Irodaszerek és iskola

Hogyan kell egészségesen ülni és dolgozni?

Számos tényező hozzájárul az irodai környezetben végzett produktív munkához. Az egyik az egészséges ülés az asztalnál, a többórás munkaidő alatt. Ezt leginkább az irodai szék és az íróasztal befolyásolhatja. A világjárvány idején sokan otthonról dolgoztunk. A hosszú távú otthoni irodai munka révén egyre több ember veszi észre, milyen kényelmetlenül érzi magát a munkahelyén. Nem megfelelő az asztal, amelyet nem lehet beállítani és a szörnyű széket sem. A válaszként rövid idő alatt jelentkezik a fáradtság, hát és nyaki fájdalom. Tehát hogyan kell kinéznie az egészséges ülésnek a munkahelyen, akár otthoni, akár vállalati irodában.

 

Beállítható asztal és hely

A íróasztal szintén hozzájárul a megfelelő, kényelmes üléshez. Jó, ha állítható, vagy az alakjához megfelelő magasságú. Ma jó minőségű, állítható munkaasztalokat talál a piacon. Ezek lehetővé teszik a kívánt magasság szabályozását több szakaszban, de a munka során is. Ezt mechanikusan vagy elektronikusan hajtják végre. Ha egy rögzített magasság-beállítással rendelkező táblázatot választ, beállíthatja azt szükség szerint, és nem kell többé ezzel törődnie. Az asztal lábait általában ehhez igazítják, amelyeket bizonyos távolságban, néhány cm magasságban el lehet mozgatni függőlegesen. Vannak valamivel jobban állítható asztalok olyan mehanizmussal, amellyel megváltoztathatja az asztal magasságát. A mehanikus egyszerű fogantyúval növelheti vagy csökkentheti a  magasságot. A drágább asztaloknál már van beépített elektronika, amelynek köszönhetően a gombokkal állíthatja be az asztal magasságát, vagy beállíthatja a dőlést. Ez a rendszer kiválóan alkalmas hosszú távú munkára, ha egy idő után  fel kell állnia és állva kell dolgoznia.

Munka közben a munkaasztalnak olyan magasságban kell lennie, hogy a kezét az asztalra 90-100 ° -os szögben helyezze el  könyökben. Ha a tenyerét az asztalra helyezi, a csuklónak nem szabad meghajolnia. Elegendő helynek kell lennie az asztalon. Nincs semmi rosszabb, mint a tárgyak állandó mozgatása, átrakása az asztalon, haszontalanságokkal küzdeni a helyért. A legtöbb esetben monitor, billentyűzet és egér található az asztalon. Ha kisebb íróasztallal rendelkezik, használhat vezeték nélküli billentyűzetet és egeret legalább a kábelek eltávolításához.

A monitort úgy helyezzük el, hogy a felső éle szemmagasságban legyen. A legtöbb monitor állítható magasságú és testreszabható. Ha a beállíthatóság kicsi, ezt a hátrányt kompenzálhatjuk egy opcionális monitorállvánnyal. Különböző verziókban is megtalálhatók, még állítható lábakkal is. A monitor távolságának 60 és 80 cm között kell lennie a felhasználótól. Normál asztalmélységnél ez alapvetően az asztal másik széle, szemben Önnel. A megfelelő színek beállítása és az éjszakai világítás funkció használata a Windowsban javítja látását. Az asztal mellett fontos az egészséges üléshez egy jó szék is, feltéve, hogy nem állva dolgozik.

 

Ergonómikus szék

Nem kell attól tartania, hogy nem fog pontosan az Ön alakjához és az ülés idejéhez megfelelő széket találni. Ha rövid ideig ül 1-2 órán keresztül, a drága szék kiválasztásának nincs nagy jelentősége. Ha a munkája 4-8 órás ülést igényel, akkor a jó szék kiválasztása a helyes irány. Választáskor a magasságából és súlyából kell kiindulni. Ne legyen a szék se túl szűk se nagyon tágas az ülőke szempontjából.

Az alapvető irodai székek és fotelek csak néhány kezdeti beállítást tesznek lehetővé, például az ülés magasságát és az ülés mozgását vagy a kartámaszok behajtását. A magasság beállítása a csúszó dugattyú segítségével történik a szerkezeten. A jobb székek és fotelek már sokkal gazdagabb beállítási lehetőségekkel rendelkeznek, és különböznek prémium anyagaik és kivitelezésük szempontjából is. Még ha nem is akar sokat költeni a székére és pár tíz euróért akar modellt választani, nézze meg a szék ülését és a háttámláját. A legjobb ezt egyenesen kipróbálni, ha van ilyen lehetősége.

