Irodaszerek

Binaurális ritmusok, boldogság ütemei

Mik azok a binaurális ritmusok?

Hallott már a binaurális ritmusokról vagy binaurális hangzásról? Amikor két hangot hallgatunk, amikor mindegyik más fülbe megy, és kissé eltér frekvenciájában, az agy a hangot a frekvenciakülönbség alapján dolgozza fel. Ezt nevezzük binaurális ritmusnak. Például a bal fülében 132 Hz-es, a jobb fülében pedig 121 Hz-es hangot hallgat. Az emberi agy fokozatosan szinkronba kerül  11 Hz-es különbséggel. Ahelyett, hogy két különböző hangot hallana, egy 11 Hz frekvenciájú hangot hall (a két hangon kívül, amelyet mindkét fülnek adott). A binaurális ritmusokat ezért úgynevezett hallási illúzióknak tekintik. A binaurális ütem működéséhez a két hang frekvenciájának 1000 Hz-nél kisebbnek kell lennie. A forrás és a két hang közötti különbség nem lehet nagyobb 30 Hz-nél. Azt a feltételt is be kell tartani, hogy a hangokat külön-külön, egy-egy fülön keresztül hallgassa.

 

 

A binaurális ritmusnak van vagy nincs egészségügyi hatása?

A múltban a binaurális ritmusokat tanulmányozták, és segédeszközként is használták hangszerek, például zongorák és orgonák hangolásában. A 19. század közepén sok fizikus és pszichológus érdeklődését keltették fel. Csak néhány évvel ezelőtt kezdtek kapcsolatba lépni a lehetséges egészségügyi előnyökkel. Kezdtek felbukkanni olyan állítások, hogy a binaurális ritmusok ugyanazt a mentális állapotot idézik elő, mint a meditációban, de sokkal rövidebb idő alatt.


A javukra írják:

- csökkentik a stresszt és a szorongást
- növeli az összpontosítást és a koncentrációt
- fokozza a relaxációt
- támogatják a pozitív hangulatot, a kreativitást
- segítenek a fájdalom kezelésében

 

Meditáció kontra binaurális ritmusok

A meditáció az elme megnyugtatásának és a rajta keresztülmenő véletlenszerű gondolatok számának hangolása. Kimutatták, hogy a rendszeres meditáció csökkenti a stresszt és a szorongást, lassítja az agy öregedését és a memóriavesztést. Elősegíti a mentális egészséget és meghosszabbítja a figyelmet. A meditáció rendszeres gyakorlása meglehetősen nagy kihívást jelent, ezért az emberek a technológiában keresnek segítséget. Az 1 és 30 Hz közötti binaurális ritmusokról azt mondják, hogy ugyanazt az agyhullámmintázatot keltik, mint amit a meditáció során tapasztalhatunk. Amikor egy bizonyos frekvencián hallgat hangot, az agyhullámok szinkronizálódnak ezzel a frekvenciával. Így elméletileg a binaurális ritmusok segíthetnek indukálni azt a frekvenciát, amelyre az agynak szüksége van, hogy ugyanolyan  hullámokat hozzon létre, amelyeket az ember általában mély meditáció során tapasztal. A binaurális ritmusok ilyen módon történő használatát néha agyhullám-elvonó technológiának nevezik.

 

Hogyan kezdjünk a binaurális ütemekkel? 

Csak a binaurális ütemekkel és a sztereó fejhallgatóval kell kísérletezni. Sok binaurális ütemű hangfájlt találhat a YouTube-on, a Spotify-on vagy podcastokban ebben a témában. Ahhoz, hogy ez működjön, a két hang frekvenciájának 1000 Hz-nél kisebbnek kell lennie. A forrás és a két hang közötti különbség nem lehet nagyobb 30 Hz-nél. Ebben a meghatározott frekvenciatartományban vannak a binaurális ritmusok aszerint, hogy mennyire hatékonyak a kívánt állapothoz.


A delta tartományban (1-4 Hz) lévő binaurális ritmusok mély alváshoz és relaxációhoz kapcsolódnak.
A teda tartományban (4-8 Hz) lévő binaurális ritmusokat REM alváshoz, csökkentett szorongáshoz, relaxációhoz, valamint meditatív és kreatív állapotokhoz tervezték.
Az ellazulás, a pozitivitás és a szorongás csökkentése érdekében alfa-frekvenciás (8-13 Hz) binaurális ritmus javasolt.
A binaurális ritmusok alacsonyabb béta-frekvenciákon (14-30 Hz) a koncentráció és az éberség növelésére, a hibaelhárításra és a memória javítására szolgálnak.
A 40 Hz-es binaurális ritmusok hasznosnak bizonyultak az edzés, a tanulás javításában.

