Irodaszerek és iskola

Epson

A nyomtatókat gyártó vállalatok története

Ma a japán Epson vállalat a sikeres globális gyártók közé tartozik. Portfóliója megoldásokat kínál szervezetek, vállalatok és háztartások számára. Az üzleti nyomtatók, üzleti szkennerek, üzleti kivetítők, látványtervezők mellett háztartási termékekkel is rendelkezik. Ezek kiterjednek otthoni nyomtatásra, szórakoztató megoldásokra, például házimozira, játékra és hordozható eszközökre - intelligens szemüvegekre és kellékekre. Egy másik terület az ipar, amely magába foglalja az Epson ipari megoldásait, robotokat, nagy formátumú nyomtatókat, színes címkenyomtatókat, valamint digitális címke- és promóciós nyomtatási berendezéseket, nagy formátumú közvetlen nyomtatókat  textil anyagra és lemezkészítő berendezéseket. Alkalmazásokat és szolgáltatásokat, valamint üzleti eszközöket biztosít a vállalatok számára. Az Epson működési területe széles, és sok éves tapasztalattal és innovációkkal hozzájárul termékei sikeréhez.

 

A Seiko órák gyártója

 Az Epson kezdeti elindulását gyakran társítják az első pontmátrix nyomtatóhoz. Története azonban a 40-es évekre nyúlik vissza, ami az órák gyártásával kezdődött. 1940-ben megalapították a Daiwa Kogyo Ltd. nevű társaságot, amely már1942-ben mechanikus órák gyártójaként volt ismeretes. A Seiko óragyártó cégnek saját története van, ám a céghez (később Epson) való kapcsolódás az 1940-es évekre nyúlik vissza. 1956 júniusában a Seiko Marvel mechanikus órák váltak a vállalat fő tevékenységévé. 1959-ben a Daiwa Kogyo Ltd. átvette a Daini Seikosha Co., Ltd. cégben a gyártás folyamatát, melyet átneveztek Suwa Seikosha Co., Ltd.-nek. Két évvel később megalakult a Shinshu Seiki Co., Ltd.. Azt pedig1982-ben nevezték át Epson Corporation-nek.

fénykép: epson.com

A nagyon jól teljesítő Seiko cég, amely nagyon sikeres volt, az órák gyártásától elmozdult a sportesemények időmérőinek gyártása irányában. Mint a 1964-ik évi Tokiói Olimpiai Játékok hivatalos időmérő szállítója, a vállalat fontos szerepet játszott a sport eredmények rögzítésében és kinyomtatásában. 1968 fontos esemény volt két esemény számára. Az egyik az első külföldi Epson iroda létrehozása volt. A neve akkoriban Tenryu (Szingapúr) Pte., Ltd. volt. A második pedig az első EP-A-101 digitális nyomtató elindítása volt. A cég a következő évben bemutatta az első analóg órát, amelyet a Seiko Quartz Astron 35SQ kristály vezérelt.

 

70-es évek és a hivatalos Epson márka

 Az 1970-es évek közepén a cég hivatalosan elkezdte használni az Epson védjegyet. A Suwa Seikosha Co., Ltd. és az Epson Corporation is nagy változáson ment kereszül, amelyek egyesültek és létrehozták a Seiko Epson Corporation-t. A SAM-D egy ritkaföldfém mágnes jelölése volt. Ez lett az Epson mágneses üzletének alapja. Az ICOS CMOS egy chip volt, amely az Epson-t a félvezető-iparág felé fordította. 1973 őszén megjelent a világ első Seiko Quartz LC VFA 06LC digitális órája 6-jegyű LCD kijelzővel. 1975-ben alapították az Epson America Inc. leányvállalatot. Az első számítógépek korszaka sem kerülte ki az Epson-t. 1977 közepén jelent meg az első Epson számlaszámítógép, az Epson EX1 modell. Néhány évvel később az Epson már készített személyi számítógépet kisvállalkozások számára. Az Epson QX-10 akkoriban nem hozott semmilyen műszaki érdekességet, ám a hardverrel tökéletesített szoftvert t ököletesre sikerült.

