Irodaszerek és iskola

Dokumentumok laminálása

A papírra nyomtatott dokumentumoknak és fényképeknek megvan a maga varázsa, amely gyakran nem tart sokáig. Ha közvetlenül a kimeneten veszi ki a nyomtatást, akkor érezheti a nyomtatás és a papír tisztaságát, szagát. Minőségi nyomtatóval az eredmény valóban lenyűgöző lehet. Mennyi ideig lesz ilyen állapotban egy dokumentum, ha átmegy néhány kézen? Ha azt akarja, hogy a fénykép  vagy dokumentum tartósan fennmaradjon a lehető legjobb állapotban minél tovább, jó tudni a laminálásról. Mi a laminálás, milyen laminálási módszereket használnak, és mire van ehhez szüksége? Ezekre a kérdésekre röviden válaszolunk.

 

Mi a laminálás?

A laminálásnak nevezzük azt az egyszerű folyamatot, amikor egy fényképet, dokumentumot vékony, átlátszó, védőfóliába pecsételnek vagy beleforrasztanak. A fóliát úgy helyezzük el, hogy magába zárja a dokumentumot, amelyet a szélein forrasztással lezárunk. Mindez egy laminátoló segítségével történik. Ez egy egyszerű eszköz, amely görgőkkel, fóliával és hő segítségével körülbelül 100 - 110 ° C hőmérsékleten képes laminálni a dokumentumot.Nemcsak magas hőre, hanem nagy nyomásra is szükség van a dukumentum fóliába való zárásakor.  Ez a görgők által gyakorolt nyomás, amikor az anyag, például egy dokumentum, fénykép vagy fólia áthalad rajtuk. Ennek eredményeként a fólia nagy mértékben tapad a dokumentumhoz, ezért nincs veszély a légbuborékok kialakulására. Lamináláskor a dokumentumot behelyezik a két fólia közé úgy, hogy legalább 2 mm szabad hely maradjon a lezáráshoz.

 

Milyen rétegezési(laminálási) módszereket ismerünk?

 Maga a laminálás kétféle módon történhet: meleg vagy hideg hatásra. Melegítés laminálóval, hő- és magas nyomás ismert esete.  Hideg laminálás olyan laminálóval megy végbe, amely nem igényel elektromos áramot a melegítéshez, de csak az egyik oldaláról laminál. Egy másik módszer a kézi laminálás, az öntapadós fóliák használatával. Ez a módszer nagyobb kézügyességet igényel. Az öntapadó fóliát pontosan fel kell helyezni a dokumentumra, és hengerrel vagy gumibetéttel lassan be kell nyomni, hogy ne keletkezzenek légbuborékok. Egyes esetekben a kombinált módszert is alkalmazzák. Öntapadós fóliát ragasztunk a tetejére, majd a hátulját egy szilárd kappa rögzítőlemezzel ragasztják. Ez nagyon jól működik a nagyméretű fényképeknél, ami egy ráma nélküli kép látványát mutatja.

Fóliák

A meleg vagy hideg lamináláshoz többféle változatban kaphatók. Ezek leggyakrabban átlátszó fóliák, fényes vagy matt felülettel. A piacon azonban színes átlátszó fóliákat, antisztatikus fóliákat, öntapadó, valamint kombinált fényes / matt vagy kétoldalas matt, ragasztófóliát, lamináló fotó-fóliákat is talál. Mérete szempontjából megtalálhatja őket A3-as méretig és 75–250 mic (mikron) vastagságig a laminálóban történő kezeléshez. A jobb ötlet érdekében a vastagság 100 mic (mikron), egyenlő 0,1 mm-rel. Minél vastagabb a fólia, annál erősebb. A lamináló fóliát a dokumentum méretének, valamint a lamináló tartó maximális vastagságának és méretének megfelelően kell kiválasztani.

 

Miért és milyen dokumentumokat lamináljunk?

A kétoldalas laminálás megóvja a dokumentumokat a sérülésektől, a szennyeződésektől, és professzionális megjelenést kölcsönöz azoknak. Különösen a prezentációs anyagok esetében a dokumentumok laminálása jó választás. A legnagyobb előnye azonban magának a dokumentumnak vagy fényképnek a védelme. A szennyeződéseken és a sérüléseken kívül véd a kopástól, a szakadástól is, de megfelel a biztonsági előírásoknak,mint például a vízállóságnak, az UV-fényellenállásnak, és így jobb színtartósságot biztosít. A rendes dokumentumok laminálásának nincs értelme, mert csak a költségek növekednének. Szóval mit érdemes a laminálni? Határozzottan,  azokat a fontos dokumentumokat, amelyekre a jövőben szüksége lesz. A cégeknél érdemes laminálni az előadásokhoz használt prezentációs dokumentumokat.Ez professzionálisabb megjelenést ad, és ellenáll a kopásnak a gyakori használattal. Ha érdekes vagy családi fényképeket szeretne megtartani, és nem tervez mindent bekeretezni, használhatja a laminálást. A fényképek sokáig megmaradnak és megőrzik a szín stabilitását. A laminálás nagyon jól használható az azonosító kártyák, különféle kártyák, dokumentumok, névjegykártyák vagy oklevelek és bizonyítványok védelmében. A laminálást széles körben használják a biztonsági előírások , a tűzvédelmi előírások, az evakuálási tervek védelmére is, amelyek cégek, gyártóüzemek, iskolák, kórházak és más intézmények folyosóin találhatók, ahol a rendes a nem védett dokumentum nem megfelelő. A laminált dokumentumokat találunk az étlapokon vagy más  különféle ajánlati dokumentumokban, nyitvatartási bejelentésekben. Az alkalmazás valóban széleskörű és bárhol ahol védenie kell egy papíralapot, annak tartóssága a megfelelő és gazdaságos laminálási móddal elérhető.

