Irodaszerek és iskola

Állítható munkaasztal avagy ülni vagy állni

Az ülni vagy állni a dilemmája annak, aki hosszú ideig dolgozik a Home Office formában. A COVID járvány kényszerített minket, vagy lehetővé tette, hogy közvetlenül az otthon kényelméből dolgozzunk. Már az első pillantásra vagy megérzésre mindez nagyon jónak tűnt, de az idő múlásával kisebb és nagyobb problémák jelentkeztek. Ez nem csak a PC-k, laptopok, nyomtatók, szkennerek formájában megjelenő eszközök technológiai biztonságáról szólt, de  most  vigyázat ... főleg a munkahelyi kényelemről is! Mi rejlik e  mögött?  A  számítógép felszereltsége úgy, hogy a munka könnyebb legyen. A jól megválasztott munkaszék és asztal szintén hozzájárul a maximális kényelemhez. És itt arra a kérdésre jutunk, hogy melyik asztalt válasszuk, és csak üljünk, vagy akár álljunk munka közben? Nem foglalkozunk olyan vizsgálatokkal, amelyek azt vizsgálták, hogy az emberi gerinc milyen helyzetben és mennyi ideig legyen ülő helyzetben. De közöljük az alapvető tényeket. Ha a cég irodájában vagy otthon több órás ülő vagy álló munkával van dolga, előbb-utóbb megfelelő székkel és asztallal kezd el majd  foglalkozni. Jó hír, hogy a munkaasztalok kínálata a piacon nagyon jó.

 

Munkaasztal, rögzített vagy állítható

Az emberi gerinc számára a hosszantartó ülés nem természetes, és hosszú távon nem is egészséges. Egyre több embernek, akinek a munkája több órás ülést vesz igénybe a PC mögött, hátproblémái vannak, és derékfájástól szenvednek. Meg kell változtatni a testhelyzetét, és legalább felállni és sétálni egy bizonyos ideig. Ez ugyan egy megoldás, de ha nem akarja vagy nem tudja gyakran megszakítani a munkát, így ez nem olyan hatékony. Inkább elvonja a figyelmét a munkától. Természetesen beállíthatja az íróasztalt úgy, hogy az a megfelelő munkamagasságban legyen, hogy kényelmesen dolgozhasson. Az így felállított nem állítható asztal megmenti a gerincét, de a lábakat nem. A legideálisabb megoldás egy állítható munkaasztal. A kereskedők ajánlatában találhatók állítható asztalok mechanikus vagy elektronikus vezérléssel, valamint állítható munkaállomások. Ezeket rögzítve elhelyezheti az íróasztalon.

 

 

Állítható munkaasztalok és munkaállomások

Ha új pozíciós asztal mellett döntött, még egy döntés vár Önre. Választhat a mechanikusan vezérelt asztal és az elektronikus változat között. A névből kiderül, hogy az egyes asztaltípusokat hogyan kezeljük illetve hogyan állítjuk be. Az általában állítható repozícionáló asztal segít a felhasználónak abban, hogy gyorsan megváltoztassa a munkát ülőhelyzetből álló munkára. Ez ideális helyzetet biztosít a szükséges magasság beállítással és bizonyos esetekben az asztallap síkbeli dőlésével is.

 

Állítható asztal

Az asztal mechanikus helyzetszabályozása

Az ilyen típusú állítható asztalt hajtókar vagy dugattyúk működtetik, vagy inkább kézzel emelik. Az asztalt a hajtókar felfelé és lefelé fordításával emelik vagy süllyesztik. Az egész mechanizmus egy bizonyos tartományú mechanikus eltolódáson alapszik. Ha nem kell túl gyakran változtatnia az asztal magasságát, ez jó és megfizethető megoldás.

Elektronikus asztal helyzetszabályozása

Az asztal vezérlésének második lehetősége elektronikusan egy csendes motor és egy kezelőpanel használatával. Két alapgombbal egyszerű lehet felfelé és lefelé görgetni. Tartsa lenyomva az egyik gombot az asztal kívánt magassághoz igazításához. Az alapvető kezelőszervek mellett léteznek érintőképernyős LED-panelekkel ellátott munkaasztalok is. A felhasználónak lehetősége van a beállított pozíciókat a memóriába menteni. Van még egy 2 szenzoros ütközésgátló rendszer és egy időzítő, amely emlékeztet a munkahelyzet megváltoztatására. Egy ilyen rendszerű táblázat már 2 motort tartalmaz.

 

Munkaállomás az asztalon

Ha nem akarja megváltoztatni az íróasztalt, és időnként meg kell változtatnia a magasságát, hogy  állva dolgozhasson, van egy másik lehetőség. Ez egy rugalmas munkaállomás, amelyet az asztallapra csatlakoztat. Az állomás olyasmi, mint egy asztali felépítmény, a munkaasztal emelésének lehetőségével.

Különböző módon növelheti a számítógéppel való munkavégzés kényelmét, és az egyik választás az ülő és az álló helyzet cseréje. Ha az ülő helyzetben való munkavégzés megfelel Önnek, akkor mindenképpen derékszögben kell ülnie az asztalnál, szemmel a monitor magasságában. Ha nincs magasság beállítású monitora, akkor segíthet egy  monitor alatti állvány is. Nem sok helyet foglal el, és megemelheti a monitort. Természetesen nem szabad megfeledkeznünk a megfelelő, lehetőleg ergonomikus székről sem.

 

Növekvő íróasztal

Van egy másik kategóriája az asztaloknak és székeknek az értékesítési hálózatban, amelyre érdemes figyelni. Ezek az úgynevezett növekvő asztalok és székek gyerekeknek. Ezek olyan munkaasztalok, amelyek magassága állítható, ahogy gyermeke növekszik. Így nemcsak az asztal, hanem a szék is a gyermek magasságához igazodik. Az asztal állítható magassága mellett lehetőség van az asztallap dőlésének bizonyos szögben történő beállítására is.