Irodaszerek és iskola

Elegendő csak a mobiltelefon és nyomtató

Néhány évvel ezelőtt a nyomtatás nagyban függött a számítógépektől és a kábelcsatlakozásoktól. Később elkezdtünk beszélni a mobiltelefonról történő nyomtatásról, de a beállítások elsajátítása, hogy kinyomtathasson valamit, egyáltalán nem volt egyszerű. Voltak rajongók, akik megpróbálták, de határozottan nem volt kényelmes. Manapság a csatlakozási lehetőségek sokkal gazdagabbak, és kényelmesen nyomtathat anélkül, hogy be kellene kapcsolnia a számítógépet. Még a nyomtatási forrást sem szükséges fizikai kábellel csatlakoztatni. A vezeték nélküli nyomtatás támogatása a nyomtatóban lehetővé teszi, hogy közvetlenül a mobileszközéről nyomtasson. Kényelmesen és gyorsan kinyomtathatja a dokumentumokat és fényképeket az online környezetből a felhőtárhelyről vagy a közösségi hálózatokról. Nem kell őket közvetlenül a mobiltelefonban tárolni. Tehát most csak mobiltelefonra van szüksége? Milyen lehetőségei vannak a mobilról való nyomtatásnak vagy a PC nélküli nyomtatásnak?

 

Nyomtatás mobiltelefonról vezeték nélküli csalakoztatással

Wi-Fi, Wi-Fi Direct

A vezeték nélküli Wi-Fi-t támogató nyomtató beállítása nem igényel annyi erőfeszítést, mint a nyomtatás beállítása a Lan hálózathoz. Mondhatjuk, hogy a Wi-Fi kapcsolatot és a kezdeti beállítást bármely kevésbé tapasztalt felhasználó elvégezheti. Ha a Wi-Fi útválasztó védő jelszóval rendelkezik, amely feltételezzük, hogy ez manapság mindenkinek van, akkor csatlakoztatnia kell mobileszközét és a nyomtatóját (amely támogatja a vezeték nélküli Wi-Fi-t) egy vezeték nélküli Wi-Fi útválasztóhoz, és meg kell adnia a jelszót  a hozzáféréshez. Mindkét eszköznek ugyanahhoz a vezeték nélküli hálózathoz kell csatlakoznia, hogy kommunikálhassanak egymással. Android esetében a Google Cloud Print szolgál erre a célra, az iOS esetében pedig az AirPrint. A nyomtatógyártók gyakran a saját alkalmazásukat részesítik előnyben a mobil eszközökről történő kezeléshez és nyomtatáshoz, amelyek többnyire mindkét leggyakoribb mobil operációs rendszer számára elérhetők.

Bluetooth

A dokumentumok vezeték nélküli nyomtatásának másik módja a Bluetooth interfész segíségével történik. Ma már minden mobileszköz rendelkezik ezzel a lehetőséggel a mobileszköz és egy másik eszköz összekapcsolására vagy inkább párosítására. Ez lehet nyomtató, de hordozható hangszóró vagy kézi hordozható nyomtató, fényképezőgép is.

NFC

Az előző két módszert a mobiltelefon és a nyomtató vezeték nélküli csatlakoztatásában kiegészíti az NFC technológia. Mivel nem minden mobil eszköz tartalmazza ezt a technológiát, a Wi-Fi vagy a Bluetooth kapcsolatok gyakoribbak. Ha a telefonja és a nyomtatója egyaránt támogatja az NFC interfész csatlakoztatást, akkor ezt a gyors módszert is használhatja a telefonról történő nyomtatáshoz.

Alapvetően mindig egy azonos Wi-Fi hálózaton keresztüli kapcsolatról van szó, vagy egy mobiltelefon és nyomtató párosításáról ugyanazon a támogató felületen keresztül. Miután a nyomtató felismerte a mobil eszközt, kinyomtathatja a fényképeket a mobil fotógalériából vagy közvetlenül a mobilra telepített alkalmazásokból. A tárolt dokumentumokat is kinyomtathatja. Természetesen képesnek kell lennie arra, hogy az alkalmazás, a beépített szerkesztő vagy a fájlkezelő sgítségével megnyissa a dokumentumokat az eszközön.

