Irodaszerek és iskola

Mi az a hulladéktartály és a beégető egység

Valószínűleg hallott már olyan kifejezéseket, mint a hulladéktartály vagy a beégető egység. Ezek a  megnevezések lézernyomtatókra utalnak. Ha lézernyomtatóval rendelkezik, akkor a készüléknek van egy hulladéktálcának vagy -tartálynak nevezett része.

Hulladéktartály és funkciója

A lézernyomtató ezen részének megvan a maga jelentősége. Tartályként szolgál a nyomtatás során keletkező felesleges toner számára. Hangsúlyoznunk kell, hogy bár gyakrabban a lézernyomtatók része, a nagyobb tintasugaras nyomtatóknál is találkozhatunk vele. Példaként említhetjük az Epson gyártót, amely egyes tintasugaras modellekben hulladéktartályt használ a felesleges tinta tárolására. Az sem kivétel, ha a nyomtató nem tartalmaz külön hulladéktárolót, és ez a tároló a nyomtató egy másik részének, általában a tonernek vagy a képalkotó hengernek a része.

 

Minden bizonnyal találkozni fog azonban a SAMSUNG (HP), a BROTHER, a KYOCERA, az EPSONM WORKFORCE, a CANON, a XEROX, az OKI, a DELL, a LEXMARK, a PANTUM, a RICOH nyomtatókban található beégető egységgel , illetve ha régebbi KONICA MINOLTA és SHARP készüléket használ.

A nyomtatóban ki kell cserélnie a hulladéktartályt, és nem tudja, hogyan tegye? Hol található, és hogyan kell kiönteni vagy kicserélni a festéket?

Először is fontos tudni, hogy létezik olyan valami, mint a hulladékgyűjtő vagy tartály. Gyakran csak egy hibaüzenetről értesül arról, hogy ki kell cserélni a toner- vagy tintahulladék-tartályt. Bizonyos esetekben elegendő a hulladéktartályt kiüríteni, és a készülék tovább működik. Ha a nyomtató már nem fogadja el ezt a módszert, ki kell cserélni a hulladéktartályt. Ebben az esetben mindig ismernie kell a nyomtatómodellhez tartozó hulladéktartály címkéjét vagy a készülék kompatibilitását. 

Mire való a beégető egység?

A fixáló vagy beégető egység a festékpor rögzítésére szolgál a papíron. Ez a folyamat 400 °C-ot meghaladó magas hőmérsékleten és nagy nyomáson megy végbe. A fixáló (beégető) egység befolyásolja a nyomtatási sebességet. A lézernyomtatónak ez a része minden lézertechnológiával nyomtató készülékben megtalálható. A fixáló egység nélkül a festék nem tartana, és a nyomat könnyen elkenődne. A beégető (fixáló) egység a nyomtató hátulján, a papírkimenet közelében található.

 

 

A lézer- vagy LED-nyomtatók fixáló egysége meghatározott élettartammal rendelkezik. csere szükséges a készülék típusától függően körülbelül 50 000-100 000 oldal között. Egyes nyomtatómodelleket úgy tervezték, hogy a felhasználó maga cserélje ki a fixáló egységet. Egyes esetekben célszerű a berendezést szervizzel cseréltetni.

 A beégető egységben szennyeződés rakódhat le, és fekete sávok jelenhetnek meg a nyomatokon.

Megpróbálhatja megtisztítani a beégető egységet, és ha ez nem sikerül, ki kell cserélni az egységet.