Irodaszerek

Flexográfiai nyomtatás

A flexográfia egy olyan technológia, amely rugalmas nyomtatási formát és alacsony viszkozitású tintákat használ. Némi hasonlóságot mutat a könyvnyomtatással. A flexográfiai nyomtatás flexibilis fotopolimer-nyomólemezeket használ, amelyeket a forgó hengerek köré tekercselnek. Régebben ezek a nyomdaformák főleg gumiból készültek. A táblákat tárcsás présen tekerjük a görgők köré. A tintával ellátott lemezek megemelt képpel rendelkeznek (magasból való nyomtatás), és nagy sebességgel forognak,  hogy a tinta kis lyukakon keresztül az anilox tekercsről a hordozóra kerüljön. Minden színhez más-más nyomólemez szükséges. Az anilox tekercsek, nyomdalapok, festékek és nyomdagép fejlesztése hozzájárul ahhoz, hogy magas számú vonalal ellátott képeket lehessen nyomtatni.

 

A flexónyomtatás egyedülálló, mert jól alkalmazkodik a különböző anyagokhoz. Nyomtathat vékony fóliára, papírra, kartonra, fémre, műanyagra és egyéb egyenetlen felületekre. Vízbázisú tinták, oldószerek és energiatermelő tinták szélesebb választékával használható. Az energiával térhálósítható tinták gyorsan kikeményednek ultraibolya (UV) fénnyel vagy elektronsugaras (EB) rendszerrel. Az EB térhálósító rendszerek közvetlenül energiát adnak a tintákhoz energikus elektronok formájában, és nem igényelnek fotoiniciátorokat, például UV-sugárzással keményedő tintákat. A vízbázisú tinták népszerűek a hullámos csomagolásban. Az oldószer alapú tintákat műanyag bevásárlótáskákon és ipari fóliákon használják. Az UV és EB tintákat az élelmiszerek külső csomagolásának nyomtatására használják. Az ilyen típusú nyomtatás hosszú élettartamú és alkalmazkodóképes.

 

 

A flexónyomtatás előnyei

 

- rendkívül nagy sebességet ér el (ideális hosszú nyomtatási sorozatokhoz)

- sokféle alapanyagra nyomtat

- rövid beállítási idő minimális hulladékkal; garantálja a kiváló minőségű kimenetet

- feleslegessé teszi a többletmunkát és a költségeket: a nyomtatás, festés, laminálás és vágás egy menetben elvégezhető

- viszonylag közvetlen és ellenőrzött nyomtatási folyamat, amely kevésbé képzett kezelőket igényel a kívánt kimenet eléréséhez

- alacsony karbantartási költségek

 

A flexónyomtatás hátrányaiň

- a flexó nyomólemezek ára viszonylag magas a többi lemeztípushoz képest, de megfelelő odafigyeléssel több millió nyomatot is kibírnak

- a verziók módosítása időigényes

 

Kezdetben a flexónyomtatást anilinnyomtatásnak nevezték, mígnem egy évtizeddel később a ma ismert Flexográfia (Flexográfiai nyomtatás) nevet kapta. 1890-ben Bibby Baron megépítette az első gépet, amely egy színes tornyokból álló rásegített nyomóhengert tartalmazott egy nyomtatódob kerületén a papírzacskók nyomatához. Bár ez a találmány nem aratott akkora sikert, mégis az első  flexonyomógép megalkotásának tekinthetjük. Később 1905-ben szabadalmaztatták az első flexográfiai gépet, nagy dombornyomású nyomtatási rendszerrel, ahol a lemez egyes részei magasabbak voltak, mint mások, és jelentős hatást hagytak a papíron. Ismét hasonlóságot látunk a rendszerrel, amellyel a tipográfia is rendelkezik.

 

 

 

A flexónyomtatást széles körben használják. A legmarkánsabban az élelmiszer-csomagolóanyagok gyártásánál fordul elő. Megtalálható a csomagolásban: celofán, műanyag, összetettebb anyagok, mint például tetratégla, tej- és italos tartálynál, hullámkartonnál, borítékoknál, rugalmas csomagolásnál, összehajtható dobozoknál, csomagolópapíroknál, többrétegű csomagolásnál, de papír- és műanyag zacskóknál is és dobozoknál.

 

Gazdasági szempontból a flexonyomtatás az egyik legolcsóbb nyomtatási módszer. A költségek többszörösen alacsonyabbak, mint a mélynyomtatásnál, miközben a minőség összehasonlítható. A nyomtatóformák alacsony költségének köszönhetően a Flexográfiai nyomtatás kis nyomatmennyiség mellett is könnyen adaptálható kis specifikus nyomatsorozatokhoz. További előnye a nyomatok hosszú élettartama. Ezt a digitálisan feldolgozott nyomdai formák magas minősége, valamint a felhasználható színek széles választéka teszi lehetővé. Mindehhez ökológiai dimenziót adhatunk, hiszen a Flexográfiai nyomtatás fenntartható megoldást nyújt annak köszönhetően, hogy oldószermentes tintákat használhat. Ez hozzájárul az illékony szerves vegyi anyagok mennyiségének csökkentéséhez a levegőben.