Irodaszerek és iskola

Hogyan kell helyesen írni és elkészíteni az önéletrajzot a nyomtatáshoz?

Önéletrajz

Legalább egyszer az életünkben mindannyian kerültünk olyan helyzetbe, hogy jól megírott önéletrajzra volt szükségünk a munkavállalás megkezdése előtt. Az önéletrajz – curriculum vitae(latin) alapvető dolog, amikor állásra jelentkezik, de akkor is, ha részmunkaidős vagy szerződéses állást keres. A megfelelő önéletrajz megírása nem nehéz, ha tudja, mit kell követnie. Itt létezik néhány alapvető szabály, amelyekre reflektálhat írás közben. Nincs semmi rosszabb, mint egy hanyag önéletrajz. Ebből a dokumentumból a potenciális munkáltatója már megalkotja az első benyomását, még mielőtt személyesen bemutatkozna neki. A jól megírt önéletrajz legalább belépőjegyként szolgálhat egy beszélgetéshez.

 

Alapszabályok

Mindenekelőtt az önéletrajznak rövidnek kell lennie és a maximális hossza nem haladhatja meg a két A4-es oldalt. Az önéletrajznak tartalmaznia kell az Ön személyes adatait, és különösen az elérhetőségét (e-mail, t. szám). Írja be a telefonszámot a nemzetközi előtaggal, amely Szlovákia esetében +421. A papír tiszta kinézete, amelyre az önéletrajz meg van írva, önmagában is magától értetődik. A dokumentumot megfelelően kell formátumozni  és egyetlen betűtípussal és mérettel kell írni (kerülje a különböző és díszítő betűtípusok kombinációját). Mindig adjon valódi információkat, mivel felfedhetik a valótlanságokat, amit írt, a személyes beszélgetés során. Ez szükségtelenül kínos helyzetbe hozza Önt és csökkenti a hitelességét. Az önéletrajznak egyértelmű felépítéssel kell rendelkeznie. Kerülje el a szükségtelenül sok bekezdést, amelyek megzavarhatják a szöveg értelmét, és ami a legfontosabb kerüljük a helyesírási hibákat! Minden önéletrajznak tartalmaznia kell az iskolai végzettségi adatokat és a mellékletben csatolni kell a legmagasabb szintű iskolai végzettségi bizonyítvány másolatát  és a korábbi munkatapasztalatok leírását. Adja meg az iskola teljes nevét, valamint a tanulmányok megkezdésének és befejezésének évét. Megadhatja a diplomamunka címét, és csatolhatja az átképzési dokumentumok és igazolások másolatait. Egyéb adatok: nyelvtudás (idegen nyelvek ismerete), számítógépes ismeretek és egyéb ismeretek. Egyes munkáltatók más adatokat is kérnek a jelentkezőktől pld. kor-információt, fényképet és járművezetői jogosítványt. Ezt megteheti önéletrajzában is (ajánlott).

 

A leggyakrabban használt forma egy szerkezeti önéletrajz. Bizonyos jellemző tulajdonságai vannak.

 

1. Az Ön személyes adatai

(név és vezetéknév, telefon, e-mail, cím, születési idő)

2. jellemző tulajdonságok

(üzleti stratégiák, csapatvezetés, pénzügyi stratégiák, költségvetés-tervezés, akvizíciók és felkészülés, üzleti ajánlatok és üzleti lehetőségek előkészítése, tárgyalások az ügyfelekkel, kiváló kommunikációs és prezentációs készségek, mindig attól függ, hogy milyen pozícióra jelentkeznek)

3. munkatapasztalat

(az összes olyan tapasztalat, amelyet korábbi munkák során szerzett különböző munkakörökben)

4. oktatás, tanfolyamok és bizonyítványok

(legmagasabb szintű végzettség, átképző tanfolyamok és a képzés végzettsége)

5. számítógépes ismeretek

 (az Office programok ismerete, az internettel való munka, a grafikus programok, a programozási nyelvek és a kódolás ismerete)

 6. nyelvtudás

 (ne csak azt írja meg, hogy milyen idegen nyelvet ismer, hanem a tudás szintjét is (alap, fejlett, szakértő)

 7. jogosítvány - vezetői engedély

 (vezetői engedély csoport)

 8. érdeklődési körök

 (itt megadhatja, hogy mi az érdekköre, pl. az empátia a szociális szférában végzett munkához stb.)

 Ha az új munkáltató kér további referenciákat, ajánlásokat, kísérőlevelet vagy portfóliót  akkor ezt is csatolhatja az önéletrajzhoz.

 

A leggyakoribb hibák

- Felesleges adatok feltüntetése

- Feleslegesen eltúlzott szöveg

- Kitalált adatok, nem az igazságon alapulnak

- Helyesírási hibák

- Dekoratív betűtípusok és nem megfelelően használt felkiáltójelek és kérdőjelek

- Korábbi fizetésének összege és igényei

- Érdeklődési körei, amelyek nem kapcsolódnak az új munkahelyéhez, ezek nem fognak segíteni (inkább ártani)

- A korábbi munkahelyről és a munkáltatóról szóló részletek, valamint a korábbi munkahely elhagyásának okai

- Kor, politikai meggyőződés, vallási meggyőződés és orientáció

Ezt nem kell az önéletrajzába feltüntetnie és jó ha ezeket az információkat egyszerűen kihagyja. Ha majd részt vesz egy személyes beszélgetésen, akkor csak Önön múlik, hogy mit válaszol.

 

Szerkesztés nyomtatáshoz

Nem szabad elfelejteni, hogy egy jól formázott dokumentumot nyomtatunk. Válassza ki a nyomtatandó betűméretet és stílust. Ellenőrizze a szöveg tartalmát, hogy vannak-e helyesírási hibák. Szerkessze a dokumentumot úgy, hogy nem tartalmazzon több, mint két különféle típusú nyomtatásra alkalmas betűtípust. Természetesen kerülje a különféle dekoratív betűtípusokat és a túl kicsi méretet, amelyet meg kellene fejteni. Az alcímeknél inkább a serif betűtípust részesítse előnyben és semmilyen körülmények között sem nyomtasson több színben. Az önéletrajz hivatalos fekete-fehér dokumentum formájában készül. Mindent meg kell tenni azért, hogyha az önéletrajzot egy személyzeti osztály vezetője megkapja nyomtatás céljából, akkor már ne kelljen neki a szöveget átszerkeszteni és kényelmesen kinyomtathatja a dokumentumot.

Ha egyedül nyomtatta ki önéletrajzát, ellenőrizze, hogy az ne legyen gyűrött, elmosódott vagy olvashatatlan. Abban az esetben ha kifogyóban van a nyomtatópatronja, gyorsan keressen alternatív, megfizethető tintákat vagy tonerokat, amelyek anyagilag nem teszik tönkre éppen most, hogy munkát keres és a kinyomtatott dokumentuma színvonalasan fog kinézni.