Tonerek és tintapatronok

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Irodaszerek és iskola
Akciók

Binaurális ritmusok, boldogság ütemei

Mik azok a binaurális ritmusok?

Hallott már a binaurális ritmusokról vagy binaurális hangzásról? Amikor két hangot hallgatunk, amikor mindegyik más fülbe megy, és kissé eltér frekvenciájában, az agy a hangot a frekvenciakülönbség alapján dolgozza fel. Ezt nevezzük binaurális ritmusnak. Például a bal fülében 132 Hz-es, a jobb fülében pedig 121 Hz-es hangot hallgat. Az emberi agy fokozatosan szinkronba kerül  11 Hz-es különbséggel. Ahelyett, hogy két különböző hangot hallana, egy 11 Hz frekvenciájú hangot hall (a két hangon kívül, amelyet mindkét fülnek adott). A binaurális ritmusokat ezért úgynevezett hallási illúzióknak tekintik. A binaurális ütem működéséhez a két hang frekvenciájának 1000 Hz-nél kisebbnek kell lennie. A forrás és a két hang közötti különbség nem lehet nagyobb 30 Hz-nél. Azt a feltételt is be kell tartani, hogy a hangokat külön-külön, egy-egy fülön keresztül hallgassa.

 

 

A binaurális ritmusnak van vagy nincs egészségügyi hatása?

A múltban a binaurális ritmusokat tanulmányozták, és segédeszközként is használták hangszerek, például zongorák és orgonák hangolásában. A 19. század közepén sok fizikus és pszichológus érdeklődését keltették fel. Csak néhány évvel ezelőtt kezdtek kapcsolatba lépni a lehetséges egészségügyi előnyökkel. Kezdtek felbukkanni olyan állítások, hogy a binaurális ritmusok ugyanazt a mentális állapotot idézik elő, mint a meditációban, de sokkal rövidebb idő alatt.


A javukra írják:

- csökkentik a stresszt és a szorongást
- növeli az összpontosítást és a koncentrációt
- fokozza a relaxációt
- támogatják a pozitív hangulatot, a kreativitást
- segítenek a fájdalom kezelésében

 

Meditáció kontra binaurális ritmusok

A meditáció az elme megnyugtatásának és a rajta keresztülmenő véletlenszerű gondolatok számának hangolása. Kimutatták, hogy a rendszeres meditáció csökkenti a stresszt és a szorongást, lassítja az agy öregedését és a memóriavesztést. Elősegíti a mentális egészséget és meghosszabbítja a figyelmet. A meditáció rendszeres gyakorlása meglehetősen nagy kihívást jelent, ezért az emberek a technológiában keresnek segítséget. Az 1 és 30 Hz közötti binaurális ritmusokról azt mondják, hogy ugyanazt az agyhullámmintázatot keltik, mint amit a meditáció során tapasztalhatunk. Amikor egy bizonyos frekvencián hallgat hangot, az agyhullámok szinkronizálódnak ezzel a frekvenciával. Így elméletileg a binaurális ritmusok segíthetnek indukálni azt a frekvenciát, amelyre az agynak szüksége van, hogy ugyanolyan  hullámokat hozzon létre, amelyeket az ember általában mély meditáció során tapasztal. A binaurális ritmusok ilyen módon történő használatát néha agyhullám-elvonó technológiának nevezik.

 

Hogyan kezdjünk a binaurális ütemekkel? 

Csak a binaurális ütemekkel és a sztereó fejhallgatóval kell kísérletezni. Sok binaurális ütemű hangfájlt találhat a YouTube-on, a Spotify-on vagy podcastokban ebben a témában. Ahhoz, hogy ez működjön, a két hang frekvenciájának 1000 Hz-nél kisebbnek kell lennie. A forrás és a két hang közötti különbség nem lehet nagyobb 30 Hz-nél. Ebben a meghatározott frekvenciatartományban vannak a binaurális ritmusok aszerint, hogy mennyire hatékonyak a kívánt állapothoz.


