Irodaszerek és iskola

Hogyan lehet helyreállítani a sérült fotókat, és új életet lehelni beléjük

A természeti katasztrófák, különösen az árvizek, egy pillanat alatt nemcsak az emberek vagyonát pusztítják el, hanem életüket is veszélyeztetik. Nehéz megmenteni a vagyonának legalább egy részét a tűztől, de a vízzel szemben még kevesebb az esély. 2021-ben Belgiumot súlyos áradások sújtották, amelyek sok emberéletet követeltek, és több mint 220 000 házat rongáltak meg. A dél-belga Vallóniáról van szó, amely része a Liege tartománynak, amely még mindig lábadozik a legrosszabbból. Ha természeti katasztrófa vagy háború történik, az emberek megpróbálják megtartani az emlékeket. Gyakran olyan fényképeken őrzik meg őket, ahol ott vannak a szeretteik, akik nem élték túl a törénteket. Akkor egy ilyen fényképes emlék értéke felbecsülhetetlen. A belgiumi árvíz idején jött létre a ReStory projekt, amely a Happiness Brussels ügynökség, számos digitális retusáló, az Object Care fotórestauráló laboratórium, önkéntesek és a Canon kezdeményezése volt. Az összefogásukon keresztül indult el az árvízkárosultak fényképeinek helyreállítására irányuló projekt.

 

      

photo: canon.com

Ebben az időszakban megjelent egy nő a televízióban, és elmagyarázta, hogy mindent elveszített, de volt egy fotóalbuma az esküvői és nyaralási fotóival. Azt mondta: „Pótolhatom a tévémet, mindent ki tudok pótolni, de ezeket az emlékeket nem tudom pótolni semmivel." Persze akkor még fogalma sem volt arról, hogy mik a lehetőségek. A Happiness Brussels  ügynökségnél úgy gondolták, tudnak segíteni az ilyen embereken, és elkezdték keresni, hátha találnak olyan meglévő szolgáltatásokat, amelyeken keresztül helyreállíthatják a fényképeket. A választás egy olyan cégre esett, amelyik rendelkezett tapasztalattal az ilyen típusú szolgáltatásban, nevezetesen az Object Care-re. Így született meg a helyreállításhoz szükséges emlékek felkutatásának projektje.

 

 

photo: canon.com

 

Az Object Care helyreállítási folyamatának része az egyes fényképek manuális tisztítása. A Happiness Brussels ügynökség önkéntes retusálóinak egy csoportja erőfeszítéseket tesz a finomhangolásukra. Habozás nélkül megfogják a sérült fényképeket, és egyszerűen a vízbe teszik. Ez egy olyan folyamat ahol pontosan tudják, mit kell tenniük. Vízbe teszik a fényképet, hogy megpróbálják eltávolítani a különféle elemeket és a lehető legjobban megtisztítani a felvételt. Aztán digitalizálják, egyszerűen lefényképezve egy Canon fényképezőgéppel. Egy másik lépés magába foglalja a reklámfotózást Photoshop és más technikák segítségével a képek javítására vagy kombinálására. Ezt a tudást használják a sérült fényképeken a foltok és nyomok tisztítására és eltávolítására. A ReStory projekt digitális retusálói körülbelül 1000 órát töltöttek önkéntesként, és a sérült fotók szerkesztésének szentelték idejüket. Noha nincs mód arra, hogy visszaállítsuk egy személy megjelenését egy olyan képen, amelyről a sérülés miatt hiányzik az arc fele, de van mód az égbolt és a fák újraszerkesztésére, valamint a foltok eltávolításáraa képeken. A javított fényképeket ezután a Canon imagePROGRAF PRO-1000 nyomtatón professzionális minőségben és élénk színekben nyomtatják ki. Az egész varázslat abban rejlik, hogy sok fényképet begyűjtenek, és így minél több embernek segítenek. Az árvízkárosult fényképek helyreállítására vonatkozó kérelmeket közvetlenül a www.restory.photo weboldalon lehetett benyújtani.

 

Tippek a régi vagy sérült képek helyreállításához

Sok embernek csak két-három fotója van a helyreállításra, ami azt jelenti, hogy ez sok embernek segíthet. Mert jobb sok embernek segíteni kis számú fényképpel, számukra fontos emlékkel, mint kevés embernek sok fényképpel.

 

 Mik a sikeres helyreállítás alapelvei vagy inkább tippjei

- Ne próbálja meg gyorsan megszárítani a fényképeket

- A legjobb, ha a fényképet vízgőzzel ellátott, visszazárható zacskóba helyezi

- Ha saját maga szeretné helyreállítani a régi fényképeket, digitalizálja és importálja őket Photoshop vagy Digital Photo Professional (DPP) szoftverbe

- Javítsa ki az összes sérült részt a fényképen és rögzítse a színeket

- Készítse elő a fényképeket a nyomtatáshoz

 

A nyomtatás megkezdése előtt mentse a képeket a kívánt formátumba, például JPEG, PNG vagy TIFF. Ha a fényképezőgépe támogatja, javasoljuk, hogy RAW formátumban készítsen felvételt, ami maximális rugalmasságot biztosít a szerkesztés során. A kompakt és mégis univerzális Canon PIXMA PRO-200 modell akár A3+ médiaméretig kiváló minőségű a színes és monokróm nyomtatáshoz. Ha saját maga szeretné helyreállítani fényképeit, ez a vezeték nélküli nyomtató 8 színű tintarendszert kínál a kivételes reprodukció és testreszabható nyomtatási méretek érdekében. A megfizethető PIXMA termékcsalád minőségi eredményeket kínál otthoni fényképek nyomtatása során is. A Canon Pro Platinum PT-101 egy nehéz és fényes professzionális fotópapír stúdió felülettel és kiváló fakulás-ellenállósággal rendelkezik.