Tehát itt jutunk el a kérdéshez: vajon egy normál felhasználónak elgendő eszköz lesz a mobiltelefon és a nyomtató, ha rendes dokumentumokat és fényképeket akar nyomtatni? A válasz az, hogy igen, ha a nyomtatás előtt nincs szüksége bonyolultabb dokumentumszerkesztésre. Egyszerűen párosíthatja telefonját a nyomtatóval, vagy mindkét eszközt ugyanahhoz a Wi-Fi hálózathoz csatlakoztathatja.

 

Képek és fényképek nyomtatása a mobiltelefonról

Mindössze annyit kell tennie, hogy kiválaszt egy képet vagy fotót közvetlenül a fotógalériában, válassza a "nyomtatás" lehetőséget, állítsa be a példányszámot és nyomtassa ki. Még az Android és az iOS operációs rendszerek beépített alkalmazásai is működhetnek az alapvető képszerkesztéssel. Tehát előzetesen módosíthat néhány kép- vagy fényképparamétert. Természetesen vannak jobb grafikák és fotóalkalmazások a fejlettebb szerkesztéshez, amelyek sokkal több szerkesztést, szöveg, matricák és hasonlók beillesztését teszik lehetővé. De a számítógép bekapcsolása és csatlakoztatása nélkül is ezt megteheti a mobilján.

Mobil dokumentumok és nyomtatásuk

PDF vagy Word dokumentumokat kinyomtathat közvetlenül mobileszközének tárhelyéről. Üzenet vagy szöveges fájlszerkesztő, amelyben a dokumentum kiterjesztése alapján a fájl egyszerűen megnyitható egy másik művelettel és kinyomtatható. Ez a legegyszerűbb módszer, ha nem kell tovább szerkesztenie a dokumentumot, és csak az oldaltartományt és a példányszámot kell kiválasztania. Ha még mindig szerkesztenie kell a dokumentumot vagy módosítania kell valamit, akkor jó törölni az alkalmazást a szöveges fájlokhoz, vagy használni az online dokumentumszerkesztőt.

 

 

Nyomtatás felhőalapú tárhelyről és közösségi hálózatokról

Kinyomtathatja azokat a dokumentumokat és fényképeket is, amelyeket nem tárolt közvetlenül a mobilján. Ma szinte mindenki felhőalapú tárhelyet vagy különféle közösségi hálózatokat használ, mint például a Facebook, a Twitter, az Instagram és mások. Sok dokumentumot tárolunk vagy fotókat is megosztunk ott. Ha egy részét közvetlenül a mobiltelefonunkról szeretnénk kinyomtatni, az nem bonyolult. Csak legyen online és jelentkezzen be egy közösségi fiókba vagy felhőszolgáltatásba. Miután kiválasztotta a dokumentumot vagy a fényképet, írja be a "print" szót.

Ha dokumentumokat vagy, képeket, fényképeket kell szerkesztenie nyomtatás előtt akkor ezt megteheti a mobileszköz operációs rendszerének egyik támogatott alkalmazásával. Ma ezek az alkalmazások a funkcionalitás terén versenyezhetnek a számítógépes operációs rendszer programjaival. Néhány közülük ingyenesen letölthető véglegesen vagy korlátozott ideig (néhány napos próbaidőszak).

Mi a következtetésünk? Csak a mobiltelefon és nyomtató használata szinte ugyanolyan kényelmes egy normál felhasználó számára, mint a számítógépről történő nyomtatás. Ha olyan beállításokról, szerkesztésről van szó a nyomtatás előtt, amelyeket mobiltelefonon nem lehet végrehajtani, vagy ha egy kisebb kijelzőn kevésbé kényelmes, akkor egy nagyobb monitor, egy PC vagy laptop jól jön.