Irodaszerek

Adat-előkészítés a nyomtatáshoz

Ma már nem nehéz digitális adatokat átvinni a számítógépről bármely adathordozóra vagy kinyomtatni. A nyomtatásnál azonban jó, ha az adatokat úgy állítják be, hogy a legjobb minőségben nyomtassák. Erre van néhány tippünk az Ön számára.

A nyomtatott formátumtól függően célszerű a digitális adatokat nyomtatáshoz testre szabni. A szerkesztés abban különbözik, hogy klasszikus szöveges dokumentumot, színes fotót szeretne nyomtatni fotópapírra vagy névjegykártyára, posztert, szalaghirdetést vagy más típusú dokumentumot. A nyomtatás során figyelembe veszik az eredeti- másolandó anyag felbontását és méretét.

Szöveges fájl nyomtatása monokróm módban

Ha otthon nyomtat, vagy adatokat küld nyomtatásra, akkor ki kell választania a szövegfájl optimális formátumát. A leggyakrabban a Word, PDF fájlok, de a txt kiterjesztésű klasszikus szöveges dokumentumok is találhatók. Részesítse előnyben a PDF formátumot, amely garantálja, hogy nemcsak a szöveg, hanem a grafikai elemek is jól fognak kinézni a nyomtatáson. A szöveges dokumentumnak tartalmaznia kell egy jól megválasztott betűtípust és a kiválasztott betűtípus optimális méretét. Nyomtatott dokumentumok esetén célszerű  egy talpas betűtípust (például a Times New Roman betűtípust), vagy a talpatlan Arial és a Calibri típust választani. A méretnek legalább 11 pt-nak kell lennie, hogy a nyomtatott szöveg könnyen olvasható legyen. Nem terjedhet túl a biztonsági papírszélen, amelyeknek legalább 3 mm-nek kell lennie. A sorköz a nyomtatáshoz szükséges szövegfájl szempontjából is fontos. Általános dokumentumok esetén 1,5 nagyságú sortávolságot használnak. Hosszú dokumentum esetén ne becsülje alá a szöveg felosztását. A szerkesztett és jól formázott szöveget közvetlenül a nyomtatás előtt ellenőrizheti egy áttekintőben, az úgynevezett nyomtatási előnézetben. Ha a Word vagy a PDF szerkesztőtől eltérő szövegszerkesztőt használt, exportálja azt PDF-be. Ez garancia arra, hogy egy másik eszközön is úgy fog kinézni, ha elküldi egy másik felhasználónak, aki majd utána kinyomtatja, mint az eredeti. Az utolsó dolog, ami ronthatja a nyomtatást, a rossz minőségű tinta, festék vagy üres nyomtatópatron.

 

  

Nagy felbontású színes fotók

A fényképek nyomtatása előtt a felhasználók gyakran módosítanak, javítanak a fényképen egy grafikus programban. Minden jól néz ki a laptop vagy táblagép monitorán vagy kijelzőjén, de a végső nyomtatási eredmény még mindig csalódást okozhat. Színes nyomtatásnál az adatoknak CMYK színes módban kell lenniük. Ez alapvetően 4 alapszín a nyomtatáshoz, nevezetesen: fekete, cián, bíborvörös és a sárga. Az RGB színrendszereket,amelyeket a monitorok képernyőin használnak színmegjelenítéshez, a LAB vagy a Pattern, melyeknek színskálája némi eltérést mutathat a nyomtatásban. Az ICC profilokat nyomtatás előtt kiiktatjuk. Ha a grafikákat és képeket CMYK profilra szeretné konvertálni nyomtatás előtt, használjon valamilyen Adobe, Corel, Affinity és más képszerkesztő programot. Annak a jelenségnek,hogy a monitoron lévő kép színe nem egyezik meg a kinyomtatott kép színével 100% -ban, az az oka, hogy az átlagfelhasználónak nincs professzionálisan kalibrált monitorja.Természetesen vannak olyan fényképészek és grafikusok, akik kalibrált monitorral dolgoznak. Még a professzionális monitorok gyártói is gyárilag kalibrált modelleket szállítanak. A felbontás és a Dpi is fontos a nyomtatáshoz. Ez a kimeneti nyomtatás méretétől függ. A növekedési fájlokhoz ajánlott 1: 1 méretarányban dolgozni, 300 dpi felbontással. Végül a szabály az, hogy minden nyomtatott fájlnak külön PDF formátumban kell lennie. A PDF nyomtatással semmi sem mozdul el, nem változik meg az összetétel és a színminőség sem. Ez különösen igaz, ha a nyomtatási adatokat továbbítja egy másik eszközre, ahonnan azokat kinyomtatják.

