Tonerek és tintapatronok

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Irodaszerek és iskola
Akciók

Hogyan lehet megérteni a mobiltelefonok töltésének folyamatát, hogy az akkumulátor a lehető legtovább kitartson

Ma már szinte mindenkinek van mobiltelefonja, laptopja, táblagépe vagy okosórája. Bármelyik eszköze is van, fel kell töltenie őket, hogy készen álljanak a használatra. A kábeles vagy vezeték nélküli töltővel való töltés egyszerű dolog. Csak csatlakoztassa a kábelt a készülékhez, vagy helyezze az eszközt a vezeték nélküli töltő felületére. Ha szójátékot használnánk, azt mondanánk: nem az a fontos, hogyan, hanem az, hogyan töltse fel hatékonyan a készüléket. A készülék akkumulátorának állapota és élettartama a töltési módtól függ. Ez leginkább az általunk használt és ezért leggyakrabban feltöltött mobiltelefonokon mutatkozik meg.

 

 forrás: canva

Néhány éve, vagy inkább egy évtizeddel ezelőtt elterjedt volt az úgynevezett akkumulátor formázási rendszer egy mobiltelefonban vagy laptopban. A készülék első indítása után az akkumulátor teljesen lemerült, majd 100%-ra teljesen feltöltődött. Ezt a módszert akkor végezték el, amikor nikkel-kadmium akkumulátorokat (NiCad, NiCd) memória effektussal használták az eszközökben. Ez volt az alapvető jellemzője ezeknek az akkumulátoroknak, amelyeket teljesen le kellett meríteni, majd teljes kapacitásra fel kellett tölteni, hogy meghosszabbítsák élettartamukat.

A memóriaeffektus azon alapult, hogy az akkumulátor emlékezett a kisülési ciklusának arra a pontjára, amikor elkezdte a töltést. Gyakoribb töltés esetén ez azt jelentette, hogy amikor az akkumulátor elérte ezt a pontot, hirtelen feszültségcsökkenést tapasztalt, mintha lemerült volna. Még ha az akkumulátor kapacitása valójában nem is csökken jelentősen, nem minden elektronikus eszközt úgy terveztek, hogy elég sokáig bírja ezt a csökkentett feszültséget ahhoz, hogy a feszültség visszatérjen a normál értékre. Ha az eszköz nem tud működni ebben a csökkentett feszültségű fázisban, előfordulhat, hogy nem tud elegendő energiát kapni az akkumulátorból, és az akkumulátor hamarabb "lemerültnek" tűnik, mint amilyen valójában.

Akár így tette a felhasználó, akár nem, a cserélhető akkumulátorok korában nem okozott gondot újat venni és kicserélni. Ma már beépített akkumulátoraink vannak a mobilkészülékekben, és ezek cseréje a szerviz feladata.

Hogyan működik ez ma

A mobiltelefonok, tabletek és laptopok akkumulátorai is átestek némi fejlesztésen, a mai akkumulátortípusok lítium alapúak. Először is, nem szenvednek a memóriaeffektustól, és kapacitásuk megnőtt. Az újratöltés előtt nem szükséges teljesen lemeríteni az akkumulátort. Ezzel szemben az ilyen típusú akkumulátorok teljes lemerítése több kárt okozhat, növeli a belső ellenállást és csökkenti a teljes kapacitást. Ezért a modern akkumulátorokat 20% és 80% között kell tölteni. Ez azt jelenti, hogy fel kell tölteni, mielőtt az akkumulátor kapacitása 20% - 30% alá csökkenne, és le kell választani a töltőállomásról, amikor az akkumulátor 80% - 90% kapacitásra van feltöltve.

 

forrás: canva

Hogyan kell gondoskodni az akkumulátorról a készülékben

Az akkumulátor élettartamának meghosszabbításához kövesse néhány lépést, amelyek segítenek ebben.

- rendszeres töltés 20% - 80% módszerrel

- használja a készülék gyártójának eredeti töltőjét vagy minőségi tanúsítvánnyal rendelkező töltőjét

- ügyeljen azokra a borítókra, amelyek támogatják a mobiltelefon túlzott felmelegedését

- szélsőséges hőmérséklet, legyen szó közvetlen napfényről vagy fagyról, károsíthatja az akkumulátort

- kapcsolja ki a háttérfrissítéseket és a nem használt funkciókat (Wi-Fi, Bluetooth, GPS)

- csökkentse a kijelző fényerejét, vagy használja az automatikus beállítást a környezetnek megfelelően

- energiatakarékos mód használata (laptop)

- csökkentse a készülék készenléti állapotában az elalvás idejét

 

Éppen ellenkezőleg, kerülje el azokat a hiányosságokat, amelyek nem tesznek jót az akkumulátornak. 

