Irodaszerek és iskola

Hogyan válasszunk sokoldalú monitort az otthoni irodába

Monitorra van szüksége otthoni irodájába, és elveszett a piac gazdag kínálatában? A kiválasztás során számos paraméterrel találkozhat. Némelyik érthető,  másoknál az átlagos felhasználó csak tapogatózik. Néhány tipp segítségével azonban azt is gyorsan megtudhatja, hogy melyik monitor a legmegfelelőbb otthoni irodájába. Ha a Home Office formájában dolgozik, akkor előbb-utóbb elkezd gondolkodni egy jó monitoron, amely néhány órás munka alatt szolgálja ki Önt.

A választásnál először is tudatosítsa hogy mi a monitor fő célja az Ön számára, és hogyan fogja kihasználni. Lehet, hogy elsősorban munkára szolgál, de néha szörföl rajta, filmet néz vagy pedig játszik. Egy klasszikus irodai monitornak, ahol többnyire dokumentumokkal dolgozik, nem kell különféle játékfunkciókat tartalmaznia, és nagy valószínűséggel nem is kell íveltnek lennie. Még a rendkívül rövid válaszidőnek sincs nagy értelme.

Válasszon monitort az otthoni irodához és általában az irodai munkához, attól függően, hogy mekkora területen dolgozik. Ügyeljen arra, hogy egy kis munkasarokba ne keressen hatalmas monitort hatalmas állvánnyal. Az alapvető paraméterek, amelyekre a választásnál reagálhat, a méret, a felbontás, az ergonómia, a csatlakoztathatóság, az energiahatékonyság, de a dizájn, a szín és természetesen a felszereltség is. Kétségtelen, hogy a választásnál vegye figyelembe az árat. További paraméterek közé tartozik a panel típusa és felülete, a válaszidő és a frekvencia frissítési gyakorisága.

 

A monitor mérete, típusa és felbontása

Fontos paraméter a megfelelő méret meghatározása. Ha a munkához nagy képernyő felületre van szüksége, akkor választhat egy 32 hüvelykes monitort. Egyes monitorok egy alkalmazás segítségével a képernyőt több részre oszthatják, ami növelheti a termelékenységet. A hétköznapi irodai munkához, amely általában dokumentumokat, e-mailes kommunikációt, internetböngészést foglal magában a tipikus 24 és 32 hüvelykes monitorméret a megfelelő. Ha nagy mennyiségű adatot használ a munkahelyén vagy grafikus programokkal dolgozik, akkor a nagyobb, 43 hüvelykes monitort is értékelni fogja. Ez mindig a munka típusától és természetesen a helytől függ. Egy hatalmas monitort egy kis irodai asztalra szűkíteni nem lesz túl kényelmes. Azok számára, akiknek kevés helyük van az asztalon, vagy magukkal kell vinniük a monitort, vannak hordozható modellek vékony kialakításban.

 

A monitor felbontása és mérete összefügg. A képernyő képaránya és a pontok per hüvelyk száma (PPI) a mérettől, azaz maguknak a pixeleknek a távolságától függ. Így egy nagyobb monitornál a nagyobb felbontás logikus, hogy valósághűbb és élesebb képet kapjunk. A felbontástól függően az átmérők nagyságával találkozhat ezekkel a jelölésekkel - SVGA (800 x 600 px), XGA, XVGA (1024 x 768 px), UXGA (1600 x 1200), Full HD (1280 x 1080 px), 2K a monitor átlóinál. , QHD ( 2 560 x 1 440 px), WQHD (3 440 x 1 440), 4K (3 840 x 2 160 px), 4K ++ (4 096 x 2 160 px), 8K (7 680 x 4 320 px). A normál irodai monitorok is elegendőek Full HD felbontással.

 

A panel típusa és a háttérvilágítás szintén döntő hatással van az általános képminőségre. Ma az LCD-monitorok túlnyomó többsége háttérvilágítású LED-ekkel van megvilágítva, egyenletes fényerő-elosztással. A monitorok rendelkezhetnek IPS, VA, TNT, LED, OLED és QLED panellel. A QLED jelölésű panellel ellátott monitorok fantasztikus színvisszaadást, fényerőt és kontrasztot biztosítanak. A háttérvilágításhoz miniatűr diódákat használnak. A mai szabvány az IPS panelek.

 

 

Frissítési gyakoriság és válaszidő

A frissítési gyakoriság az, hogy a monitor másodpercenként hányszor rajzol újra egy képet. Pontosabban a monitor azon képessége, hogy másodpercenként meghatározott számú képkockát tud lerajzolni. Hz-ben van megadva az egysége. Elvileg minél nagyobb a frissítési gyakoriság, annál simább a kép. A nagyobb frissítési gyakoriságú monitor kevésbé terheli a szemet. Alapesetben 60 - 75 Hz-es frissítési frekvenciával fog találkozni, drágább vagy játékmonitorok esetén akár 200 Hz-es értéket is elérhetnek.