 

A meditációra vonatkozó elv a binaurális ritmusok hallgatásakor is érvényes. A legjobb, ha kényelmes helyen ülünk, zavaró hatások nélkül. A legalább 30 perces napi hallgatás meghozza az eredményt. Később kísérletezhet a binaurális ritmusok hallgatásának hosszával, hogy megtudja, mennyi idő felel meg Önnek. Például, ha magas szintű szorongást vagy stresszt tapasztal akkor tovább hallgathat.


 Kutatás az egészségre vonatkozó állítások alátámasztására 

Míg a binaurális ritmusok hatásairól szóló tanulmányok többsége nem erősítette meg vagy támasztotta alá kismértékben a jótékony hatást, számos olyan bizonyíték van, amely bizonyítja, hogy ennek a hallási illúziónak valódi egészségügyi előnyei vannak. Ez elsősorban a szorongásra, hangulatra és teljesítményre gyakorolt hatások kutatása. Egy nagyobb tanulmány egy 2011-es randomizált és kontrollált vizsgálatból a binaurális ritmusok használatát vizsgálta 291 betegnél, akiket a kórházi sürgősségi osztályra vettek fel. A kutatók a beépített binaurális ritmusú hangoknak kitett betegek szorongásos szintjének jelentős csökkenését figyelték meg, összehasonlítva azokkal, akik binaurális ritmus nélkül vagy anélkül hallottak hangot. Egy 2019-es tanulmány a binaurális ritmusok és az autonóm szenzoros meridián válasz (ASMR) hatását egyesítette, amely egy bizonyos hang- vagy vizuális ingerekre adott relaxációs reakció jelensége. Azt találtuk, hogy a kettő kombinációja előnyösebb, mint bármelyik önmagában.
 

Van-e mellékhatása a binaurális ritmusok hallgatásának?

Egy másik tanulmány a binaurális ritmusok hallgatásának mellékhatásait vizsgálta. Eddig nem ismertek mellékhatásokat. A 85 decibel feletti hangok hosszú távú expozíciója és így a halláskárosodás kockázatot jelenthet. Ez megközelítőleg a városi nagy forgalom által keltett zajszint. A binaurális ritmus technológia epilepsziában szenvedőknek nem ajánlott.

A binaurális ritmusok olyan állapotot idéznek elő, mint a kábítószer-használat után

A binaurális ütemet gyakran felemelő hangulati hatás kíséri. Valahol 8 és 13,9 Hz között intoxikáció lép fel. Ebben a tartományban termeli a szervezet a legtöbb szerotint, amely a boldogság hormonja. Ezen a gyakoriságon az emberek az alkoholhoz vagy a könnyű drogokhoz hasonló érzéseket tapasztalnak. Sajnos egyetlen hivatalos tanulmány sem erősítette meg ezt az állítást, de nem is cáfolta. Vannak azonban olyan kutatások, amelyek szerint az emberek szerte a világon a binaurális ritmusokon keresztül szeretnék megváltoztatni a tudatukat.

Ha saját maga szeretné kipróbálni a hatást, válasszon néhány binaurális ritmust, és próbálja ki. Csak egy sztereó fejhallgatóra van szüksége, amely képes lejátszani az alacsony frekvenciájú hangokat. Hallgassa a választott binaurális ütemeket legalább 15 percig. Megerősítették, hogy az agynak legalább 7 percbe telik a hangok szinkronizálása. Érdekes, Forget-Me-Not című binaurális felvételt próbáltunk ki 18 perces hosszban, aminek célja az volt, hogy az Endorphint (boldog-, örömérzetet keltő neurotranszmitter) az agyba öblítse. A felvételen 6,3 Hz-es binaurális ütemeket használtak. Egy kis boldogság érzés megfigyelhető volt. Egyetlen felvétel alapján valóban nehéz megítélni, hogy a binaurális ritmusok vagy a placebo-hatáson alapuló elvárások voltak-e felelősek ezért.