Irodaszerek és iskola

Hogyan nyomtassunk környezetbarát módon, és mi legyen az elhasznált toner- / tintapatronokkal?

Április 22 a Föld napja

1970-ben az akkori Wisconsini szenátor, Gaylord Nelson, mint környezetvédelmi aktivista egy kezdeményezést hozott létre a Föld napjának megünneplésére. Ez a dátum április 22-re esett. Ez egy felelet volt a gondatlan szennyeződésekre és a környezeti károkra, és egyfajta emlékeztető arra, hogy mit jelent nekünk a föld és milyen pótolhatatlan ajándékokat nyújt nekünk. Legyen szó a levegő vagy a víz tisztaságáról, vagy különféle állat- és növényfajok megóvásáról, végül a szennyezés és a pusztítás fő oka mindig egy nevezőhöz vezet, és ez maga az ember. A maga hozzáállásával a környezethez  és nagy mennyiségű hulladék  létrehozásával nagy károkat okoz. Bolygónk különféle városaiban évente ezrek emlékeznek meg erre az ökológiai ünnepre felvonulással és különösen azzal, hogy megtisztítják a környezetüket a hulladéktól.

Minden terméknek megvan a maga gyártási technológiája, és már itt találkozunk a környezetvédelem első figyelmeztetőjével. A nagyvállalatok ma már termelési folyamataikat átgondolva végzik a környezetre gyakorolt hatás minimálisra csökkentése érdekében. A termék eléri a vevőt, és van még egy kulcsfontosságú probléma, hogy mi legyen a termékkel, ha már nincs rá szükség az elhasználódás után?

 

Nem elég gondolkodni, cselekednünk kell

Ma szinte minden háztartásban található nyomtató, és ez nemcsak a dokumentumok és fényképek könnyű nyomtatásának kényelmét biztosítja, hanem azt a kérdést is felveti, hogy hova dobja ki az elhasznált üres toner- vagy tintapatronokat, és hogyan lehet nyomtatni ökológiailag, a lehető legkisebb káros hatással a környezetre? A jelentős energiafogyasztáson kívül a nyomtatók és többfunkciós eszközök, másolók és szkennerek hőt sugároznak ki, ami befolyásolja a légkör felmelegedését. Ha megtanulja az eszközt hatékonyan használni és gazdaságosan nyomtatni, akkor nemcsak az energiafelhasználást, hanem a papírfogyasztást is csökkentheti, és végül környezetbarát lehet.

 

Hogyan nyomtassunk környezetbarátként?

A legegyszerűbb megoldás az, ha átgondolja, hogy mit kell valóban kinyomtatnia, vajon nem elegendő-e egy elektronikus dokumentum, és milyen nagy nyomtatási formátumra van szüksége? Mit tegyen?

 

- a papír megtakarításához használja a duplex nyomtatást

- nyomtasson két vagy több oldalt A4-es méretben

- használjon újrahasznosítható papírt (a 80% -ban újrahasznosítható szálakat tartalmazó papír kiváló megjelenést és minőséget ér el)

- használjon klórmentes papírt, amely környezetbarátibb

- válogassa és újrahasznosítsa a papírt

- az információközlés egyéb formáit is használja, ne csak a nyomtatott dokumentumokat

- korlátozza a nagy címsorokat, amelyek az oldal nagy részét elfoglalják

- használjon festékeket és patronokat, amelyek nagy lefedettséggel nyomtatnak és a lehető legtöbb oldalt nyomtasson ki

- használja a gazdaságos nyomtatási módot, ha van ilyen

 

Hova tegye a tonert?

Még az elhasznált toner sem fogja megkönnyíteni a helyzetet. Mi legyen vele? Ki lehet választani és újrafeldolgozni az ilyen típusú hulladékokat, de milyen feltételek állnak fenn az Ön lakterületén a környezetbarát megoldásokban?

Második esély a toner és a tintapatronok számára

Toner vásárlásakor próbáljon meg a legjobb lefedetségűt választani, amellyel a lehető legtöbb oldalt tud kinyomtatni. Ha legalább egy kicsit jártas a nyomtatásban, akkor töltsön fel egy üres tonerkazettát tonerporral, és tintapatronok esetén olyan tintával, amelyet újból feltölthet a Refil-kit segítségével. Az ilyen szolgáltatást kínáló nyomtatópatron-kereskedők sem kivételek. De hová dobja azt a tonert, amelyet nem lehet újra feltölteni? A legmegbízhatóbb vállalatok, amelyek nyomtatókat és patronokat gyártanak, környezeti gyűjtési programot kínálnak az üres toner és tintapatronok összegyűjtésére. A program működéséről mindig információkat talál a gyártó weboldalán.

Tonerek felvásárlása

Egy másik lehetőség a tonerek felvásárlása egy olyan  cég által, amelyek Szlovákiában nagyon jól működnek. A tonerek felvásárlása postai úton vagy a visszaváltási ágon történik. Ezek a cégek újrahasznosítási folyamatban vesznek részt, ahol az ilyen módon visszavásárolt üres tonerokat és patronokat használnak.

 

Befejezésül

A Föld Napja a változás és a környezet jobb megközelítésének egy oka, amelynek nemcsak április 22-én kell kitartania. A technológiai fejlődést nem lehet megállítani, és minél tovább megyünk, annál inkább különféle eszközöket fogunk használni nemcsak a nyomtatáshoz. Megállíthatjuk azonban a szennyeződést és a környezeti károkat, és el is kezdhetjük mindjárt a nyomtatóval és egy üres tonerrel vagy tintapatronnal.

 

A Föld az, ami közös mindannyiunk számára." - Wendel l Berry -