 

80-as évek - TV-órák és hangfelvevő funkcióval rendelkező órák

 1980-ban az Epson elindította az MX-80 pontmátrix nyomtatót. A személyi számítógépek gyors növekedésének idején ez egy teljesen használható termék volt,amelyet lehetett személyi számítógéphez csatlakoztatni. Két évvel később meglelent az első HX-20 laptop. Egy A4-es papír méret mellett csak 1,6 kg súlyú volt. Az akkumulátornak köszönhetően távcsatlakozás nélkül akár 50 órán keresztül is képes volt működni. A kibővített Microsoft Basic rendszerrel dolgozott. A HX-20 alapkivitelben RS232C soros porttal volt felszerelve. Ez még nem minden, amivel a cég meglepte a 80-as évek piacát. A Seiko TV karóra olyan eszköz volt, amelyet a vállalat mozgó képeket megjelenítő színes-folyékony TV- képernyőként mutatott be. Óránként a felhasználó nem csak (japán) TV-műsorokat nézhetett, hanem rádiót is hallgathatott. Ezen felül az óra teljes funkcióval működött, mérte  az időt, ébresztett, stoppert, dátumot és naptárt is vetítette. Egy évvel később meglepetésként mutattak be egy  olyan órát, amelyben  8 másodperc hosszú hangfelvevő volt. A feljátszott hangot figyelmeztetésként lehetett felhasználni.

 

  

fénykép: epson.com

 

Az SSR-H sorozat első összeszerelő robotja alapvetően robotikus, csuklós kar volt az összeszerelő sorok automatizálási területén. Ezt a robotot precíziós műszerek, például órák összeállításához használták. Programozható volt egy speciális SPEL szoftverrel rendelkező személyi számítógéppel, amelyet az összeszerelési tevékenységekre terveztek. Ezenkívül tartalmazott öndiagnosztikai és biztonsági funkciókat, egy problémamegelőző program-vezérlő funkciót és egy áramszünet észlelési funkciót, rövidzárlatot, túllépéseket és leválasztásokat. 1984 augusztusában, a TV óra sikere után, újabb érdekes termék jelent meg a piacon. Ezúttal egy kicsi hordozható Epson ET-10 TV volt, fejlett technológiával. Zsebméretű színes televízió, 2,13 hüvelykes TFT folyadékkristályos kijelzővel, 240 x 240 pixel felbontással működött.

 

1984 - Az Epson első tintasugaras nyomtató

Az Epson 1984 októberében indította el első kereskedelmi nyomtatóját, tintasugaras nyomtatási technológiával. Japánban néhány hónappal korábban jelent meg, IP-130K néven. A világpiacon ez a nyomtató Epson SQ-2000 címkével szerepelt. A nyomtató különösen vonzó volt a nagy sebesség, az alacsony költségek és  zajhatár miatt. Fekete tintát használt a nyomtatáshoz, amely akkoriban az volt elterjedve. A nyomtatófej üvegből készült és 120 um vastagságú piezoelektromos elemekkel rendelkezett. A 24 fúvóka a nyomtatófejben 12x2-es rendszerrel volt elrendezve, a fúvókahelyzeteket lépcsőzetesen helyezték szét.

Az idő nem megállítható

Ebben az időszakban az Epson tovább folytatta a folyadékkristályos technológia fejlesztését, és kifejlesztett egy műanyag SMD kristály oszcillátort. Sikeres  volt a Seiko-val való kapcsolat is, amely bemutatta a Seiko AGS Quartz (automatikus generáló rendszer) órát. Később "Kinetic" néven ismerték őket. Egy óra volt, amelynek gépezetéhez oszcilláló nehezéksúlyt erősítettek, amely csuklómozdulatok hatására lengett és ezt átalakította elektromos energiává, ami által a gépezet működött.

