Irodaszerek és iskola

Hogyan kerüljük el a nyomtatási problémákat a forró nyári napokon

A hőmérséklet nyáron nagyon magasra emelkedhet. Az embernek is le kell hűlnie, és ezért kapcsoljuk be a légkondicionálót vagy a ventilátort. A legtöbb irodai berendezés, például a számítógépek, beépített ventilátorokkal rendelkeznek. A laptopok számára segíthetünk a hűtőpadokkal. De mi legyen a nyomtatókkal és a patronokkal, különösen a tintával? Hogyan védjük és tároljuk őket nyári hőségben?

Először nézzük meg egy nyomtató vagy multifunkciós készülék helyét irodájában vagy otthonában. Télen nem számít, hogy az ablak közelében van és a nap sugarai érik. Ez inkább csak fény, mint hőforrás. Nyáron azonban a helyzet más. A közvetlen a napfény hatásának hosszú ideig kitett nyomtató nyomtatási zavarokkal küszködhet.

A forró hőmérséklet és a közvetlen napfény megváltoztathatja az eszköz felületi textúráját. Szinte minden nyomtató edzett műanyagból készül, amelynek bizonyos fokú tartóssága van, de a hosszú távú napfény sugárzása deformálhatja és elszínezheti őket. Különösen fehér, szürke és világos színekben gyártottakat. A közvetlen napfény a laikus szempontból felgyorsíthatja a szín öregedését. A fehér sárgás árnyalatú szürkés lesz. Hasonlóképpen, egyes részek kissé deformálódhatnak. Leggyakrabban a burkolat kidudorodása vagy bemélyedése a jellemző . További veszélyt jelentenek a nyomtató tintapatronjai, amelyek erős napfénynek vannak kitéve. Ha nem túl gyakran nyomtat, és a készüléket magas hőmérsékletnek és közvetlen napfénynek teszi ki, akkor a patronokban levő tinta megszáradhat. A fúvókák eltömődése is fennáll.
Ezenkívül a tápegységet (a hálózatot) és a tápkábelt ne tegye ki közvetlen és erős napfénynek. Még a tűzveszély is fennáll.
 

Megelőző intézkedések


Ha lehetséges,ne tegye ki készülékét a napfény hatásának. Kisebb kompakt készüléket áthelyezhet egy másik helyre. Különösen akkor, ha vezeték nélkül csatlakozik, és a nyomtató nincs kábellel csatlakoztatva a számítógéphez, ez nem jelent problémát. Ha nem tudja mozgatni a készüléket, akkor beállíthatja az ablak redőnyöket a legnagyobb meleg idején. Ha nem túl gyakran nyomtat, időről időre nyomtasson ki legalább egy rövidebb szöveget. Probléma esetén próbálja ki a nyomtató saját önkarbantartását. Végezheti a fúvókák ellenőrzését, megtisztíthatja és beállíthatja a  nyomtatófejet.
 

A tintapatron szavatossági ideje


Nem mindenért tehet a magas hőmérséklet vagy a tintapatronok nem megfelelő tárolása a nyomtatóban. Ha több csomagot vásárolt belőlük jó áron az eszközéhez, ügyeljen arra, hogy hogyan és hol tárolja őket, valamint figyelje a szavatossági  időt. Ezekre a fogyasztási cikkekre is lejárati idő vonatkozik. Általában 24 hónap, az eredeti patronoknál, és valamivel hosszabb a használat ideje a kompatibilis tintapatronoknak. Ha a nyomtatót hosszú ideig nem használja, a tinta idővel leüllepedhet és kiszáradhat. Ugyanez vonatkozik a helytelenül tárolt tintára vagy a hosszú ideig tartó tintapatronokra. Ezért jó, ha a nyomtatót legalább egyszer rövid időn keresztül aktívan használja. A tintapatronokat száraz, függőleges helyzetben tárolja. Legjobb szobahőmérsékleten, úgy, hogy a patront ne érje közvetlen napfény és szélsőséges hőmérséklet. Különösen nyáron és magas hőmérsékleten problémákat okozhat a nyomtató nem megfelelő tárolása, közvetlen napfény és hő hatása.