- a készülék leválasztása és csatlakoztatása a töltőhöz a töltési ciklus alatt

- nem megfelelő töltő használata, olyan olcsó töltő, amely esetleg nem rendelkezik túltöltés és túlmelegedés elleni védelmi rendszerrel

- ne tegye ki a készüléket rendkívül magas vagy alacsony hőmérsékletnek

- a készülék hosszú használata töltés közben (pl. játék töltés közben)

- a készülék egész éjszakai töltése (feltöltött mobiltelefont vagy tabletet ne hagyjon a töltőben)

- ne hagyja, hogy a készülék teljesen kisüljön

 

A mai mobileszközök és laptopok jól fejlett töltéskezeléssel rendelkeznek. Nemcsak alacsony fogyasztású mód, hanem optimalizált töltés is beállítható. Ha gyorstöltést használ, próbálja csökkenteni, mert általában nagyobb hőterhelést okoz az akkumulátoron, és ez az élettartam lerövidülését is okozhatja. Időnként érdemes újraindítani a mobileszközt.

A mobiltelefon, táblagép, laptop vagy okosóra megfelelő feltöltése kulcsfontosságú tényező az akkumulátoruk élettartama szempontjából. Ezért sajátítsa el a helyes eljárást. Egyes gyártók megfelelő töltési utasításokat adnak eszközeikhez a kézikönyvben vagy a webhelyükön. 

Az akkumulátor élettartama természetesen attól is függ, hogy azt milyen módon használja. Az akkumulátor élettartamát töltési ciklusokban mérik, amelyeket egyes készülékek beállításainál ellenőrizhet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden töltés egy ciklust jelent. Ha az akkumulátor töltöttségi szintje 80%, és 30%-on hagyjuk tölteni, akkor valójában csak 50%-ot tölt. Ha ezt kétszer megtesszük, akkor ez egy töltési ciklus. Például, ha egy akkumulátor élettartama 500 töltési ciklus, az nem jelenti azt, hogy az eszközt 500 alkalommal csatlakoztatták a töltőhöz. 

Még ha jól is vigyáz a készüléke akkumulátorára, az fokozatosan elveszíti maximális kapacitását. 2 éven belül 80% alá süllyed, ez az az állapot, amikor érdemes elemcserén gondolkodni. A leromlott akkumulátor nagyon gyorsan lemerül, és korlátozza a processzorok maximális teljesítményét is. Ebben az esetben a készülék is lassabban kezd el működni. Mivel manapság a legtöbb okostelefon beépített akkumulátorral van felszerelve, bízza annak cseréjét egy speciális szervizre.

 

forrás: canva

Végezetül érdemes hozzátenni, hogy ha nem eredeti töltőt használunk, érdemes ellenőrizni a kompatibilitást a készülékünkkel és a csatlakozóval. Nem minden mobiltelefon és táblagép rendelkezik USB-C csatlakozóval. 2024 végéig minden EU-ban forgalmazott mobiltelefont, táblagépet és digitális fényképezőgépet fel kell szerelni ezzel a csatlakozóval a jóváhagyott irányelv alapján (a határozat 2024.12.28-án lép hatályba) az USB-C egységes töltőjéhez. szabvány a kisméretű elektronikus eszközök töltéséhez. Így egyfajta töltőt fogunk használni USB-C csatlakozóval. Más a helyzet a notebookokkal és a töltők még nem annyira szabványosak. Ennek 2026 áprilisától kell megtörténnie, amikor a (100 W-ig terjedő teljesítményt igénylő) hordozható számítógépeknek is meg kell felelniük ennek az irányelvnek. Bár aggodalomra ad okot, hogy nagy feszültséget és áramot kell biztosítani egy kis csatlakozón, például az USB-C-n keresztül, a legújabb USB PD 3.1 protokoll képes 0 és 240 W között beállítani a feszültséget és az áramerősséget a fogadó eszköz igényei szerint.

A klasszikus töltőn (vezetékes, vezeték nélküli) mellett a készüléket is töltheti, illetve power bankról is elláthatja energiával.