Irodaszerek és iskola

Fájlok nyomtatása az AutoCAD-ben

Ha valaha is olyan helyzetben találta magát, amikor egy vagy több CAD-rajzot kellett kinyomtatnia, akkor biztosan kereste a módját, hogy megkönnyítse ezt. Egy meglévő lehetőség a kötegelt nyomtatási és konvertáló szoftver használata az összes szükséges rajz kötegelt megjelenítésére egyszerre. Ezzel sok ideget és időt takaríthat meg a rajzmásolatok küldésekor.

 

 

A kötegelt nyomtatáshoz a Print Conductor programot választottuk, amely lehetővé teszi a DWG vagy DXF fájlok sorozatának rendkívül gyors nyomtatását a kiválasztott nyomtatókon vagy plottereken. Ezzel az eljárással AutoCAD vagy SolidWorks rajzokat nyomtathat (.dwg, .dfx, .slddrw stb.).

 

- a Print Conductor és az eDrawings Viewer letöltése

- adja hozzá a nyomtatni kívánt fájlokat a Print Conductor programhoz

- válasszon plottert vagy nyomtatót

- kattintson a "nyomtatás indítása" gombra

 

Ha a nyomtatás előtt ellenőriznie kell vagy módosítania kell a beállítást, lépjen a program „Speciális beállítások" fülre (beállítások > speciális > CAD) „CAD formátum". A beállítások között megtalálja a szerkesztési lehetőségeket.

 

A munkalap neve

Határozza meg a nyomtatandó munkalapokat. Ezeket beállíthatja:

- *Mind* – Kinyomtatja a fájlban található összes munkalapot

- *alapértelmezett* – csak az alapértelmezett (aktív) munkalapot nyomtatja ki

- Saját munkalap 1 - használja a munkalap tényleges nevét

 

Rendezze el a munkalapokat

Rendezze el a többlapos íveket, amikor a programot elküldi a nyomtatóra, minden lapot külön nyomtatási feladatként a nyomtatási sorban.

 

A modellnézet kihagyása

Kihagyja a „Modell" lapot nyomtatás nélkül, és kinyomtatja az „Layout" lap(ok) tartalmát.

 

Kiválasztott vonalvastagság

Megváltoztatja a vonalak kialakítását a nyomtatott CAD-rajzon. Beállíthatja a vastagságukat.

 

Papírméret korlátozás

Beállítja a maximális papírformátumot (oldalméretet) a CAD-rajzok nyomtatásához. Kiválaszthat szabványos vagy egyedi oldalméretet milliméterben, centiméterben vagy hüvelykben.

 

Próbáljon meg SHX betűtípust használni

A program megpróbálja használni az SHX betűtípusokat (ha a rajzok rendelkeznek ilyenekkel). Alapértelmezés szerint engedélyezve van. 

 

SHX font mappák

Megadhatja a mappá(ka)t SHX betűtípusokkal. Fontolja meg ezek hozzáadását, ha a szöveg túl vékony vagy nehezen olvasható.

 

Oldalmargók

Egyéni oldalmargókat állíthat be a CAD-rajzokhoz a bal, jobb, felső és alsó pontokon.

 

Formátum- és eszköztámogatás

 

A Print Conductor programmal automatizálhatja az AutoCAD, SolidWorks és más programokkal készített CAD fájlok nyomtatását:

- Autodesk AutoCAD DWG, DXF;

- Autodesk Inventor IDW, IPT, IAM, IPN;

- DWF, DWFX kialakítási áttekintés;

- eDrawings EPRT, EDRW, EDRWX, EASM, EASMX;

- grafikus nyelv Hewlett-Packard HPGL, HP, HPG;

- MathCAD vagy MathCAD Prime MCDX, XMCD;

- Microsoft Visio VSD, VSDX, VSDM;

- PLT plotter fájl;

- ProEngineer PRT, XPR, ASM, XAS; STL, CALS, 3DXML fájlok;

- Solid Edge DFT;

- SolidWorks SLDDRW, SLDPRT, SLDASM;

A program PDF, XPS, HTML fájlok, képek, egyszerű szöveg, Microsoft Office és OpenOffice dokumentumok nyomtatására is képes (mind kötegelt módban).

 

A Print Conductor program kompatibilis az USB, Wi-Fi vagy LAN hálózaton keresztül számítógéphez csatlakoztatott nyomtatókkal és plotterekkel. Ezenkívül a Print Conductor virtuális nyomtatóval együtt használható a dokumentumok és rajzok PDF- vagy képfájlokká konvertálására.

 

DWG fájlok aktív lapjainak nyomtatása

A Print Conductor speciális beállításaival kiválaszthatja, hogy mely lapokat kívánja kinyomtatni. Például két lap van: 1) az elrendezési lap és 2) a modell-lap. Ha csak a DWG fájl aktív lapját (esetünkben az elrendezési lapot) kell kinyomtatnia, akkor az eljárás a következő:

 

 - nyissa meg a Print Conductor alkalmazást, és lépjen a Beállítások > Speciális menüpontra

- válassza ki a munkalapnév paramétert (a CAD formátum részben), és módosítsa "alapértelmezettre"

- kattintson az OK gombra, és máris nyomtathat

 

Azt is beállíthatja, hogy a Print Conductor csak egy adott munkalapot dolgozzon fel a neve alapján, pl. írja be az én munkalapom-at az "összes" helyett.

 

Több rajzlap közzététele egy többoldalas PDF-formátumban

Egy másik lehetőség a rajzlapkészlet közzététele többoldalas PDF-fájlban. Ezután nyomtassa ki egy nyomtatón vagy plotteren a nyomtatási párbeszédpanel segítségével. Így egyszerre több PDF formátumban mentett rajzot nyomtathat, és digitális másolatokat menthet a merevlemezére.

 

DWG kötegelt konvertálása PDF-be

Ha több CAD-rajzot szeretne egyetlen fájlként nyomtatni, először több DWG-rajzot kell mentenie egy fájlba. Először egyesítse a rajzokat egy többoldalas PDF-dokumentummá. Ily módon rendezheti a dokumentum rajzainak és oldalainak nyomtatási sorrendjét. Ezzel elkerülhető, hogy a nyomtatási feladatok összekeveredjenek. Ez akkor fordulhat elő, ha egyszerre több felhasználó nyomtat ugyanazon a nyomtatón. Ha olyan PDF-fájlt szeretne létrehozni, amely egyetlen fájlban tartalmazza az összes elrendezést, megteheti a DocuFreezer kötegelt konverterével. Az, amelyik több fájlt konvertál PDF-, JPG-, PNG-, TIFF- vagy TXT-fájllá.

 

Hogyan nyomtathat DWG, DXF és más CAD formátumokat AutoCAD nélkül

Nem kell telepítenie az AutoCAD-et ahhoz, hogy CAD-fájlokat rajzoljon a nyomtatón és kinyomtatatnia őket PDF-be. Több DWG vagy DXF rajz nyomtatásához a Print Conductoron kívül nincs szükség további szoftverre. Ha más CAD-del kapcsolatos fájltípusok feldolgozása során problémái vannak, egyszerűen telepítse az eDrawings keresőt a Print Conductor szoftver kiegészítőjeként, és minden rendben lesz.