Tonerek és tintapatronok

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Irodaszerek és iskola
Akciók

ETF alapokkal való befektetésen gondolkodik?

Az ETF a " Exchange-Traded Fund " rövidítése, ami magyarul "tőzsdén kereskedett alapot" jelent. Ezek az alapok olyan befektetési alapok, amelyekkel az egyes részvényekhez hasonlóan kereskednek a tőzsdén. Az ETF-alapok alapokat gyűjtenek a befektetőktől, és különféle típusú eszközökbe fektetik be, például részvényekbe, kötvényekbe, árukba vagy egyéb pénzügyi termékekbe (beleértve a Bitcoint is.

 

forrás: Canva 

Íme az ETF alapok néhány fő jellemzője

Diverzifikáció

Az ETF alapok diverzifikációt biztosíthatnak a befektetők számára, mivel sokféle eszközbe fektetnek be. 

Likviditás

Az ETF alapokkal tőzsdén kereskednek, ami azt jelenti, hogy a befektető a kereskedési napokon vásárolhat vagy adhat el részvényeket az alapból.

Alacsony költségek

Más befektetési alapokhoz képest az ETF-ek tranzakciós és kezelési költségei alacsonyabbak lehetnek.

Átláthatóság és likviditás

Sok ETF alap rendszeresen közzéteszi portfólióját, így a befektetők átlátható képet kapnak befektetéseikről.

Napközbeni kereskedési lehetőség

Az ETF-ek lehetővé teszik a befektetők számára, hogy a tőzsdei kereskedési órákban kereskedjenek, ami azt jelenti, hogy képesek a piaci eseményekre és a változó körülményekre valós időben reagálni.

Különböző befektetési stratégiák

Az ETF alapok befektetési stratégiák széles skáláját kínálják, beleértve a passzív indexkövetést, az aktív portfóliókezelést és a különféle eszközosztályokba történő befektetést.

 

forrás: Canva

Az ETF-alapok alapvető jellemzői mellett számos más fontos tényt is jó lenne tudni. Számos különböző típusú ETF létezik, amelyek különböző eszközosztályokra specializálódtak, a részvényektől és kötvényektől kezdve az árucikkekig és az alternatív befektetésekig. Az ETF alapok nem csak egyetlen piacon vagy iparágon belül, hanem különböző piacok és eszközök közötti diverzifikációhoz is hozzáférést biztosíthatnak a befektetőknek. Az ETF alapokba történő befektetésnél fontos figyelembe venni az alap részvények vásárlásával és tartásával kapcsolatos költségeket, valamint a kezelési díjakat. A befektetőket tájékoztatni kell az ETF-ek birtoklásával és eladásával kapcsolatos adózási következményekről, valamint a lehetséges osztalékokról és tőkenyereségről. Egyes ETF-ek úgy is megtervezhetők, hogy a mögöttes eszközük teljesítményét kétszeres vagy akár háromszoros teljesítmény nyújtsa. Ezek az alapok alkalmasak lehetnek tapasztalt befektetők számára, és lényegesen magasabb kockázatot jelenthetnek. Az ETF-alapokba való befektetésnek megvannak az előnyei és hátrányai, amelyeket fontos figyelembe venni, mielőtt ilyen típusú befektetés mellett döntenénk.

Mi a helyzet az ETF alapokba történő befektetés hátrányaival?

Piaci ingadozások kockázata

Mint minden befektetésre, az ETF-alapokra is hatással vannak a piaci ingadozások, és a befektetési érték elvesztésének kockázata is felmerülhet.

Lehetséges üzleti költségek

Annak ellenére, hogy az ETF-ek díjai alacsonyak, kereskedésük további kereskedési költségekkel járhat, például jutalékokkal és árdiszperzióval.

Passzív alapkezelés

Egyes ETF-ek passzív indexeket követnek, ami azt jelenti, hogy teljesítményüket a követett index teljesítménye határozza meg. Ez korlátozhatja a portfólió aktív kezelésének képességét.

Vállalkozási díjak

Bár az ETF kezelési költségei általában alacsonyabbak, az egységek vásárlásakor és eladásakor további kereskedési díjak merülhetnek fel.

