Irodaszerek és iskola

Nyomtatók, amelyekre felfigyeltek Las Vegas-ban a CES 2020-on

Ha érdeklik az új technológiák, akkor minden bizonnyal nem hagyta ki a nagy eseményt, amely minden évben Las Vegasban zajlik. Ez egy Tech konferencia, amelyre 2020 januárjában került sor. A konferencián nagy teret kaptak a legújabb technológiák, az 5G hálózat, a mesterséges intelligencia, valamint a kapcsolódó szolgáltatások és termékek. Az előadásokon kívül a kiállítók bemutatták a legjobbakat, amelyeket egy év alatt fejlesztettek vagy tökéletesítettek. Nem minden termék érheti el a végfelhasználót. Néhányan a prototípus síkjába kerülnek. Híreket kerestünk a nyomtatás és a nyomtatók világából, amelyek ebben az évben jelentek meg a CES-en. Természetesen a 3D nyomtatás dominált. Ugyanakkor újdonság jelent meg ott, amely felkeltette a figyelmet. Nyomtasson bőrre vagy tetoválásokra nyomtatóval.

 

Prinker - egy tetoválásnyomtató, amely tetoválást készít 

Mit mondana a testének bármilyen sablonnal való azonnali tetoválására? De nem örökre, hanem korlátozott időre. A tetoválást a divat trendekhez vagy az érzelmi időszakához igazíthatja. Nem egy világhírű festményt, de szinte 100% -os tetoválást kapna. Tehát legalább a stílus megjelenése különböző alkalmakra - különböző tetoválások. A Prinker Korea Inc. vállalat  találta ez ki. 2015-ben alakult meg, és ideiglenes tetoválások nyomtatóinak gyártója és szállítója. Látomása az volt, hogy inspiráló eszköz legyen az önkifejezéshez. Ez sikerült is nekik, és ma már tintakészlettel együtt megvásárolhatja a Prinker tetoválás nyomtatót fekete vagy színes nyomtatáshoz. Az árat fekete nyomtató esetén 269 dollárban, színes nyomtatóként 299 dollárban határozták meg. Az ár a piacra lépéskor 349 dollár volt.

Ma alacsonyabb áron találja meg az ajánlatban. A következő befektetésekkel is számolnia kell cserepatronok formájában. Az ár körülbelül 100 dollár fekete utántöltő és 150 dollár színes utántöltő esetében. A tinta körülbelül 1000 tetoválást képes ellátni. Természetesen 1 tetoválás területe egyenlő az eszköz  méretével, amely lefedheti a test egy helyét. A Prinker weboldalon található egy nyomtató ajánlat: Prinker S, amely tartalmaz egy Prinker nyomtatót a fekete tetoválás nyomtatásához, egy akkumulátort és egy patront. A második verzió Prinker Pro két színben (kék és piros nyomtató) kerül forgalomba. A csomag tartalmaz egy Prinker színes nyomtatót, 2 x akkumulátort töltővel és egy tinta készletet. A fizetés a Pay Pal szolgáltatással történik, és lehetséges, hogy ezeket az árukat Európán belüli országokba el is küldik. A Prinker még nem érhető el a mi e-üzleteinkben. Noha a Prinker nyomtató már régóta jelen van a világban, a nagyközönség a CES-ben tartott prezentációval megismerheti ezt.

 

foto: prinker.us

 

Ez hogyan működik? 

A Prinker egy kicsi hordozható nyomtató, amely ideiglenes tetoválásokat nyomtathat a bőrére. Fekete vagy színes motívum egy sablonnak megfelelően, amelyet az alkalmazás segítségével megtervezhet. Mindezt rövid idő, néhány másodperc alatt. Hogyan működik ez? Saját tetoválásának létrehozásához használja a mobiltelefonra letöltött alkalmazást. A Prinker alkalmazás elérhető mind az Android, mind az iOS számára (regisztrációt igényel). A kreativitásnak nincsenek korlátai, a képeken kívül feliratokat és különféle összetettebb dísztárgyakat és mintákat is létrehozhat. Ezután a Bluetooth interfész segítségével csatlakoztassa a mobiltelefont a (fekete-fehér vagy színes) nyomtató nyomtatójához. Az egészségre ártalmatlan kozmetikai tintát a nyomtató felhordja a bőrére. Ez csak egy átmeneti tetoválás, de a különbséget az első pillantásra nem különbözteti meg a klasszikus tetoválástól. Tartóssága a bőr állapotától függ. Ez ellenáll a normális víznek, de ha tusfürdőt vagy szappant használ, garantáltan megszabadul tőle. Ha nem mossa meg a tetoválás helyét, akkor a tetoválás 2-3 napig is kitarthat. Ezért ez egy átmeneti dolog partik, rendezvények alkalmából. Ez határozottan egy olyan termék, amely különösen a fiatalok és a kreatív művészek számára vonzó. A Prinker nyomtató ára patronkészlettel együtt viszonylag magas. Mindenesetre érdekes eszköz a tetoválás nyomtatásához.

A 3D nyomtatók még mindig érdekesek

A 3D nyomtatás is nagy teret kapott a CES 2020 konferencián. Már régen volt az első bemutatója, ám még mindig van mit javítani és a 4D nyomtatás felé mozogni. Érdekes volt az XYZpriting társaság standja, amely már különféle rendezvényeken rendszeresen bemutatkozik, ahol bemutatja asztali 3D nyomtatóit. Ha társította ezt a vállalatot a Da Vinci 3D nyomtatókkal, akkor  helyben van. Az új modell, amelyet ez a gyorsan növekvő tajvani társaság mutatott be az idei CES-en, a Da Vinci Color 5D nevű modell nagy érdeklődést váltott ki. Ez a modell lézergravírozást és 2D nyomtatást kínál papírra. A célcsoportnak a tervezőknek és a kisvállalkozásoknak kell lenniük.

