Irodaszerek és iskola

Hogyan válasszunk ki nyomtatót a nyomtatási mennyiség alapján?

Ha úgy dönt, hogy mielőbb új nyomtatót vásárol, és van elképzelése, hogy melyik modell felelne meg az Ön igényeinek, akkor vásároljon. A vásárlási feltételek magukban foglalják a nyomtatási technológiát, a színes vagy monokróm nyomtatási módot, a minőséget, a sebességet, valamint a multifunkcionalitást és a csatlakoztathatóságot. A kiterjedt funkciók és a felszerelés ára nem elhanyagolhatóak, de az újratöltések ára, valamint a működés és a nyomtatás tényleges költségei is fontosak. Ezen kritériumok mellett néha elfelejt egy fontos paramétert. Ez a gyártó által ajánlott nyomtatási mennyiség a problémamentes működéshez és a hosszú élettartamhoz.

Mi a nyomtatási mennyiség (munkaciklus) kifejezés?

Az még fontos adat, hogy miképpen válasszunk nyomtatót a nyomtatási mennyiség alapján? Ha Ön igénytelen felhasználó, aki havonta több oldalt nyomtat (normál dokumentumokat, otthoni másolatokat), akkor nem fog foglalkozni a nyomtató teljesítményével és az ajánlott nyomtatási mennyiséggel. Viszont, ha  sok nyomtatott dokumentumot nyomtat, legyen szó több személyről otthonról, kisebb irodából vagy vállalkozásból, ez kulcsfontosságú lehet az Ön számára. Először azonban határozzuk meg, hogy mit jelent a nyomtatás mennyisége, és hol keressük. A nyomtatási mennyiség vagy a nyomtató munkaciklusa alapvetően bizonyos feltételek mellett a kinyomtatott oldalak száma.

Általában A4-es papírméret és 5% -os nyomtatási lefedettség áll rendelkezésre. A berendezés meghatározásakor a gyártó két adattal meghatározza a nyomtatási mennyiséget vagy a nyomtatási kapacitást is. Az egyik az ajánlott havi nyomtatási mennyiség (néha minimumként értelmezve), a másik pedig a maximális ajánlott nyomtatási mennyiség. Ezek az adatok a gép nyomtatási mennyiségének gyártó általi tesztelésén alapulnak, amely lehetővé teszi a gép zökkenőmentes működését, és megőrzi az alkatrészek, valamint az egész gép lehető leghosszabb élettartamát.

Elsődleges - a nyomtatási mennyiség


Az ajánlott havi nyomtatási mennyiség - azt jelzi, hogy a gyártó optimális, problémamentes nyomtatást és magas nyomtatási minőséget szavatol. Például, ha a nyomtató gyártójának ajánlott havi nyomtatási mennyisége 1000 A4-es oldal (5% -os lefedettség mellett), akkor havonta 1000 oldalt nyomtathat az eszköz befolyásolása nélkül. Természetesen az egyes alkatrészek kopásnak vannak kitéve, de ez hosszú ideig jó állapotban kitart.

 
Maximális havi nyomtatási mennyiség - ez az adat azt a maximális lapszámot írja le, amelyet egy eszköz szélsőséges (stresszes) helyzetekben képes kinyomtatni anélkül, hogy befolyásolná a nyomtató állapotát és a nyomtatási minőséget. Ez az, amire a készülék képes. Ha olyan készüléken kell nyomtatnia, amelynek havi ajánlott nyomtatási mennyisége 1000 oldal, és havonta a maximális  8000-10 000 oldal, itt a különbség jejentős legalább 7000-8000 oldal, akkor jobb olyan készüléket választani, amelynek nagyobb havi nyomtatási mennyisége van. A maximális nyomtatási mennyiség inkább szórványosan, de nem rendszeresen használható. Így kell választani egy olyan nyomtatót, amelynek az ajánlott magasabb havi nyomtatási mennyisége van, ha gyakran nagy nyomtatási mennyiséget nyomtatunk. Ezeket a nyomtatókat nagy mennyiségű nyomtatáshoz fejlesztették ki, és kopásállóbb minõségi alkatrészekkel rendelkeznek.