 

Ha komolyan veszi az irodai szék vagy a fotel választását, akkor összpontosítson a következőkre:

- ergonómikusan kialakított ülés és háttámla

- szinkron mechanizmus (amely lehetővé teszi a háttámla és az ülés közötti szög független beállítását)

- az ülés magasságának beállítása gázdugattyúval

- háttámla magasságának beállítása (üléstől függetlenül)

- állítható kartámaszok (kartámaszok) több irányban

- állítható fejtámla

- hosszú távú ülő lehetőség - dinamikus ülés

- a bevonó anyag minősége és légáteresztő képessége (membránháló)

- ülésbetöltés (memóriahab)

- megfelelő típusú kerekek

 

Ha a szék megfelel ezen követelmények legalább a felének és teherbírása megfelel a személyes súlyának, akkor valószínűleg van egy olyan széke, amellyel elégedett lesz még hosszú ideig ülve is. Az ülőke végének néhány cm-re (3-4) kell lennie a térd belsejétől. Nem szabad ütköznie vagy nyomnia a lábak belső kanyarulatát.

 

Az ergonómia az első helyen

Megfelelően ülve a lábaknak stabilnak kell lenniük a padlón. Ebben az esetben az ülésnek derékszöge van a térdénél. Ha a lábak olyan magasságban vannak, hogy csak a lábujjjal érintik a talajt, vagy egyáltalán nem, akkor egy ilyen ülés kényelmetlen lesz. A kartámaszoknak olyan magasságban kell lenniük, hogy ha támaszkodik alkarjára , a könyök sarokszöge 90-100 ° legyen. A háttámlák különféle kivitelben találhatók, lapos és kiváló minőségű alakított vagy állítható háttámlákkal az derékrész számára. Az igényes felhasználó számára ajánljuk azokat, melyeknek levegővel állítható háttámlájuk van. Egy ilyen székhez tartozékként szivattyú van, amelyet a háttámla beállításához használhat. Nagy előny az állítható fejtámla, amelynek nemcsak a magasságát, hanem egy bizonyos szögben is beállíthatja.

 

 

Széket választok magamnak 

Éppen most  választok ki magamnak egy irodai széket. Követelményeim a lehető legjobb állíthatóság, jó hálóanyag (lehetőleg membrán), és határozottan szeretnék kartámaszokat magasság beállítással és előre-hátra való beállítási lehetőséggel. Fontos számomra, hogy az asztal alá tudjam helyezni a széket, és hogy a kartámaszok magassága ebben ne zavarjon.  Nem szabad elfeledkeznem a fejtámláról sem, amelyet szintén be lehet állítani. Az ülőkének jó memóriahabból kell készülnie, el akarom kerülni az olcsó anyagokat, amelyek hamar tönkre mennek. Amit nem érdekel annyira az a szék alsó váza kereszttel, amelyre a kerekek vannak szerelve.Ez a követelmény itt fontos a felhasználó súlya miatt. Az én alakom miatt ez egy finom műanyag lesz normál kivitelben. Pótdíj ellenében választhat alumínium keresztet: fekete vagy polírozott kivitelben. A legtöbb kiskereskedő kemény műanyag és standard gumi kerekekkel rendelkezik . Pótdíj ellenében már vannak kivitelezve, rakománykerekek vagy csúszók. A gumi kerekek az én padlóm típusához megfelelőek. A klasszikus fekete vagy sötét szürke szín lesz a legmegfelelőbb számomra a munkaterületem megtervezéséhez. Már több  új széket is kiválasztottam, a vásárlás és a tesztelés után mindenképpen bemutatom Önöknek.

 

Egy kis fényt a munkához

Fontos a jó munkamegvilágítás. Egy vállalatnál nem nagyon tudja befolyásolni a megvilágítást, amelyet a munkaadó biztosít az irodájához. Fontos azonban, hogy betartsa a Szlovák Köztársaság Egészségügyi Minisztériumának a. 541/2007 Coll., A 62. bek. Levél szerint törvény q. 355/2007 Coll. a közegészség védelméről, előmozdításáról és fejlesztéséről szóló, módosított rendelet szerint kötelező olyan mesterséges világítást biztosítani, amely az egész térben el van osztva, és figyelembe veszi az alkalmazottak által végzett munkát.

A legjobb fény természetesen a napfény. Ezért jó ötlet az íróasztalát úgy elhelyezni, hogy a napfény ráessen. Vigyázzon azonban arra, hogy a monitort úgy helyezze el, hogy a nap sugarai ne mutassanak a felületére. Különösen a fényes képernyők nem szeretik a fényvisszaverődést.

Ha itt is asztali lámpát választ, akkor jó, ha lehetősége van a magasság beállítására, eltérő dőlési és forgási szögekkel. Elegendő időt kell fordítania egy izzó kiválasztására is. Jelentős különbség van az izzó fehér hűvös és sárga meleg színe között. A legjobb olyan világítást választani, amely utánozza a természetes napfényt. Ma választhat egy intelligens izzót, amelyet beállíthat saját magának az alkalmazás segítségével a mobiltelefonján. Alkalmas olyan munkavégzésre, ahol nemcsak a fényerősséget, hanem a színhőmérsékletet is beállíthatja a kék hűvöstől a meleg sárga színig. A munkaterület megvilágításakor kerülje a színes rgb megvilágítást, még akkor is, ha a játékosok szeretik az rgb megvilágítást.