Irodaszerek és iskola

ChatGPT - Generatív előképzett transzformátor

Biztosan már regisztrált valamit a ChatGPT-ről – az univerzális Chatbotról, amely megváltoztathatja az internet jövőjét. Ez egy mesterséges intelligenciával rendelkező Chatbot, amely értelmes beszélgetéseket folytathat, és megválaszolhatja az Ön kérdéseit és feladatait. A projekt mögött az OpenAI cég áll, amely a Dall-E AI-art generátorról is ismert. A ChatGPT nem csak a beszélgetést kezeli jól, hanem nagyon jól eligazodik a témák széles körében is. Forráskódot, közösségimédia-bejegyzéseket és akár forgatókönyveket is készíthet tévéműsorokhoz. Az OpenAI vállalat a ChatGPT elindításával kapcsolatos blogbejegyzésében elmondta, hogy "a párbeszéd formátuma lehetővé teszi a ChatGPT számára, hogy válaszoljon a további kérdésekre, elismerje a hibákat, megkérdőjelezze a helytelen feltételezéseket és elutasítsa a nem megfelelő kéréseket".

 

Tények a ChatGPT-ről

Az AI nyelvű modell az InstructGPT „testvére", egy olyan modellnek, amely részletesen reagál a felhasználói utasításokra, és az újabb GPT-3.5. AI- re, ez egy mesterséges intelligencia, amely meg tudja jósolni, hogy a felhasználó milyen szavakat fog követni, amikor elkezd gépelni. A ChatGPT-t a "Reinforcement Learning from Human Feedback" segítségével tesztelték, legalábbis az OpenAI webhelyén ez olvasható. 

A tesztmodellt tuning segítségével tesztelték humán trénerek felügyelete mellett. Az AI-k olyan beszélgetéseket biztosítottak, ahol mindkét oldalon, a felhasználóval és az AI-asszisztenssel játszottak a cég webhelye szerint. Ezután az emberi trénerek rangsorolták és értékelték a Chatbot válaszait, majd visszaküldték azokat a Chatbotnak, hogy megtudja, milyen fajta válaszokra van szükség. A vállalat most a valós felhasználói visszajelzésekre támaszkodik a technológia fejlesztése érdekében.

Míg a próbaverzió vagy az alapverzió ingyenes, az OpenAI a közelmúltban bejelentette a Chatbot új fizetős prémium verzióját, a ChatGPT Plust (havi 20 dollár). Még nem elérhető, de már lehet csatlakozni a várólistához. A ChatGPT Plus hozzáférést biztosít még csúcsidőben is, gyorsabb válaszokat és hozzáférést biztosít az új funkciókhoz.

 

A ChatGPT hálózati hibája "kapacitási probléma".

Az utóbbi időben sokan, akik megpróbálták használni a ChatGPT-t, „megtelt a kapacitás" figyelmeztetést kaptak, amikor megpróbálják elérni az oldalt. Ez valószínűleg annak a ténynek köszönhető, hogy sok felhasználó szeretné ezt kipróbálni. Vannak "nem hivatalos fizetős alkalmazások" is, amelyek elárasztották az alkalmazásboltokat, és emberek ezreit csapták be azzal, hogy fizettettek egy ingyenes szolgáltatásért.

Figyelembe véve, hogy mennyibe kerül a ChatGPT futtatása, érthető, hogy az OpenAI korlátozza a hozzáférést, amikor a szerverei "foglaltak". A várakozás több órát is igénybe vehet, de ha türelmes lesz, végül is sikerülni fog. A ChatGPT-vel jelenleg szembesülő összes probléma közül ez a legnagyobb akadály a tömeges használat előtt. 

Hogyan juthat el a ChatGPT-hez?

A ChatGPT elérhető a webhelyen keresztül, így nem kell letöltenie. Ismételten emlékeztetnünk kell arra, hogy az OpenAI még nem adott ki hivatalos alkalmazást, ennek ellenére az alkalmazásboltok tele vannak hamis verziókkal. A ChatGPT telepítésének többféle módja van. Nyissa meg a ChatGPT webhelyet, és mentse el Windows-alkalmazásként az Edge-n keresztül. Nyissa meg az oldalt, kattintson a három pontot tartalmazó menüre, és mutasson az Alkalmazások elemre. Ha szeretné betölteni a ChatGPT-t a munkafelületről, válassza a "Webhely telepítése alkalmazásként" lehetőséget. 

