Irodaszerek és iskola

FTX összeomlás: Mi ment tönkre a kriptovaluta tőzsdén

Az FTX kriptovaluta tőzsde és alapítója valamint korábbi vezérigazgatója, Sam Bankman-Fried újabb botrányt rendezett a kriptovaluták világában. 2019-ben  SBF létrehozta a központosított FTX kriptográfiai tőzsdét. Az FTX gyors növekedése elsősorban a marketingbe történő nagy befektetéseknek volt köszönhető. Nagyon rövid idő elég volt ahhoz, hogy a tőzsde a kereskedési volumen tekintetében a 3. legnagyobb kriptotőzsdére emelkedjen. 2022 decemberében mindez megváltozott. A bahamai hatóságok már 2022. december 12-én letartóztatták Sam Bankman-Friedet, és bebörtönözték több, az FTX-hez kapcsolódó csalás vádjával, amelyek a New York-i déli körzet amerikai ügyészének vádemeléséből erednek. Bankman-Fried óvadék nélkül továbbra is börtönben várja az Egyesült Államoknak való kiadatást, amely ellen fellebbezést tervez. A volt vezérigazgató elleni vádemelés bejelentésekor Damian Williams amerikai ügyész azt mondta, hogy ez az egyik legnagyobb pénzügyi csalás az amerikai történelemben. Az FTX bíróság által kinevezett vezérigazgatója, John Ray december 13-án azt mondta az Egyesült Államok képviselőházi bizottságának, hogy az FTX „nem vezet könyvelést". Hozzátette: szó szerint itt egy minta-sikkasztásról van szó.

 

 

Az FTX összeomlás tényei

Nézzük csak meg egy kicsit közelebbről. Az FTX 2022. november 11-én a 11. fejezet szerinti csődvédelmet kérte, gyors visszaesését követően. A cég értéke 32 milliárd dollárról napokon belül csődbe zuhant, így az alapító és vezérigazgató, Sam Bankman-Fried nettó vagyona közel nullára csökkent.

Bankman-Fried elmondta, hogy körülbelül 100 000 dollár van a bankszámláján a New York Times rovatvezetőjével, Andrew Ross Sorkinnal, a DealBook summit alkalmával november 30-án adott interjújában.

Az FTX összeomlása megrázta a Crypto piacot, amely milliárdokat veszített értékéből, és 1 billió dollár alá esett.

Az FTX gyors hanyatlásának és összeomlásának következményei a jövőben valószínűleg hatással lesznek a kriptovalutákra, és akár más piacokat is lehúzhatnak. A befektetők és az ügyfelek milliárdokat veszítettek, és nem minden fog helyreállni – mondta Ray, az FTX új vezérigazgatója a képviselőház december 13-i meghallgatásán.

November 16-án egy csoportos keresetet nyújtottak be a floridai szövetségi bíróságon, azt állítva, hogy a Bankman-Fried csalárd kriptovaluta-sémát hozott létre, amelynek célja az volt, hogy szerte az országban kihasználja az igénytelen befektetőket. A perben többek között Steph Curry, Shaquille O'Neal, Shohei Ohtani, Naomi Osaka, Larry David és Kevin O'Leary is szerepelnek, akik állítólag részt vettek a Bankman-Fried rendszerben.

Bankman-Fried-et Mark S. Cohen ügyvéd, a Cohen & Gresser partnere, egy korábbi szövetségi ügyész képviseli. Tagja volt Ghislaine Maxwell elítélt szexkereskedő jogi csapatának is. Caroline Ellison, aki az FTX-hez kapcsolódó Alameda Research-t vezette, a washingtoni székhelyű Wilmer Cutler Pickering Hale és Dorr ügyvédi irodát fogadta fel tanácsadónak.

