyomtatásban, amely lehetővé teszi szerves és élő anyagok előállítását orvosi eljárásokhoz, kutatásokhoz, képzésekhez és tesztelésekhez, valamint a textíliák, csomagolóanyagok, nyomtatott áramköri lapok és fémek nyomtatásának fejlesztéseihez.

Világszerte izgalmas fejleményeknek lehetünk tanúi például az egészségügy területén. A 3D nyomtatást jelenleg már használják emberi szervek nyomtatására. Brit tudósok emberi szaruhártyát nyomtattak őssejtek segítségével. Ebben a kutatásban a 3D nyomtatási technika koncepciójának bizonyítására egy egészséges donor emberi szaruhártya stromasejteket vettek ki, amelyeket algináttal és kollagénnel kevertek össze, így nyomtatható "bio-tintát" hoztak létre. Egy olcsó 3D bionyomtató segítségével ezt a biotintát sikeresen kinyomtatták koncentrikus körökben, így kevesebb mint tíz perc alatt létrehozták az emberi szaruhártya alakját.

Áttörések nem csak az egészségügyi szektorban következnek be. Az elmúlt hónapokban az élelmiszerek 3D-nyomtatásának egyre növekvő szegmense került előtérbe. A Steakholder Foods Ltd. nemzetközi élelmiszertechnológiai cég. a közelmúltban bejelentette az Omakase Beef Morsels nevű új, 3D nyomtatott hússzelet piacra dobását. Ez a lenyűgöző textúrájú hústermék az első a maga nemében, és a híres japán Wagyu marhahús ihlette különleges 3D bionyomtatási technológiával készült.

Ez a technológia nemcsak rendkívül innovatív. Ezen túlmenően megoldást kínál a világ előtt álló sürgető környezeti problémákra is. Az ipari húsgazdaságok jelenleg a legnagyobb mértékben hozzájárulnak az éghajlatváltozáshoz. Ebben az esetben azonban az állatok leölését nem igénylő élelmiszerek szükségtelenné teszik az állatok húskészítmények fogyasztására való felnevelését. Ez segít csökkenteni az élelmiszeripar környezetre gyakorolt hatását és növelni az élelmiszertermelés fenntarthatóságát.

Az ipari nyomtatás új korszaka

A digitális nyomtatás a hagyományos módszerekhez képest felgyorsult az elmúlt években, mivel bővültek a csomagolóanyagok, textíliák és címkézési lehetőségek. A digitális nyomtatási technológiák természetüknél fogva fenntarthatóbbak, mint a hagyományos analóg alternatívák, és utat jelentenek a tiszta, hatékony, jövedelmező és helyi termelés felé. 

Bár korábban a digitális nyomtatást a minőség javítására, valamint az idő- és erőforrás-megtakarításra használták, ma már a szervezetek is áttérnek rá az ellátási láncra gyakorolt pozitív hatások miatt. Ennek köszönhetően a nearshoring a digitális nyomtatás elismert előnyévé vált, mivel a teljes gyártási folyamatot leegyszerűsíti, és lehetővé teszi a termékek igény szerinti előállítását. A McKinsey & Company felmérése szerint a ruházati és divatcégek 71 százaléka arra számít, hogy 2025-re növeli részesedését a nearshoringban.

Kifejezetten a divatipart tekintve, a digitális nyomtatásra való átállást előidéző fő tényezők a fenntartható gyakorlatok iránti igényből fakadnak, beleértve a hatékony vízhasználatot és a vegyi hulladék mennyiségének csökkentését. A hagyományos analóg rendszerekhez képest, ahol magas a víz- és energiafogyasztás, a digitális nyomtatási rendszerek csökkentik a felesleges hulladékot. A digitális textilnyomtatás például az ipari vízfogyasztás akár 95 százalékát is megtakaríthatja, az energiafogyasztást pedig 75 százalékkal csökkentheti, ami gyakorlatilag minimális erőforrás-felhasználást eredményez. 