A ChatGPT forráskódját a GitHub-ról is letöltheti, de  azt, hudatosítania kell hogy az alkalmazás működéséhez némi technikai tudásra van szükség. Például van egy GPT-alapú Discord robot, amelyet telepíthet a Discord szerverére.

A ChatGPT webhely egyszerű, és tartalmaz egy területet az eredmények kitöltésére, valamint egy szövegmezőt az oldal alján, ahol a felhasználók kérdéseket tehetnek fel. Természetesen a regisztráció szükséges. Az OpenAI bármely eszközének használatához fiókra van szükség, így ha nem rendelkezik ilyennel, regisztrálnia kell. Lehetősége van egyszerű bejelentkezést választani Google vagy Microsoft fiók használatával. Ha más típusú e-mail-címe van, manuálisan is megadhatja. Ezután meg kell adnia egy telefonszámot is; azonban ne feledje, hogy virtuális telefonszámmal (VoIP) nem regisztrálhat az OpenAI-ban. Ezután kap egy megerősítő számot, amelyet a regisztrációs oldalon megad a beállítás befejezéséhez.

Lehetősége van azonban folyamatosan lekérdezéseket végrehajtani, amíg be nem zárja a böngészőt, vagy frissíti a szálat a korábbi kérések törléséhez. Lehetősége van arra is, hogy a ChatGPT-t éjszakai vagy nappali módban használja. 

Mit kérdezhet meg a ChatGPT-től?

És most a szórakoztatóbb rész. Az indulás óta az emberek kísérleteznek, hogy felfedezzék mindazt, amire a Chatbot képes és mire nem. Az eredmények egy része elképesztő. Valójában minden attól függ, hogy mit várunk el tőle. Kezdésként próbáljon meg vele íratni például egy blogbejegyzést, vagy akár forráskódot, ha Ön programozó. Tud írni recenziót, bármilyen cikket, és valószínűleg diplomamunkát, esszét vagy regényt, filmforgatókönyvet. 

A tanárok, az iskolai adminisztrátorok és a fejlesztők már különböző megoldásokat találnak ennek megoldására, és betiltják a ChatGPT használatát az iskolákban. Mások optimistábbak azzal kapcsolatban, hogy a ChatGPT-t hogyan lehetne tanításra használni. A plágium kétségtelenül továbbra is probléma lesz az oktatásban a jövőben is. Számos ötlet létezik arra vonatkozóan, hogy a ChatGPT hogyan tudná „vízjellel" ellátni a szövegét, és megoldani ezt a plágiumproblémát. Ennek megfelelően a ChatGPT nemrégiben piacra dobta saját plágiumészlelő eszközének új verzióját, remélve, hogy elfojtja a szöveggenerálást övező kritikákat. Az "AI szövegosztályozó" nevű új funkciót használja, amely más plágiumszoftverek által ismert módon működik. Az OpenAI szerint azonban az eszköz még fejlesztés alatt áll, és vannak benne hibák.

A ChatGPT felváltja a Google-t és más internetes keresőmotorokat?

A Google már évtizedek óta próbál megfelelni a ChatGPT képességeinek, és a Chatbot állítólag "piros kódot" váltott ki a Google-on belül. Válaszul a cég bejelentette, hogy lassan bevezeti rivális Google Bard mesterséges intelligenciáját, amely végül beépül a keresésbe. Várakozásaink szerint a következő hónapokban több ilyen ChatGPT-alternatíva fog megjelenni. A Bard még fejlesztés alatt áll, a Google pedig teszteli, de az első reakciók nem pozitívak. Valójában a Bard első nyilvános bemutatója pontatlan választ mutatott, amelyet az első keresési eredmény cáfolt, jelezve, hogy a ChatGPT és származékai egyhamar nem váltják fel a hagyományos keresőket.