 

Bankman-Fried ellen nyolc vádpontban emeltek vádat az Egyesült Államok manhattani kerületi bíróságán, köztük értékpapír-csalás és pénzmosás miatt. A december 22-i bírósági tárgyalás után egy szövetségi bíró úgy döntött, hogy elengedi Bankman-Friedet az őrizetből, miután ügyvédei és szövetségi ügyészei 250 millió dolláros kaucióban állapodtak meg. Ez az egyik legnagyobb a történelemben. A 30 éves korábbi kripto-vezető beleegyezett, hogy Stanford jogász professzor szüleinél lakjon a kaliforniai Palo Altóban. Mozgásterületét Észak-Kaliforniára korlátozzák, elektronikus felügyeleti karkötőt kell viselnie, és mentális egészségügyi és szerhasználati tanácsadáson is részt kell vennie. Szülei ugyanakkor garanciául adták a házukat, és két másik, jelentős vagyonnal rendelkező személlyel együtt aláírták a megállapodást. Kilétük névtelen. A következő bírósági tárgyalás 2023 januárjában lesz New Yorkban.

 

Valójában mi romlott el az FTX-nél?

A legfontosabb nyilvánosságra hozott információk

A fő szereplők a kriptovaluta tőzsde FTX, valamint alapítója és korábbi vezérigazgatója, Sam Bankman-Fried. Bankman-Friedet december 12-én letartóztatták és bebörtönözték a Bahamákon az FTX vezetésében elkövetett állítólagos csaló tevékenységek miatt.

Az FTX 2022 novemberének elején összeomlott, miután a CoinDesk jelentése rávilágított az Alameda Research kereskedelmi vállalattal kapcsolatos lehetséges tőkeáttételi és fizetőképességi aggályokra.

Az FTX likviditási válsággal szembesült, és ebben az időszakban mentőalapokat keresett. Ezt a rivális Binance tőzsdének kellett volna segítenie, amely a cég egyes részeinek megvásárlását fontolgatta, de gyorsan visszavonult.

November 11-én az FTX vezérigazgatója lemondott, és a cég csődöt jelentett.

A következő órákban az FTX egy "állítólagos feltörésről" számolt be, amelynek során több százmillió értékű tokeneket loptak el.

Az FTX, amelyet Bankman-Fried 28 évesen alapított, három év alatt az egyik legnagyobb kripto-tőzsde lett, 32 milliárd dollár értékben. Bankman-Fried agresszív marketinget alkalmazott, beleértve a Super Bowl reklámkampányt is. Megvette a névjogot a Miami Heat kosárlabdacsapatáról. Politikai lobbitevékenységéről és adományozásáról, valamint a kriptovaluta ipar szélesebb körű támogatásáért végzett munkájáról vált ismertté. Amikor 2022 elején az értékek zuhantak, összesen körülbelül 1 milliárd dollár értékű tranzakciót közvetített, hogy megmentse a kriptovaluta cégeket, amelyek a tokenárak zuhanása miatt bajba  kerültek.

Mi történt az FTX-el?

Az FTX összeomlása 2022 novemberében 10 napos időszak alatt következett be. A katalizátor a CoinDesk november 2-i jelentése volt, amelyből kiderült, hogy az Alameda Research, a szintén Bankman-Fried által irányított mennyiségi kereskedelmi cég 5 milliárd dolláros pozíciót birtokolt FTT-ben, FTX natív tokenben. A jelentésből kiderült, hogy az Alameda befektetési alapítványa szintén az FTT-ben volt, amely leányvállalata által kitalált token, nem pedig fiat valutában vagy más kriptovalutában. Ez aggodalmat keltett a kriptovaluta iparágban a Bankman-Fried társaságok nem titkolt tőkeáttételével és fizetőképességével kapcsolatban.

 

A Binance FTT token értékesítést hirdet

A Binance, a világ legnagyobb kriptotőzsdéje november 6-án bejelentette, hogy eladja teljes FTT token-pozícióját, nagyjából 23 millió FTT tokent, hozzávetőleg 529 millió dollár értékben. A Binance vezérigazgatója, Changpeng "CZ" Zhao elmondta, hogy a tőzsde FTT pozíciójának felszámolására vonatkozó döntés a Terra kriptotoken (LUNA) 2022 elején bekövetkezett összeomlását követő kockázatkezelésen alapult. 

