Irodaszerek

Biofil formatervezés

Lehet, hogy már megütötte a fülét a "biofil" kifejezés vagy a biofil formatervezés kifejezés. Ez egy módja annak, hogy összekapcsolja a modern környezetet a természettel. A Biophilia hipotézis röviden a BET emberi hajlamra is utal, hogy kapcsolatot keressen a természettel, és azt a lehető legszélesebb körben beépítse az építészetbe, a technológiába és magába a kialakításba. Az építészetben a biofil tervezés az egyik olyan stratégia, amely nagyon jól tudja összekapcsolni az embereket a természeti környezettel. Felfoghatjuk ezt az úgynevezett zöld architektúra szükséges vagy elengedhetetlen kapcsolódásaként, kiegészítéseként. Ha felismerjük az épített világ nagy százalékának a környezetre gyakorolt hatását, a biofil tervezés legalább egy kis lépés az ember és a természet közötti kapcsolat helyreállításában. Ezt a stílust, ha nevezhetjük annak, bizonyos elemek jellemzik, amelyek kiegészítik a teret. A biofil tér definíciója egy olyan tér, amely szociológiai és pszichológiai összetevők támogatásával erősíti az életet, és képes felszabadítani kognitív rendszerünket. Leegyszerűsítve pozitív hatással van pszichénkre és általános közérzetünkre. Éppen ezért élettereinken régóta virágok és növények vesznek körül bennünket.

 

"Az élet és minden élőlény szeretete"

 

Így a Biophlic vagyis Biofil kifejezés kezdetei 1984-ig nyúlnak vissza, amikor Edward O. Wilson ezzel a témával foglalkozott Biophilia című könyvében. Ez a mű az ő személyes reakcióját idézi fel a természettel és egy kijelentést a természetvédelmi etikáról. A szerző az élethez való természetes affinitásunkra támaszkodik, a biofília az emberiség lényege, és minden más élőlényhez köt bennünket. Wilson messze nem volt az első, aki a Biophiliával foglalkozott. A Biophilia kifejezést Erich Fromm használta 1973-ban The Anatomy of Human Destructiveness című művében, amely a biofíliát az élet és minden élőlény szenvedélyes szereteteként határozta meg.

 

 

Biofil tervezés, a Biophilia kiterjesztésének tekinthetjük, amely az ember fejlődését történetének több mint 99%-ában ismeri fel a természethez való alkalmazkodásban. Ily módon biológiailag kódolttá váltunk a természetes tulajdonságokhoz és folyamatokhoz való kapcsolódásra. Noha ez a fennmaradó szükséglet már nem releváns egy többé-kevésbé nem létező világban, feltételezhető, hogy ez a szükséglet továbbra is az emberek testi és lelki egészségének eszköze marad. Állapotukért és lelki jólétükért.

 

A mai, úgynevezett természeti környezet a modern építészet keveréke, amely nagy területen játszódik. Alapvetően beépített területről van szó, ahol a természettel való kapcsolat csupán a természetes élőlények, növények, virágok, fás szárú növények beépülése és minden, ami a természeti környezettel kapcsolatos. A természetes összetevőkkel való érintkezés pozitívan járul hozzá az emberek érzelmi és fiziológiai oldalához. Mi, emberek vagyunk azok, akiknek ösztönösen kialakult kapcsolata van a természettel. A biofil tervezés segít abban, hogy békés és harmonikus környezetet és autentikus természeti elemeket hozzunk létre.

 

Elmondhatjuk, hogy a biofil tervezés a természeti világ azon aspektusaira összpontosít, amelyek hozzájárulnak az emberi egészséghez és termelékenységhez a túlélésért és a jó fizikai állapotért vívott ősrégi küzdelemben. A sivatagok, a mélytengeri élőhelyek, valamint a mikroorganizmusok vagy az idegen, kihalt fajok és a természet egyéb homályos vonatkozásai ezért a biofil tervezés szempontjaként nagyrészt irrelevánsak. Csekély, vagy egyáltalán semmi tartós hasznot nem kínálnak az embereknek.

 

A biofil tervezés egyik fontos jellemzője, hogy a hangsúlyt a teljes környezetre vagy élőhelyre helyezi, nem csak a természet egyetlen vagy elszigetelt megnyilvánulására. Minden organizmus egymással összefüggő és rokon környezetben létezik, amelyek ökoszisztémaként kapcsolódnak egymáshoz. Ha egy élőhely a szervezet legjobb érdekeit szem előtt tartva működik, az ökoszisztéma magasabb szinten működik, mint az egyes részeinek összege. Ezzel szemben a különálló és független elemekből álló élőhelyek kevés hasznot hoznak összetevőiknek. Ezért a természet tárgyának az ember által létrehozott környezetbe való beillesztésének olyannak kell lennie, hogy kapcsolatban álljon, és ne ütközzön a környezet más dominánsabb jellemzőivel.