Hol található az ajánlott nyomtatási mennyiség

A legjobb, ha közvetlenül a gyártó weboldalán keresse meg a terméket az eszköz leírásában. Minden nyomtató gyártója hozzáadja ezeket az információkat az eszköz paramétereihez. Hasonlóképpen, minden jó nyomtatókereskedő megadja Önnek ezeket az információkat.

Nyomtatási mennyiség vs patronok és papír


A gyártók úgy tervezik meg berendezéseiket, hogy minden releváns paraméter egésze a lehető legjobb eredményt hozza a felhasználó számára. Ha olyan nyomtatót vásárolt, amelynek jól beállított havi nyomtatási mennyisége van, például 1500 oldal, és a patronok 300 oldalas nyomtatással rendelkeznek, akkor ez biztosan nem tetszene. Ha rendszeresen nyomtat nagyszámú oldalt, gyakran kell cserélnie a patronokat. Ezért a nagy mennyiségű nyomtatáshoz tervezett eszközöknek is elég nagy a patronkapacitása vagy a nagy kapacitású patronok használatának a lehetősége. A papírbemeneti és -kimeneti tálcákat gyakran ehhez igazítják. Mi értelme van egy kicsi, 50 lapos papíradagoló tálcának a nagy mennyiségű gép számára. Folyamatosan újra kell töltenie a fogyóeszközöket. Ezért azoknál a nyomtatóknál, amelyeknél  ajánlott nyomtatási mennyiség van, ezeket a dolgokat egymáshoz  igazítják.

Ha nyomtatót választ nagyobb méretű nyomtatáshoz, vegyen figyelembe néhány dolgot:


- körülbelül egy hónapban kinyomtatott oldalak száma (havi nyomtatási ciklus)

- színes nyomtatóra van szüksége, vagy fekete-fehér dokumentumokat nyomtat

- a patron kapacitása és a nagy kapacitású patronok támogatása (nyomtató tartályrendszerrel)

- az újratöltések ára

- papír bemeneti és kimeneti kapacitás

- automatikus kétoldalas nyomtatási funkció

Ha sokat nyomtat, akkor nem csak olyan eszközre van szüksége, amely problémamentes működést és hosszú élettartamot biztosít a nagy nyomtatási mennyiség mellett, hanem a legalacsonyabb nyomtatási költségeket is. A gyors, hatékony nyomtatáshoz, egy nagy papírtálcára, az automatikus kétoldalas nyomtatás előnyeire és természetesen a patronok alacsony költségeire és a legalacsonyabb oldalankénti költségére is szüksége lesz.

Háztartásbeli vagy kis irodai nyomtató több felhasználó számára

Fekete-fehér nyomtató vagy színes multifunkciós készülék, amely kielégíti a többszemélyes otthoni, valamint egy kis iroda igényeit. Elsődleges szempont a magas minőségű nyomtatás, akár 500 oldal nyomtatási mennyisége és a legalacsonyabb nyomtatási költségek. Ha színes nyomtatás szükséges, és a felhasználók másolást és szkennelést is használnak, érdemes választani a színes multifunkciós készüléket egy tartály utántöltő rendszerrel és a továbbfejlesztett csatlakoztathatósággal. A tartály újratöltéssel több tintakapacitást biztosít. A Wi-Fi vezeték nélküli támogatás több olyan felhasználó számára előnyös, akik különféle forrásokból és saját mobilkészülékükről vagy laptopjaikról nyomtatnak. A HP Ink (Smart) Tank Wireless 515 All-in-One nagyon érdekes eszköz a tavalyról amit a  Hewlett Packar fejlesztett ki. Ez egy tintasugaras színes multifunkciós készülék 4 tartály számára, 4 egyedi tinta számára, azzal a lehetőséggel, hogy újratölthető nagy kapacitású patronokkal (6000 oldal) rendelkezik.