FTX likviditási válság és gyors üzlet a Binance-szal

A következő napon az FTX likviditási válságot élt át. A Bankman-Fried megpróbálta megnyugtatni az FTX befektetőit, hogy eszközei stabilak, de az ügyfelek 6 milliárd dollár értékű pénzkivonást követeltek a CoinDesk jelentését követő napokban. Bankman-Fried további pénzt keresett a kockázati tőkebefektetőktől, mielőtt a Binance-hez fordult. Az FTT értéke két nap alatt 80%-kal csökkent.

November 8-án a Binance bejelentette, hogy nem kötelező erejű megállapodást kötött a nem egyesült államokbeli FTX cég megvásárlásáról nem közölt összegért, amely gyakorlatilag a világ legnagyobb kriptovaluta tőzsdéje, amely megmenti közeli riválisát.

Binance kilép az FTX-mentési megállapodásból

A megmentési ígéret megingott, mivel Binance egy nappal később kilépett az üzletből. November 9-én a tőzsde közölte, hogy törli az FTX-tranzakciót, miután a vállalati átvilágítás többek között az ügyfelek pénzeszközeinek helytelen kezelésével kapcsolatos aggályokat is felvetett.

FTX eszközök befagyasztva

November 10-én a bahamai értékpapír-szabályozó hatóság befagyasztotta az FTX Digital Markets, az FTX bahamai leányvállalatának vagyonát, miután a hírek szerint Bankman-Fried 8 milliárd dollárnyi tőkét keresett a tőzsde megmentésére. Ugyanezen a napon a kaliforniai Pénzügyi Védelmi és Innovációs Minisztérium bejelentette, hogy vizsgálatot indított az FTX ügyében.

Bankman-Fried még aznap elnézést kért a likviditási válság miatt. Tette ezt azzal, hogy a Twitteren elismerte, hogy a nem egyesült államokbeli FTX tőzsdének nincs elég pénze az ügyfelek igényeinek kielégítésére. Bankman-Fried szerint egy rossz belső döntés miatt az FTX rosszul számolta ki a tőkeáttételt és a likviditást. Ugyanebben a szálban azt is mondta, hogy Alameda beszünteti a kereskedést. 

Bankman-Fried lemond vezérigazgatói posztjáról

Bankman-Fried november 11-én lemondott az FTX vezérigazgatói posztjáról, helyét Ray vette át, aki évekkel ezelőtt csődeljáráson keresztül vezette az Enron energiakereskedő céget.

Az FTX ugyanazon a napon a 11. fejezet szerinti csődvédelmet kérte, és kiderült, hogy körülbelül 130 másik leányvállalat is részt vett az eljárásban. A csődbejelentés azt mutatta, hogy az FTX vagyona 10 és 50 milliárd dollár között van, kötelezettségei pedig 10 és 50 milliárd dollár között vannak.

Jogosulatlan tranzakciók FTX-en

A csődeljárás bejelentése után néhány órán belül az FTX közölte, hogy "jogosulatlan tranzakciók" áldozata lett, és biztonsági okokból a digitális eszközeit hűtőtárolóba helyezi át. Nagy ok a pánikra.

Elfogulatlan elemzők azt gyanítják, hogy körülbelül 477 millió dollárt loptak el az FTX-től a feltételezett feltörés során.

Az SCB Bahamas átveszi az irányítást az FTX digitális eszközök felett

A Bahama-szigetek Értékpapír Bizottsága (SCB) november 18-án átvette az irányítást a meghibásodott FTX-tőzsde kriptovaluta eszközei felett. Az SCB közölte, hogy utasította a Bankman-Friedet, hogy a hitelezők védelme érdekében helyezze át a kriptovaluta eszközöket a szabályozó pénztárcájába. 