 

A laminálás előnyei:

- védelem a mechanikai sérülések és a szennyeződés ellen

- a dokumentum szilárdabb, ellenállóbb

- vízállóság

-UV-védelem (színállóság)

- kinézés

- meghosszabbítja a dokumentum élettartamát, a hosszú távú tartósságot

- széles körű alkalmazások

 - alacsony költség

 

A laminálás hátrányai:

- extra nyomtatási költségek

 - további lamináló  berendezés szükségessége

 - lehetséges szkennelési és másolási problémák

 

Laminálók és azok paraméterei

Manapság a laminálógépek már standard felszerelésként vannak az irodákban. A piacon gazdag kínálatban találhatja meg őket. Hogyan válasszuk ki az Ön igényeinek megfelelőt? A laminálógép vásárlása előtt gondolja át, hogy milyen dokumentumokat akar laminálni. Fontos paraméter a laminátor bemeneti nyílásának szélessége. Ez a méret, a dokumentum legnagyobb szélessége, amelyet laminálással meg tud dolgozni. Egyéb paraméterek a laminálási sebesség. Ezt cm / perc-ben jelzik. A hideg laminálás ebben az esetben gyorsabb, de a meleg laminálás jobb. A maximális vastagságot mikronokban (mic) adják meg, és a legtöbb lamináló készülék 75–250 mikron vastagsággal képes kezelni. A bemeneti papír maximális mérete alapértelmezés szerint A4 vagy A3.A lamináló készülék melegítési ideje viszont azt jelzi, hogy mennyi idő szükséges az optimális laminálási hőmérséklet eléréséhez. Ez a lamináló modelltől függően 4-6 percig terjedhet. A laminátorok modelltől függően sokkal többet kínálnak. Tartalmazhatnak olyan funkciókat, mint például a dokumentum elakadás elleni védelem, a takarékos üzemmód, az automatikus hátramenet, az aktív hűtőrendszer, a folyamatos hőmérséklet-szabályozás, az elülső adagoló beépített porvédővel, a tisztítás figyelmeztető jelzője, valamint a kettős falú szigeteléssel ellátott HeatGuard. Gondoskodik az égési sérülések elleni védelemről. Mindig az adott modelltől függ, milyen paramétereket és funkciókat kínál. Az ár ettől is függ.

 

PEACH Premium PL755 - A3

 A PEACH gyártó megfizethető lamináló készüléke kis irodákban és otthonokban is megfelelő. Támogatja a laminálást akár A3 méretig, akár 125 mikronig. A hevítési idő kb. 5-6 perc. Két PTC görgőt használ a lamináláshoz. A laminálási sebesség 330cm / perc. Méretek: 446 x 179 x 100 mm, ez egy kompakt eszköz, nagyon szép kialakítású és könnyű kezelhetőséggel. A lamináló készülék a hideg laminálást is támogatja.

 

 

Fellowes JUPITER 2 - A3

Kiváló minőség és ár arányt kap a Fellowes Jupiter2 - A3 laminálóval együtt. Ez egy nagyon népszerű laminátor, intelligens funkciókkal és a LED-panel kényelmes vezérlésével. Alkalmazható irodákban és cégekben, ahol magas szintű profi laminálás szükséges. A dokumentum behelyezése utáni automatikus beállításnak köszönhetően a hosszú, egyedi beállítások megszűnnek. A bemelegedési idő 1 perc, ez a gyors indítás időt takarít meg. A készüléket 6 laminálógörgő segítségével lamináljuk, amelyek garantálják a magas minőséget.

 

 

A Fellowes Jupiter2 laminátor által támogatott maximális dokumentumformátum A3. A sebesség 75 cm / perc. A kiváló minőség és a laminálási sebesség mellett további funkciókat kínál: hátramenet, AutoSense (automatikus fóliavastagság-észlelés), InstaHeat (gyorsított bemelegítés), dokumentum-elakadás-védelem, HeatGuard (égésvédelem), alvó üzemmód (30 perc tétlenség után automatikusan készenléti üzemmódba vált). A lamináló a termikus laminálás mellett támogatja a hideg laminálást is.

 

Rövid végszó

Vigyázzon a nyomtatáshoz használt tintával. Mindig válasszon kiváló minőségű tintát és festéket egy már bevált kereskedőtől. Így a laminálás során elkerülhető, hogy a dokumentum magas hőmérsékleten lévő színe megváltozzon egy árnyalattal, vagy megsemmisíti a dokumentumot. Ugyanez igaz a kiválasztott papírra. Nemcsak a papír vastagsága, hanem a textúrája is lehet, hogy nem minden lamináló eszköz számára megfelelő. Ma megfizethető áron bárki megengedheti magának, hogy laminálót  vásároljon, hogy megvédje dokumentumait a sérülésektől, javítsa a dokumentumok kinézetét a prezentációk idején, vagy garantálja a hosszú élettartamát. Itt is különböző áron talál berendezéseket, az olcsóbb műanyag alkatrészektől a drágábbig. Az egyszerűtől a drágábbig tele új funciókkal, minőségi gyártással, elektronikával és megbízható alkatrészekkel. Ha csak időről időre laminál, akkor egy egyszerű, olcsó lamináló is megteszi. Nagyobb mennyiségű laminálás esetén fontoljon meg egy nagyobb befektetését egy erősebb gépbe. A piacon sokoldalú eszközöket is talál, amelyekben egy aprító és lamináló készülék található.