A gyártó által javasolt havi nyomtatási mennyiség 300–800 oldal, a maximális ajánlott havi hozam 1000 oldal. Támogatás van a mobil nyomtatáshoz és a teljes funkcionalitású nyomtatáshoz, másoláshoz és szkenneléshez egy eszközön. Kisebb mínuszként látjuk az automatikus kétoldalas nyomtatás hiányát és az alacsony papírbemeneti kapacitást (100 papírlap). A háztartás számára ez nem jelent problémát. Fontosak a színes nyomtatás alacsony költségei és a tintapalackok cseréje. Ezzel a többfunkciós modellel kompatibilis költséghatékony alternatív patronok segítségével csökkentheti a fogyóeszközök költségeit.

A nagyon jó nyomtatási minőség és a sebesség mellett a további plusz a könnyű kezelhetőség és a tinta kényelmes újratöltése a tintatartályba. A HP Ink 515 All-in-One egy modern, kompakt eszköz, jó minőség / ár / költség arányban a felhasználók számára, havi nyomtatási mennyisége körülbelül 500 oldal.

Irodai nyomtató, amely nagy mennyiségű dokumentumot nyomtat


Az elsődleges szempont egy megbízható, nagy teljesítményű nyomtató, amelynek ajánlott nyomtatási mennyisége akár 2000 oldal is lehet havonta, amely nagyobb mennyiségű fekete-fehér dokumentum nyomtatását biztosítja az adminisztrációhoz. Ebben az esetben úgy dönthet, hogy a monokróm lézernyomtatókra vagy a többfunkciós nyomtatókra összpontosít, amelyek garantálják az alacsony nyomtatási költségeket, az automatikus kétoldalas nyomtatást, a LAN vagy a Wi-Fi kapcsolatot, és a kellően nagy adagolótálca kapacitást is. A felszerelésnek szilárd felépítésűnek és stabilnak kell lennie a nehéz igénybevétel esetén is, megbízható és hatékony munkát kell végeznie, a legalacsonyabb nyomtatási és üzemeltetési költségek mellett. Nagyobb nyomtatási mennyiség esetén a lehető legkevesebb időt szeretnénk feltöltésre szentelni, és az előnye az egyszerű kezelés, felesleges állásidő nélkül.

Megvan a Canon i-SENSYS 267dw monokróm lézer multifunkciós készülék, amely optimalizálva van a magas termelékenység érdekében kisebb és otthoni irodákban, ahol több nyomtatási mennyiség van nyomtatva. A gyors, kiváló minőségű nyomtatáson kívül olyan készüléket is tartalmaz, amely másolja, beolvassa a dokumentumokat és fax is van benne.  A kapcsolatot a rögzített USB-kábel és a Wi-Fi kapcsolat képviseli. Van itt is automatikus kétoldalas nyomtatás. A többfunkciós készülék 250 lapos papírbemeneti tálcával rendelkezik. Normál 1700 oldalas fekete tonerkazettát vagy nagy kapacitású, 4100 oldalas fekete festékkazettát használ a nyomtatáshoz. Ez a modell támogatja a költséghatékony alternatív tonerek használatát is. A multifunkciós készülék gyártója által ajánlott havi nyomtatási mennyisége 3000 oldal, és a maximális munkaterhelés akár 30 000 oldal. Tehát ezzel a nyomtatóval könnyedén elvégezheti a nyomtatási feladatokat. 

