Irodaszerek és iskola

Hogyan készítsünk otthoni irodát kis helyen

Az elmúlt évek arra kényszerítettek bennünket, hogy megváltoztassuk a megszokott munkanormákat, munkaszokásokat, sőt a munkakörnyezetet is. Sok alkalmazott a vállalati irodákból otthonába költözött. Ha házában vagy lakásában elég nagy hely van egy otthoni iroda kialakításához, gratulálunk. Ha Ön tulajdonos vagy bérlő egy kis lakásban, akkor helyhiánnyal kellett szembesülnie. A minimális térben kialakított munkahely kellően nagy fantáziát, jó ötleteket és logikus szervezést igényel. Bár nehezebb, de néhány kompromisszumos megoldással kezelhető. Hogyan kell csinálni?

 

Az Ön rendelkezésére álló hely méretének megfelelően használja kreativitását és néhány bevált tippet. Válasszon logikus bútorelrendezést minden kis sarokban. Használja a függőleges teret tárgyak tárolására. Pontosan rendezze el az összes kábelt. Fesse ki irodáját világos színekkel, amelyek feldobják a teret, és vizuálisan megnövelik azt. Egy másik fontos lépés az elegendő fény, természetes vagy mesterséges. Egy ilyen alapindulással már neki lehet lendülni.

 

A lakásban talál egy helyet vagy csak egy térrészt otthoni irodájának elhelyezésére. Mérettől függően választja ki a megfelelő bútorokat, nemcsak a mennyiséget, hanem a méretet is. Ha nagyon kevés a hely, válasszon kisebb vagy összecsukható íróasztalt és minimális tárolóhelyet. Íróasztal és szék nélkül jelentősen csökken a munkahelyi kényelem. Nem állítjuk, hogy laptoppal a lábain nem lehet a kanapéról dolgozni, de ez nem a megfelelő megoldás több órás munkához. Tehát ha van egy kis hely egy asztal és egy jó minőségű szék elhelyezésére, akkor ez az alap.

 

 

Raktárhelyet, azaz szekrények és polcok területét leszűkíthetjük a dokumentumok számára. A polcokat mindig elhelyezheti valahol a falon, de a szekrényekkel ez már bajosabb ha helyhiány van. Ami viszont manapság pluszt jelent, hogy egyes dokumentumokat elektronikus formában is elhelyezhetünk a felhőtárhelyen. Így nem kell fizikailag tárolni őket.

 

Az otthoni iroda számára, amelyet egy funkcionális helyiségbe kell beillesztenie, válasszon olyan helyet, ahol láthatja az ajtót, és ahol elegendő fény van. Használhat sarkot is, ahol sarokasztalt helyezhet el. Ha a hely engedi, fiókos asztalt vásároljon, amely a dokumentumok tároláshoz is jól szolgál. Ha egy kisebb, tárolófiók nélküli asztalba kellene benyomkodnia a dokumentumokat, akkor megoldásként használja ki a falakat, melyekre polcokat, vagy  fali szekrényeket szerelhet. Az egymásra rakott polcok és dobozok is jól működnek. Előny ha van a teremben közvetlen napfény. Ha ez nem lehetséges, gondoskodjon jó minőségű világításról a munkához.

 

 

Kis helyen olyan munkaeszközöket és PC-technológiát használhat, amely nem foglal sok helyet. A monitorral ellátott nagy asztali számítógép helyett választhat laptopot. Így takaríthat meg  meg helyet a PC-asztalon, a billentyűzet és az egér kihagyásával. Ha laptopja átlójánál nagyobb monitorral kell dolgoznia, a konzol segítségével a falra helyezheti. Nyomtató esetén a legjobb, ha vezeték nélküli kapcsolattal rendelkező modellt választunk, és ott helyezzük el, ahol elegendő hely van. Nem kell neki a munkaasztalon lennie. Használja a Wi-Fi-t nyomtatási feladat elküldéséhez a lakásban vagy a házban.

 

Egy kis helyen kialakított munkasarok valóban egy adag kreativitást igényel, vagy mások már megvalósított ötleteit kell keresni. Az interneten ötleteket keresve remek beépített munkaterületeket fedeztünk fel a nappaliban, a szoba kihasználatlan sarkaiban, akár a konyhában vagy a lépcső alatt. A lebegő polcok és asztalok vagy a dönthető munkalapok nagyon népszerűek az asztal helyettesítőjeként.

 

 

Mindegy, hogy hol alakítja ki a dolgozósarkot, bárhol is talál megfelelő helyet, kombinálja a színeket úgy, hogy az illeszkedjen az összbelsőhöz, és ne felejtse el felélénkíteni  kiegészítőkkel. Elég egy kis dekoráció, egy fotó a falon vagy egy élő növény. Mielőtt elkezdené létrehozni a Home Office-t, ellenőrizze, hogy van-e elegendő elektromos aljzata.