Irodaszerek és iskola

Hogyan nyomtathat gyorsan és problémamentesen iPadről

Most, hogy az új iPadet frissítették, ideje visszatérni a rajta történő nyomtatáshoz. Ez egy egyszerű módja annak, hogy dokumentumokat és fényképeket nyomtathasson táblagépéről. 

Az iPadről történő nyomtatás előnyei

Az iPadről történő nyomtatás a kényelemről szól. A megfelelő alkalmazással szinte ugyanazt a nyomtatási funkcionalitást és rugalmasságot érheti el, mint egy laptop esetében. Íme néhány ok, amiért érdemes megpróbálnia iPadről nyomtatni: 

  • Vezeték nélküli nyomtatás támogatása
  • Felhőalapú nyomtatás – A legújabb generációs iPad, iPad Pro és iPad Air támogatja a felhőalapú nyomtatást, így útközben is nyomtathat.
  • Alkalmazásintegráció – Az Apple nagyszerű munkát végzett a nyomtatás integrálásával számos általános alkalmazásba, beleértve a naptárakat, e-mail klienseket és           dokumentumokat.
  • Nyomtatási előnézet – Az AirPrint nyomtatási előnézetet kínál az összes elvárt beállítással

 

Nyomtatás iPadről AirPrint segítségével

Az AirPrint az Apple technológiája, amely lehetővé teszi a nyomtatást, és az összes legújabb generációs iPaden megtalálható. Alapvetően lehetővé teszi a távoli nyomtatást bármilyen iOS vagy macOS eszközről további illesztőprogramok nélkül. Mindössze annyit kell tennie, hogy: 

  •         Csatlakoztassa iPadjét és nyomtatóját ugyanahhoz a Wi-Fi hálózathoz
  •           Válasszon ki egy dokumentumot vagy e-mailt
  •           Kattintson a megosztás gombra, majd csúsztassa az ujját a „Nyomtatás" elemre
  •           Válassza ki a használni kívánt nyomtatót 

Az AirPrint automatikusan megtalálja a kompatibilis nyomtatókat ugyanazon a hálózaton, így nem kell aggódnia az illesztőprogramok telepítése és beállítása miatt. Sajnos nem minden nyomtató támogatja az AirPrint funkciót. Ezért ellenőrizze, hogy nyomtatója kompatibilis-e az Apple AirPrint-tel történő nyomtatás támogatásával.

Az iPad csatlakoztatása a nyomtatóhoz

Egy másik egyszerű módszert is használhat az iPadről történő nyomtatáshoz. Ez a (már megszűnt) Google Cloud Print szolgáltatás ingyenes helyettesítője, és hasonló módon működik. A PaperCut mobilitási nyomtatása lehetővé teszi az összes végfelhasználói ügyfél számára, beleértve az iPhone-okat és iPad-eket is, hogy biztonságosan nyomtathassanak a hálózat bármely számítógépére

  • Nyomtatás iPadről a Mobility Printer PaperCut segítségével
  •        Telepítse a Mobility Print klienst a készülékére
  •           Csatlakozzon a WIFI hálózatához
  •            Válassza ki a nyomtatni kívánt dokumentumot
  •           Kattintson a Megosztás lehetőségre, majd csúsztassa az ujját a „Nyomtatás" lehetőséghez. 
  •        Válassza ki a nyomtatót a hálózatról

Miért a Mobility Print?

A Mobility Print az AirPrinthez hasonlóan működik. A Mobility Print segítségével nem csak a BYOD (Bring Your Own Device) nyomtatást kapja meg bármilyen eszközről, hanem a PaperCut NG és a PaperCut MF intelligens funkcióit is, amelyekkel a következő funkciókat használhatja: 

Számlavezetés

Felhasználói fiókokat kell hozzárendelnie bizonyos nyomtatási munkákhoz? Nem probléma. A Mobility Print segítségével ezt megteheti az MFZ-ben vagy a mobil webkliensen keresztül. 

Felhasználói hitelesítés

A nyomtatás biztonsága és nyomon követése kulcsfontosságú a dokumentumbiztonság szempontjából. Különféle felhasználói hitelesítési szabályokat állíthat be vállalkozásának megfelelően, a kéttényezős hitelesítéstől a biometrikus adatokig.

Kompatibilitás

A Mobility Print szerver kezeli a nehéz teher nagy részét, ami azt jelenti, hogy távolról nyomtathat szinte bármilyen nyomtatóra vagy eszközre.

Méretarányos nyomtatás

Az AirPrint-tel ellentétben a Mobility Print egyetlen alhálózattól egy teljes vállalati hálózatig skálázható, több tízezer felhasználóval szerte a világon. A PaperCut NG/MF segítségével pedig minden nyomtatási adat visszakerül a vezetőséghez.

iPad nyomtatási és nyomtatáskezelő rendszerek

Ha egyetlen felhasználóként kell iPadről nyomtatnia, valószínűleg elegendő az AirPrint használata. Ez egy sima integrált interfész. Ha azonban egy szervezet, vállalkozás vagy iskola több felhasználóval rendelkezik, mindenhol használ BYOD-eszközöket, a nyomtatáskezelő szoftver gyorsan kötelezővé válik.

