Irodaszerek

Hogyan osztályozzuk és hasznosítsuk újra a műanyagokat

Ha otthon van nyomtatója, akkor bizonyára a nyomtatás során sok üres nyomtatópatronra tesz szert. Legyen szó tintapatronokról, tintapalackokról vagy festékkazettákról, ürítés után ártalmatlanítani kell. Többféle módon lehet megszabadulni az ilyen típusú műanyagtól. Természetesen, ha van Önben legalább egy kis öko-gondolkodás, a széndioxid-lábnyomhoz való hozzáállása nem engedi, hogy másként cselekedjen, mint felelősségteljesen.

Főszerepben a műanyagok

Beszéljünk a műanyagokról, mint olyanról általában kicsit többet. Ma ugyanis a csomagolások 80% -a műanyagból készül. A jelenlegi életmódot az jellemzi, hogy a szükséges fogyasztáson túl is műanyagokat használunk. A globális méretben a háztartási hulladék keletkezésének több mint 7% -át adják. Ez a nem megújuló természeti erőforrásokból (kőolaj) készült termékek százalékos aránya. A műanyagok alacsony súlya ellenére térfogatuk riasztóan nagy. Újrahasznosításuk lehetséges, de meglehetősen korlátozott formában. A természetben való megsemmisülésük nagyon hosszú folyamat. Természetesen létezik módszer a műanyagok elégetésére is, de ökológiai szempontból az újrahasznosítás és a műanyag hulladék keletkezésének a megelőzése a legfontosabb.

A műanyagok általánosságban univerzális anyagok, amelyekkel a sokkal drágább és gyártásigényesebb anyagokat lehet helyettesíteni. Az elmúlt évtizedek a műanyagok gyártásának szellemében zajlottak az iparágak széles körében. Műanyagok nélkül már nem tudjuk elképzelni az életet, és szinte mindenhol használhatók. A műanyag előnyei ellenére van egy nagy hátránya, mondhatjuk, hogy ez egy riasztó tény. Túl sok műanyag van a földön, és ha egyszer elkészítjük, sokkal tovább marad meg, mint azt szeretnénk. A műanyag olyan anyag, amelynek bomlása a papírhoz, a fához és más megújuló anyagokhoz képest lassú, sőt némely esetben egyáltalán nem bomlik. Az ellenkezője a szénlábnyom, amely túl magas a műanyagok esetében.

Összefoglalnánk a műanyag meghatározását, mint szintetikus vagy poliszintetikus polimerizációs terméket, amely szerves kondenzációs vagy additív polimerekből áll. Ezenkívül tulajdonságaik javítására szolgáló egyéb anyagok tartalmaznak úgynevezett töltőanyagokat. A műanyagok legfőbb előnye tulajdonságaik változékonysága. A plaszticitás mellett hőállóságuk, keménységük, ellenállóképességük és alacsony tömegük van, ami előre meghatározza őket a különböző iparágakban történő széles körű használatra. Ma nagyon sok műanyagot ismerünk, amelyeket különböző módon állítanak elő.

Az emberiség már több éve küzd a műanyagokkal. Egyrészt a termelés csökkentésével és a termékek végső előállításához más anyagokkal való helyettesítéssel. Ezenkívül a műanyagok megfelelő újrahasznosításával további felhasználás céljából és ökológiai megsemmisítés céljából. Sok gyártó rájött, hogy sok termékét fenntarthatóbb termékekkel képesek lecserélni. A fenntarthatóság és a szénlábnyom csökkentése a termelők fő célja a természetszennyezés elleni küzdelemben. Az EU számos intézkedést hozott a műanyag hulladék csökkentése érdekében. Köztük a műanyag stratégia részeként a műanyag csomagolások gyártása úgy, hogy azok teljesen és egyszerűen újrahasznosíthatók legyenek.

 

A műanyag stratégia a következő intézkedéseket tartalmazza:

- minőségi szabványok kidolgozása a másodlagos műanyagokhoz

- tanúsítványok bevezetése a feldolgozók és a fogyasztók bizalmának növelése érdekében

- bizonyos termékek újrahasznosított anyagainak minimális tartalmára vonatkozó szabályok bevezetése

- a tagállamok ösztönzése az újrahasznosított termékek ÁFA csökkentésére

- a műanyag hulladék csökkentésére irányuló intézkedések, amelyek magukban foglalják (a kiválasztott eldobható műanyagok betiltása,

a könnyű műanyag zacskók és zsákok használatának korlátozása)

 

 

Osztályozni , újrafeldolgozni ... égetni?