A Microsoft sem marad le mögötte, és bejelentette, hogy a ChatGPT-t a Bing-ben , valamint az Edge-ben hozza. Egyelőre kipróbálható, és a ChatGPT-ben jelenlévő AI-modell Prometeus nevű továbbfejlesztett változatát használja. A ChatGPT-vel ellentétben ez a továbbfejlesztett verzió képes figyelembe venni a legfrissebb információkat, míg a ChatGPT csak néhány évvel ezelőtti információkat tud összefoglalni.

Majd a ChatGPT megjelenik a Bing és Edge rendszerben, de  még nincs itt. A Microsoftnak van egy Bing ChatGPT-sorlistája, amely állítólag az első két napban meghaladta az egymillió feliratkozást. Nem hivatalosan hallható, hogy a Microsoft már most bevezeti ezt a funkciót a kiválasztott felhasználók számára, így a következő hónapokban számíthatunk a teljes kiadásra.

Megér egy próbát

Akár úgy gondolja, hogy a ChatGPT egy lenyűgöző technológia, akár az általunk ismert internet tönkretételéhez vezet, érdemes megnézni, mire képes. De vannak korlátai: nem kérheti az OpenAI-t a biztonsági intézkedések miatt, amelyek „biztonságos és hasznos mesterséges általános intelligencia kiépítésére irányulnak". Általában tilos minden olyan kérdés, amely gyűlöletkeltő, szexista, rasszista vagy bármilyen módon diszkriminatív.

Mit várhatunk a ChatGPT jövőjétől?

Kétségtelen, hogy a technológiai világ jelenleg a ChatGPT megszállottja, és ez a közeljövőben sem fog változni. A ChatGPT-4, a modell következő iterációja állítólag jelentősen javítja a ChatGPT pontosságát és képességeit. Pontos megjelenési dátum még nincs meghatározva, de a New York Times jelentése szerint valamikor 2023 első negyedévében lesz. 

A fontos tény azonban az, hogy a fejlődéssel hogyan fog integrálódni a ChatGPT más alkalmazásokba. A Microsoft állítólag több milliárd dollárt fektetett be a ChatGPT-be, ami már hozza az első sikereket. Az első integráció a Teams Premium-ban történt, néhány OpenAI-funkcióval a feladatok automatizálására és az átírások biztosítására. Mivel a ChatGPT már elérhető a Bing-en, csak idő kérdése, mikor látunk több ChatGPT és OpenAI technológiát olyan alkalmazásokba csomagolva, mint a PowerPoint és a Word.

Ha úgy gondolja, hogy a mesterséges intelligencia most nagy dolog, várja meg, amíg beépül a munkahelyen és az iskolában használt leggyakoribb alkalmazásokba. Nem tudjuk, hogyan és mikor kezdődik el a bevezetés, de minden bizonnyal ez fontos része a ChatGPT jövőjének. 

Az AI által készített félelmetes videoklipp

A ChatGPT messze nem az egyetlen. Nemrég megjelent a Redditen a mesterséges intelligencia "Stable Diffusion" által készített videoklipje, amely olyan képeket generál, mint a Dall-E vagy a MidJourney. A Stable Diffusion egy látens szöveg-kép diffúziós modellként jelenik meg, amely bármilyen szövegbevitelnél képes fotorealisztikus képeket generálni, önálló szabadságot ápolni hihetetlen képek létrehozásához, és emberek milliárdjait képessé tenni arra, hogy másodpercek alatt lenyűgöző művészetet alkossanak. Nehéz megmondani, hogy az alkotók milyen kulcsszavakra kérték fel az AI Stable Diffusion-t a klip elkészítéséhez, de ez ijesztő. Azt is láttuk, hogy a mesterséges intelligencia hogyan érzékeli az embert az „Ember és emberek" parancs beírásával kép létrehozásához. Amit a mesterséges intelligencia generált nekünk, az nem volt túl kellemes. Nézze meg Ön is. A "Nyomtató" bejegyzés kicsit jobban sikerült.

 

AI DF #humans #people

AI DF #printer