Lehetséges nyomkövetési hiba

Az ETF-ek nyomon követik egy bizonyos index teljesítményét, de előfordulhatnak hibák az index követésében.

Lehetséges pontatlanság

Egyes ETF- alapok korlátozott pontossággal követhetnek nyomon bizonyos piacokat vagy eszközöket.

Fontos, hogy gondolja át céljait és kockázattűrő képességét, mielőtt úgy dönt, hogy ETF-ekbe fektet. Befektetés előtt érdemes mérlegelnie pénzügyi helyzetét, és ha esetleg bizonytalan, forduljon szakemberhez. Fontos megérteni ezeket az előnyöket és hátrányokat, és mérlegelni őket saját befektetési céljaival és preferenciáival összefüggésben.

Az ETF alapok története

Az ETF-alapok tőzsdére való belépése 1993-ig nyúlik vissza, amikor is létrejöttek az első ilyen típusú alapok. Az első ETF, amely a tőzsdére került, a "Standard & Poor's letéti igazolás" (SPDR), más néven "Spider" volt. Az SPDR az S&P 500 indexen alapult, és az amerikai NYSE-n kereskedtek.

Azóta az ETF piac jelentősen nőtt és még mindig fejlődik. Ma az ETF-ekkel világszerte kereskednek a tőzsdéken, és számos különböző alap létezik, amelyek különböző eszközöket és piacokat fednek le. Népszerűségük likviditásukban, átláthatóságukban és a portfólió diverzifikációjának lehetőségében rejlik.

Az ETF alapok tőzsdei bevezetése új módot adott a befektetőknek a különböző eszközosztályokhoz való hozzáféréshez, ugyanakkor lehetővé tette a kereskedést a kereskedési napokon, ami nagy különbség a hagyományos befektetési alapokhoz képest.

A leghíresebb ETF alapok

A leghíresebb ETF alapok széles portfóliót tartalmaznak, amelyek különféle indexekre, szektorokra és eszközosztályokra összpontosítanak. A leghíresebb ETF alapok a következők:

1. SPDR S&P 500 ETF Trust (SPY)

Ennek az ETF-nek az a célja, hogy nyomon kövesse az S&P 500 index teljesítményét, amely 500 vezető amerikai vállalatot foglal magában.

2. Invesco QQQ Trust (QQQ)

Ez az ETF célja a NASDAQ-100 index teljesítményének nyomon követése, amely 100 nem pénzügyi vállalatot foglal magában a NASDAQ tőzsdén.

3. iShares MSCI Emerging Markets ETF (EEM)

Ez az ETF biztosítja a befektetők számára, hogy megismerjék a részvények teljesítményét a világ feltörekvő piacain.

4. Vanguard Total Stock Market ETF (VTI)

Ez az ETF diverzifikált kitettséget biztosít az amerikai részvénypiac teljesítményére.

5. SPDR Gold részvények (GLD)

Ez az ETF az arany árfolyamának teljesítményének nyomon követésére összpontosít, és lehetőséget biztosít a befektetőknek, hogy ebbe a nemesfémbe fektessenek be.

6. Vanguard S&P 500 ETF (VOO)

A SPY-hez hasonlóan ez az ETF is nyomon követi az S&P 500 index teljesítményét, és lehetőséget biztosít a befektetőknek, hogy vezető amerikai vállalatokba fektessenek be. 

Ezek az ETF alapok a világ legismertebb és legkereskedésesebb alapjai közé tartoznak. Likviditásuk, átláthatóságuk és alacsony költségeik miatt népszerűek a befektetők körében. Ezen alapok mindegyike befektetési kitettséget biztosít meghatározott piacokra, szektorokra vagy eszközosztályokra. Fontos, hogy befektetés előtt alaposan tanulmányozzuk a jellemzőit 

Az általunk ismert esetek

Az ETF-alapokkal kapcsolatos legnagyobb ügy az index aránytalan monitorozása és az ún "flash crash". Ez az eset 2010 májusában történt, amikor számos részvény és ETF árfolyama hirtelen és drámai mértékben esett az amerikai tőzsdén. Ebben az esetben jelentős túlvásárlási (vásárlási), sőt túlzott vételi nyomás nehezedett egyes ETF-alapokra, ami értékük meredek esését okozta és "flash crash"-hez vezetett. Ez az incidens nagy bizonytalanságot okozott a piacon, és kérdéseket vetett fel az ETF alapok stabilitásával és hatékonyságával kapcsolatban. Ezt követően számos intézkedést vezettek be a hasonló helyzetek megismétlődésének kockázatának minimalizálása érdekében. Ezek az események is rávilágítottak az átláthatóság, a likviditás és a kockázatkezelés fontosságára az ETF-ekkel való kereskedés során. Azóta az ETF piac fejlődött és javult, de a "flash crash" továbbra is az egyik legnagyobb ok az ETF alapokhoz.

