Irodaszerek

Diáknyomtató (közeleg a szeptember)

A szünidő vége lassan közeledik, és hamarosan itt az ideje a vásárlásoknak az iskolások számára. A fiatal iskolás gyermekek számára szokásos felszerelésen kívül néhány szülőre nagyobb beruházások várnak a számítógépekbe, a laptopokba, a csatlakoztatható perifériákba és az eszközökbe. A középiskolás és főiskolai hallgatók számára népszerű eszközök közé tartozik a nyomtató vagy a többfunkciós eszköz. Gondolkodik azon, hogy melyik nyomtatót választja a diákja számára, és mire kell összpontosítani a választáskor? Fontolja meg azokat a funkciókat és teljesítményt, amelyek előnyösek lesznek a jó ár-érték arány szempontjából. A piacon számos megfelelő modell található a fiatalok részére.

 

Teljesítmény, funkciók és formatervezés

Ha figyelembe vesszük egy hétköznapi hallgató igényeit és azt a gyakoriságot, amellyel a nyomtatót használja, akkor havonta több tíz lapot kapunk. Ezért egy drága, nagy teljesítményű és funkciókkal teli nyomtató kiválasztásának nem sok értelme van. A nyomtatókat alacsonyabb áron célozhatja meg. Jobb választás az, ha egy multifunkciós készüléket választanak. Mivel a nyomtatás mellett a hallgatók sokat másolnak és szkennelnek. A nyomtatás, másolás és szkennelés mellett néhány modell faxot is kínál. Ugyanakkor a faxnak az ideje már leáldozóban van és a felhasználó valószínűleg nem is használja ezt a funkciót. Amit azonban értékelni fognak, a vezeték nélküli Wi-Fi kapcsolat a kényelmesebb munkavégzéshez és a mobil eszközökről történő nyomtatáshoz. Ha a nyomtatónak van USB-portja az USB-kulcsról történő gyors nyomtatáshoz, ez egy újabb előny. A formatervezés szempontjából a kisebb kompakt eszközök alkalmasabbak, amelyek nem foglalnak el sok helyet a hallgatói szobában.

 

Nyomtatás minősége és sebessége

Manapság szinte az összes nyomtató 600 x 600 dpi vagy annál nagyobb felbontással nyomtat, így a nyomtatási minőség nagyon jó. Választhat egy lézer technológiával rendelkező nyomtatót vagy egy tintasugaras készüléket. Egy másik kritérium az, hogy melyik nyomtatást fogja használni leggyakrabban. A dokumentumok fekete-fehér nyomtatására, vagy színes nyomtatásra van szüksége. A színes többfunkciós készülékek ára magasabb, de a monokróm lézernyomtató szintén jó választás a diák számára. Kiváló minőségű és gyors nyomtató, amely a dokumentumok fekete-fehér nyomtatását biztosítja. Ha a dokumentumok mellett színes képeket is nyomtatnia kell, akkor nézze meg a színes tintasugaras nyomtatót. Még a fiatal fotósok számára sem hiányzik a piacon a jó teljesítmény, a minőség és az ár jó minőségű fotónyomtatói. Teljes mértékben kihasználhatja a nyomtatási sebességet egy vállalati környezetben, ahol hatékonyan kell felhasználnia az időt különféle munkafeladatok elvégzéséhez. Ezért a diák számára a nyomtatónak nem kell rendkívül gyorsnak lennie, és még egy valamivel kisebb adagolótálca, mint például a vállalati eszközök esetében, nem jelent problémát vagy hátrányt. Ezért lehet, hogy a nyomtatási sebesség nem olyan kritérium, amely annyira meghatározná a kiválasztást.

 

Berendezés ára vs. töltetek ára

Megtalálni egy megfizethető nyomtatót a diákok számára nem jelent problémát. Alapvető modelleket talál a piacon 40 € -tól. Ugyanakkor vásárláskor ellenőrizze a tintapatronok vagy a festék árát is. A töltés teljes kihasználtsága is fontos. Néhány, viszonylag olcsó nyomtató eredeti patronokat tartalmaz a nyomtató árában. Ha a modell megengedi, akkor alternatív patronokat is beszerezhet, de csak akkor, ha pontosan a készülék típusához talál teljesen kompatibilis patronokat vagy festéket. Az eredeti példányhoz képest az ár 50% -kal csökkentheti a költségeket.

 

Nyomtatási költségek

Itt már eljutottunk a nyomtatási költségekhez. A papír árán kívül, amely a közönséges irodai papír esetében nem nagy kiadást jelent, a pénztárcájának legnagyobb kiadását  tintapatronok vagy lézerfesték vásárlása jelentik. Manapság a lézerkészülékek fekete festékkapacitása átlagosan 1200-3000 A4-es lapra elegendő. A vállalkozások számára megfelelő munkacsoport-berendezéseknél ezzel a kapacitással akár 5000 lapot is nyomtathat.  Az XL tonerek nagyobb kapacitással rendelkeznek. Normál tintasugaras nyomtató esetén körülbelül 244 oldalra számíthat egy tinta felhasználhatósága mellett, az XL méretű tonernél ez 400 oldal. Csökkentheti a költségeket, ha alternatív kompatibilis patronokat vásárol, és több dokumentumot kétoldalasra alakít egyetlen papírlapra. Ha megtanítja a háztartásában a diákot, hogy gazdaságosabban nyomtasson, akkor nemcsak pénzt takarít meg, hanem a környezetet is segíti ezzel.