 Jó tonerkapacitással és alacsony festékköltségekkel rendelkező nyomtató


Elsődleges szempont a lehető legalacsonyabb áron történő nyomtatás nagy  mennyiségben. Ha olyan nyomtatót keres, amely alacsony áron nyomtat, akkor olyan eszközöket  keressen, amelyek kényelmes, nagy befogadóképességű tintapatronokat vagy tonerokat használnak. Kicsit jobbak a tartály utántöltő rendszerrel rendelkező készülékek. A flakonos töltetek  ára  alacsonyabb, mint a kazettás tölteteké, de a készülékek költsége valamivel magasabb. Választhat a magasabb kezdeti beruházás és az alacsonyabb nyomtatási költségek között. A gazdaságilag jó megoldás a minőségi, alternatív töltetek használata is. Nagyon lenyűgöző a tavaly kiadott újdonság a HP Neverstop Laser MFP 1200W.
Innovatív lézernyomtató, az első a piacon, amely tartály utántöltő rendszert kínál a festékhez. Ez egy monokróm lézer multifunkciós készülék, amely tartalmaz egy tartályt a tonerpor újratöltésére közvetlenül a cserecsőből. Az integrált tartály kapacitása egyszerre 2 újratöltést kap, ami 5000 oldal nyomtatására képes, 5% -os fedettséggel. A maximális nyomtatási mennyiség 2500 oldal. Egy kis irodában, ahol magas színvonalú nyomtatásra van szüksége, havonta körülbelül 300 oldalra, a legolcsóbb nyomtatási költségekkel és gondtalan működéssel, a kényelmes, gyors újratöltés lehetővé teszi ezt a modellt ideális megoldásként. A mobil eszközökről történő nyomtatás itt sem hiányzik. A hátránya egy magasabb kezdeti beruházás a készülékért.

 

Sérül a nyomtató, ha az ajánlott havi nyomtatási mennyiségnél kevesebbet vagy annál többet nyomtat?


A havi ajánlott nyomtatási mennyiséget gyakran úgy kell értelmezni, hogy az a nyomtatandó oldalak minimális száma legyen. Ez azonban nem egészen így van. Inkább az optimális nyomtatási mennyiség ajánlott. A gyártó szinte mindig megemlíti bizonyos tartományban, pl. 300 - 500 oldal havonta. A tintasugaras nyomtatók problémát okozhatnak, ha nagyon keveset nyomtat, vagy hosszú szünetek vannak a nyomtatások között, ez  a fúvókák kiszáradásához vezethet. Egy másik jelenség, amely akkor fordulhat elő, ha nagyon kevés nyomtatást végez, így a fogyóeszközök szavatossága lejár. A tintakazetták lejárati dátummal is rendelkeznek. A tonerek miatt nem kell aggódnia. Ami a károkat illeti, nem áll fenn annak a veszélye, hogyha a nyomtató az ajánlott nyomtatási mennyiségtől kevesebbet nyomtat, akkor megkárosodna. Épp fordítva, ha az ajánlott maximális nyomtatási mennyiségnél sokkal többet nyomtat, akkor például ki kell, hogy cseréljen egy optikai hengert, amelynek szintén van bizonyos élettartama, a kinyomtatott oldalak száma alapján. A nyomtatót úgy építették fel és tesztelték, hogy optimális és maximális terhelést érjen el, miközben megőrzi a nyomtatási minőséget, a működési stabilitást és az alkatrészek hosszú élettartamát. A maximális nyomtatási mennyiség gyakori túllépése akadályozhatja a készülék zökkenőmentes működését, és végül gyakoribb karbantartást igényel. Ezért a nyomtató és a multifunkciós készülék kiválasztásakor érdemes átnézni az ajánlott nyomtatási mennyiséget, és tudni, hogy melyik nyomtatási ciklus a legmegfelelőbb.

Általában az ajánlott  nagyobb kapacitású nyonyomtatók drágábbak, de alacsonyabbak a nyomtatási költségük. Ha azonban nem bizonyos magas számú oldalt nyomtat, előfordulhat, hogy ez nem megfelelő gazdasági szempontból, így elveszíti a kezdeti beruházási költségek visszatérítésének hatékonyságát. Ezért jó ötlet az, ha a nyomtatót nemcsak a nyomtatási igények, hanem a mennyiség alapján is megválasztani, hogy feleslegesen ne vásároljunk túl drága készüléket.