Az egyik legnagyobb ETF-csalás a "Barclays Global Investors" nevű céget és vezető ETF-alapjukat, az "iShares"-t érintette. Ez az eset 2009-ben történt, amikor a Barclays Global Investors-t (amely később a BlackRock alá került) azzal vádolták, hogy manipulálta ETF-alapjainak árfolyamát. A vád szerint a cég állítólag mesterségesen inflálta fel ETF-alapjainak árait a piacon, ami egyes befektetők indokolatlan előnyben részesítéséhez vezetett, és elfogult kereskedési környezetet teremtett. Az eset nagy feltűnést keltett, és rávilágított az átlátható és tisztességes ETF-kereskedelem fontosságára. A csalás az ETF-piac szorosabb felügyeletéhez és szabályozásához vezetett, és rávilágított a szigorú szabványok és ellenőrzések szükségességére a pénzügyi eszközök szektorában. Fontos, hogy a befektetők tájékozódjanak az ETF-alapokkal kapcsolatos lehetséges kockázatokról és csaló gyakorlatokról, és kellő figyelmet fordítsanak a megbízható befektetési termékek kiválasztására.

Az ETF alapok népszerű eszközei a befektetők körében, és széles körű diverzifikációs és befektetési lehetőségeket kínálnak a piac különböző területein. A befektetési portfólió kiválasztásánál fontos szem előtt tartani azok jellemzőit és lehetséges kockázatait. 

 

Néhány kifejezés, amelyet a cikkben használtunk 

Portfólió diverzifikáció – A diverzifikáció a befektetési kockázatok kezelésére és korlátozására szolgáló stratégia. Ha a teljes befektetést több kisebb befektetésre osztjuk fel, az egy-egy befektetésből eredő kötelezettségvállalás és kockázat csökken. Azok a befektetések, amelyeket különböző eszközökbe kombinálnak, amelyek szintén minimálisan korrelálnak, lényegesen alacsonyabb volatilitású és összességében alacsonyabb kockázatú hozamot eredményeznek. 

Volatilitás – A volatilitás egy eszköz értékének ingadozásának mértékére vagy a megtérülési rátára utal. Általában azt jelzi, hogy a mért értékek mennyiben térnek el az átlagtól egy bizonyos időszak (hónap vagy év) során. Leggyakrabban a pénzügyi piacokon alkalmazzák, ahol a részvények, kötvények és egyéb értékpapírok árfolyamának vagy éves hozamának volatilitását tervezzük kideríteni, de mérhetjük a kamatlábak vagy a nyersanyagárak volatilitását is. 

Index – Az index egy mutató vagy mérőszám, és a pénzügyekben általában a részvénypiac változásának statisztikai mérőszámára utal.

Likviditás – A likviditás arra utal, hogy egy eszköz vagy értékpapír gyorsan megvásárolható vagy eladható a piacon olyan áron, amely tükrözi annak valós, ésszerű értékét. Ez a készpénzre váltás egyszerűsége.

Kezelt befektetések - Professzionálisan kezelt eszközállomány. 

Margin – A margin egy közvetítő cégtől befektetésre kölcsönzött pénz. A befektető számláján lévő értékpapírok összértéke és a LYNX-től kapott kölcsön összege közötti különbséget jelenti. A letétre vásárlás azt jelenti, hogy pénzt veszünk fel értékpapírok vásárlására. 

Market Maker – Az árjegyzők beírhatnak és szerkeszthetnek ajánlatokat vételi, eladási, végrehajtási és megbízások rendezésére.

 

Piaci kockázat – A piac általános hanyatlásának kockázata.