 

A megfelelő modellek a diák számára

 

HP DeskJet Ink Advantage 3785 (All in One)

A kompakt, multifunkcionális eszközök egy  modern formatervezésű, sok helyet nem igénylő, nyomtatót, fénymásolót és lapolvasót rejtenek. Ez egy színes tintasugaras többfunkciós készülék. Csatlakoztatja a Wi-Fi-hez, és könnyen nyomtathat közvetlenül a mobiltelefonjáról. Ugyanolyan egyszerű a szkennelés közvetlenül a mobil eszközre. A hallgatók kihasználják azt a lehetőséget is, hogy az alkalmazáson keresztül képeket nyomtathatnak olyan közösségi fiókokhoz, mint az Instagram, a Facebook, a Flickr vagy a Google Photos. Két tintapatront használ a nyomtatáshoz, mind a fekete, mind a háromszínű festékhez. Legfeljebb A4 méretű papír van betöltve, és egyszerre 60 lapot tölthet be. A kimenet kapacitása 25 lap. Az eszköznek nincs nyitható tartálya, és kis méretei semmilyen módon nem növekednek. A nyomtatási minőség nagyon jó 1200 dpi felbontásnál. A sebességgel itt kissé rosszabb a helyzet. Körülbelül 15-18 másodpercig vár az első oldalra, és percenként 8 A4-es fekete-fehér és 5 színes oldalt nyomtathat.  Az ajánlott havi leterhelés 50–100 oldal, a garantált maximális munkaterhelés pedig havi 1000 oldal. A készülékhez két eredeti HP 652 (F6V25AE) fekete patron és egy HP 652 (F6V24AE) háromszínű patron tartozik. A megfizethető többfunkciós készüléket, a vezeték nélküli kapcsolat és a mobil nyomtatás lehetőségével a hallgatók nemcsak dokumentumok, hanem képek jó minőségű nyomtatására is használják. Az egy eszközön végzett másolás és szkennelés, valamint a nyomtatás együtt, amely kicsi kompakt méretei szó szerint mindenütt illeszkednek, még kisebb térben is értékelni fogják. A modern, fantáziadús formatervezés egy szép színkombinációban szó szerint a hallgatói szobában történő elhelyezést igényli.

 

HP LaserJet Pro M12w (monokróm lézer)

Ha gyors, fekete-fehér nyomtatót keres egy olyan hallgató számára, aki többnyire a dokumentumokat nyomtatja tanulmányokhoz, a teljesítmény, a minőség és az ár jó arányában, akkor elég jó kínálatot talál a piacon. A HP LaserJet Pro M12w az egyik alapvető költséghatékony nyomtató. Ez egy monokróm lézernyomtató fekete-fehér A4-es nyomtatáshoz. Van egy vezeték nélküli kapcsolat Wi-Fi-n keresztül, és lehetősége van nyomtatni egy mobil eszközről. A nyomtatási minőség 600 x 600 dpi felbontással nagyon jó, és a nyomtatási sebesség is kiváló. Az első oldal kinyomtatásához szükséges idő 9,2 másodperc, és percenként 18 oldalt nyomtat. A kétoldalas nyomtatás csak kézi, de ez nem akadályozhatja meg a hallgatókat a nyomtató használatától. Ennek a készüléknek a havi terhelése 5000 A4-es oldal, tehát több hallgatóval rendelkező háztartásban is kezelhető. A többcélú adagolótálca bemeneti kapacitása 150 lap, és 100 lapot ad ki. A nyomtatáshoz ez a modell a gyártó eredeti HP CF279A (79A) jelölésű fekete lézerfestéket használja, amelynek kapacitása 1000 oldal. Ehhez a modellhez teljesen kompatibilis, kiváló minőségű alternatív tonerek használhatók. Ez jelentősen csökkentheti költségeit.

 

Canon Pixma iP7250 (fénykép)

Az 5 egyedi tintával rendelkező tintasugaras nyomtató jó választás egy olyan hallgató számára, akinek a dokumentumok klasszikus nyomtatása mellett magas színvonalú fotónyomtatásra is szüksége van. A magas nyomtatási minőség, a jó sebesség és a kétoldalas automatikus nyomtatás nem minden, amit ez a nyomtató kínál. Nem hiányzik a vezeték nélküli Wi-Fi és a nyomtatás közvetlenül a mobil eszközökről. A nyomtatási felbontás 9600 x 2400 dpi, amely garantálja az éles  fényképek minőségét, mint egy fotólaborból. A sima és fotópapírra történő nyomtatáson kívül ez a modell képes nyomtatni olyan lemezekre is, mint CD, DVD vagy Blu-Ray lemez. A szokásos eredeti tintapatronokon kívül a nyomtatóban nagy kapacitású XL patronokat is használhat. A nyomtató alternatív patronokat is használhat a költségek csökkentése érdekében.

A diákok számára alkalmas, nyomtatók és többfunkciós készülékek megfizethető áron, kb. 40 eurótól kezdve gazdag kínálatban találhatók az üzletekben. Választhat egy gyors monokróm lézernyomtatót vagy színes többfunkciós készüléket. Ez a három kiválasztott modell a népszerű eszközök mintája. Mindegyiknek van egy közös tulajdonsága: a minőségi nyomtatás, a hallgatói szobához megfelelő kompakt méretek, a könnyű kezelhetőség és a Wi-Fi kapcsolat a mobil eszközökről történő közvetlen nyomtatás lehetőségével.