Irodaszerek és iskola

Dokumentum nyomtatás és a jól kiválasztott betűtípus

Kevés ember foglalkozik a betűtípusok fajtáival és méretével a normál nyomtatás során. Általában az alapértelmezett beállításokra támaszkodunk a szövegszerkesztőben. Leggyakrabban Calibri, Arial vagy Times New Roman betűtípusról van szó. A szöveg Wordba történő gépeléséhez az alapértelmezett betűtípus a Calibri type 11pt. Ez a betűtípus nagyon könnyen olvasható, nem csak a monitoron, hanem a nyomtatott dokumentumon is. Meg szeretnénk vizsgálni, hogy mely betűtípusok alkalmasak a nyomtatáshoz, és hogyan befolyásolhatják a nyomtatópatron színfogyasztását. Mit kell tudnunk a nyomtatáshoz megfelelő betűtípus kiválasztásáról?

Ha kézben tartja a kinyomtatott dokumentumot, amely könnyen olvasható, ha nincs probléma a szöveg méretével, és a helyes sorköz kerül betartásra, akkor valószínűleg nem fog gondolkodni a betűtípusról. Ha azonban zavart nyomatok vannak a kezében, amikor a betűkészlet kicsi vagy a sorköz nem megfelelő bizonyára, akkor majd foglalkozik ezzel a problémával is.. Továbbá akkor is, ha az asztalán van egy olyan dokumentum, amely dekoratív betűket tartalmaz és esküvői meghívókra alkalmas.

Betűtípusok(fontok)

Számos betűtípus közül választhat. Két alapcsoportra osztjuk őket, nevezetesen a talpas(serif) és talpatlan (sans serif). Könnyen azonosítható, mert a serif betűtípus kibővített betűs végződéssel rendelkezik és még jellemző rájuk a betűk vastagsága. A legismertebb serif betűtípus a népszerű Times New Roman. A talpatlan (sans serif) viszont nem terjed ki részletező alapokra  , és egyszerűbbé, műszakiabbá teszi a betűt. A leggyakrabban használt sans serif betűtípusok az Arial és a Calibri. A munkadokumentumok nyomtatásához ez a kettő legmegfelelőbb. Ezenkívül ismertek a Script (a kézzel írt emlékeztetők) és a Display (cím) betűtípusok, amelyek különösen nagyobb méretben mutatkoznak meg.

Betűméret

A 11, 12pt betűméretű szöveg könnyen olvasható mind a nyomtatott dokumentumon, mind a monitoron. Ezért nem kell átméreteznie az elektronikus dokumentumokat, és különösen azokat, melyeket,  nyomtatásra szántak. A címsor és az alcímek eltérő méretűek.

A Word alapértelmezett mérete 16pt, a címsor pedig Calibri Light betűtípus.

 

Sorközök

A sortávolság 1,5. Ez a legtöbb dokumentum nyomtatáshoz megfelelő. Természetesen ezt a paramétert beállíthatja a nyomtatott dokumentumokhoz is. A papír megtakarítása érdekében azonban megtervezett dokumentum  eredménye egy nehezen olvasható a szöveg lehet. Bizonyos esetekben a dokumentum 1,5 sortávolságot igényel.

 

Olvashatóság vagy megtakarítás

Lehet, hogy papírt szeretne megtakarítani, és két lapról nyomtathat szöveget egy papírlapra, de a vizuális eredmény nehezen olvasható dokumentum lehet. Ehelyett használjon inkább kétoldalas nyomtatást. Hasonlóképpen, a betűméret és a betűtípus is olvasási problémákat okozhat. Például, ha egy vastag, talpas betűtípust, a erőteljesen kiterjesztő végével választja az egész szöveg terjedelmére, vagy  egy Bold betűtípust, a nyomtatott dokumentumban található betűkészlet nehezítheti az olvasást.

 

A betűk alkalmatossága és a dokumentum típusa

Eddig figyelembe vettünk egy szabványos vagy munkadokumentumot, ahol egyszerű, könnyen olvasható betűtípusra van szükségünk. Promóciós anyagok, különböző névjegykártyák vagy meghívók esetén választhat egy talpas betűtípust vagy minkét betűtípus  kombinációját. Ebben az esetben általában információs,  rövid szövegről van szó és a fontosság inkább a vizuális oldalhoz kapcsolódik.

 

Takarítson meg tintát és festéket

Végül megkérdezhetjük, hogyan befolyásolja a betűkészletek megválasztása a tinta vagy a festékfogyasztást. Hazudnánk, ha azt állítanánk, hogy sehogyan. Ha nagyobb nyomtatási mennyiséget dekoratívabb vagy Bold betűtípussal nyomtat, és ugyanazt a nyomtatványt egyszerű betűkkel nyomtatná, a fogyasztás különbségét saját szemével is észlelené (tinta, toner). A felhasználásra javasolt  betűtípusok, melyekkel tonert takaríthat meg a Calibri Light, a Century Gothic vagy a Garamond. Garamondot egy ideje a leginkább spórolós betűkészletnek tekintették a tintafogyasztás szempontjából. Ennek a típusnak a tervezője a párizsi vésnök (tipográfus), Claude Garamond volt (16. század).

A betűméret, a sorköz és a távolság befolyásolja a dokumentum olvashatóságát. A jól megválasztott betűtípus színeket takaríthat meg a nyomtatójában.