 

A válasz azt az időt jelzi, ameddig a monitornak sikerül feldolgoznia a forrás, azaz a számítógép képváltoztatási kérelmét. Minél alacsonyabb a válaszérték, a monitor annál gyorsabban tudja megváltoztatni a képet. A válaszidő egy olyan paraméter, amelyet főként a számítógépes játékok játékosai használnak. A játékmonitoroknál ez az információ sokkal fontosabb, mint az irodai monitoroknál.

 

A kijelző felülete

Természetesen nem a kijelző színére gondolunk, hanem a felületre. Ez jelentősen befolyásolhatja a kép érzékelését. A matt felületnél bizonyos elmosódást érzékelünk, és a színek sem ragyognak olyan fényesen, ugyanakkor nem zavarnak minket a környezetből érkező fényvisszaverődések. Értékelni fogja ezt a panelfelületet, ha a monitor ablak vagy fényforrás közelében van. A fényes kijelző az ellenkezője, az árnyalatok gazdagok és tiszták. Erős nappali fényben vagy fényforrásban a kép nehezebben látható. Visszaveri a fényt, a különféle tükröződéseket mutat és még a ránéző felhasználó is észlelhető a monitoron. A tükröződésmentes felülettel rendelkező monitorok kompromisszumot jelentenek a panelek felületei között. Ha fényes monitort választ, úgy helyezze el, hogy a tükröződések a lehető legkevésbé zavarjanak.

 

Ergonómia, monitor állíthatóság (pivot)

Ma már pontosan beállíthatja és elhelyezheti a monitort oda, ahol a legjobban megfelel Önnek, amennyiben állítható. Vannak szilárd felépítésű monitorok, szélesebb beállítási lehetőségek nélkül. Ezek inkább kivételek. Ma már minden gyártó támogatja legalább a magasságváltást. Az állíthatóság azért fontos, mert mindegyikünknek más a magassága, és a monitornak szemmagasságban kell lennie a területének 70%-án. A modern monitorok függőleges pásztázással, bizonyos szögben elforgatással, döntéssel, illetve ha rendelkeznek Pivot funkcióval, függőleges elforgatással is állíthatók a terület megfelelő megjelenítésével. Ezt a funkciót azok a felhasználók használják, akiknek két monitorra van szükségük a működéshez, és az egyiket  magasságba kell állítani. Ha mégis olyan moniort vásárolna, amelynek nincs beállítási lehetősége, akkor a monitor alá a magasságot alátétekkel oldhatjuk meg, amelyekkel a látómezőbe emelhetjük. Egyes monitorok lehetővé teszik a falra szerelést a VESA rögzítési támogatással.

Csatlakoztatás, be- és kimenetek

Azt modja a közmondás - minél több, annál jobb. A monitor alapvetően egy olyan megjelenítő egység, amelynek megjelenítéséhez jelforrásra van szükség, azaz asztali számítógépre, laptopra és hasonlókra. A grafikus megjelenítéshez a számítógép alaplapján vagy közvetlenül a grafikus kártyán található csatlakozók szolgálnak. Ezek a Display Port, HDMI, DVI, VGA (D-Sub) csatlakozók. A mai monitorokon már nem talál Scartnál régebbi típusokat. Ezeken a bemeneti csatlakozókon kívül a monitor tartalmazhat adatcsatlakozókat, például USB, USB-C, USB Hub, optikai, hálózati, és természetesen fejhallgató- és hangszórócsatlakozót is.

 

 

Szabványon felüli felszereltség

A monitoroknál olyan prémium funkciókkal is találkozhatunk, mint az integrált hangszórók, a beépített webkamera, vagy a már említett VESA támogatás és bővíthető USB-elosztó. A multimédiás monitorok rendelkezhetnek TV-tunerrel vagy CI-nyílással.

Kialakítás

Felejtse el a klasszikus szürke monitorokat. Ma többféle kivitelben és színben találhat monitorokat. A túlnyomó többség már keret nélküli vagy vékony kijelzőkerettel rendelkezik. Az állványok különböző lábformájúak, és ez alól az RGB háttérvilágítás vagy a hátoldalon megvilágított logó sem kivétel. Home Office-ban végzett munkához még hajlított kijelzőjű és  háttérvilágítású monitor sem szükséges, de ha sokoldalúbb felhasználásra szánja és nem csak munkára, akkor miért ne.

Energiatakarékosság

A gyártók arra törekednek, hogy a legenergiahatékonyabb eszközöket állítsák elő, amelyek kímélik a környezetet és a felhasználó energiaköltségeit. Ebben az esetben a monitor Eco funkciót vagy teljesítményérzékelőt tartalmaz.

Gyártó

Minőségi szempontból a gyártók – legalábbis a piacon működők – közötti verseny hosszú évek óta kiegyensúlyozott. Ha van kedvenc gyártója, vagy egy gyártó PC-jére és perifériáira szeretné hangolni monitorát, akkor a választék bőséges. Csak határozza meg a fontos paramétereket és az árszintet.