Az iPadről történő nyomtatáskor az számít, hogy az iPad nyomtatási megoldása milyen zökkenőmentesen integrálható a nyomtatáskezelő szoftverrel.

A Mobility Print a PaperCut NG és a PaperCut MF nyomtatókkal működik. A megfelelő beállítással nyomon követheti a BYOD-felhasználók összes nyomtatási munkáját, és az összes adatot egy központi helyre küldi vissza. Gyorsan beállíthat házirendeket és hitelesítési folyamatokat is, amelyek a kiszolgálóhoz csatlakoztatott összes eszközre áramlanak. 

Milyen korlátai vannak az iPadről történő nyomtatásnak?

Az iPadről történő nyomtatás meglehetősen jól támogatott, de néhány korlátozást még mindig szem előtt kell tartani. 

Nyomtató kompatibilitás

Ez nem nagy baj, ha modern nyomtatót vagy harmadik féltől származó szoftvert, például a Mobility Printet használ, de néhány régebbi nyomtató biztosan nem lesz kompatibilis az iOS rendszerrel. 

Speciális nyomtatási beállítások

Különösen az AirPrint nem biztosítja az asztali számítógépeken és laptopokon elérhető részletes vezérlést. A Mobility Print funkciónak és a PaperCut MF vagy NG-nek köszönhetően közelebb kerülhet az asztali nyomtatástól elvárt gazdag funkcionalitáshoz és rugalmassághoz. 

USB nyomtatás

Egyszerű USB-portok nélkül a közvetlen nyomtatókapcsolat helyett a hálózati nyomtatásra kell támaszkodnia. Ismétlem, ezt általában inkább szolgáltatásnak tekintik, nem pedig hátránynak, de ezt érdemes szem előtt tartani, különösen, ha a hálózat leáll. Ezt a problémát OTG-vel egy csipetnyivel meg lehetne oldani. 

Internet kapcsolat

Hasonló a felhőalapú nyomtatáshoz: a BYOD távoli nyomtatáshoz való használatához aktív internetkapcsolat szükséges. Internet-hozzáférés nélkül általában nem tud nyomtatni az iPadről (legalábbis Type-C-USB 3.0 nyomtatóadapter nélkül).

iPad nyomtatási biztonság

Az iPad-ről történő nyomtatás legjobb gyakorlata ugyanaz, mint bármely más BYOD-ról. Robusztus biztonsági protokollokra van szükség, különösen, ha kereskedelmi környezetben vagy nagy szervezetben nyomtat. A PaperCut MF-vel vagy NG-vel kombinált Mobility Print számos natív biztonsági funkcióval rendelkezik, amelyek könnyen testreszabhatók vállalkozása és felhasználói igényei szerint. Nézzünk néhány alapvető biztonsági funkciót:

Végpontok közötti titkosítás

A Mobility Print a bevált és megbízható WebRTC peer-to-peer kommunikációs technológiát használja. Ez ugyanaz a technológia, amely védi a zoomhívást. A WebRTC lényegében titkosított kapcsolatot biztosít a felhasználó iPadje és a Mobility Print szerver között.

Felhasználói hitelesítés

Nyomatékosan javasoljuk felhasználói hitelesítési protokollok (lehetőleg több protokoll) beállítását a távoli nyomtatási környezethez. Egyszerűen ez jó üzlet. A Windows laptopok kivételével minden eszköz esetében a Mobility Print szerver minden nyomtatási feladatnál érvényesíti a felhasználó felhasználónevét és jelszavát. Támogatja a biztonságos nyomtatást vagy a Find-Me Printing funkciót is.

Id kártya (személyi igazolvány)

A Mobility Print PaperCut NG vagy PaperCut MF szinkronizálásával egy felhasználói kártya funkciót is kap, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy biztonságosan kiadják a munkákat az MFZ érintés nélküli kártyájával. Lehetővé teszi a nyomtatás egyszerű nyomon követését és a felhasználók kezelését is, így szabályozhatja, hogy ki nyomtathat, milyen gyakran nyomtathat és milyen eszközökön.

Mi az a BYOD

A BYOD, vagy hozza magával a saját készülékét, támogatja a cég IT-politikáját. Meghatározza, hogy az alkalmazottak és más felhatalmazott személyek mikor és hogyan használhatják saját laptopjukat és okostelefonjukat a vállalati hálózaton a vállalati adatok eléréséhez és a munkafeladatok ellátásához.

 

Ez a kifejezés az iOS és Android okostelefonok térnyerésével jelent meg, mivel egyre több munkavállaló preferálta ezeket az eszközöket a szabványos vállalati mobiltelefonokkal szemben. A távmunka és a hibrid munkavégzési megállapodások térnyerése, valamint a vállalati hálózatok megnyitása a szállítók és beszállítók előtt felgyorsította annak szükségességét, hogy a BYOD irányelvet az okostelefonokon túl is kiterjesszék. A COVID-19 világjárvány és az azt követő chiphiányok és az ellátási lánc megszakadásai sok szervezetet arra kényszerítettek, hogy alkalmazzák a BYOD-irányelveket, hogy az újonnan felvett személyek dolgozhassanak, miközben a vállalat által kibocsátott eszközre várnak.