Irodaszerek és iskola

Hogyan válasszunk asztali lámpát

Bár az asztali lámpa kiválasztása egyszerű feladatnak tűnik, ennek az ellenkezője is igaz lehet. A munkaterületen elhelyezett minőségi lámpa kiegészíti a szoba általános hangulatát, jó koncentrációt biztosít, és gyakran hatékonyabbá teszi a munkát. Választáskor a különféle paraméterek alapján széles választék lep meg minket. A vásárlók alapvető követelményei közé tartozik a dizájn, az ár és a fényerő. Ezenkívül ügyelnie kell a lámpák egyéb tulajdonságaira is. Tehát hogyan válasszunk asztali lámpát?

 

Formatervezés (típus)

Az asztali lámpa talppal vagy csavaros mechanizmussal rendelkezhet, amellyel az asztal széléhez rögzíthető. A dizájn alapján olyan nagy a választék, hogy a klasszikus formáktól a futurisztikusakig lehet válogatni. Fogadhat az eleganciára vagy az eredetiségre. A fém, a műanyag vagy a fa az az anyag, amiből választani kell, és ha a színekről van szó, többé nem függ csak a fehértől, a szürkétől vagy a feketétől. Bár a lámpa kialakításának illeszkednie kell a szoba általános koncepciójába, ne felejtse el elsősorban a lámpa praktikus oldalát. Az asztali lámpán semmiképpen ne legyen mesebeli motívum, kivéve, ha a Disney stúdióban dolgozik.

 

Fényerő

Nemcsak a lámpa elhelyezkedését, hanem a fényerejét is figyelembe kell venni. Ha este dolgozik, akkor minőségi fényforrásra van szüksége. A jó fényerősségű lámpa előnyt jelent. A fényerő paramétert a kandela egység jelöli. A számítási képlet: I = Φv / Ω ahol Φv a fényáram és Ω a térszög. A lúmen (lm) a fényáram alapegysége. Ez az adat alapvetően meghatározza, hogy esetünkben a lámpa milyen erősen fog világítani. A szín, azaz a fény hőmérséklete is szorosan összefügg a fényárammal.

 

Fény hőmérséklet

A választásnál fontos a fény hőmérséklete vagy a színe. A fényt hidegre és melegre osztjuk. A semleges fehér vagy hideg fehér fény alkalmas az íróasztal munkaterületére, ahol dolgozik. Hideg fehér fény (6000 K felett) olyan helyekre ajánlott, ahol fokozott koncentráció és figyelem szükséges. Még semleges fehér fénnyel sem fog hibázni (3500 K - 5500 K között). Ha cserélhető izzós lámpáról van szó, az izzó kiválasztásával befolyásolhatja a fény hőmérsékletét. Ebben az esetben szükség szerint cserélheti az izzót. Ha LED lámpát választ, akkor lehet, hogy beépített LED lámpával rendelkezik. Ezért a kiválasztás során tájékozódjon a fényerőről és a fényhőmérsékletről.

 

Állítható világítás

Az alkalmazás segítségével szükség szerint beállíthat néhány intelligens lámpát. Így beállíthatja az intenzitást, a hőmérsékletet és ha van RGB izzója, akkor a világítás színét is. Bár a színes fény nem alkalmas a munkára, egy rövid pihenő idejére kiválaszthatja.

 

Állítható szerkezet (karok)

Egy másik dolog, amit értékelni fog, az a lámpakar vagy szerkezet tényleges beállítása. A klasszikus asztali lámpáknak általában állítható lámpafejük és állítható magasságú karjai vannak. Így pontosan ott állíthatja be a fény hatását, ahol szüksége van rá. A lámpa tartalmazhat úgynevezett rögzítő csapot vagy bilincset az asztal szélére rögzíthető, mások talppal vannak ellátva. A karok is lehetnek hajlíthatóak, jó alkalmazkodói képességekkel.

 

Tápellátás és vezérlés

A legtöbb lámpa klasszikusan a hálózatról és a csatlakoztatott izzóról vagy integrált fényforrásról (LED) működik. A leggyakoribb menetek az E27 és az E14 típusok vagy a GU10, G23 aljzat. A lámpák a klasszikus bekapcsolás (mechanikus gomb) mellett érintéssel vagy távirányítóval, illetve mobilalkalmazással is vezérelhetők. A klasszikus izzók 25, 40, 60, 75, 100 és 150 watt (W) teljesítménnyel készülnek. Egy klasszikus izzó fényárama 25 W-os izzónál 230 lm, 100 W-osnál 1300 lm. Az izzó hatásfokát kifejező fajlagos teljesítménye (a fényáram és a teljesítmény aránya) 25 W esetén 9,2 lm/W, 100 W esetén 13 lm/W. Az erősebb izzók nagyobb hatásfokkal rendelkeznek. Az izzók átlagos élettartama körülbelül 1000 óra. Az üvegburok lehet átlátszó vagy matt. Az első éles, a második szórt fényt tesz lehetővé. Különböző színű és formájú izzók találhatók. A hosszabb élettartam és a jobb energiahatékonyság miatt az izzókat fénycsövekre vagy LED-ekre cserélik.

 

       

 

Ha asztali lámpa vásárlása mellett dönt, igazán gazdag kínálattal találkozhat az üzletekben. Csak Öntől függ, hogy melyik kialakítást és paramétereket részesíti előnyben. Ne felejtse el figyelembe venni az energiatakarékossági osztályra vonatkozó adatokat.

 

 

A mi tippünk

Klasszikus kivitelű, fém kivitelű asztali lámpa asztal szélére rögzíthető robusztus bilinccsel és változtatható kar-állítással és 360 fokos fejforgatással, 130 fokban dönthető. Bekapcsolás a kábelen lévő kapcsolóval. Lehetőség az E27 típusú energiatakarékos fénycső használatára. Megfizethető áron, körülbelül 35 euróért kaphat ilyen lámpát klasszikus fekete színben.