A lerövidített ellátási láncok, az igény szerinti gyártás és a digitális nyomtatás által lehetővé tett nearshoring révén a szervezetek javíthatják környezeti hatásukat, valamint hatékonyságukat, minőségüket és költségeiket.

A kereskedelmi nyomtatás környezetbaráttá válik

És bár a nyomtatás ma már sokkal többet jelent, mint pusztán irodai dokumentumok és fényképek, a digitális médián kívül mindig szükség lesz papírra is. Egy közelmúltbeli tanulmányban a válaszadók 55%-a nyilatkozott úgy, hogy produktívabbak és több információra emlékeznek, amikor papírral dolgoznak. Kevesebb, mint 20%-a preferálja a digitális dokumentumokat. Ennek ellenére a nyomtatás továbbra is fontos, és a nyomtatott anyagok valószínűleg nem tűnnek el egyhamar.

Mindazonáltal van egy törekvés a fenntarthatóság növelésére, és bár az irodai nyomtatást ebben az összefüggésben nem lehet pozitívan értékelni, a gondos technológiaválasztás jelentős hatással lehet a fenntarthatósági célokra. Az elmúlt néhány évben a kereskedelmi tintasugaras nyomtatók fellendültek, mert akár 90%-kal kevesebb energiát fogyasztanak és kevesebb hulladékot termelnek, mint a hasonló lézernyomtatók.

Az Epson tintasugaras nyomtatói Heat-Free nyomtatási technológiát használnak, amely nem igényel hőt a tinta felhordásához. Ehelyett egy piezoelektromos elem nyomását használják, amely visszahajlik előre és hátra, és kinyomja a tintacseppeket a nyomtatófejből. A lézernyomtatóknak fel kell melegíteniük a fixáló egységet a nyomtatáshoz, ami jelentősen magasabb energiafogyasztáshoz, CO2-termeléshez és magasabb költségekhez vezet.

Sok vállalat fektet be tintasugaras nyomtatókba a fenntarthatóság növelése érdekében. Az IDC adatai szerint az üzleti tintasugaras piac éves szinten +7,2%-kal nő, ami ellentétben áll a lézernyomtatás iránti kereslet 1,1%-os éves csökkenésével. Azok a vezetők, akik még nem fontolgatják az átállást, gyors eredményeket érhetnének el vele.

Az otthoni nyomtatás növekszik

A hibrid munka itt marad, és ennek eredményeként nőtt az otthoni nyomtatási mennyiség. Hasonlóképpen nőtt a tinta-előfizetéses szolgáltatások ismertsége. Kutatások kimutatták, hogy az emberek 63 százaléka többet nyomtat otthon, mint egy évvel ezelőtt, és 56 százalékuk állítja, hogy aláíráshoz vagy archiváláshoz szükséges dokumentumokat kell nyomtatnia.

A hibrid munkavégzés előnyeinek kiaknázásához a szervezetnek alkalmazkodnia kell az otthonról dolgozó alkalmazottak nyomtatási igényeihez. Ezeket az igényeket most minden eddiginél jobban előtérbe helyezik olyan tényezők, mint az emelkedő energiaárak, valamint az élet- és munkaszínvonallal kapcsolatos magasabb elvárások.

Gondosan megválasztott és megfelelő használat esetén a nyomtatók számos módon segíthetnek csökkenteni a költségeket, az energiafogyasztást és javítani az eredményeket – a fenntarthatóság és a munkafolyamatok javításától a felesleges munkaórákig.

Éljen a nyomtatás

A nyomtatás izgalmas jövő előtt áll, különösen mivel a szervezetek továbbra is áttérnek olyan innovatív technológiákra és anyagokra, amelyek évekkel ezelőtt még elképzelhetetlenek voltak. Az a tény, hogy folyamatosan azt kérdezzük magunktól, hogy a nyomdaipar haldoklik-e, bizonyítja a jövőjét.

 A szerény nyomdagéptől az emberi szaruhártya nyomtatásáig - a nyomtatás virágzik.