Az első fázisban fontos az ostályozás, hogy a műanyagokat elválasszák az alumíniumtól és általában a műanyagok alá tartozó egyéb hulladékoktól. A második szakasz az erre alkalmas műanyagok újrahasznosítása. A műanyagok újrahasznosítása lehetséges, de csak korlátozott mértékben. A műanyag fajtájától függően különféle apró darabkákra zúzzák össze, amelyeket a termékek további gyártása során újra felhasználhatnak. Így például újra PET-palackokat vagy textilszálakat, kötőszalagokat állítanak elő újrahasznosított PET-palackokból. Új fóliák újrahasznosított fóliákból, szemeteszsákokból és táskákból készülnek. Az újrahasznosítható műanyagok mindegyike új felhasználást kap. Amit már nem lehet új termék előállítására használni, alternatív üzemanyagként alkalmazható (más hulladékkomponensekkel együtt) a cementgyárakban. Az EU-ban a műanyag hulladék mintegy 30% -át évente újrahasznosítják. Valamivel több kerül a hulladéklerakókba, majdnem 40% -a pedig a hulladékégetőkbe kerül. Az újrafeldolgozásra szánt hulladék csaknem felét harmadik országokba exportálják, mert még mindig hiányzik az újrafeldolgozási folyamat kapacitása, technológiája, de finanszírozása is. A legtöbb műanyagot Kínába exportálták, amely már megtiltotta a behozatalt. Az égetés a műanyag hulladék ártalmatlanításának másik módja. Ez az úgynevezett energia-visszanyerés, amely az újrahasznosítás után az utolsó lehetőség. Ez mind ökológiai, mind gazdasági szempontból prioritás. Az égés során néhány nehézfém (cink, kadmium) kerül a levegőbe, amelyek dúsítják a műanyagokat.

Mi a helyzet a nyomtatópatronokkal?

A felújítás remek módszer a műanyagok használatának folytatására. A tinta és a festékkazetta erre nagyon jó példa. Használat után, ha a kazetta üres, tinta vagy festékpor hozzáadásával előkészíthető a további használatra. Az utántöltő gyártók gyakran kínálnak ilyen típusú szolgáltatást is. Az eredeti üres patronokat a fogyasztó részére képesek felújítani. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy az eredeti gyártó festékkazettáját szétszerelik, megtisztítják, és szükség esetén az optikai dobot, chipet vagy a sérült alkatrészeket kicserélik. Ezután újratöltik a kazettát festékporral.

Ha nem szeretné, hogy a használt kazetták felújításra kerüljenek,akkor gondoskodnia kell azok ártalmatlanításáról. Természetesen nem tanácsos üres nyomtatópatronokat kidobni a vegyes  hulladék közé. Jobb megoldás, ha az üres kazettát egy gyűjtőudvarba vagy a használt patronok gyűjtő dobozába viszik, ahol gondoskodnak az ökológiai ártalmatlanításról. A nyomtatópatron-gyátónál is ellenőrizheti, hogy visszaveszik-e az üres patronokat. Ugyanezt ellenőrizheti a nyomtató árusoknál is, akik hasonlóan járnak el, mint a gyártók. Néhány nyomtató- és patrongyártó ma már kínál festék- és tintapatron-újrahasznosítási programokat. Ilyen például a Canon vállalat, amely 1990 óta működtet újrahasznosítási programot. A visszaküldött patronokat újrafelhasználásra vagy újrahasznosításra fordítja. Ez a program nemcsak egyszerű, ingyenes, hanem környezettudatos is. 2015-ben a Canon a kampány részeként elnyerte az International Green Apple Environmental Awards díját is. Az aranyérmet a környezetvédelemmel kapcsolatos bevált gyakorlatokért érdemelte ki.

A HP vállalat nagyon szép programmal rendelkezik az eredeti tinta- és festékkazetták számára is. A HP Planet Partners program részeként a visszaküldött patronokat más újrahasznosítható anyagokkal kombinálják (ideértve a Haitin gyűjtött műanyag palackokat is). Többfázisú, válogatott és tisztított újrafeldolgozási folyamaton mennek keresztül, hogy újrafelhasználhatók legyenek az új eredeti HP tinta- és festékkazetták gyártása során.

Számos lehetőség kínálkozik a nyomdaipar szénlábnyom kibocsátásának csökkentésére. A végfelhasználó hozzájárulhat a nyomtatópatronok újrahasznosításának és ártalmatlanításának megfelelő környezetbarát megközelítéséhez is.