Egy másik cég, amely a 3D nyomtatót mutatta be, a Snapmaker és annak új 3 az 1-ben modellje volt. A Snapmaker 2.0 új generációja a 3D nyomtatót, a lézergravírozást és CNC marógépet kombinálja. Bővített CAN adat busszal rendelkezik a vezeték nélküli információ gyors továbbításához. 

A francia Volumic - Imprimantes 3D gyártó két díjat nyert a CES 2020-on a STREAM Ultra SC eszközért. Az egyik a 3D nyomtatás innováció kategóriában, a másik a fenntarthatóság és az öko-formatervezés területén. E modell előzetes megrendeléseit tavaly novemberben, november 9-én kezdte meg a gyártó weboldalán, 5980 € kikiáltási árral.

A 3D nyomtatók mellett a figyelem a kanadai peel3D cég által létrehozott új 3D szkenner modell felé is terelődött. A peel3D 2CAD modell egy professzionális 3D szkenner, amely képes a beolvasott fájlokat közvetlenül egy fájlba exportálni a CAD szoftver számára. A kompatibilis CAD programok támogatása kiváló, kezdve a SOLIDWORKS, az Inventor, a PTC és mások által. A 3D-s lapolvasó alapelve az, hogy mind a lapolvasó, mind az objektum mozoghat, és valós időben láthatja, hogy mi maradt le a lapolvasás során. A legegyszerűbb, hogy a szkenner különféle felületeket képes kezelni, például fémöntvények, agyagmodellek, kerámia és porcelán, kő, falazat, műanyagok, szövet, bőr, festmény, szobor, emberek és öntőformák kezelésére. A gyártó saját szoftvert is kínál számos olyan funkcióval, amelyek megkönnyítik az egész folyamatot.

Még az autóipar sem marad le a 3D nyomtatásban. Vagy inkább az egyes autó alkatrészek gyártására használnak 3D nyomtatókat. A svájci Rinspeed autógyártó a CES 2020-on bemutatta a MetroSnap autonóm elektromos autót, amelynek moduláris koncepciója van cserélhető Pods fülkékkel. Ezeket a felhasználó könnyen rögzítheti egy gördeszka nevű alvázra. Érdekes módon az autó 30 különféle alkatrészét 3D nyomtatókkal készítik.

A kozmetikai szektor is képviseltette magát. A dél-koreai, az Amore Pacific cég kifejlesztett egy 3D-s arcnyomtatási rendszert, amelyet közvetlenül a felhasználó bőrtípusához igazítottak. A cég egy speciális gépet tervezett több anyag előállítására, amelyek képesek hidrogélmaszk készítésére. Az innováció kissé emlékeztet arra, amelyet a Neutrogena kozmetikai társaság vezette be (a Johnson & Johnson része volt a tavalyi évben).

Egy ideig még maradunk a kozmetikai iparban. A P&G vállalat, amely a Procter & Gamble csoport része, bevezette az Opte Precision Skincare nyomtató új generációját. Az előző generációhoz képest 30% -kal növekedett a sebesség, és akár 70% -kal csökkent az ár. Kb. 599 dollárban kell megjelennie, már a nyár folyamán. Az újratöltéseket mintegy 100 dollárért fogják eladni. Technológiájával a nyomtató képes fedezni a bőr hibáit és hiányosságait. Először egy speciális kamerával megvizsgálja a bőr felületét, majd algoritmus segítségével elemzi a képeket. Ez tökéletes változatot fog létrehozni a feltárt hiányosságokhoz. Pontosan kinyomtatja a célzott mikroszkópos cseppeket speciális színes szérumból (tintából), amely majdnem 100% -kal megegyezik a bőr többi részével. A használt tinták ideiglenes tartóssággal bírnak, de így akár több napig is alkalmazhatóak. Ellenállnak a napfénynek és a hiperpigmentációnak. A sminkezési kozmetikával egyszerűen eltávolítható.

A CES 2020 számos érdekes technológiát, innovációt, terméket és szolgáltatást hozott létre, amelyekkel a jövőben találkozhatunk. Manapság sokuk továbbra is futurisztikusnak, még értelmetlennek tűnnek. A CES-en bemutatottak közül némelyek valóban kihívást jelentettek. Például: A nem sertésből származó sertéshúst a Burger 2.0 gyártó mutatta be. Ez egy élelmiszeripari termék, amely felváltja a hamburgert. A hús helyettesítésére növényi keveréket használnak. A vállalat a húskészítményeket növényi termékekkel fogja felváltani. A fogyasztónak nem szabad éreznie az ízkülönbséget, legalábbis nem nagyon. Az üvegházhatás elleni küzdelem részeként, amely éppen az állattenyésztés üvegházhatású gázkibocsátásának eredménye, az ilyen projektek zöld utat kapnak.

A nyomtatás területén a mesterséges intelligencia és az intelligens funkciók közötti kapcsolat egyre inkább előtérbe kerül. A nyomtatáshoz kibővítik a nyomtatható hordozók és anyagok lehetőségeit. Ez már régóta nem csak különféle papírtípus. Ahogyan a Prinker megmutatta, szinte bármit nyomtathat a bőrére is. A 3D nyomtatás egyre inkább a 3D nyomtatás és más technológiák egy univerzális eszközön történő kombinációja felé halad. Mindenesetre az idei CES sok érdekes dolgot is hozott.