Irodaszerek és iskola

Hogyan előzhető meg a halogatás folyamata

Mi az a halogatás

A halogatás nem olyan kifejezés vagy állapot, amely csak az elmúlt évtizedre jellemző. Az emberek már évszázadok óta halogatják dolgaik elvégzését, küzdenek ezzel a problémával. Ez az időtálló probléma régen is előfordult, amikor az ember annak ellenére, hogy egy dolgot kellett volna megtennie, mégis valami mást csinált. Az ókori görög filozófusok, Arisztotelész, Szókratész az Akrasia szót használták erre az állapotra. Ez az önuralom hiányának vagy egy olyan állapotnak a leírása volt, amikor jobb belátásunk ellenére cselekszünk. Ma egy ilyen állapot megjelölésére a halogatás  elnevezést használjuk, amelyet úgy írnak le, mint valami fontos, szükséges dolog szükségtelen és önként elhalasztását egy másik tevékenység rovására. Egyszerűen fogalmazva: nem azt csináljuk, amit kell, nem a feladatokon dolgozunk, hanem valami egészen mást és sok esetben teljesen feleslegeset csinálunk. A szükséges tevékenységet, feladatokat más időpontra halasztjuk.

 

Mely tényezők járulnak hozzá a halogatás folyamatához

Nem vagyunk tehetetlenek a halogatás ellen, a megtanult szokások segítségével ezt leküzdhetjük. Olyan állapotba kerülhetünk ezen szokások elsajátításával, hogy lépésről lépésre felelősségteljesen fogjuk végezni feladatainkat. Alapvetően könnyű dolgunk lesz, ha jó kedvünk van, kiegyensúlyozottak és feszültség  mentesek vagyunk. Az már  rosszabb, ha más tényezők is befolyásolják az összpontosításunkat. Tudja, konkrét munkafolyamat elvégzéséről van szó. Csak lépésről lépésre hajtsa végre a feladatokat. De...itt van a de. Nem tud koncentrálni, mert valami zavarja, mert stresszes állapotban van, és szó szerint sürget a határidő. Egy csomó más dolog jár a fejében a magánéletéből, csak nem a munkáról. Katasztrófa az, amikor a családjában személyes problémái vannak, éppen szakított vagy rossz anyagi helyzetben van. Bármilyen probléma elvonhatja a figyelmét attól, hogy a munkára összpontosítson. De nem csak a problémákról van szó, hanem az egyéb érdekekből adódó koncentrációhiányról, lustaságról és hasonlókról is. A közösségi hálózatok nagyon gyakori tényezők, amelyek segítik a halogatás folyamatát. A halogatás oka lehet a fáradtság és a rossz koncentráció is.

 

 

 

Hogyan előzhető meg a halogatás folyamata néhány változtatással

 

A feladatra való felkészülés a szervezésben rejlik

A halogatás elkerülésének vagy megszüntetésének alapvető módszere a feladatok tervezése. Tudja, hogy mi vár  Önre egy adott időpontban, mikor van a feladat vagy tevékenység elvégzésének határideje, és ezekkel az információkkal tud dolgozni a szervezésben. Lépésről lépésre, fontosság szerint közelítse meg a feladatokat és kövesse a kidolgozott tervet.

 

Egy adott feladatra fordított idő meghatározása

Határozzon meg előre legalább egy hozzávetőleges időt, mennyi ideig fog dolgozni a feladaton. Kényszerítse magát arra, hogy legalább 15 percig dolgozzon a lényegen, majd abba kell hagynia. Ez az időkorlát pozitív impulzus lesz az Ön számára, így azt fogja tapasztalni, hogy egyre tovább dolgozik, hogy befejezze a munkát. Alapvetően túllépi a beállított határt.

 

Mit szólna egy jutalomhoz?

Az is jó ötlet, ha megjutalmazza magát egy feladat vagy legalább egy feladatrész elvégzéséért. Ennek a taktikának pszichológiai hatása van, de működik. Ily módon eltereli a figyelmet a késleltető munkáról, és a jutalmazásra összpontosít. Nem mindig van ez így, de néha motiválhat.

 

A fegyelem erősítése

A legnehezebb lépés a fegyelem és annak betartása. Több feladata is van, és néha nehéz kiválasztani azt, amelyiket előnyben részesítjük. Itt csak a „kényszerítsd magad!" segít.

 

Kerülje a krónikus halogatást

Egyszer, kétszer és újra. Nem tudunk nekifogni, lefoglalnak minket a közösségi oldalak. Nagyon sok dolog elvonja a figyelmünket attól, amit tennünk kellene. De nem és nem nem tudjuk magunkat meggyőzni arról, hogy belevágjunk a munkába. Az eszünk máshol van. Csak erőt kell gyűjtenünk, hogy a halogatást leküzdjük. Meg kell szabadulnia attól a rossz szokástól, hogy a munkát az utolsó pillanatra hagyja és elodázza. Ne hagyja, hogy bármi és bármikor megakadályozza abban, hogy megtegye azt, amit meg kell tennie.

Ami megtörténik, amikor befejezi a feladatot, az egy kis győzelem érzése lesz. Ezen túlmenően előfordulhat, hogy nagyobb tisztelet is övezi majd az Ön körülött lévő emberek részéről. Ha megszabadul a halogatás szokásától a munka folyamán, az élete is megváltozhat. Ki kell próbálni és majd meglátja. Talán ezzel a lépéssel több jön, jó érzést szerez, az önbecsülése magasabb szintre jut, a befejezetlen munka miatti frusztráció pedig megszűnik.

 A halogatás nem csak egy szó, hanem egy olyan állapot, amely eredendően hat ránk és befolyásolja a hangulatunkat. Szabaduljon meg tőle és érezze jobban magát. Rengeteg irodalom áll rendelkezésre a halogatásról. Néhány pont, amit felír és papírra nyomtat, szintén segíthet. Jól látható helyre rögzíti, hogy mindig szem előtt legyen.

 

"Soha ne halaszd holnapra, amit ma meg kell tenned. Mert még ha keveset is teszel, az egy kicsit tovább visz, mintha nem csináltál volna semmit."