 

1989-es év

Az az év, amelyet a bársonyos forradalom jellemez közel áll hozzánk, nem veszélyeztette a technológia fejlődését a világban. Éppen 1989-ben az Epson elindította útjára az első VPJ-700 színes videovetítőt. A képeket élénk színekkel és éles részletekkel reprodukálták három 1,27 hüvelykes, nagy sűrűségű folyadékkristályos panellel, amelyek mindegyike 70 400 pixelt tartalmazott. A vetítő innovatív tervezést és funkciókat használt a kép optimalizálása érdekében. Például nem volt szükség kiigazításra az RGB színek visszaállításához, amikor az előrevetítésre került. A távolság megváltozott, mert a színeket a képernyő helyett az optikában kombinálták. A videoprojektor vezérlőket is tartalmaz a fényerő, a hang és a színmélység beállításához. Fel van szerelve egy videobemeneti csatlakozóval, külön Y / C jel (más néven S-Video) és egy bemeneti csatlakozóval, és egy analóg RGB bemeneti csatlakozóval a projektor csatlakoztatható más egyéb eszközökhöz.

 

Nyomtatógyártás fejlesztése

1990-ben megjelent egy pontmátrix címke és a TM-930 címkenyomtató, amely kompakt méretével lefedte a piacot a kiskereskedelem és a kisvállalkozások számára. A TM-930 terminálmodul nyomtató bevezetése az Epson sokrétűségét jelentette. Ez az üzletemberek számára készített nyomtatómodell megpróbálta elfordulni az OEM irányában, figyelembe véve az üzleti nyomtatást és az Internet tovább bővítését.

fénykép: epson.com

Három évvel később az Epson elindította az Epson Stylus 800 tintasugaras nyomtatót. A Stylus címkét ma is használják az egyik Epson nyomtatósorozat számára. Az Epson Stylus 800 esetében a Micro Piezo technológia többrétegű illesztőprogram nyomtatófejjel mutatkozott be. Ez a technológia fontos mérföldkő volt a tintasugaras nyomtatók újratervezésében. A gép kompatibilis volt az A4-es papírral, és az első Epson tintasugaras nyomtató volt otthoni felhasználók számára. Nagysebességű nyomtatás, másodpercenként 150 karakter (cps) 10 karakter / hüvelyk (cpi) és 180 cps  / 12 cpi-nél. Az Epson Stylus 800 360 dpi felbontással és magas nyomtatási minőséggel rendelkezik, amely összehasonlítható volt az első lézernyomtatókkal.

Kevesebb mint egy év alatt újabb Epson Stylus Color nyomtató lépett a piacra. Olyan modell, amely világszerte elismert lett. A japán piacon megjelent az Epson Stylus Color MJ- 700V2C név alatt. Ez a modell minőségi nyomtatást kínált 16 millió színes kombinációval 720 dpi felbontással. Az új Micro Piezo nyomtatófej szintén jelentősen hozzájárult a minőséghez. Ezzel a modellel és a gyorsabban száradó tintával az Epson messze maga mögött hagyta versenytársait. Az Epson Stylus Color megnövekedett sebességet is kínált minden nyomtatási folyamatban, ideértve a PC-s adatfeldolgozást és az adatátvitelt is. A színes nyomtatás minősége, a Windows és a macOS számítógépekkel való kompatibilitás pozitív választ adott a felhasználók részéről, és a vállalat  nagy sikert aratott a nyomtatóval és számos díjat nyert Japánban és külföldön is. Még azt is mondhatjuk, hogy ez a modell jelentős hatással volt a piacra kerülő egyéb színes tintasugaras nyomtatók technológiai fejlődésére. 1994-ben az Epson Stylus Color nyomtató mellett egy új multimédiás projektor ELP-3000 (Délkelet-Ázsia és az Európai EMP-3000 piac számára) jelent meg a piacon.

Az Epson folytatta a fotografikusnyomtatók gyártását. 1996-ban meglepte a piacot az Epson Stylus Photo készülékkel, amely 6 QuickDry színnel nyomtatott. A fényképek nyomtatási minősége ismét kissé magasabb volt, annak ellenére, hogy az új lézernyomtatási technológiák alapjaiban fenyegették az alkalmazott tintasugaras nyomtatókat.

