Irodaszerek és iskola

Epson nyomtatófej-technológiák és újítások

A tintasugaras nyomtatók tartalmaznak egy nyomtatófejjel ellátott nyomtatási rendszert. Két fő típusú nyomtatófej-technológia létezik, az egyik hőt használ, a másik pedig egy Piezo elemet. Számos kisméretű fúvókával rendelkezik, amelyek nagy sebességgel permeteznek folyékony tinta mikrocseppeket a papírra. A nyomtatófejet egy fogazott öv által hajtott léptetőmotor vezérli, amely mozgatja és átviszi a tintát a hengeren áthaladó papírra. Amellett, hogy többféle nyomtatófejet ismerünk, vannak speciális gyártók speciális fejei is. Berendezéseik ezen részét is próbálják újítani. Ma az Epson nyomtatófejeket vesszük szemügyre, amelyek szintén némi fejlődésen mentek keresztül, és ma megtaláljuk a leggyakoribb PrecisionCore és MicroPiezo technológiájú nyomtatófejeket az Epson nyomtatókban és multifunkciós készülékekben, amelyek a legjobb teljesítményt nyújtják.

 

Epson PrecisionCore

Az Epson PrecisionCore technológia egy innovatív új generációs rendszer, amely a piezoelektromos kristályok tulajdonságait használja ki a megbízhatóság növelése érdekében. Ez a piezoelektromos komponens generálja a feszültséget, amely az  öndiagnosztikával milliszekundumokban képes detektálni saját állapotát és helyes működését. A hagyományos piezoelektromos fejekhez képest az Epsonnál körülbelül háromszoros a fúvókák sűrűsége. A 20 mikrométer átmérőjű fúvókák kis kerületi pontokat eredményeznek ismételten, amelyek átmérője körülbelül 40 mikrométer. A pontok ilyen pontossággal történő létrehozása elsősorban az éles, nem elmosódott szöveghez és a finom vonalakhoz járul hozzá.

A PrecisionCore nyomtatófej megbízhatóságán és minőségén kívül további előny a sebesség. A PrecisionCore technológia biztosítja a kiváló minőségű kimenetet nagy sebességgel. Az Epson nagy felbontású nyomtatási chipjei a világ egyik leggyorsabb nyomtatási technológiája.A PrecisionCore piezo elemek egyenként közel 50 000 alkalommal képesek tintát fecskendezni másodpercenként.

Az Epson PrecisionCore nyomtatófej lehetővé teszi, hogy sokkal több hordozóra nyomtasson. Színesebb és tartósabb tintaösszettételt biztosít, amely a hőalapú tintasugaras rendszerekhez képest magasabb koncentációjú színezők és kötőanyagok használatára ad lehetőséget. Az Epson PrecisionCore nyomtatófej mikromechanikai festékfecskendező elemére nem vonatkozik a hőalapú rendszerekre jellemző anyagkorát.

És itt arra a következtetésre jutottunk, hogy ez az Epson PrecisionCore technológia az ipari címkenyomtatóktól az asztali nyomtatókig mindenhol használható és fejleszhető ebben a rendszerben. A modularitásnak köszönhetően a PrecisionCore nyomtatási chipek nemcsak mozgatható soros nyomtatófejekbe, hanem rögzített lineáris konfigurációkba is rendezhetők.

Mondhatjuk, hogy az Epson PrecisionCore egy áttörő nyomtatófej-technológia, amely lehetővé tette az Epson számára, hogy ötvözze a mikroelektromechanikus rendszerek (MEMS) gyártásában szerzett tapasztalatait és az anyagtudomány fejlődési sikereit. Az Epson jelentős összegeket fektetett kutatásba és fejlesztésbe.

 

 

Epson MicroPiezo

A MicroPiezo nyomtatófej technológia kiváló minőségű és optimalizált nyomtatási sebességet biztosít a precíz tinta elhelyezésnek köszönhetően. Nem használ hőalapú tehnológiát, ami lehetővé teszi a tinták széles választékának használatát. Ezt a technológiát az Epson vezette be 1993-ban, más nyomtatógyártók számára is magasra téve a mércét.

 

 

Röviden jellemezve a MicroPiezo-t, ez egy olyan technológia, amely Piezo kristályokat használ, amelyek a nyomtató elektromos jelei alapján felvillannak. Ebből kifolyólag egyenlő nagyságú cseppeket hoz létre a tiszta és éles nyomtatáshoz. Ha összehasonlítjuk a hőnyomtatókkal, amelyek fűtéssel melegítik fel a tintát, és egyfajta légbuborékot hozva létre, amely aztán a tintát a fúvókán keresztül kifújja, így az eredmény is sokkal alacsonyabb minőségű.

A MicroPiezo technológia legnagyobb előnye az a nagy sebesség, amellyel a festékcseppeket a fúvókán keresztül fecskendezik be. Ez másodpercenként 40 000 fúvást jelent. Ennek ellenére hihetetlenül pontosak, a nyomtatás éles és kiváló minőségű. Az Epson fúvókák mindegyikének köszönhetően öt különböző sebességgel képesek cseppeket létrehozni. A gyártó maga úgy  állítja be a folyamatot, hogy az hasonlít a vászonra való festéshez. A festésnél különböző méretű ecseteket használnak a különböző részletekhez. Ennek a technológiának köszönhetően a nyomtatás jobban tükrözi a valóságot a világos és sötét színek közötti finom árnyalatokban. Az átmenet sokkal gördülékenyebb és az átfedés természetesebb. Még akkor is, ha a hőnyomtatók több fúvókával rendelkeznek, ez nem jelenti azt, hogy jobb minőséget kínálnának a MicroPiezo technológiához képest. Fix méretű fúvókákat használnak, így ha ugyanolyan minőséget akarnak elérni, több fúvókával kell rendelkezniük. Pozitívum, hogy a MicroPiezo technológiájú nyomtatók nem használnak hőt, ezért sokkal többféle tintát és folyadékot használhatnak, beleértve a hőre érzékenyebbeket is.

Az Epson MicroPiezo technológiával rendelkező nyomtatók nemcsak különböző típusú papírokra nyomtatnak, hanem készüléktől függően textíliákra is. Ide tartoznak a színszűrők gyártása, sőt minták alkalmazása az elektronikus áramköri lapokra is.

 

Az Epson Heat-Free (hőmentes) technológia

Az Epson harmadik innovatív technológiáját a hőmentes technológia egészíti ki. Pontosan hőmentes tintafelhordó rendszerről van szó. Ez szorosan összefügg a PrecisionCore és a MicroPiezo technológiákkal. Termikus rendszer helyett nyomást gyakorolnak a piezoelektromos alkatrészre, amely viszont előre-hátra hajlik, és a tintát kiszorítja a nyomtatófejből. Ennek előnye van a lézernyomtatókhoz képest is, amelyek a nyomtatás megkezdése előtt felmelegítik a beégetőt.

Összefoglalva, a hőalapú tintasugaras és lézernyomtatóktól eltérően az Epson Heat-Free technológia nem igényel fűtést a tinta felvitele során. Ez nem csak csökkenti a bekapcsolás vagy ébredés utáni időt, amelyre egyébként a bemelegedésnél lenne szükség, hanem energiát is megtakarít. A nyomtató azonnal elkezd nyomtatni a bekepcsolás után. A felhasználó számára ez időt és pénzt takarít meg. Az Epson nyomtatómodellek széles választékát kínálja ezzel a technológiával. Ide tartoznak a WorkForce Enterprise, a WorkForce Pro és az EcoTank modell sorok is.