Irodaszerek és iskola

Fotókönyv létrehozása és kinyomtatása

Van sok eredeti fotója és szeretne saját fotókönyvet készíteni? A Zoner a.s. vállalat, a népszerű Zoner Photo Studio szoftver forgalmazója és alkotója, a legújabb frissítésben új „fotókönyv-létrehozás" frissítést vezet be. Könnyen létrehozhat saját kreatív fotókönyvet néhány kattintással a programban. Ha van egy jó nyomtatója, amellyel mer nyomtatni, szinte nyert ügye van. Utána csak egy minőségi könyvkötés marad. Ezt otthon is meg tudja oldani, de ezt az utolsó lépést jobb, ha a szakemberekre bízza, akik a dokumentumok és a könyvek kötésével foglalkoznak.

 

 

foto zdroj: zoner.com

Fotókönyv készítése szakmai ismeretek nélkül

A ZPS X legutóbbi frissítése a programba integrált funkcióval meglepetést okozott, mint például a menü vagy a modul „létrehozása", és az első eleme a „fotókönyv". Ha rákattint a fotókönyvre, látni fogja: "hozzon létre egy  projektet". Utána már  elkezdheti. Csak válassza ki saját fényképeit vagy képeit, illusztrációit és bármit, amit bele szeretne foglalni a fotókönyvébe.

Mielőtt ezt megtenné, állítsa be a fotókönyv paramétereit a jobb oldali menü segítségével. Választhat A4-től HD-ig 20 x 20 cm (keménytáblás). Közvetlenül ezután megválaszthatja az oldalak számát, a példányszámot és az árat, ha a könyvet elkészítették (nyomtatás és kötés) a Zoner program szolgáltatásában. A menüben megjelenő lehetőségek: megrendelés, nyomtatás és konvertálás PDF-be.

 

 

A következő lépés: húzza át a fényképeket a film alján található filmcsíkból. Ezután válassza ki a projekt sablonját. 7 alapértelmezett szín közül választhat, amelyek közül kiválaszthatja a saját háttér  és  betű színeit valamint a betűtípust.  Folytatjuk az oldal elrendezésének kiválasztásával és a sablon testreszabásával. Választhatja, hogy a formátumot, a fényképeket és a keretet négyzet alakú képekhez állítsa-e.

A beállítások másik lehetősége az elrendezési stílus, ahol a sablonon kívül a külső és a belső keret színét, az átlátszóságot, a szélességet, a képek méretét és a kerekítést % -ban választhatjuk meg.

Ha a munkájával elégedett, akkor marad az utolsó rész. Exportálhatja a fotókönyvet PDF formátumban és megnézheti PDF-nézegetőben vagy közvetlenül egy webböngészőben.

Egy másik lehetőség, ha a számítógépre ment, a png, jpeg stb.  formátumok egyikében. Az exportálást bitképpel végezzük és adjuk meg az alapbeállításokat.

Még két módon lehet kezelni a létrehozott fotókönyvet. Az egyik a már említett megrendelés a Zoner programszolgáltatáson keresztül, a másik pedig egy fotókönyv tényleges nyomtatása.

 

Fotókönyv nyomtatás

Ha úgy döntött, hogy maga készíti el a létrehozott fotókönyvet, akkor kattintson a programban található nyomtatási ikonra. Ön automatikusan átvált a csatlakoztatott nyomtatóra, és itt továbbra is kiválaszthatja a példányszámot és az oldalak tartományát, ha néhány oldalt ki szeretne hagyni.

 

Kötés rendelkezésre álló iratgyűjtővel vagy professzionális szolgáltatásokkal

A nyomtatás után csak egy utolsó feladata van hátra, azaz a kinyomtatott oldalakat egy szép könyv formájába kötni. Ha nincs legalább egy egyszerű iratgyűjtője otthon, akkor professzionális dokumentum- és könyvkötési szolgáltatást kell igénybe vennie.

Mint láthatja, ez nem nehéz, és nemcsak a Zoner Photo Studio X segítségével teheti meg, hanem más grafikákkal vagy fotóprogramokkal is. A Zoner egy fizetett szoftver, de ingyenes próbaverziót is kínál több napos teszteléshez. A „Létrehozás" szakasz újdonságaira 15 napos próbakorlát van érvényben.

 

 

A fotókönyv létrehozása mellett a program saját naptár, fényképkép, képeslap, kollázs, video- és közvetlen fotónyomtatás vagy nyomtatási rendelés és indexnyomtatás létrehozását is kínálja Önnek. Egy előre beállított számú fénykép kinyomtatására szolgál az elrendezésben, az oszlopok, sorok és az egyes képek közötti szóköz alapján. A következő formátumok támogatottak: A4, A3, A6, Legal, Letter és egyéni. 3 alap indexnyomtatási sablon van előre beállítva (portfólió bemutatás, dokumentumfotók és indexnyomatok). A sablonok különböznek a beállított oldaltartalom elrendezésében és megjelenítésében.

 

Állítsa be az optimális nyomtatási méretet

Ha sikeresen a folyamat végére ér, ne felejtsen el egy fontos dolgot. Ez a Dpi felbontás a nyomtatáshoz. A fényképezőgép vagy a mobiltelefon megadja a felbontást Mpx-ben (megapixel). Ez a kameraérzékelő felbontása. A nyomtató a nyomtatási felbontást Dpi-ben (pontok / hüvelyk) jeleníti meg, hogy megismerje a nyomtatási méretet. Elméletileg tudni fogja az Mpx-ben megadott értéket, amivel a fénykép készült, és a paramétert amilyen felbontással a nyomtató nyomtat,  vagy mekkora a beállított felbontás. Egy egyszerű egyenlet szerint  kiszámíthatja, hogy mely formátumot, méretű fotót válasszon a nyomtatáshoz. Például, ha a fényképet 24 Mpx-es kamerával (6000 X 4000) készítették, akkor az optimális fényképméret 50,8 x 33,9 cm, ha a nyomtató 300 dpi-re van állítva. Közvetlenül a ZPS X-ben megtalálhatja a méret és a felbontás beállítását a fényképek nyomtatásához. Csak kattintson a főmenü szerkesztő eszközére, és a billentyűparancs segítségével (CTRL + E) nyissa meg a DPI-változás beállításához szükséges ablakot.

A minőségi nyomtatás nem csak a fénykép minőségétől, a helyes nyomtatási beállításoktól, hanem a nyomtatópatronok és a megfelelően kiválasztott papír minőségétől is függ.