Az Epson még a pontmátrix nyomtató szegmensében sem lazult, és bemutatta a TM-H5000 hibrid nyomtatót. A termikus vonalnyomtatás módszerével nyomtatott, amely 16,5 sort képes nyomtatni maximálisan A4-es formátumban másodpercenként. ez a modell egy nagy sebességű hőnyomtató és egy pontmátrix nyomtató kombinációja volt. Az Epson TM-H5000 elfoglalta a piacot azáltal, hogy felülmúlta a versenyképes ajánlatokat a könnyű használat és a megbízhatóság szempontjából.

Az új évezred érkezését ünnepelte az Epson új nyomtatómodelljével, ezúttal stílusosan. Ez volt az első nagy formátumú nyomtató, az Epson Stylus Pro 9500 (a japán piacon MC 9000). A gyártó az újonnan kifejlesztett ColorFast tintát használta kiváló minőségű, fényálló nyomtatáshoz (a gyártó több évtizeden keresztül garantálja a tartósságot). Mind a hat pigment alapú tintával a Stylus Pro 9500 megoldotta a fényállósági problémákat, ez egy forradalmian új, sokoldalú nyomtatási megoldás volt, amely különféle szakmai területeken is használható volt.

Az Epson nem búcsúzott el  a nagy formátumú nyomtatástól az elkövetkező években sem. 2003-ban bevezetett egy ipari nagy formátumú nyomtatót. Az Epson Monna Lisa 160B tintasugaras digitális textilnyomtatót az olasz Robustelli textilgyártóval közösen fejlesztették ki. A Kereskedelmi és Iparkamara és a Como Textile Association elõsegítette a digitális textilnyomtatást az ipar fellendülése érdekében. Ezen ösztönzés révén a textiliparban ötven éves történelmet képviselő Robustelli és a fogyasztói piac tintasugaras technológiájával foglalkozó Epson üzleti szövetséget hoztak létre a digitális textilnyomtatók fejlesztése érdekében. Erőfeszítéseik eredménye a Monna Lisa nyomtató volt.

A nyomtatószegmensben elért nagy siker ellenére az Epson más eszközök fejlesztését is folytatta. egy új DVD-lejátszó-projektor EMP-TWD1 került kiadásra a gyártósorról. Ahogy a modell neve is sugallja, kombinált kivetítő (1200 lumen) volt, egy eszközbe integrált DVD-lejátszóval. Egy másik modell az EMP-6100 porálló projektor volt, amelyet olyan környezetbe való telepítésre terveztek, amely a normál projektor gyakori hibás működését okozza. Ezek azok a helyek, ahol az emberek állandóan jönnek- mennek, ahol az ajtókat és ablakokat gyakran kinyitják és bezárják, valamint olyan helyek, ahol sok por, homok vagy füst van. Kicsit később a cég bemutatta az EB-450Wi fali kivetítőt, amely ultra rövid hatótávolságú lencsével és integrált interaktív funkciókkal rendelkezik. A falhoz rögzítve, speciális szerelési kiegészítőkkel, a kivetítő szinte közvetlenül a képernyőre vetítette a képet. A kivetítőnek beépített 10 wattos hangszórója volt.

A modern nyomtatók innovációja és stílusa

Két új Epson modell  került forgalomba 2008-ban. Az egyik az Epson Stylus Pro GS6000 nagy formátumú nyomtató, 8 színű patronkészlettel. 5,8 m2 / óra nyomtatási sebességgel. 1440 x 720 Dpi felbontásban. Ez a készülék nagy formátumú promóciós anyagok, hosszú szalagok nyomtatására, valamint igényesebb fénykép- és poszter reprodukcióra készült. Nagy teljesítményének köszönhetően a nyomtató alkalmas volt folyamatos éjszakai nyomtatásra is. A második modell az Epson Stylus Photo PX700W volt. Az alapvető nyomtatási, szkennelési és másolási szolgáltatások mellett a nyomtató számos fejlett funkcióval is rendelkezett, beleértve a memóriakártyáról való közvetlen nyomtatást, a vezeték nélküli nyomtatást és a fotónyomtatást, amelyek grafikákat, szöveget és képeket kombinálnak. A készülék modern, kifinomult kialakítású volt, szép vezérlőpanellel, amelyen színes LCD kijelző volt. Ezt a fényes fekete stílusú multifunkciós nyomtatót az igényes felhasználók számára készítették nagyfelbontású fotóik nyomtatására.