 

Nagy formátumú nyomtatás

Ha professzionálisan nagy szalaghirdetést vagy posztert szeretne kinyomtatni, be kell tartania néhány szabályt. Készítse el a grafikus sablont pontosan, lehetőleg szegélyek és vágási jelek nélkül. Természetesen PDF formátumban és a színeknek pedig CMYK módban kell lenniük. Ellenőrizze a képek méretét és felbontását is. Annak érdekében, hogy jobban megértsük, hogyan fog kinézni például nyomtatáskor: az A2 poszter formátumnak biztonságos területtel kell rendelkeznie, amelyen minden fontos tervezési elem, például a  logó, a szöveg és a grafika 400 x 574 mm-es területre elhelyezésre kerül. A tiszta formátum további 20 mm-el növekszik , 420 x 594 mm alapú. Ehhez számítson 3 mm esést. A3 formátum esetén 277 x 400 mm a biztonságos terület és 297 x 420 mm a tiszta formátum. Ha A4-es szórólapot kell kinyomtatni, ott 190 x 297 mm-es biztonságos területet és 210 x 297 mm-es tiszta formátumot kell figyelembe venni. Ezek a méretek alapvetően a papírformátumtól függnek, így mindig a tiszta méret és a biztonságos terület (a fő grafikus és szöveges terület) biztosított.

 

Névjegykártyák vagy ajándékkártyák

A névjegykártyák és ajándékkártyák nyomtatási adatainak is meg kell felelniük néhány követelménynek. A szövegeket görbékké kell átalakítani, mivel az ékezetek vagy akár a betűk is elveszhetnek. A vágási jeleket úgy kell elhelyezni, hogy a névjegykártya formája tiszta maradjon a vágás után. Az európai névjegykártya szabvány mérete 85 x 55 mm. A 90 x 50 mm formátumot is használják. A névnek még névjegykártyák esetén is jól olvasható betűtípussal kell rendelkeznie a nyomtatáshoz és mérethez. Vizuálisan természetesen mindenki testreszabhatja a névjegykártyáját, de nem jó, ha túl sok információt és grafikát tartalmaz.  Ha az információk elárasztják a névjegykártyát, gyakran elvész bizonyos adatok fontossága, így van ez akkor is ha nagyszámú grafikát vagy helytelenül kiválasztott színeket tartalmaz. Van egy szabvány, ami szerint a névjegykártyának milyen információkat kell tartalmaznia. A képek felbontásának legalább 250 dpi-nek kell lennie, és természetesen CMYK színprofilban kell lenniük. Ha a névjegykártya tartalmaz egy vonalat, annak ofszet nyomtatóra történő nyomtatáshoz legalább 0,213 pont vastagnak kell lennie.

 

Vastagság, vonalerősség

Milyen legyen a vonal a táblázathoz, rácshoz, elválasztóhoz és grafikus partícióhoz ? A nyomtatási adatokban szereplő minimális vonalerősségnek vagy vonalvastagságnak legalább 0,2 pontnak kell lennie. Alapértelmezés szerint 0,213 vagy annál nagyobb erősségű vonalat használunk például keresztnév, vezetéknév és egyéb adatok keretbe foglalása vagy elválasztása során. Ha alulbecsüli a minimális vastagságot, lehet, hogy nem nyomtatja ki.

 

Szöveg konvertálása görbékké

Fentebb említettük, hogy a szöveget görbékké kell konvertálni. A nyomtatási adatoknál ezzel a konvertálással elejét vehetjük a szöveg szétszóródásának (convert to curves). Átalakításra van szükség annak megakadályozására, hogy egyes karakterek és betűk elvesszenek és ne kerüljenek kinyomtatásra. Ha nyomtatási sablont hoz létre az Adobe Photoshop alkalmazásban PSD formátumban, akkor az összes réteget össze kell vonni, egyesíteni.  Ezt közvetlenül az Adobe Photoshop alkalmazásban teheti meg.

A nyomtatási adatok kinyomtathatók a PDF-től eltérő formátumban is. Ha saját céljaira nyomtatja, és nem továbbítja az adatokat más eszközre vagy nyomtatási szolgáltatásokat kínáló szakmai stúdiónak nyomtatásra, akkor nem kell aggódnia a nyomtatási adatok szerkesztése miatt. A fájlt kinyomtathatja JPG, GIF, Png formátumban, valamint a beolvasott változatban. Itt attól függ, milyen minőséggel elégszik meg. Még a gondosan előkészített nyomtatási adatokat is meggyengíti a rossz papírválasztás, valamint a rossz minőségű tinta vagy festék. Ezért használja a nyomtatás típusához ajánlott papírt és a tanúsított nyomtatópatronokat és tölteteket. Nem csak eredeti patronokról beszélünk, hanem egy hiteles kereskedő alternatíváiról is, akik garantálják azok minőségét.