Irodaszerek és iskola

Hagyja be- vagy kikapcsolva a nyomtatót?

Energia- és tintamegtakarítás, valamint a nyomtató élettartamának meghosszabbítása

Ön befektet egy minőségi nyomtatóba, és azt akarja, hogy a lehető leghosszabb ideig kiváló állapotban tartsa. Be fogja tartani a gyártó alapvető utasításait, de néhány pontban kételyei vanak. Az első az, hogy a készüléket be- vagy kikapcsolja hagyja, a második pedig az újratöltések megtakarítását jelenti. A nyomtatóról ellentmondó tippeket kaphat a nyomtató karbantartásának legjobb módjairól. Jobb, ha a nyomtatót be- vagy kikapcsolja, ha nem használja? Használjon alacsony fogyasztású öko módot vagy készenléti módot? Néhány szempontot figyelembe kell venni, amikor meghatározza, melyik működik a legjobban a nyomtató számára. És ezek az energiafogyasztás, a nyomtatófej vagy az optikai dob állapota és a tintafogyasztás.

 

A nyomtatófej állapota és rendszeres karbantartása 

Minden tintasugaras nyomtatónak van nyomtatófeje. Általában ezek az első dolgok, amelyek karbantartást igényelnek, ha a hosszú élettartamot a lehető leghosszabb ideig akarják fenntartani. Ha rendszeresen tisztítja és karbantartja a nyomtatót vagy az MFP-t, akkor a nyomtatófejek tisztábbak lesznek és hosszabb ideig kitartanak. Ez a nyomtatási minőséget is befolyásolja. A piszkos fejek vagy a dobegység gyakran rossz nyomtatási minőséget okoz.

Ezért a nyomtató rendszeres tisztítása és karbantartása képezi a jó minőségű dokumentumok nyomtatásának alapját. A nyomtató be- és kikapcsolása közötti különbséget manapság általában elhanyagolhatónak tekintik az energiaköltségek szempontjából. A nyomtatófejek és a hatékonyabb tintafogyasztás érdekében azonban jobb, ha a nyomtatót bekapcsolt állapotban hagyja. Biztosan már észrevette azt az egyszerű műveletet, amelyet a nyomtató minden egyes bekapcsoláskor megtesz. Ez a nyomtatófejek és patronok elmozdulását lelenti az alaphelyzetből. A nyomtató be- és kikapcsolása rövidesen lerövidíti annak élettartamát, ezért próbálja meg minimalizálni a be- és kikapcsolás műveletét.

 

Tintafogyasztás 

A nyomtató karbantartási ciklusok alatt tintát fogyaszt. Egyes esetekben ez patrononként akár 20-30% lehet. Ez gyorsan megmutatkozik a költségekben. A nyomtatófejek tisztításához a tinta használata fontos a nyomtató karbantartása és hosszú élettartamának biztosítása érdekében, de néha a karbantartási ciklusok a szükségesnél gyakrabban fordulhatnak elő. Az egyes ciklusok gyakorisága a gyártótól függ. Ezért javasoljuk, hogy hagyja bekapcsolt állapotban a nyomtatót a tintafelhasználás minimalizálása érdekében, vagy pedig az automatikus karbantartást kézi üzemmódra változtassa. Ez nemcsak a karbantartási ciklusok számát, hanem a minimális tintafogyasztást is csökkenti. Ha automatikus, rendszeres karbantartást választ, akkor költséghatékony alternatív utántöltővel is csökkentheti a költségeket. Vásároljon minősített kereskedőtől, aki garantálja a minőségét.

 

Energia fogyasztás

Az energiaköltségek gyakran az egyik legnagyobb aggodalmat jelentik a felhasználók számára, amikor azt hallják, hogy a nyomtatót bekepcsolva hagyják a használat után. Természetesen a nyomtató bizonyos mennyiségű energiát fogyaszt, de az energiaköltségek viszonylag alacsonyak. Az átlagos nyomtató készenléti állapotban körülbelül 3 watt energiát fogyaszt - kevesebb, mint a szokásos éjszakai izzó. Ha a nyomtató készenléti üzemmódban folyamatosan működik, akkor körülbelül 2–3 eurót kell fizetnie évente.

Készenléti és kikapcsolt állapot rendszeres változtatásával a nyomtató kevesebb, mint 1 wattot fogyaszt, és ezért valószínűleg évente 1 euró alatt fog fizetni. Készenléti módban csaknem háromszor többet fogyaszt, mint amikor a nyomtató ki van kapcsolva. Ezt azonban karbantartási beruházásnak tekintheti, amely évente kevesebb, mint 3 euróba kerül. Ez elhanyagolhatónak tekinthető, ha a nyomtató karbantartási költségeit összehasonlítjuk a szerviz-javításokkal. Ezért a nyomtató kikapcsolása vagy bekapcsolása közötti különbség az energiafogyasztás és az energiaköltségek szempontjából viszonylag kicsi.

 

Használjunk eredeti vagy alternatív patront? 