 

2010

2010 óta a technológiák hirtelen fejlődnek, és a verseny a nyomdaiparban is erős. Az Epson folytatta az innovációt, új eszközöket hozva létre. 2010-ben bemutatta a SurePress L-4033A nagy teljesítményű ipari nyomtatót. Ez a modell nagy hozzáadott érték volt a digitális címkenyomtató cégek számára. Az Epson szolgáltatási stratégiájának köszönhetően csak néhány évvel a megjelenése után érkezett Közép-Európába.

Ugyanebben az évben a vállalat két, nagy kapacitású tartályokkal ellátott nyomtatómodellt hozott forgalomba. Ez volt az Epson L100 és az Epson L200. A tintapatronokat helyettesítették a tartályokkal, amelyek 70 ml-es kisebb tárolókat tartalmaztak az eszköz testén. Fekete-fehér módban ezek a modellek nagyon alacsony költségeket értek el, ami a hosszú  élettartammal bíró tintával együtt keresettebbé tette őket. A felhasználók számára egy másik előny is létezett, mégpedig a tinta egyszerű feltöltése. Az L100 és az L200 modellek komoly figyelmet keltettek, mivel Indonéziában bevezették mint kereskedelmi nyomtatókat, amelyek erőteljes értékesítési növekedést eredményeztek. Kevesebb mint egy évvel a piacra dobás után a nagy kapacitású tintasugaras nyomtató modellek adták az Epson Indonéziában elért teljes értékesítésének csaknem felét. Az értékesítés Thaiföldön, Kínában, Indiában és Ázsia más részein haladt tovább. Később elterjedt Latin-Amerikában, Kelet-Európában és a Közel-Keleten. Ezen eszközök sikere felgyorsította az Epson üzleti modellé történő átalakulását, amely kielégítette a feltörekvő piacok vevői igényeit.

A vállalat erőfeszítései a bevételi-nyugta és más számlák nyomtatása felé irányultak. A TM-T88V-i  modell beépített intelligens funkciókkal rendelkezik, amelyek megkönnyítik a webszolgáltatások használatát. Úgy tervezték, hogy boltokban és éttermekben használják. A nyomtatóparancsok közvetlenül a számítógépektől és a POS-termináloktól történő átvétele mellett a nyomtatók közvetlenül is kommunikáltak bármelyik hálózati eszközzel, ahol a HTML böngésző elindult - akár webszerver, okostelefon vagy táblagép is, az operációs rendszertől függetlenül. Mivel nem volt szükség illesztőprogramokra vagy nyomtatószerverekre, végrehajtásuk szerény és költséghatékony volt.

RIPS

Ez alatt a rövidés alatt(Replaceable Ink Pack Szstem)  a cserélhető tintacsomag-rendszert értelmezünk. 2014 májusában az Epson 75 000 oldalas folyamatos nyomtatófesték-patron-csere-rendszerrel és nyomtatási szolgáltatás-menedzsmenttel mutatta be az irodai nyomtatókat

PaperLab

Az Epson progresszív innovációja, amely 2015-ben látta meg a világot, tükröződött az Epson PaperLab-ban, amelyet a CeBit kiállításon mutattak be. Ezek az első gépek, amelyek tiszta papírt gyártanak használt, aprított papírból. A normál A4-es papír mellett a készülék A3-as papírt is képes előállítani. Nagy figyelmet szentenek a gyártási folyamatnál az ökológiára és a  bemeneti aprított régi dokumentumok biztonságos beépítésére is. 