 

 

A biofil kialakítás előnyei

A biofil kialakítás csökkenti a stresszt, javítja a kognitív funkciókat és a kreativitást, javítja a közérzetet és felgyorsítja a gyógyulási folyamatokat. Ahogy a világ népessége növekszik, és az urbanizáció egyre nagyobb teret nyer, úgy nő a jelentősége. Bizonyos értelemben ezek a kapcsolódási pontok a természet, az emberi biológia és az épített környezet kialakítása között. A neurobiológiai kutatások megerősítik, hogy az építészetben használt formák, színek biológiai, elemi szinten befolyásolják észlelésünket. A biofil tervezési stílus többérzékű, ami azt jelenti, hogy több érzékszervünkre hat. Bár ebben a mozgalomban fontos szerepet kap az élő növények, dísznövények, fák, élő falak vagy mennyezetek használata, a tervezőknek számos egyéb eszköz is rendelkezésére áll.

 

A formatervezők biofil kialakításnál kihasználják

 

A terület előnyeit

Az épületet úgy építse be a környezetbe, hogy az a lehető legjobban illeszkedjen, és tükrözze a terület klímáját, tájképét és ökológiáját. A dizájn megfelelő integrációja és kapcsolódása a területhez  kihívást jelent a tervezők számára.

 

Természetes látványelemeket

Az ember nagyon érzékeny a vizuális oldalra, ezért a csodálatos természeti elemek belső terekbe való beépítése az első lépés a közérzetet javító környezet kialakításához. Tanulmányok kimutatták, hogy ha vizuális kapcsolat van egy természeti elemmel, az segít. Az organikus motívumokkal és elemekkel való munka előnyös lehet a belső térben. Lehetnek ezek minták, színek, kontúrok, növényi motívumok, falevelek.

 

Texturált felületek a tapintási érzetért

A Biophil kialakítás a vizuális oldal mellett az érintési oldalra és a hangzásra is nagy hangsúlyt fektet. Ez alatt a multiszenzoros észlelést értjük. A textúra gyermekkora óta fontos szerepet játszik az emberben. Könnyen érzelmi reakciókat válthat ki. Erre számítanak a belsőépítészek, amikor olyan textúrákat visznek a térbe, amelyekben természetes anyagokat is használnak.

 

Fény és levegő

Ezek a természetes elemek nélkülözhetetlenek egy biofil kialakításhoz, amelynek életre kell kelnie a fénynek köszönhetően. A fény fontos szerepet játszik a tervezésben. A fény minősége élénkítheti a belső teret, de meg is törheti azt. A biofil tervezők képesek játszani a beállításokkal, a fényszögekkel, hogy azok természetességet kölcsönözzenek a természetes nappali fényforrás, a tűz, a gyertyák és egyéb kiegészítők kombinációjával. Például az áttetsző dekoratív függönyök vagy a lágy világos színű függönyök használata segíti a belső teret.

 

"Az építészet a fényben összerakott formák tanult játéka, helyes és csodálatos." - Le Corbusier

 

Természet kontra biofil kialakítás

Ha összevetnénk a természetet egymással és annak közvetlen hatásával, illetve az abból megalkotott Biofil dizájnnal és tapasztalattal, akkor természetesen nem kapunk 100%-os egyetértést.

A természet közvetlen élményt nyújt a fényről, levegőről, vízről, növényekről, természeti tájakról és ökoszisztémákról, időjárásról és állatokról. A biofil tervezés élményt nyújt a természet képei, természetes anyagok és színek, naturalista formák és formák, biomimikri, természetes fény és levegő szimulációja révén.

Közvetve a természetet, a természeti geometriát idézi. Ökológiai dimenziót, a helyhez való kulturális kötődést és rengeteg információt kínál.

Sajnos a múlt század építészete nem támasztotta alá kellőképpen a természettel való kapcsolatteremtési igényt. Lakóépületek, irodaházak, iskolák, kórházak, bevásárlóközpontok nem nyújtottak ilyen lelki jólétet a természetes kapcsolat szempontjából. Éppen ellenkezőleg, szigorúnak, mesterségesen akár lehangolónak tűntek. A természetes elemek integrálása mellett gyakran hiányzott a természetes fény, amelyet mesterséges fény váltott fel. Ezért a természethez való visszatérés az építészetben és a designban örvendetes és szükséges változás évszázadunk számára. A biofil dizájn több, mint a belső tér egyszerűsítésének új stílusa. Ez egy hatékony eszköz, amely összekapcsolja a természettel az ember testi és lelki egészségét.

 

canon.com

Tudta ezt? A Canon Creative Park szolgáltatásának részeként a Canon vállalat számos papírtermék-sablont kínál, amelyekre díszvirágokat, pozsgásokat és virágcserepeket, fali csokrokat és hasonló természetes elemeket nyomtathat belső dekorációként. Egy minőségi színes nyomtató és persze egy teli tartály, azaz nyomtatópatronok és egy kis kreativitás is elég egy ilyen kialakításhoz.