Ez egy általános dilemmát jelent a nyomtató felhasználók számára. Egyrészt csökkenteniük kell a nyomtatási költségeket, másrészt nem akarják korlátozni a nyomtatás mennyiségét. Az eredeti patronokkal úgy érzik, hogy nyomtatójuk hosszú ideig kiváló állapotban lesz, hogy a nyomtatás jó minőségű lesz, és berendezéseik élettartama hosszabb lesz. Mindez nem kell, hogy így legyen. Nem segít semmi, ha nem vigyáz a nyomtatóra, és rendszeresen nem tisztítja, magukban az eredeti patronok használata nem old meg semmit. A nyomtató állapota és élettartama tisztítás nélkül fokozatosan rosszabbodhat. A nem megfelelő papír gyakori használata szintén a készüléket veszélyezt eti. Ezzel szemben, ha minőségi alternatív patronokat választ egy hitelesített kereskedőtől, akkor jelentősen csökkentheti költségeit, és a nyomtatási mennyiségben sem lesz korlátozva. A nyomtatót ebben az esetben is karban kell tartania. A valódi alternatív, kompatibilis nyomtatópatronok - akár tinta, akár festékkazetták - közötti különbségek manapság nagyon kicsik és elenyészőek. Az alternatív újratöltő patronokat kiváló minőségben gyártják, és összehasonlíthatók az eredetikkel. Szigorú minőségvizsgálaton esnek át, és természetesen meg kell felelniük az összes szabványnak. Fontos, hogy minősített viszonteladóknál vásároljon, akik garantálhatják a minőséget. Más ellenőrzött vásárlók áttekintése és ajánlásaik szintén segíthetnek.

Az eredeti patronok ára továbbra is magas, és egyes nyomtatóknál megegyezik vagy még magasabb is, mint maga a készülék ára. Ha rendes dokumentumokat nyomtat, könnyen választhatja az alternatív verziót. Fotók vagy prezentációs anyagok nyomtatásakor, ahol magas színvonalra van szükség, vegye figyelembe, melyik patronok a legjobbak a legjobb minőségben. A piacon prémium alternatív patronok is vannak, amelyek garantálják a magas nyomtatási minőséget. 

Világosan kimondani, hogy mi a jobb - hagyni bekapcsolt vagy kikapcsolt állapotban a nyomtatót üresjáratban, végezni vagy sem rendszeres karbantartást - nehéz feladat. A fent említett okok miatt.

Egyrészt a rendszeres karbantartás hosszabb ideig tartja a nyomtatót jó állapotban. Másrészt kiveszi a patronokból a tintát, és növeli a fogyóeszközök és az energiafogyasztás költségeit.

Ha a nyomtató be van kapcsolva, az elindításkor óvja a nyomtatási mechanizmust, és csökkenti az első oldal bemelegítéséhez és kinyomtatásához szükséges időt. De másrészt növeli az energiafogyasztást.

A megoldás az, ha az eszközt öko módba állítja, ha a nyomtató támogatja ezt a funkciót. Bizonyos esetekben ez a szolgáltatás a beállításokkal csökkentheti a nyomtatási minőséget is. A mai nyomtatók gyakran tétlen kikapcsolási funkcióval is rendelkeznek, bizonyos időközönként. Ha a bekapcsolástól számított néhány percen belül nem tér vissza a nyomtatáshoz, a készülék készenléti állapotba lép vagy kikapcsol.

Ha a készüléket mindig bekapcsolva tartaná, függetlenül attól, hogy milyen gyakran használja a nyomtatót, ez növelné az energia- és a működési költségeket. A legjobb megoldás, ha mindezt kombinálva csinálja. Kapcsolja ki a nyomtatót, ha hosszú ideig nem használja. Nyaraláskor vagy hétvégén jobb kikapcsolni a nyomtatót. Állítsa be a nyomtatót és használja az ECO funkciókat, ha az eszköz ezt támogatja. Csökkentse a költségeket kiváló minőségű, alternatív patronok felhasználásával, és megfelelő (gyártó által ajánlott) papírt használjon a nyomtatáshoz. Ha lehetséges, nyomtasson mindkét oldalra, és takarítson meg papírt. Ha úgy érzi, hogy a dokumentumok nem érik el a kívánt nyomtatási minőséget, ideje elvégezni a nyomtató karbantartását, szükség szerint manuálisan is bekapcsolhatja. Sajnos nem lehetséges a lehető legtöbbet megtakarítani, és ugyanakkor a berendezést a lehető legjobb állapotban is tartani. Ez azonban mindig beállítható és felhasználható az energiatakarékos üzemmód és a hosszú élettartam fenntartása bizonyos egyensúlyában.

 

Tippünk 

Ha olyan nyomtatót választ, amely nem lehet energiaigényes, akkor koncentráljon az Energy Star tanúsítvánnyal rendelkező modellekre. Nemzetközi szabvány az alacsonyabb fogyasztású elektronika jelölésére szolgál. 1992-ben alapították az Egyesült Államokban, a Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) programjaként. 2002 óta Európában is használják. Ez egy olyan globálisan elismert megbízható szabvány, amely a termékek csökkentett energiafogyasztására utal. A fehér csillag logó kék alapon, amit már valószínűleg észrevett egy olyan terméken, mint például számítógépek, monitorok, laptopok és természetesen a nyomtatók. Az Energy Star-jelöléssel ellátott eszközöknek meg kell felelniük bizonyos kritériumoknak.