 

Újdonságok  2019

Lézer 3 LCD projektor

A cég bemutatta legvilágosabb 25 000 lumenes 3LCD lézerprojektorát, az Epson EB-L25000-et. Ebben az évben már túllépett ezen az új modellen, amelyet az ISE 2019-en mutatott be az EB-L30000U készülékkel, 30 000 lumen fényerővel. Az új modellnek nagyobb fényerőt és szebb színeket, jobb színvisszaadást és jobb csatlakoztathatóságot kell kínálnia.

Epson SureColorSC-F500

2019-ben szintén újdonság az Epson SureColor SC-F500 24 hüvelykes szublimációs nyomtató. Használható reklámban, fotóstúdiókban. A felhasználási lehetősége óriási.  Ez a modell az egyik legfontosabb szublimációs nyomtató,amely  Wi-Fi-kapcsolattal is büszkélkedhet. A nyomtatónak rendelkezésre kell állnia az ősz folyamán.

Epson SureLab SL-D800

A SureLab SL-D800 egy professzionális fotónyomtató, amelyet hirdetések, fotóstúdiók és profi fotósok számára terveztek, akiknek kiváló minőségű fotókat kell nyomtatniuk. Nagy rugalmassági alkalmazkodás az ügyfelek nyomtatási igényeinek a kieelégítésére besorolja ezt a modellt az olyan üzleti vállalkozások számára, ahol a nyomtatási média széles skáláját értékeli. A nyomtató lehetővé teszi, hogy fényes, félig fényes és matt papírra nyomtasson (hordozóanyagok akár 1000 mm-ig és különféle szélességű tekercsek akár 210 mm-ig).

 

Epson XP-2100 / Epson XP-3100

2019-ben a cég bemutatott egy pár nagyon érdekes nyomtatót is. Ezek tintasugaras színes multifunkciós készülékek, amelyek a mobil nyomtatásra összpontosítanak. Kompakt méretükben lenyűgöző testtel, nagyon stílusos kialakítással, sokoldalú funkciókkal és egyszerű mobil nyomtatási vezérléssel rendelkeznek. Ezen felül az XP-3100 automatikus kétoldalas nyomtatási funkcióval és színes kijelzővel rendelkezik a kényelmes kezelőpanelen. Sőt, ezeknek a praktikus modelleknek nagyon vonzó ára van.

 

Epson és tintasugaras nyomtatófejek külső értékesítése

2019-re az Epson számos döntést hozott, és az egyik a nyomtatófejek értékesítésének bővítése vagy megerősítése volt. Az Epson nem csak növeli a nagy formátumú nyomtatók gyártását és erősíti piaci pozícióját, hanem nyomtatófejeket kínál nagy méretű ipari nyomtatók számára is. A jelenlegi modell mellett a MACH L1400 és az L3200 PrecisionCore sorozat is hozzáadódik az F1400 sorozat MACH fejeinek portfóliójához.

 

EPSON WorkForce DS-970 / DS-870 szkenner

A legfrissebb érdekes hír az idei évben a vállalati dokumentum-szkennerek új modelljei voltak. Ezek a leggyorsabb szkennerek nagy megbízhatósággal olyan környezetben, ahol sebességre és nagy kapacitásra van szükség, például egészségügyi, pénzügyi, banki,jogi szektorban.

Az Epson nemcsak a minőségi berendezések gyártója, hanem világszínvonalú technológiai újító is. Létezésének ideje alatt a társaság számos jelentős díjat gyűjtött minden kategóriában. Ez a világ 100 vezető és 100 legfontosabb újítója közé került. Az a tény, hogy az új technológiáknak összhangban kell állniuk a környezettel, komolyan veszi az Epson, és folyamatosan fejleszti új módszereit a környezetvédelmi előírások teljesítéséhez.

 

Tudta ezt ...

Az Epson a Mercedes-AMG Petronas Motorsport csapat hivatalos partnere. A vállalat innovációi, valamint a technológia és a motoros sport összekapcsolása révén támogatja ezt az egyik vezető Forma-1-es csapatot. A mai napig több mint 150 Epson termék van integrálva a Formula 1 világbajnokság különféle területein, ideértve a nyomtatókat, szkennereket, 3LCD vetítőket és hordozható eszközöket.