Irodaszerek és iskola

Érdekli a 3D nyomtatás? Próbálja ki!

Néhány ember számára a 3D nyomtatás továbbra is érthetetlen technológia. A valóságban azonban nagyon népszerű és különféle iparágakban használják. Ebben a cikkben meggyőzzük Önt, hogy a saját 3D objektumának kinyomtatása már nincs olyan messze , mint amilyennek tűnhet. És nem is elérhetetlenül drága.

A 3D nyomtatás valójában termelési technológia. A háromdimenziós nyomtató valós 3D objektumot hozhat létre a számítógépen megtervezett 3D modell alapján. Eredetileg prototípusok előállítására szánták, sorozatgyártásuk megkezdése előtt. Jelenleg népszerű az építészetben, az autóiparban, a gépiparban, de a marketing területén is. Különböző modellek, műanyag alkatrészek gyártásához, valamint protézisek és implantátumok gyártásához szükséges orvosi ellátáshoz is felhasználják. A 3D nyomtatás a mai modern művészetben is helyet talál.

Szóval hogyan működik?

Többféle 3D nyomtató létezik, amelyek különböző technikákat használnak, és különféle anyagokat tudnak feldolgozni. A 3D-s nyomtatás elve azonban ugyanaz. 

A 3D nyomtatás az anyagrétegek fokozatos alkalmazásának elvén alapul. A végén reális 3D bjektumot kapunk. Ennek a technológiának az az előnye, hogy az objektum pontosan a tervezésnek megfelelően van modellezve, és hulladék nem keletkezik. A 3D nyomtatáshoz leggyakrabban használt anyag a műanyag. A munkafolyamat során a műanyagot folyékony formába hevítik, majd fúvókák egítségével fokozatosan felhordják az egyes rétegeket. Új réteg felhordása előtt az előzőnek meg kell száradnia, azaz a műanyagnak vissza kell szilárdulnia.

 

Próbálja ki a 3D nyomtatást

Lehet, hogy ez a technológia távolinak tűnik, de nem az. Ha Pozsonyból származik, és a saját szemével szeretné látni a 3D nyomtatót, és kipróbálni, hogy működik, akkor látogasson el a FabLab Pozsony cég munka helyére. Ez egy kreatív műhely, amelyet a művészek, a tervezők, a fejlesztők és a lakosság számára terveztek. Itt többféle 3D nyomtatót talál, amelyeket felhasználhat és ötleteit valós formába öntheti. A látogatás időpontját azonban előre meg kell beszélni. Itt szintén gyakorlati műhelyeket szerveznek, hogy megismertessék a 3D nyomtatási technológiát és a szükséges szoftverek használatát.

Az interneten azonban számos webhely kínál egyedi 3D nyomtatást. Olyan egyszerű, mintha pólóra szeretne nyomtatni. Nyújtsa be javaslatát, és a cég azt kinyomtatja.

Ehhez  azonban pontos meg kell terveznie azt az elemet, amit le akar gyártani. Ez a formatervezés a 3D modell formájában valósul meg, amelyet egy speciális CAD programban modellezhet (számítógépes tervezés).Ezután feltölti a 3D-s modelljét az oldalra, és megrendelést készít a 3D-s nyomtatáshoz. Ha a vállalatnak nincs közzétett árjegyzéke, akkor általában először küld Önnek árajánlatot, és csak a jóváhagyása után készül el az elem.

Ha nincs olyan programja, amelyben 3D modellt tervezhet, akkor ezt a szolgáltatást maguk a vállalatok is kínálják. Küldje el a kinyomtatni kívánt objektum pontos méreteit, és a 3D modell pontosan az Ön számára lesz testreszabva. Alternatív megoldásként, ha már van egy gyártott tárgya, de nem rendelkezik ehhez a szükséges grafikus anyaggal (3D-s modell), akkor használhatja a 3D-s szkennelési szolgáltatást.

Tehát ha van egy ötlete egy tárgyról, amelyet el szeretne készíteni, akkor 3D-s nyomtatón is kinyomtathatja. Nem számít, ha prototípust szeretne készíteni egy olyan termékből, amelyet gyártani és eladni tervez, vagy dcsak egy játékautót szeretne otthon a polcra, dekorációként kinyomtatni.