Tonerek és tintapatronok

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Irodaszerek és iskola
Akciók

Adattitkosítás PC-n

A legtöbbünknek meglehetősen érzékeny fájljai vannak a számítógépünkön. Legyen szó adóbevallásainkról, pénzügyi nyilvántartásainkról, jelszólistákról vagy egyszerűen olyan fájlokról, amelyeket semmilyen körülmények között sem szeretné ha valaki más is  látná. Mindenkinek megvan a maga oka, hogy miért akar nagyobb biztonságot. Ez azt jelenti, hogy választhatunk titkosítást, ahol egy meghajtót, fájlt vagy mappát úgy kódolnak (titkosítanak), hogy azt a visszafejtéshez megfelelő kulccsal rendelkező személyen kívül senki ne tudja olvasni. Előnye, hogy jelszó nélkül senki sem fér hozzá, a hátránya pedig az, hogy ha elveszíti a titkosítási kulcsot, a jelszót, mindent, amit titkosított, akkor nincs mód visszaállítani.

A Windows rendszerben többletköltség nélkül megteheti mindezt. Ez azokra a Windows 10 és 11 Pro felhasználókra vonatkozik, akiknek titkosító eszköze van az operációs rendszerben; míg a Home verzió felhasználóinak harmadik féltől származó eszközt kell használniuk. Akár teljes lemeztitkosítást, akár csak egy biztonságos helyet szeretne fontos adatok tárolására, ezek az eszközök jó szolgálatot tesznek.

 

 

BitLocker a teljes lemez titkosításához közvetlenül a Windows rendszerben

A Windows 10 és 11 Pro beépített titkosítási eszközt kínál. A BitLocker egy egyszerű biztonsági eszköz. Ez a merevlemez vagy bármely partíció titkosításának jól ismert funkciója. A titkosítás az AES algoritmussal történik, 128-256 bites kulcshosszal, ami megfelelő védelmi szintet jelent. Választhat a teljes lemez vagy csak a felhasznált terület titkosítása között. A teljes lemez titkosítása csökkenti a teljesítményt. Ha ez az Ön munkahelyi laptopja, és minden, amin dolgozik, a C meghajtón van, fontolja meg ezt a lehetőséget. Választhat külső meghajtó használatát is. A BitLocker beállítása viszonylag egyszerű.

 

 

 

Írja be a "BitLocker" kifejezést a Windows keresőjébe, és az megjelenik. Vagy megtalálhatja a Vezérlőpulton "BitLocker titkosítás kezelése" néven. Amikor megnyitja, megjelenik a csatlakoztatott belső és külső tárolóeszközök listája.

Miután engedélyezte a BitLockert a meghajtón, a rendszer megkérdezi, hogyan szeretné feloldani a meghajtó zárolását, választása szerint. Ha intelligens kártyát választ, szüksége lesz egy USB-meghajtóra, amely párosítva lesz egy PIN-kóddal a meghajtó feloldásához.

 

 

Ezután megkérdezi, hogyan szeretné visszaállítani a helyreállítási kulcsot. Ez megmenti Önt, ha elfelejti jelszavát, vagy elveszíti Smart Card kártyáját. A helyreállítási titkosítási kulcsot elérheti Microsoft-fiókján keresztül, vagy kinyomtathatja.

Az utolsó lépések egyike annak eldöntése, hogy a meghajtó mekkora részét kell titkosítani: az egészet vagy csak a felhasznált területet. Ha csak a használt területet választja ki, a titkosítás gyorsabban megy végbe. Ki kell választania a kívánt titkosítási módot is: azt, amelyik az újabb számítógépekkel működik, vagy olyant, amely kompatibilis a Windows régebbi verzióival és a cserélhető meghajtókkal. 

Ha a Windows Home rendszert használ, akkor a  BitLocker eszközhöz nincs hozzáférése és más titkosítási módszert kell választania. Vannak ingyenes harmadik féltől származó eszközök, például a népszerű Veracrypt. Ez egy nyílt forráskódú titkosító eszköz. Titkosíthat mappákat, meghajtókat vagy partíciókat. Ez a praktikus eszköz lehetővé teszi egy "titkosított virtuális lemez" csatlakoztatását Windows, MacOS és Linux rendszeren. A jelszó megadása után a "meghajtó" felcsatolódik, és megjelennek a fájlok, de amikor bezárja a programot, a meghajtó lecsatlakozik, és a fájlok többé nem érhetők el. 

Ha úgy dönt, hogy a teljes lemezt (vagy egy partíciót) titkosítja, akkor választható lehetőség is van az összes eredetileg titkosítatlan fájl biztonságos törlésére. Ezeket többször (1, 3, 7 vagy 35 alkalommal) véletlenszerű adatokkal felülírjuk, a felhasználó igényeitől függően.

BIOS/UEFI-nen keresztül is megy

Ezeken a lehetőségeken kívül van alternatívája az alacsony szintű BIOS/UEFI jelszavas védelemnek. És ez úgy megy végbe, hogy magát a BIOS-beállításokat védi, és jelszó kérésével indítja el a rendszerindítást. A megfelelő karakterlánc megadása nélkül nem indul el az operációs rendszer, és nem lép be a BIOS konfigurációs beállításaiba. Sajnos ez a módszer még mindig megkerülhető a CMOS elem eltávolításával. Ezzel törli az összes beállítást és a BIOS-hozzáférési jelszót. Az egyik módja annak, hogy ezt megkerülje, a beállítások visszaállítása az alaplapon található jumper (vagy egy pár érintkező) segítségével.

Megteheti más módon is, és magát a merevlemezt közvetlenül a BIOS-ban jelszavazza. A BIOS vagy az UEFI felületen állítja be, és nem tud vele dolgozni a megfelelő karakterlánc beírása nélkül. Nem lehet adatokat olvasni, írni, még a formázás sem működik. Maga a jelszó a merevlemez firmware-jében van tárolva. 

Végezetül

Ha titkosítani szeretné meghajtóját az illetéktelen hozzáférés megelőzése érdekében, és a Windows Pro verziót használja, akkor egy titkosítási módszer közvetlenül a rendszerbe van integrálva. A Veracrypt segítségével titkosított mappa kiválasztása a Windows Home verzióhoz jó és ingyenes alternatíva. Mindenesetre ügyeljen arra, hogy a jelszavát biztonságos helyen tárolja, mert ha elveszti, soha többé nem férhet hozzá ahhoz a biztonságos "meghajtóhoz".