Az FTX jövője

Az FTX kriptovaluta tőzsdeként való jövője komoly veszélyben forog. 2022. november közepétől a pénzfelvételek le vannak tiltva, és az FTX webhelyén található közlemény szerint a vállalat "határozottan javaslatot tesz a befizetés ellen".

Az FTX-kudarc kriptovaluta-iparra gyakorolt szélesebb körű következményeinek kibontakozása is időbe telik. A kriptovaluták rövid történetének legnagyobb összeomlásaként az FTX tovább riaszthatja azokat a befektetőket, akik a stabilitási és biztonsági aggályok miatt amúgy is óvatosak. Előfordulhat, hogy az FTX platformon lévő ügyfelek nem szerezhetik vissza vagyonukat, ami jogi lépésekhez vezethet. Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) és más szabályozók az FTX összeomlását tekinthetik igazolásnak a kriptovaluták szabályozói ellenőrzésének szigorítására, a Kongresszus pedig hajlamosabb lehet a beavatkozásra, és új törvényeket alkotni a digitális tokenekre és cserékre vonatkozóan.

A volumen szerint harmadik legnagyobb tőzsde lenyűgöző összeomlása lökéshullámokat fog küldeni a kripto-univerzumban egy ideig. A kriptográfiai hitelező, a BlockFi 2022. november 11-én felfüggesztette az ügyfelek visszavonását, és a pletykák szerint rossz jövő várhat rá. A Crypto.com -nál 2022. november 12. és 13. között nőtt a pénzfelvételek száma. A Genesis Global Capital leállította az ügyfelek pénzkivonásait kriptovaluta kölcsönző egységéből. És ez valószínűleg csak a lavina kezdete.

Nagy FTX kudarc ?

Az FTX 2022. november 11-én csődöt jelentett, miután a hónap elején megugrott az ügyfelek pénz visszavonása. Aztán Bankman-Fried vezérigazgató elismerte, hogy a cégnek nincs elegendő tartaléka az ügyfelek igényeinek kielégítésére.

Feltörték az FTX-et?

A csődeljárás bejelentése után néhány órán belül megtámadták az FTX-et. A tőzsdén "jogosulatlan tranzakciók" történtek, amelyek közel 500 millió dollár értékben lophatták el az eszközöket, amelyeket az Elliptic észlelt. A hacker több napig ürítette a pénztárcákat az elemzők által "on-chain hamisításnak" nevezett módon. A hacker állítólag ezután ezeket az alapokat az Etherbe (ETH) fektette be.

Mi vár az FTX-re?

Az FTX alapítója jelenleg egy bahamai börtönben várja, hogy kiadják az Egyesült Államoknak. Ez a fordulat mind összefügg a Bankman-Fried ellen december 13-án benyújtott nyolcrendbeli vádemeléssel, amelyben befektetők és ügyfelek ellen elkövetett csalás vádjával történtek. 2022. november közepétől a Bahama-szigetek értékpapír-szabályozó hatósága befagyasztotta az FTX eszközeit. További hatósági vizsgálatok folynak.

Az FTX és alapítója és korábbi vezérigazgatója, Sam Bankman-Fried vagyona egyesül. Az alapítót jelenleg letartóztatták, és börtönben van a New York-i déli körzet amerikai ügyésze által december 13-án kihirdetett vádemelés miatt. 2022 novemberében az FTX kriptovaluta tőzsde 10 napon belül összeomlott. A potenciális tőkeáttételi és fizetőképességi problémákra utaló jelentés után a tőzsde likviditási válsággal szembesült, és megpróbált tárgyalni a rivális Binance mentőcsomagjáról, amely gyorsan összeomlott. Az FTX jövőjére és a tágabb értelemben vett kriptovaluta-iparra vonatkozó következmények továbbra is fennállnak, és nehéz felmérni, hogy ez hogyan fog alakulni a jövőben.