A delta tartományban (1-4 Hz) lévő binaurális ritmusok mély alváshoz és relaxációhoz kapcsolódnak.
A teda tartományban (4-8 Hz) lévő binaurális ritmusokat REM alváshoz, csökkentett szorongáshoz, relaxációhoz, valamint meditatív és kreatív állapotokhoz tervezték.
Az ellazulás, a pozitivitás és a szorongás csökkentése érdekében alfa-frekvenciás (8-13 Hz) binaurális ritmus javasolt.
A binaurális ritmusok alacsonyabb béta-frekvenciákon (14-30 Hz) a koncentráció és az éberség növelésére, a hibaelhárításra és a memória javítására szolgálnak.
A 40 Hz-es binaurális ritmusok hasznosnak bizonyultak az edzés, a tanulás javításában.

 

A meditációra vonatkozó elv a binaurális ritmusok hallgatásakor is érvényes. A legjobb, ha kényelmes helyen ülünk, zavaró hatások nélkül. A legalább 30 perces napi hallgatás meghozza az eredményt. Később kísérletezhet a binaurális ritmusok hallgatásának hosszával, hogy megtudja, mennyi idő felel meg Önnek. Például, ha magas szintű szorongást vagy stresszt tapasztal akkor tovább hallgathat.


 Kutatás az egészségre vonatkozó állítások alátámasztására 

Míg a binaurális ritmusok hatásairól szóló tanulmányok többsége nem erősítette meg vagy támasztotta alá kismértékben a jótékony hatást, számos olyan bizonyíték van, amely bizonyítja, hogy ennek a hallási illúziónak valódi egészségügyi előnyei vannak. Ez elsősorban a szorongásra, hangulatra és teljesítményre gyakorolt hatások kutatása. Egy nagyobb tanulmány egy 2011-es randomizált és kontrollált vizsgálatból a binaurális ritmusok használatát vizsgálta 291 betegnél, akiket a kórházi sürgősségi osztályra vettek fel. A kutatók a beépített binaurális ritmusú hangoknak kitett betegek szorongásos szintjének jelentős csökkenését figyelték meg, összehasonlítva azokkal, akik binaurális ritmus nélkül vagy anélkül hallottak hangot. Egy 2019-es tanulmány a binaurális ritmusok és az autonóm szenzoros meridián válasz (ASMR) hatását egyesítette, amely egy bizonyos hang- vagy vizuális ingerekre adott relaxációs reakció jelensége. Azt találtuk, hogy a kettő kombinációja előnyösebb, mint bármelyik önmagában.
 

Van-e mellékhatása a binaurális ritmusok hallgatásának?

Egy másik tanulmány a binaurális ritmusok hallgatásának mellékhatásait vizsgálta. Eddig nem ismertek mellékhatásokat. A 85 decibel feletti hangok hosszú távú expozíciója és így a halláskárosodás kockázatot jelenthet. Ez megközelítőleg a városi nagy forgalom által keltett zajszint. A binaurális ritmus technológia epilepsziában szenvedőknek nem ajánlott.

A binaurális ritmusok olyan állapotot idéznek elő, mint a kábítószer-használat után

A binaurális ütemet gyakran felemelő hangulati hatás kíséri. Valahol 8 és 13,9 Hz között intoxikáció lép fel. Ebben a tartományban termeli a szervezet a legtöbb szerotint, amely a boldogság hormonja. Ezen a gyakoriságon az emberek az alkoholhoz vagy a könnyű drogokhoz hasonló érzéseket tapasztalnak. Sajnos egyetlen hivatalos tanulmány sem erősítette meg ezt az állítást, de nem is cáfolta. Vannak azonban olyan kutatások, amelyek szerint az emberek szerte a világon a binaurális ritmusokon keresztül szeretnék megváltoztatni a tudatukat.

Ha saját maga szeretné kipróbálni a hatást, válasszon néhány binaurális ritmust, és próbálja ki. Csak egy sztereó fejhallgatóra van szüksége, amely képes lejátszani az alacsony frekvenciájú hangokat. Hallgassa a választott binaurális ütemeket legalább 15 percig. Megerősítették, hogy az agynak legalább 7 percbe telik a hangok szinkronizálása. Érdekes, Forget-Me-Not című binaurális felvételt próbáltunk ki 18 perces hosszban, aminek célja az volt, hogy az Endorphint (boldog-, örömérzetet keltő neurotranszmitter) az agyba öblítse. A felvételen 6,3 Hz-es binaurális ütemeket használtak. Egy kis boldogság érzés megfigyelhető volt. Egyetlen felvétel alapján valóban nehéz megítélni, hogy a binaurális ritmusok vagy a placebo-hatáson alapuló elvárások voltak-e felelősek ezért.